Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#841 PostWysłany: 13 Lut 2013 11:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
We wrocku sa zielone

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
#842 PostWysłany: 14 Lut 2013 14:25 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
w Wawie też tylko zielone...
i jedna uwaga - do "małego" Wizza raczej nie wejdzie - sztywne plecy...

#843 PostWysłany: 15 Lut 2013 11:09 

Uwaga na polskiego dystrybutora marki cabinmax(http://www.cabinmax.pl/). Próbowałem kupić plecak i walizkę, ale po wielu dniach oczekiwania, dziesiątkach wykonanych telefonów i kupy nerwów, zamówienie nie zostało zrealizowane. Sklep nie zrealizował zamówienia, nie odbiera telefonów, generalnie olewa klientów. Taka osoba nie powinna się w ogóle zajmować sprzedażą w internecie. Nigdy jeszcze nie spotkałem w internecie tak niekompetentnej osoby. Przez tego sprzedawcę musiałem kupować walizkę w dniu przed samym wylotem. Masakra. Omijajcie z daleka tą firmę.
 Profil Relacje PM off  

#844 PostWysłany: 16 Lut 2013 13:59 

niebieski
Byłem dziś w Decathlonie obok CH Reduta. Na wystawie było ponad 20 plecaków Forclaz 40 w kolorze zielonym. Spokojnie można dostać.Sam kupiłem 1 sztukę.
 Profil Relacje PM off  

#845 PostWysłany: 16 Lut 2013 15:23 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
We Wrocławiu (Decathlon Bielany) też dużo plecaków. Tak jak ktoś pisał wcześniej - w Wizzair nie przejdzie na pewno - sztywna powierzchnia pleców ma 53cm wysokości.
 Profil Relacje PM off  

#846 PostWysłany: 17 Lut 2013 16:39 

Loty: 73
Kilometry: 89 404
niebieski
wersatis napisał(a):
Byłem dziś w Decathlonie obok CH Reduta. Na wystawie było ponad 20 plecaków Forclaz 40 w kolorze zielonym. Spokojnie można dostać.Sam kupiłem 1 sztukę.

Wszystko się zgadza. Kolor plecaka: zielony jest tylko do wyboru

#847 PostWysłany: 17 Lut 2013 17:45 

vivere napisał(a):

Sprawdzałem na lotnisku w "sizerze" wizza i mieści się zarówno na szerokość jak i na wysokość, góra pleców akurat kończy się na wysokości pomiaru.
Wysokość "samych" pleców to 45cm i jeżeli nie wypycha się na max to spokojnie pasuje, sprawdzone na lotnisku w Luton.
Ten wymiar wysokości 55 to jest z wypchaną pokrywą.
 Profil Relacje PM off  

#848 PostWysłany: 17 Lut 2013 18:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Tomek73 napisał(a):
vivere napisał(a):

Sprawdzałem na lotnisku w "sizerze" wizza i mieści się zarówno na szerokość jak i na wysokość, góra pleców akurat kończy się na wysokości pomiaru.
Wysokość "samych" pleców to 45cm i jeżeli nie wypycha się na max to spokojnie pasuje, sprawdzone na lotnisku w Luton.
Ten wymiar wysokości 55 to jest z wypchaną pokrywą.

pisałem o "małym" Wizzaira
czyli wysokość max 42cm

a plecak ma listwę usztywniającą plecy (taki metalowy płaskownik) o długości 48cm - to jak go tam wepchnąć??
mozna ją wyciągnąć i wtedy za pomocą nogi może wejdzie, ale się wtedy powygina reszta usztywnienia...

no chyba że po przekątnej ;)

#849 PostWysłany: 17 Lut 2013 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Tomek73 napisał(a):
Wysokość "samych" pleców to 45cm

Na pewno piszemy o tym samym plecaku? Wczoraj mierzyłem w Decathlonie i wysokość pleców (usztywniana) mi wyszła 53cm.
 Profil Relacje PM off  

#850 PostWysłany: 17 Lut 2013 18:26 

vivere napisał(a):

pisałem o "małym" Wizzaira
czyli wysokość max 42cm

a plecak ma listwę usztywniającą plecy (taki metalowy płaskownik) o długości 48cm - to jak go tam wepchnąć??
mozna ją wyciągnąć i wtedy za pomocą nogi może wejdzie, ale się wtedy powygina reszta usztywnienia...

no chyba że po przekątnej ;)

Ja też piszę o małym wizzara, nie bierzesz pod uwagę że plecak "chowa" się między dolnymi rurkami sizera a o te 1-2cm wystające ponad pomiar nikt nie będzie się czepiał.
Jako ze jest to plecak i jest miękki to spokojnie się "wciśnie" w ten rozmiar.
Żałuję że nie zrobiłem zdjęcia kiedy sprawdzałem na lotnisku czy zmieści się jako mały wizz.
 Profil Relacje PM off  

#851 PostWysłany: 17 Lut 2013 18:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Tomku

Forclaz40 ma ponad 50cm pleców (w tym 48cm metalowej listwy)
jak ma wejść w 42cm ?
wydaje mi się że błądzimy po manowcach - tzn. piszemy o czymś innym ;)

a jeśli nie - to tylko się cieszyć że taki duży plecaczek może polecieć jako mały podręczny w W6 :D

#852 PostWysłany: 18 Lut 2013 19:38 

vivere napisał(a):
Tomku

Forclaz40 ma ponad 50cm pleców (w tym 48cm metalowej listwy)
jak ma wejść w 42cm ?
wydaje mi się że błądzimy po manowcach - tzn. piszemy o czymś innym ;)

a jeśli nie - to tylko się cieszyć że taki duży plecaczek może polecieć jako mały podręczny w W6 :D

Wydaje mi się że wymiana zdań prowadzona jest w stylu "akademickim" jak to teoretyk z praktykiem. ;)

Żeby nie przeciągać tej dyskusji zamieszczam zdjęcia z dzisiejszej "próby wciskania" forclaz 40 do pomiaru wizz dla małego bagażu podręcznego.

Warunki testu:
- plecak bez wzmacniającego stelaża
- zawartość plecaka:
- netbook + zasilacz + myszka.
- kpl. bielizny na 3 dni
- 3 koszulki
- kpl. kosmetyków
- jeden banan i paczka orzeszków
- książka + notes
- aparat foto kompakt.
Załącznik:
Komentarz do pliku: Wizzair mały bagaż forclaz40
wizz-maly-f40.jpg
wizz-maly-f40.jpg [ 60.46 KiB | Obejrzany 5946 razy ]

Załącznik:
Komentarz do pliku: Wizz mały forclaz 40
wizzair-maly-f40.jpg
wizzair-maly-f40.jpg [ 67.02 KiB | Obejrzany 5946 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#853 PostWysłany: 18 Lut 2013 21:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki :)

czyli bez stelaża, z wypchanym "nie-do-końca", trochę zgiętymi plecami - wlezie :)

tym bardziej się cieszę z zakupu :)

#854 PostWysłany: 18 Lut 2013 23:08 

Ten plecak (F40) jest na tyle elastyczny że sam się bardzo dobrze wpasowuje w ten przymiar.

Miałem ten plecak na 2 tygodniowym wypadzie do Azji i sprawdził się bardzo dobrze, przy żadnej odprawie ani boardingu nie musiałem wkładać plecaka do przymiaru, a leciałem Alitalią, Tiger'em, Peach, Saudi i Wizz.
Bardziej martwiłem się wagą, na szczęście nigdzie przy gata'ch nie widziałem wagi, jedynie przy odprawie na MXP musiałem dać na wagę plecak.
Pozdrawiam.

P.S. Patent jest jeszcze taki że wkładając do pokrywy coś cięższego (aparat, kosmetyki) powoduje to "przygarbienie" się plecaka ;)
 Profil Relacje PM off  

#855 PostWysłany: 18 Lut 2013 23:50 

Skoro na duży podręczny przeznaczona jest 50-ka to 40-ka musi być na mały.

A przy okazji - w Szczecinie też zielone.
 Profil Relacje PM off  

#856 PostWysłany: 22 Lut 2013 22:39 

Potwierdzam to, co bodajze strone wczesniej ktos pisal odnocnie Cabin Max. Polski dystrybutor cabinmax.pl to totalna amatorszczyzna. Wystawili mnie wlasnie obiecujac wysylke pare dni temu, by potem sie okazalo, ze paczke tak naprawde nadali w dzien, kiedy powinienem ja odebrac. Komunikacja tragiczna, brak towaru na stanie, niedotrzymywanie obietnic. Lepiej zamowic z amazona, bo mozna sie wkopac. W weekend wyjezdzam i musze w ostatniej chwili biegac po sklepach...
 Profil Relacje PM off  

#857 PostWysłany: 03 Mar 2013 14:03 

Scooby-doo napisał(a):
Znalałem coś takiego jako bagaż podręczny. Korzystał ktoś, sprawdza się ?

http://www.decathlon.pl/plecak-37-ultralight-id_8208023.html#avantages

Zdecydowanie polecam jako podręczny - baaaardzo pojemny i super lekki. Zmieściło mi się bardzo dużo rzeczy i nie było z nim najmniejszego problemu ani na Chopina w Warszawie, ani na Szeremetievo w Moskwie, ani na Naricie w Tokio.
 Profil Relacje PM off  

#858 PostWysłany: 04 Mar 2013 22:06 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Pojawiła sie oferta w Tesco za znaczki,
http://www.tesco.pl/wenger/plecak.php
Myślę że dobrze wykonany plecak za przyzwoita kaskę ;)

Temat postu: plecak podrozny
#859 PostWysłany: 08 Mar 2013 10:52 

sluchajcie, potrzebuje Waszej rady! wybieramy sie z mezem na 3 tygodnie do azji. zawsze podrozowalam po europie z walizka, tym razem chcemy wziac plecaki. jestem mega zielona w tym temacie bo ostatni raz mialam plecak na plecach w szkole podstawowej. doradzcie mi cos? jaki plecak najlepszy dla kobiety? jak duzy? bede wdzieczna za przyklady konkretnych modeli.

Wielkie dzieki!
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: plecak podrozny
#860 PostWysłany: 08 Mar 2013 11:02 

owszem przegladnelam takowe watki ale nie znalazlam nic konkretnego co pasowaloby konkretnie do mojej osoby. wierze ze znajda sie mili ludzie ktorzy mi pomoga :)

mod: połaczono z istniejacym tematem o pleacakach, gdyby tak kazdy otwiertał temat pod siebie..
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość