Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Wrz 2018 23:42 

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

W najbliższy poniedziałek (17.09) wylatuję do Tel Avivu na 11 dni. Będzie to mój pierwszy wraz w Izraelu i w związku z kilkoma nieścisłościami w informacjach znalezionych na różnych forach (oraz ich aktualnością), aby mieć w miarę wybadany grunt - mam do was kilka pytań:

1. Jak to jest z tym paszportem - czy faktycznie mam go taszczyć wszędzie ze sobą czy wystarczy zwykła kopia? Mam zamiar udać się również na Zachodni Brzeg, jak tam wygląda ta kwestia?

2. Na lotnisku będę ok. 20 a muszę dostać się pod dom Ben-Gurion'a. Do Tel Avivu dojadę pociągiem, ale gdzie według was powinienem wysiąść i jak trudno będzie znaleźć autobus którym dotrę na miejsce docelowe?

3. Czy jest jakaś Izraelska aplikacja która zapewni mi rozpiskę środków transportu publicznego? (Coś ala nasze "jakdojade"?)

4. Jak ma się sprawa internetu? Jedni mówią o tym że wi-fi jest prawie wszędzie, inni że znalezienie otwartej sieci graniczy z cudem. Czy może warto kupić jakiś lokalny starter?

5. Znacie jakieś dobre miejsca ze street-foodem w okolicy domu Ben-Gurion'a?

6. Z tego co się dowiedziałem pasażerowie Ryanair'a wysiadają na terminalu 1. Czy uważacie że mogę mieć o tej porze (20) problem ze znalezieniem transportu na pobliską stację kolejową (która znajduję się przy terminalu 3)?

7. Dotychczas byłem już 3 razy w Emiratach Arabskich - ponoć nie jest to problemem w uzyskaniu wizy. Jednakże, czy uważacie że w związku z tym czeka mnie jakaś szczególna kontrola?

Jeśli macie jakieś osobiste uwagi/wskazówki to chętnie ich wysłucham. Jak już pisałem - w Izraelu będę pierwszy raz.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Hitusiks
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#2 PostWysłany: 13 Wrz 2018 23:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Proponuję Ci po prostu przeczytać dokładnie te tematy a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania
bliski-wschod-izrael-autonomia-palestynska,forum,902

Chyba raczej nie liczysz na to, że ktoś będzie Ci rozpisywał krok po kroku Twoją trasę z lotniska do miejsca docelowego w Tel Avivie. Chyba, że..?
Odpal mapy google, aplikację moovit, cokolwiek innego i wszystko Ci się przecież wyświetli.
Kashpir lubi ten post.

#3 PostWysłany: 14 Wrz 2018 00:46 

Dziękuję Gdańszczaninie (mieszkam w polskim mieście).

W podanym przez Ciebie odnośniku istnieje 190 tematów. To dużo. Niektóre faktycznie przeglądałem, już kilka dni temu, i - skoro piszę nowy temat - nie znalazłem w miarę aktualnych lub też jednoznacznych odpowiedzi. Nikt nie zmusza nikogo do uderzania w klawisze. Ja tylko grzecznie zadałem kilka pytań.

Nie, nie liczę na rozpiskę dokładnej drogi z lotniska do miejsca w którym zamieszkam. Miło jednak z Twojej strony że podałeś mi nazwę aplikacji z której mogę ewentualnie skorzystać.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Wrz 2018 01:23 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
1.Paszport powinienes miec zawsze ze soba, a jak Cie okradna w hotelu ? :o
2.Wysiadz na Tel Aviv Savidor -"Głôwny/Centralny" nie wiem jak to teraz wyglàda bo buduja metro i jedno wyjscie jest chyba zamkniete to wprost na przystanek autobusowy, ale latwo znalezc, po prosru idz w przeciwnym kierunku niz trzy wiezowce podswietlone na bialo w ksztalcie figur geometrycznych. Generalnie mozna dojsc pieszo, co ja bym zrobil, ale bedac pierwszy raz wez taxi albo bus 61/161 kierunek Carmelit terminal.
3. Jest google, jest apka po hebrajsku, angielskiej nie znam ale pewnie jest.. :roll:
4. Z wifi jest jak w kazdym europejskim miescie. W knajpach w wiekszosci z haslem dostepnym na barze a tak na ulicy to czasem miejskie czasem nie. Generalnie da sié życ.
5. To okolica z mnóstwem knajp. Średnie ceny za burgera +piwo/cole w tej okolicy to 50-70 nis. Jakies falafele/kebaby po 20-30.
6.Jest shuttle bus.
7. Nie ma wiz do Izraela dla obywateli PL

Szczegolna wskazowka ktora polecam kazdemu kto sie wybiera do Izraela. Google -> kalendarz świat zydowskich.
Od 18 od zachodu do 19 do zachodu wszystko bedzie zamkniete. Jom kipur najwazniejsze świéto, nawet niereligijnych żydów. Plusem jest to ,ze zamykaja autostrady dla ruchu kolowego wiec wezcie rowery i jazda. Ja tak zrobię :mrgreen: poczytajcie jednak jeszcze trochę.

P.s wybaczcie literôwki ale mam grube palce
Hitusiks lubi ten post.
Hitusiks uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 14 Wrz 2018 19:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Ad. 7. Nie chodzi o wizę, ale generalne jeśli masz pieczątki państw arabskich w paszporcie to może Ci się trafić rozmowa z celnikiem, podczas której będziesz kilka razy zapytany po co tam byłeś, czy utrzymujesz z kimś kontakty etc. Przykładowa relacja: https://www.fly4free.pl/lecisz-do-izrae ... e-klopoty/ Ale oczywiście nie musi się to zdarzyć.
Hitusiks lubi ten post.

#6 PostWysłany: 15 Wrz 2018 00:28 

złoty
ad 1 - tereny Zachodniego Brzegu będące pod kontrolą Autonomii Palestyńskiej (tzw. strefa A - w tym wszystkie miasta na Zachodnim Brzegu: Betlejem, Hebron, Nablus, Jenin, Jerycho...) są oddzielone od terenów będących pod kontrolą Izraela checkpointami, które działają mniej więcej jak przejścia graniczne. W stronę Autonomii nie ma kontroli, ale przy powrocie do Izraela trzeba pokazać paszport i małą karteczkę, którą dostaniesz przy wjeździe zamiast pieczątki. Dlatego na Zachodni Brzeg koniecznie bierz paszport i karteczkę, a gdzie indziej w samym Izraelu, to już zależy od tego, co uważasz za większe ryzyko.
 Profil Relacje PM off
Hitusiks lubi ten post.

#7 PostWysłany: 15 Wrz 2018 19:59 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
@Hitusiks Ja ze swojego doświadczenia powiem tyle że stawki za neta są absurdalne, więc tylko wi-fi które jest stosunkowo wszędzie. Wizy nie potrzebujesz, ale jak masz pieczątkę krajów Arabskich to możesz wypaść na rozmowę z urzędnikami. Paszport zawsze lepiej ze sobą mieć. ;) Co do transportu, to zwykłe Google wystarczy w zupełności.
 Profil Relacje PM off
Hitusiks lubi ten post.

#8 PostWysłany: 15 Wrz 2018 21:40 

No i wszystko jasne. Wielkie dzięki Panowie za wszelkie podpowiedzi, życzę samych udanych wyjazdów.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Wrz 2018 10:21 

//Mały edit: Czy ktoś z was zamawiał może personalizowaną kartę Rav Kav? Jak wygląda procedura i ile czeka się na wydanie takiej karty? Pytam ponieważ zastanawiam się czy jest warto to robić i korzystać ze zniżek studenckich które na całe szczęście jeszcze mi przysługują.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Wrz 2018 10:42 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Nie ma znizek studenckich. Rav kav wyrabiaja w 5min na miejscu.

#11 PostWysłany: 16 Wrz 2018 11:11 

Cytuj:
Buses and Trains
Public transport policy for students has changed in recent years, and the major bus and train companies now require that you prove your status as student and sign up for a magnetic card called a ‘Rav Kav’ to get the desired 50% discount. Since this is not so practical for most short-term student travelers to Israel, you’ll have to pay the full adult price.

Czyli powyższy cytat ze strony "touristisrael.com" nie jest prawdą?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 17 Wrz 2018 13:56 
Awatar użytkownika

@Hitusiks raczej nie , musiałbyś studiować w Izraelu:

If passengers with a residence permit are eligible for discount on public transport?
From 22.11.2016 passengers with a temporary residence permit (student visa, temporary residence visa, special visa for religious reason etc.) are eligible for public transport discounts like Israeli citizens, for a period of at least 12 months.

http://www.egged.co.il/Article-786-Rav-Kav-Card.aspx#1
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Wrz 2018 22:47 

Loty: 13
Kilometry: 21 581
Raw Kaw kupiłam w autobusie u kierowcy
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Wrz 2018 23:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Już na każde kolejne pytanie, jest odpowiedz na tym dziale.
 Profil Relacje PM off
danziger lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość