Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 208 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 18 Lut 2015 11:33 

srebrny
Kara napisał(a):
Dziękuję, Zeus.

@michcioj, mieszkałam w takowej przez 4 lata.

no coz, nie wiem co powiedziec, pierwsze co sie nasuwa to poprostu wspolczuje.
 Profil Relacje PM off  

First minute w 5* hotelu na Riwierze Tureckiej 🏖️🏊‍♀️ All inclusive w Side za 2210 PLN First minute w 5* hotelu na Riwierze Tureckiej 🏖️🏊‍♀️ All inclusive w Side za 2210 PLN
🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏 🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏
#142 PostWysłany: 18 Lut 2015 11:39 

niebieski
Kara napisał(a):
@john_doe, nie, nie obraziłam się. O ile dobrze pamiętam, to Ty już dwa razy pisałeś, że wyłączasz się z dyskusji. Mam nadzieję, że zgodzisz się ze mną, że ciekawiej jest rozmawiać z kimś, kto nie używa argumentacji ad personam, nie popełnia błędów logicznych czy merytorycznych oraz wyraża się zwięźle i z szacunkiem dla rozmówcy.

I wyłączyłem się. Zresztą cenzura, koniec końców, miała miejsce i jak widać- wolność słowa istnieje tylko do momentu, w którym słowo jest wygodne dla czyichś poglądów.

Zgodzę się z Tobą co do tego, z kim się rozmawia ciekawiej- i dlatego jestem zawiedziony, że moje merytoryczne posty sprzed kilku stron zignorowałaś, szukając zaczepek tam, gdzie to wygodne i łatwe. Np. usprawiedliwiając "misyjność" islamistów/muzułmanów czy sprowadzając problem "sprawiedliwości dziejowej" to przepraszania za apartheid, a ignorując wiele innych spraw, np. to, czy można użyć słowa na "N".

Ufam również, że jako osoba rzeczowa, zamieścisz w swojej pracy dyplomowej, jeśli taką tworzysz- nie napisałaś, czy faktycznie, a to autentycznie ciekawe- sprawę Abigail Fisher, bo to modelowy przykład rasizmu w USA, który wypunktowałem dokładnie.

Nie o wszystkim da się napisać w jednym zdaniu- zwłaszcza w takim temacie... Nie wiem czy mogę liczyć na rzeczową odpowiedź- bo przecież za dużo zdań.
W regulaminie forum nie ma chyba stwierdzeń, że autor wątku jako jedyny ma możliwość sterowania dyskusją. Do upominania innych o czym mają pisać byłaś pierwsza. A sama ignorujesz mnóstwo pytań, sugestii i treści.
Zauważ, że to nie są argumenty ad-personam, bo komentuję nie Ciebie, a Twoje wypowiedzi w dyskusji. To też trzeba umieć rozróżnić.

Mam nadzieję, że powyższy post jest wystarczająco poprawny i jeśli moderacja zechce przeglądnąć dokładnie wątek, zobaczy w nim odwołanie do poruszonych treści.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 18 Lut 2015 11:47 

@michcioj, naprawdę nie ma czego. Wracałam do domu o różnych godzinach i jedyny raz, gdy poczułam się nieswojo, to wtedy, gdy drogę zastąpiło mi kilku czarnoskórych nastolatków. A jak jeden z nich zapytał "Honey, wanna hug a famous rapper?", to uśmiałam się i z niego, i z własnego strachu. Chłopcy odeszli, jak powiedziałam "Honey, I could be your mother. You might want to find a younger babe".

@john_doe, ile razy mam pisać, że nie piszę żadnej pracy? Przepraszam, ale więcej uwagi już naprawdę poświęcić Ci nie mogę.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 18 Lut 2015 11:51 

srebrny
spoko kara, poprostu wielka brytania, a szczegolnie miasta poprzemyslowe ala birmingham, newcastle czy inne leicester to bardzo nie moj klimat, wole
spokojny dublin :). ale ok, o gustach nie bede dyskutowal :-)
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 18 Lut 2015 11:56 

niebieski
digger napisał(a):
Ze stereotypy nie biorą się znikąd: masy polskich żuli w Rzymie, Berlinie czy Wiedniu to nasi najgorsi ambasadorowie.[...] Ze skuteczne zwalczanie negatywnych wyobrażeń powinno jednak przebiegać na plaszczyznie "spójrz, tak się używa mydła" niż "smierdzenie jest spoko".

Kara napisał(a):
@digger, proszę, wpadnij z tym mydłem do pojazdów ZTM W-wa w lecie. Albo do SKM-ki w Trójmieście czy tramwaju we Wrocławiu. (Wrażenia z ostatniego roku).

Kara, nie zrozum mnie zle, ale naprawde mnie to zaitrygowalo: komentujac moja wypowiedz nie napisalas nic w stylu "przeciez w Rzymie, Berlinie czy Wiedniu sa masy zuli innych narodowosci/najwiecej jest wloskich" ale nie omieszkalas mnie uswiadamiac, ze "w Polsce tez smierdza" - mimo, ze wlasnie takie bylo moje zamierzenie - podac przyklad odnoszacy sie do naszego podworka.
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 18 Lut 2015 12:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 383
Kilometry: 546 125
Jeśli któryś z panów ma wątpliwości, zapraszam na PW albo - jeśli musi koniecznie roztrząsać pewne sprawy publicznie do tematu o moderacji - który na forum istnieje. Przypominam jednak że na forum polityka jest zakazana. Może gdy co poniektórzy sobie o tym przypomną, to łatwiej dotrze do nich skąd takie a nie inne decyzje.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 18 Lut 2015 12:02 

@digger, nie jestem w stanie polemizować z każdą opinią. Tym bardziej taką, z którą się zgadzam (że polskie żuliki to jednak nie są najlepsi ambasadorowie naszego kraju). Natomiast, rzeczone mydło naprawdę by się niektórym przydało - i w kraju, i na wyjeździe.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 18 Lut 2015 12:17 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
John_doe, mam nadzieję że się nie pogniewasz, jak Cię zacytuję, bo Twoja wypowiedź jest tego warta:

acek96 napisał(a):
Cytuj:
Popieram Luki
Dosc szerzenia rasistowskich pogladow na forum. Chyba ze do poziomu SE i Faktu pretendujecie :?: :!:

john_doe napisał:
Cytuj:
... bo przecież wolność słowa wolnością, ale myślozbrodnię należy tępić bezlitośnie i usuwać usuwać usuwać! Teleekran ma pokazywać tylko to, co poprawne!
Może jak się myślozbrodnię schowa pod dywan, to nikt nie zauważy? A jak fakty mówią inaczej, to tym gorzej dla faktów!

BTW- '96 to Twój rok urodzenia? Miałeś w szkole średniej 1984 albo Animal Farm Orwella?

Tak poważnie: Nikt w tym wątku nie propagował stricte rasistowskich poglądów.
To dział "Luźne gad[t]ki" i chyba od tego jest, żeby rozmawiać luźno.

Gdyby autorka nie miała nabite te ponad 250 postów, to można by spokojnie uznać, że jest zwyczajnym trollem. Temat bardzo mocno wyewoluował głównie przez Jej prowokacyjne zaczepki.
Rozpoczyna poważną dyskusję chwytliwymi stwierdzeniami, w rozwinięciu tematu pomija niewygodne pytania i kwestie a następnie obraża się i zaklina rzeczywistość, bo ta okazała się inna niż na początku sądziła... bo nie każdy naiwnie kupuje politpoprawny obraz świata wg kulturowego marksizmu i nie "robi" do własnego gniazda.

Naprawdę ten cytat kogoś obraża? Nie można mieć juz swojego zdania na ten temat? Jest to najbardziej kulturalna rozmowa na temat stereotypów dotyczących rasizmu, jaką widziałem w sieci ever. Czy naprawdę bycie dumnym/szczęśliwym z tego, że jest się białym człowiekiem z kręgu cywilizacji łacińskiej ma być ukrywane? Jest myślozbrodnią?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#149 PostWysłany: 18 Lut 2015 12:23 

niebieski
Ja tylko dodam, że faktycznie moja wypowiedź "w kontekście" mogła brzmieć jak aluzuje i "wycieczki" do ewentualnego wieku Jacka96, ale absolutnie nie o to mi chdoziło.

Wierzcie lub nie, ale jeśli byłby to rocznik '96, to po prostu na świeżo by wiedział (bo mniej więcej chyba jakoś "teraz" miałby maturę) czy w tej chwili Orwell jest w programie. I jeśli tak, to czy zapoznał się z "1984" lub "Folwarkiem Zwierzęcym".
Tylko to miałem na myśli- żadną "wycieczkę osobistą". Jeśli ktoś to tak zinterpretował, na czele z Jackiem- przepraszam.
Przy czym post i tak już został usunięty.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 18 Lut 2015 12:30 

@Pan, wydaje mi się, że jest istotna różnica pomiędzy rasizmem czy dyskryminacją a byciem dumnym/szczęśliwym z tego, że jest się białym człowiekiem z kręgu cywilizacji łacińskiej. Dlatego w jednym z pierwszych wpisów zaproponowałam pozostanie przy definicjach podanych w słowniku jęz. polskiego PWN.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 18 Lut 2015 12:36 

Kilometry: 190 775
Odnoszę wrażenie patrząc po mojej ekipie podróżnej, że podróże nie mają większego wpływu na poglądy. Będąc tolerancyjnym 5 lat temu mam takie same poglądy dzisiaj, natomiast mój znajomy który był rasistą jest dokładnie takim samym jak był, mimo odwiedzenia 30 krajów. Takie życie :/
jacek96 lubi ten post.

#152 PostWysłany: 18 Lut 2015 12:36 

Myślę, że znowu mogę zabrać głos bo z ciekawości przeczytałem cały wątek ponownie od początku i czuję się, jakbym wrócił z dalekiej podróży.
@Kara, mój poziom ksenofobii do osób na siłę politycznie poprawnych wzrósł tak, że by to precyzyjniej wyrazić musiałbym zacząć od wyznaczania granicy funkcji.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#153 PostWysłany: 18 Lut 2015 12:45 

Kara, pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Zrób mały eksperyment intelektualno-fizyczny*. Wśród nieznajomych muzułmanów/murzynów ogłoś stanowczym głosem, ze jesteś dumna z bycia białą Europejką.

Kto wyjdzie na rasistę?

*Eksperyment nie na darmo nazwałem fizycznym, musisz być przygotowana na konsekwencje swojego oświadczenia.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#154 PostWysłany: 18 Lut 2015 12:49 

@Don_Bartoss, nie odbieram Ci prawa do odczuwania negatywnych emocji. Twoja sprawa. Natomiast, patrząc na niektórych polityków czy naukowców, w ramach standardowego słownictwa da się wyrazić i rasizm, i dyskryminację. Po co więc zubażać czy zaśmiecać własny język? A idąc dalej, po co posługiwać się obiegowymi opiniami czy stereotypami? Albo po co wnosić agresję w sprawy, które skuteczniej rozwiązuje się (konstruktywnym) dialogiem?

@Pan, dumna bywam z osiągnięć czy sukcesów. Biały to dla mnie jeden z wielu kolorów, a to, że urodziłam się w Europie, nie czyni ze mnie nikogo specjalnego. Moi znajomi natychmiast wyczuliby fałsz. Poza tym, sam fakt, że utrzymujemy kontakty, świadczy o zrozumieniu czy tolerancji dla różnic kulturowych.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 18 Lut 2015 13:18 

Kara napisał(a):
Biały to dla mnie jeden z wielu kolorów, a to, że urodziłam się w Europie, nie czyni ze mnie nikogo specjalnego.

Kara, pomyśl o tym z innej perspektywy. Gdybyś urodziła się np. w Chinach, miałabyś, statystycznie rzecz ujmując, dużo większe szanse na śmierć tuż po urodzeniu - bo dziewczynki tam tak mają. Gdybyś urodziła się gdzieś w Afryce, mogłabyś już nie mieć łechtaczki (dalej mówimy o dużo wyższym prawdopodobieństwie tego zdarzenia, w zależności od miejsca urodzenia). I tak dalej - więc doceń to, że urodziłaś się w Europie, w takiej kulturze jaka tu jest. Bo to, że urodziłaś się tutaj oznacza, że miałaś szansę chodzenia do szkoły, nauki języków i podróży po świecie - wielokrotnie wyższą niż circa 2 miliardy kobiet urodzonych gdzieś w Azji, Afryce, Ameryce Południowej.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#156 PostWysłany: 18 Lut 2015 13:35 

niebieski
Kara napisał(a):
@Pan, dumna bywam z osiągnięć czy sukcesów.

Ale wlasnie o to chodzilo @Pan, jesli dobrze zrozumialem. Nie mowimy o dume z samego faktu, ale wlasnie z osiagniec cywilizacyjnych/naukowych/swiatopogladowych.
I kluczem do zrozumienia tego nie jest relatywizacja, ze inne nacje kradna/bija/gwalca tak jak "ludzie zachodu" - ale ze u nas spotyka soe to z jednoznacznym potepienem (przynajmniej do niedawna, obecny permisywizm zatacza coraz szersze kregi)
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 18 Lut 2015 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Mój światopogląd jest taki:

jak idę do kogoś w odwiedziny to dostosowuję się do zasad panujących w domu gospodarza, np. ściągam buty i zakładam kapcie.

Jeśli ja przyjmuje gości w moim domu, oczekuję przestrzegania moich zasad, np. niepalenia papierosów, jak ktoś ma problem żeby się dostosować to mam prawo taka osobę wywalić za drzwi.

Przekładając to na skalę globalną, jeśli odwiedzam dany kraj staram się przestrzegać zasad i obyczajów panujących w danym miejscu aby nie urazić nikogo z miejscowych.

Jeśli więc przybywający do naszego domu, do Europy, goście nie przestrzegają naszych zasad, mało tego próbują narzucać nam swoje, trzeba ich wywalać "za drzwi".

Proste jak konstrukcja cepa.

BTW: wyobrażacie sobie co było jakby np. w Mekce pod meczetem biali zaczęli handlować uchwytami do "selfe"? Zaraz byliby krótsi o głowę.
3 ludzi lubi ten post.

#158 PostWysłany: 18 Lut 2015 13:53 

@Pan, doceniam (i między innymi poprzez ten wątek robię użytek ze zdobyczy cywilizacji, nie tylko zachodniej, bo wiele w niej zapożyczeń), ale naprawdę nie czuję się z tego tytułu nikim specjalnym.

Urodziłam się w Polsce, w kraju, w którym problem przemocy wobec kobiet prawie zamieciono pod dywan, gdzie ściągalność alimentów jest na opłakanym poziomie, gdzie kobiety zarabiają średnio prawie 1/3 mniej na tym samym stanowisku i do zarządów wchodzą najczęściej w małych firmach rodzinnych, gdzie prawo kobiety o decydowaniu o reprodukcji może być zablokowane przez dowolną niemal osobę trzecią i - wreszcie - gdzie na studiach i w pracy usłyszałam, że nie dostanę jakiejś szansy, bo - w zawoalowanych słowach - pewnie zaraz zajdę w ciążę i ją zmarnuję. Czy nadal sądzisz, że mogę uważać się za obywatelkę pierwszej kategorii w kraju "pierwszego świata"?

Ostatnio edytowany przez Anonim3, 18 Lut 2015 13:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 18 Lut 2015 13:53 

niebieski
04patryk12 napisał(a):
BTW: wyobrażacie sobie co było jakby np. w Mekce pod meczetem biali zaczęli handlować uchwytami do "selfe"? Zaraz byliby krótsi o głowę.

najpierw się trzeba pod ten meczet dostać, a to zdaje się jest niemożliwe ;-)
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 18 Lut 2015 13:55 

srebrny
Pan napisał(a):
Kara napisał(a):
Biały to dla mnie jeden z wielu kolorów, a to, że urodziłam się w Europie, nie czyni ze mnie nikogo specjalnego.

Kara, pomyśl o tym z innej perspektywy. Gdybyś urodziła się np. w Chinach, miałabyś, statystycznie rzecz ujmując, dużo większe szanse na śmierć tuż po urodzeniu - bo dziewczynki tam tak mają. Gdybyś urodziła się gdzieś w Afryce, mogłabyś już nie mieć łechtaczki (dalej mówimy o dużo wyższym prawdopodobieństwie tego zdarzenia, w zależności od miejsca urodzenia). I tak dalej - więc doceń to, że urodziłaś się w Europie, w takiej kulturze jaka tu jest. Bo to, że urodziłaś się tutaj oznacza, że miałaś szansę chodzenia do szkoły, nauki języków i podróży po świecie - wielokrotnie wyższą niż circa 2 miliardy kobiet urodzonych gdzieś w Azji, Afryce, Ameryce Południowej.

Podziekuj tez za to,ze wybito cwierc twojej rodziny w imie cywilizacji zachodniej, tej najwybitniejszej z oswieconych.
Ciesz sie!
Tak mowia madrzejsi od Ciebie.
A moze bialasow wybili Czarni,tylko ufarbowani na bialo? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 208 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: RKS1926 oraz 6 gości