Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Wrz 2023 18:03 

Witajcie! Pytam bo nie znalazlem. Jesli gdzies było to Mea Culpa i walcie po nosie.

A więc: 15 wrzesnia lece do NYC na miesiac islandzką linią. Przesiadka w keflaviku. Mam wykupiony tylko personal Item (wg strony 42/32/25 cm). Pierwotnie chcialem spakować się w plecak Forclaz Travel 100 40l (ten wczesniejszy model). Spakowałem się i generalnie prawktycznie mieszcze sie w wymiarach tylko wysokosc będzie +- 2-4 cm w góre (oczywscie nie wyładowany po brzegi tylko ugniatanka). Zaczałem sie zastnawiac czy jednak nie dokupic carry on za 60$ przy check inie bo gdy sie przyczepią to na lotnisku rzygne 100$. I teraz pytanie ... Czy ktos latał? Czy ktos ma doswiadczenie? Słuzbisci czy raczej na luzno? gdzies na anglojezycznych stronach czytalem ze PLAY szuka zarobku na tego typu akcjach... stad moje obawy.

Bede wdzieczny za wszelkie dobre rady. pokój z wami :)
 Profil Relacje PM off
Rorschach lubi ten post.

Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆) Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆)
Rzuć wszystko i leć na Maderę lub Kanary 😍✈️🔥 Bezpośrednie loty od 582 PLN Rzuć wszystko i leć na Maderę lub Kanary 😍✈️🔥 Bezpośrednie loty od 582 PLN
#2 PostWysłany: 18 Lut 2024 19:54 

Hej, odświeżę wątek, ponieważ za jakiś czas będę po raz pierwszy leciał z Fly Play i mam zamiar spakować się tylko w Personal Item. W tym celu chcę użyć mój sprawdzony w innych lowcostach plecak, ale po zmierzeniu okazało się, że przekracza wysokość o około 8 cm - zastanawiam się, czy dla Play to może być problem? Ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami?
@Artur Kapelewski jak to u Ciebie wyglądało?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Lut 2024 20:06 

platynowy
kubus95 napisał(a):
To ja od razu dodam, że od minionego lata Play zrobił się bardzo restrykcyjny co do bagaży - przy gate są ludzie z zewnętrznej firmy, których zadaniem jest tylko i wyłącznie sprawdzanie podręcznych i ewentualne nakładanie opłat za ponadwymiarowy bagaż, które do niskich nie należą. Dotyczy to oczywiście ich bazy, czyli lotniska w Keflaviku.

viewtopic.php?t=174586
viewtopic.php?t=175223
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 19 Lut 2024 14:16 
Awatar użytkownika

srebrny
@Rorschach tak jak napisałem w innym temacie-zmienili mocno politykę. Napisałem Ci też na priv ;)
Rorschach lubi ten post.

#5 PostWysłany: 25 Wrz 2024 17:02 

Czy ktoś ostatnio leciał Play'em z Warszawy? Jak wygląda ich polityka bagażowa na tym lotnisku? jest sizer? czy raczej mają liberalne podejście na Okęciu 😉

Planuję spakować się tylko w personal item i.... reklamówkę z duty free którą zgodnie z ich regulaminem można wnieść bezpłatnie na pokład 🤪
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Wrz 2024 22:35 

niebieski
Opiszę lot CPH-KEF-IAD-KEF-CPH.
Na locie tam separacja w KEF 1:10 na powrocie 1:20 i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem tz bez opóznień to przesiadki są bezproblemowe oczywiście na rejsach do USA kontrola paszportów w jedną i w drugą bardzo szybko. Odprawa w PLAY na stronie przewożnika bez problemu po uzupełnieniu podstawowych danych włącznie z adresem pierwszego noclegu za oceanem. Karty pokładowe i kody QR od razu na całą trasę z CPH via KEF do IAD na telefonie i to wystarczy przy Gate.. Ponieważ przyleciałem z WAW i od razu na tranzyt nie trzeba było wychodzić po BP do check-in ( jak w przypadku np SAS na lotach do USA) Przy gate CPH nikt nie zapytał nawet czy mam wizę do USA . Kontrola wzrokowa oraz BP jeszcze przed skanowaniem przy samym gate i w tym momencie zostaje stwierdzone czy ktoś ma "personal" czy "cabin bag". Jeśli mamy to pierwsze na BP a przy sobie kabinówkę na kółkach od razu skierowani jesteśmy do opłaty ....wg ich strony chyba 80e ! Ale uwaga każdy z "personal item" posiadający plecak ( w moim przypadku CabinZero 36l) w ogóle nie był zainteresowaniem obsługi.Interesowały ich tylko kabinówki na kółkach no chyba że plecak będzie większy wzrokowo niż tz kabinówka. Taka procedura w CPH jak i w KEF ( na lotnisku w KEF obsługa naszych rodaków także można coś ugrać ;) ) Na powrocie w USA tak samo wystarczy BP na telefonie ale kontrola bagaży taka sama jak wyżej opisałem. Samoloty z KEF czy IAD są praktycznie zapełnione wiec może się zdarzyć że jak stefka zobaczy że plecak wrzucamy do góry to poprosi aby wziąć go pod siedzenie i tu 6h na locie do USA lub powrót może być lekko uciążliwy a widziałem takie przypadki.
Fotele A320/1N na rejsach do USA mają odchylane fotele oraz pod głowę dodatkowe oparcie. Podpowiem że na lotnisku w CPH i w KEF są przy toaletach poidełka z wodą więc warto mieć ze sobą puste baki/butelki pet aby nie przepłacać w sklepach.
I najważniejsze w PLAY jak i w NORSE bagaż typu "personel item" często nazywany na forum "kosmetyczką" (chyba przez tych co nigdy tymi liniami nie lecieli) oznacza w praktyce dokładnie jak bagaż w Wizz czy Ryanair jako "mała torba/plecak"

Załączniki:
Play seezer.jpg
Play seezer.jpg [ 82.48 KiB | Obejrzany 2271 razy ]
3 ludzi lubi ten post.
Garmond uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości