Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: plecak podrozny
#861 PostWysłany: 08 Mar 2013 11:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja mam plecak Maysen 45 i jestem z niego zadowolony.

🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎 🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎
Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN
#862 PostWysłany: 08 Mar 2013 11:09 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Hej Agato,
bardzo dobrze, że zmieniasz swoje myślenie i zamierzasz podróżować z plecakiem. Będzie ci znacznie wygodniej.
Jednak twoje pytanie jest bardzo ogólnikowe więc cieżko bez dodatkowych informacji ci doradzać. Na dobrą sprawę, jeśli jedziesz na plaże i zwiedzanie, wystarczyłby ci nawet plecaczek :). Lecz być może będziesz przez 3 tygodnie chodzić po górach w Nepalu, to też Azja :).

Pierwsze co musisz wiedzieć - ile będziesz miała ze sobą bagażu. Nie odpowiemy za ciebie na to pytanie. Obserwując moją partnerkę, wiem, że zazwyczaj na taki okres zabiera około 10 kg bagażu. Przekłada się to na około 50 litrów potrzebnej pojemności (oczywiscie da się wpakować 10 kg w mniejszy plecak, kwestia tego, jakiego typu rzeczy to są).

Zastrzegam jednak, że jest to stosunkowo mały plecak, być może nie mając wprawy w pakowaniu w plecak powinnaś myśleć o pojemności ok. 60-65 litrów. Jestem przeciwnikiem większych plecaków dla turystów - bowiem im większy plecak, tym bardziej kusi, by do niego nabrać rzeczy zbędnych. OCzywiście inaczej wygląda sprawa przy doświadczonych podróżnikach, świadomych swoich potrzeb, wybierających się np na długie treki w zmiennych warunkach klimatycznych.

Druga sprawa to do czego ci potrzebny plecak - czy będziesz z nim chodziła długie godziny na plecach, czy będziesz tylko chodziła do/z środka transportu. Im bardziej wygodnego, lepszego technicznie plecaka potrzebujesz, tym więcej musisz poświecic czasu na jego dobieranie i mierzenie.

I tu dochodzimy do sedna sprawy - polecac możemy ci sprawdzone modele, ale od twojej sylwetki będzie w dużej mierze zależało, co będzie dla ciebie dobre. Plecak musisz mierzyć i dopasowywać do siebie. To z czego jedna osoba jest zachwycona, dla ciebie może być niewypałem :).

Żeby nie skończyć na teorii :). Ewelina chwali sobie bardzo http://store.karrimor.com/karrimor-cara ... e=79307324

#863 PostWysłany: 08 Mar 2013 11:14 

Kamil strasznie Ci dziekuje za wiele cennych rad!

sledze twoja wybrawe na sri lanke i my wlasnie tez chcemy sie tam udac + Malediwy na 6dni :) chcemy po sri lance podrozowac pociagami i autobusami i czesto sie przemieszac - objazdowka, wiec plecak bede miala praktycznie codziennie na plecach.
jestem niska - 155cm wiec to pewnie tez ma znaczenie prawda?

zalezy mi na tym zeby nie byl zbyt ciezki :) co do bagazu chce ohraniczyc ciuchy i kosmetyki do minimum :D mysle ze uda mi sie to zrobic w praktyce.

wiadomo ze cena tez gra duza role, 300€ za plecak bedzie mi ciezko wydac :/
 Profil Relacje PM off  

#864 PostWysłany: 08 Mar 2013 13:08 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Ja mam deuetera act lite 50+10.
Image
Jest to lekki plecak (co za tym idzie material jest cienki i pewnie nie tak wytrzymaly, po 2 wyjazdach jest tylko lekko przybrudzony, do samolotu wsadzam go w worku po ziemniakach).
Wyjezdzam z nim na 2 miesiace i zwykle w jedna strone jest prawie pusty (z tym ze ja biore minimum na ktore na pewno sie nie osmielisz) a w druga pelen zakupow.
Tak wiec mozesz tam spokojnie zmiescic pare kg herbaty ;)
 Profil Relacje PM off  

#865 PostWysłany: 08 Mar 2013 13:19 

super! dzieki bardzo :) zaraz sobie poczatm o tym plecaku. pustego go na pewno nie bede miala, takim hardcorem nie jestem :P niewiele przywoze ze swoich podrozy wiec nie potrzebuje miec duzo luzu :)
 Profil Relacje PM off  

#866 PostWysłany: 08 Mar 2013 14:41 

ja lubie podróżować z plecakiem, ale nie wtedy gdy czekają mnie wędrówki w upalne dni lub w klimacie, w którym nawet bez wysiłku człowiek wylewa z siebie siódme poty.
Macie może pomysł co zrobić, żeby nieco zniwelwować pocenie się pod plecakiem? czy nie ma na to rady (z góry odpowiadam: nawet pod najlepszym plecakiem z super oddychającymi ramionami mam ten problem)... są jakieś preparaty? czy może wkładacie coś pomiędzy plecy i plecak? (poza podkoszulkiem)
 Profil Relacje PM off  

#867 PostWysłany: 08 Mar 2013 14:52 

niebieski
Mozesz tez isc w drugą strone - zminimalizowac wydatek i udac sie do decathlonu:
http://www.decathlon.pl/plecak-forclaz- ... 72704.html
Plecak otwiera sie troche jak walizka, i nie napchany na maxa pasuje jako bagaz podreczny do ryanaira. Dodatkowym plusem jest 10 lat gwarancji.
 Profil Relacje PM off  

#868 PostWysłany: 08 Mar 2013 15:04 

dzieki mrowka!
 Profil Relacje PM off  

#869 PostWysłany: 08 Mar 2013 15:10 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
niebieski
Najlepiej nie za duży wg mnie 60 L dla faceta i 50 dla kobiety to max. Co prawda jest powiedzenie że lepiej nosić iż się prosić ale i tak sporo zabranych rzeczy jest na zapas. A trzeba to wszystko nosić, a np. jak przypalisz słońcem ramiona to każde włożenie i założenie plecaka jest bardzo nieprzyjemne. Może się przydać pack lista http://www.koniecswiata.net/poradnik/bagaz-i-pakowanie/.
 Profil Relacje PM off  

#870 PostWysłany: 10 Mar 2013 23:22 

Tatonka luna 36 - moge go miec za 250 zl. Bardzo wygodny, pozadny. Czy bedzie miescil sie do kosza ryanair ? Ma twardy stelaz, lecz jak go zmierzylem mial 50-55 cm, jest pojemny takze nie musi byc napompowany na full, bo wtedgy prawdopodobnie bedzie mial taki wymiar jak jest podany na stronie.

http://www.promonte.pl/product,159,2,plecak_trekkingowy_ze_stelazem_tatonka_luna_36.htm

Kolejne juz tansze i z decathlonu

http://www.decathlon.pl/forclaz-40-id_8172703.html - tani bo na promocji w decathlonie po 69 , ale w porowaniu do tatonki wypada slabo. Srednio wygodny, gorszy material, ale dosc pakowny.

http://www.decathlon.pl/plecak-37-ultralight-id_8208023.html#avantages - za 159, bardzo lekki ale wymiary chyba nie puszczaja ?

Czy ktos ma jakies doswiadczenie z tymi plecakami ? Wszystkie maja sztywne plecy, czy wejda do ryanaira i czy beda problemy ?

Ps. Wiem ze jest temat z plecakami, ale moj post tam zapewne zginie i nikt nie odpowie

Pozdrawiam

mod: połaczono z istniejacym tematem o pleacakach

Ostatnio edytowany przez ledo, 11 Mar 2013 11:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#871 PostWysłany: 11 Mar 2013 08:54 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
a ja myślę że jednak byłoby lepiej nie zakładać nowego tematu :)

tutaj
plecak-na-bagaz-podreczny,22,36&start=850
był wałkowany Forclaz40

#872 PostWysłany: 11 Mar 2013 09:20 

Z tego co mi wiadomo to najlepszą opcją na bagaż podręczny są plecaki Cabin Max.
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B002 ... PP090AKJCG
44 litry, 55x40x20 cm, 0,66 kg.

Polski strona z Cabin Max: http://www.cabinmax.pl/cabin-max-plecak-do-samolotu
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 11 Mar 2013 09:42 

niebieski
Do ryanaira to ludzie biora forclaz 60 nie wypchany na maxa (40 bez usztywnienia jest do malego koszyka wizza).
 Profil Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 11 Mar 2013 11:54 

Cabin max odpada. 2 link byl bledny, chodzilo o ultralight, ten co jest teraz. Generalnie chodzi mi czy ktory kolwiek z tych plecakow zmiesci sie w koszyk z twardym stelarzem. Wiekszosci z nich jak mierzylem twardy stelarz ma 50- max 58 cm. Ktos w temacie pisal o tym ultralight ze przeszedl odprawe w wawie i moskwie, tylko niewiem czy ze stelazem i w jakich liniach.
 Profil Relacje PM off  

#875 PostWysłany: 11 Mar 2013 12:20 

Trochę off top, ale że tak zapytam -> Jak możesz mieć ten plecak o tyle taniej?
Właśnie rozglądam się za plecakami i przydałaby się każda informacja.

PS. jestem z Warszawy więc sprawdzę czy promocja w Decathlonie dalej działa;)
 Profil Relacje PM off  

#876 PostWysłany: 11 Mar 2013 12:31 

ricken1989 napisał(a):
Trochę off top, ale że tak zapytam -> Jak możesz mieć ten plecak o tyle taniej?
Właśnie rozglądam się za plecakami i przydałaby się każda informacja.

PS. jestem z Warszawy więc sprawdzę czy promocja w Decathlonie dalej działa;)

U mnie w miescie w Tkmaxxie jest. Z 660 na 250 zl
 Profil Relacje PM off  

#877 PostWysłany: 11 Mar 2013 13:04 

ledo napisał(a):
Cabin max odpada. 2 link byl bledny, chodzilo o ultralight, ten co jest teraz. Generalnie chodzi mi czy ktory kolwiek z tych plecakow zmiesci sie w koszyk z twardym stelarzem. Wiekszosci z nich jak mierzylem twardy stelarz ma 50- max 58 cm. Ktos w temacie pisal o tym ultralight ze przeszedl odprawe w wawie i moskwie, tylko niewiem czy ze stelazem i w jakich liniach.

Przeszedł odprawę w Warszawie, Moskwie i w Tokio. Nic z niego nie wyciągałem żeby spełnić wymagania więc i stelaż w środku jest.
Linie to Aeroflot.
 Profil Relacje PM off  

#878 PostWysłany: 11 Mar 2013 13:32 

Scooby-doo napisał(a):
ledo napisał(a):

Przeszedł odprawę w Warszawie, Moskwie i w Tokio. Nic z niego nie wyciągałem żeby spełnić wymagania więc i stelaż w środku jest.
Linie to Aeroflot.

No to teraz wybor ultralight, albo tatonka, tylko ze tatonka 2x ciezsza i drozsza. A moglbys podac wymiar ultralighta na stelazu ? Bo wiadomo ze reszte da sie jakos ubic.
 Profil Relacje PM off  

#879 PostWysłany: 11 Mar 2013 18:27 

niebieski
Moderatorze, ale to jest temat bagaz podreczny, a dziewczyna pytala o plecak raczej wiekszy...
 Profil Relacje PM off  

#880 PostWysłany: 11 Mar 2013 19:23 

mrowka napisał(a):
Moderatorze, ale to jest temat bagaz podreczny, a dziewczyna pytala o plecak raczej wiekszy...

mrówko, plecak o którym piszę służył właśnie jako podręczny

Z tego co mierzyłem to długość stelaża to 49,5cm plus do tego dochodzi na górze kieszonka którą jak napełnisz to będzie około 55cm ale przecież nie jest to obligatoryjne :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości