Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Mar 2022 01:14 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
@Legion1
Z San Blas mam takie wspomnienie: w życiu bardziej rajskiej plaży nie widziałem, fakultatywna wycieczka na płyciznę (30cm głęboka) na środku morza też robi wrażenie.

Ale:
- dotarcie tam to był dla moich dzieci koszmar, nasza wyspa była 1h morzem od 'portu', też słabo. Ale jasna sprawa co kto lubi, i zależy gdzie się trafi.
- nam się po prostu tam nudziło. Nie jesteśmy z natury "pójdę we Władku na 9:00 na plażę i wyleżę tam do 16:00 z przerwą na frytki", do tego jako blade twarze źle znosimy karaibskie słońce dłużej niż 1-2h (koniecznie weźcie coś z długim rękawem do pływania)
- trafiliśmy na małą wyspę Isla Franklin (Tubasenika), było tam 5 chat naszego właściciela i 5 chat konkurencji. Standard niski, spało się słabo, jedzenie też takie sobie - ryż, kurczak licho wie skąd i soczewica, każdego dnia to samo

Czy wrócił bym tam znowu? Nie, zdecydowanie, koszt imprezy spory i dojazd mega nieciekawy. Warto spędzić cały dzień na SB, to na pewno (obudzić się i iść spać wieczorem), więc nie absolutnie żadnego sensu tłuc się tam na 1 dzień i potem "coś jeszcze". W 2017 dojazd zajmował masę czasu - wyjazd jeepem z Albrook rano, 2h po normalnych w miarę drogach, potem 1h po koszmarnych dróżkach na terenie Guna Yala (najgorsza droga ever), potem od 40 do 90 minut łodzią po morzu na wyspę. Czyli jakieś 5h zjada Ci dojazd. Aha, o ile nic się nie zmieniło, to transfery z wysp na ląd są tylko rano, tak aby jeepy przywożące ludzi z miasta zabrały tych, co do miasta chcą jechać. Oczywiście sprawa do weryfikacji :) @Anita bywa częściej, my w tym roku siedzieliśmy wyłącznie w Colon, ale jak coś potrzeba to mogę do moich Panamczyków napisać i sprawdzą na miejscu co i jak, nawet jutro ;)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒 Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒
Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN
#42 PostWysłany: 04 Mar 2022 01:52 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
@zawiert jestem świadom, że dojazd tam ciężki dlatego pewnie faktycznie 1 dzień mija się z celem więc może będą 2 dni takiego nic nie robienia tam (nie licząc skakania po wysepkach) i 1 dzień zostawię na jakiś park w okolicach stolicy bo chyba nie będzie sensu nic innego kombinować. Rozważałem też Bocas, ale lotów w moim terminie nie ma w ogóle (sold out), a dojazd autokarem pokazuje z 8 h więc to chyba nie ma najmniejszego sensu.
ps. będę wdzięczny jakbyś zasięgnął info jak wygląda to obecnie i jeśli masz do polecenia kogoś kto tam taniej ogarnia transport+noclegi to będę wdzięczny bo nie wiem czy jedyne ceny na, które można tam liczyć to te na stronach z wycieczkami czy też nie ;)

#43 PostWysłany: 04 Mar 2022 09:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Spróbujemy ale nie obiecuje. Panamczycy są inni od nas i często nie łapią niuansów polskiej myśli taniego podróżowania ;)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#44 PostWysłany: 04 Mar 2022 13:33 

Byłem w lutym i też miałem plan na Bocas ale praktycznie dwa tygodnie tam padało a jednocześnie na południu na wybrzeżu oceanu była pogoda igła. Ostatecznie pojechaliśmy na Isla Grande obok Colon i też była pogoda a w Bocas cały czas pokazywało deszcz. Obserwujcie prognozy tle powiem.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 04 Mar 2022 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
-- 04 Mar 2022 13:11 --

Legion1 napisał(a):
Hej,

Pytanko co warto fajnego (plaże,dzungla) zrobić w okolicach stolicy mając 2 dni? Pytam o coś poza San Blas, będę wdzięczny za podpowiedzi ;)

hej

Pojedz sobie na Isla Grande, mala wyspe niedaleko Portobelo.
Mozesz poleciec do David i dalej autobusem do Boquete.
Indianie Wounan i dzungla Darien.
Pedasi koorowa wioska i plaza Vena na pacyficznym wybrzezu.

-- 04 Mar 2022 13:16 --

Legion1 napisał(a):
@zawiert jestem świadom, że dojazd tam ciężki dlatego pewnie faktycznie 1 dzień mija się z celem więc może będą 2 dni takiego nic nie robienia tam (nie licząc skakania po wysepkach) i 1 dzień zostawię na jakiś park w okolicach stolicy bo chyba nie będzie sensu nic innego kombinować. Rozważałem też Bocas, ale lotów w moim terminie nie ma w ogóle (sold out), a dojazd autokarem pokazuje z 8 h więc to chyba nie ma najmniejszego sensu.
ps. będę wdzięczny jakbyś zasięgnął info jak wygląda to obecnie i jeśli masz do polecenia kogoś kto tam taniej ogarnia transport+noclegi to będę wdzięczny bo nie wiem czy jedyne ceny na, które można tam liczyć to te na stronach z wycieczkami czy też nie ;)

Mozesz jeszcze fajna dzungle w okolicach Hornito, ale dojazd tez troche dlugi z panama City.

Tak teraz sobie mysle, ze fajny wypad na dwie noce do dzungli wyzej od Portobelo- jest taki swietny camping Casita rio Indo, w strone Aqua Fria. Dojazd latwy z panama City (autobsue express do Colon, potem chicken bys do Casita) a na miejscu wyjce, leniwce i gorski stumien. Camping prowadzi wyluzowany Sebastien, Francuz mieszkajacy od wielu lat w Panamie. Sluze kontaktem.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 04 Mar 2022 15:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za wszystkie pomysły ;) Będzie w czym wybierać. Nie ukrywam, że w pierwszej kolejności stawiałem na San Blas aczkolwiek to co mnie tam odstrasza to jednak ceny. Więc pewnie w trakcie wyjazdu podejmę decyzję co i gdzie finalnie. Pogoda tez będzie miała znaczenie ;)

#47 PostWysłany: 04 Mar 2022 17:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Obok portobelo jest Isla Mamey. Rajsko jak w San Blas ale nie mam pojęcia jak nam ogarneli motorówkę :)

Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#48 PostWysłany: 04 Mar 2022 23:25 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 04 Mar 2022 22:24 --

zawiert napisał(a):
Obok portobelo jest Isla Mamey. Rajsko jak w San Blas ale nie mam pojęcia jak nam ogarneli motorówkę :)

Isla Mamey z mariny za Portobelo, jednak to na pobyt dzienny tylko na nią można.

-- 04 Mar 2022 22:25 --

Legion1 napisał(a):
Dzięki za wszystkie pomysły ;) Będzie w czym wybierać. Nie ukrywam, że w pierwszej kolejności stawiałem na San Blas aczkolwiek to co mnie tam odstrasza to jednak ceny. Więc pewnie w trakcie wyjazdu podejmę decyzję co i gdzie finalnie. Pogoda tez będzie miała znaczenie ;)

Kiedy tam będziesz?

Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 05 Mar 2022 20:56 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 05 Mar 2022 19:54 --

@Antia do Panamy przylatuję 15.03 rano, a wylatuję 19.03 wieczorem.

-- 05 Mar 2022 19:56 --

#50 PostWysłany: 06 Mar 2022 00:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Legion1 napisał(a):
--
-- 05 Mar 2022 19:56 --

15.03 Panama City, targ rybny, kanał i starówka
16.03 Darrien Indianie, nocleg u nich
17.03 dzungla, wieczorem powrót do stolicy
18.03 San Blas, nocleg na wyspie
19.03 powrót na lotnisko (to po drodze z San Blas)

Koszty: 16.03- nocleg PTY 10 USD, przejazdy uber ok. 15 USD.
17.03- przejazdy ok. 12 USD, nocleg 20 USD
18.03- przejazd do Pty ok. 12 USD, nocleg 10 USD
18.03 San Blas ok. 130 USD (przejazd, nocleg i posilki)
19.03 bez kosztów

Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#51 PostWysłany: 08 Mar 2022 11:39 
Awatar użytkownika

srebrny
ja bym nie wyjeżdżał z San Blas w dniu wylotu, bo można się zdziwić. Jak tam byliśmy to przez kilka dni nic nie pływało (musieliśmy o tydzień wyjazd na SB przestawić). Kto utknął, ten utknął.

Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 09 Mar 2022 09:47 
Awatar użytkownika

niebieski
zawiert napisał(a):
ja bym nie wyjeżdżał z San Blas w dniu wylotu, bo można się zdziwić. Jak tam byliśmy to przez kilka dni nic nie pływało (musieliśmy o tydzień wyjazd na SB przestawić). Kto utknął, ten utknął.

hejka

Teraz jest to niemozliwe, setki ludzi przyjmuja. Indianie Guna Yala otworzyli sie w wakacje tamtego roku po kilkunastu miesiacach zamkniecia i od tej pory maja oblozenie 100%. :)

Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 10 Mar 2022 05:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej. To pytanko gdzie najlepiej rezerwować wycieczkę na San Blas? Macie jakieś godne polecenia strony/biura?

#54 PostWysłany: 10 Mar 2022 11:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Legion1 napisał(a):
Hej. To pytanko gdzie najlepiej rezerwować wycieczkę na San Blas? Macie jakieś godne polecenia strony/biura?
hej
zawsze robie to przez dziewczyne z agencji tel. +507 68467537 |san blas amazing tour

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 22 Mar 2022 09:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@Antia dzięki ;) finalnie spędziliśmy 2,5 dnia na San Blas z polecanego biura. Było całkiem fajnie. Nocleg mieliśmy na Isla Diablo + 2 wycieczki na inne wyspy i na naturalny basen. Ludzie bardzo sympatyczni, pogoda super, jedzenie nie takie złe jak się spodziewałem. Co do podróży to w stronę San Blas minęła spoko i przejazd nie był taki tragiczny. Nie wiem na jakiej zasadzie organizowany jest transport samochodem, ale w drodze powrotnej w porcie chyba nic na nas nie czekało więc nasz opiekun latał od samochodu do samochodu i pytał się czy ktoś nas zabierze do Panama City. Finalnie wylądowaliśmy w starym dość mocno brudnym pickupie (raczej nie wożącym turystów) i podróż powrotna przez część drogi już taka fajna nie była, ale dało się przeżyć.
Pozostałą część pobytu w Panamie przeznaczyliśmy - dzień przylotu na starówkę i market w porcie, a dzień wylotu tak jak polecał @zawiert na park miejski żeby pooglądać leniwce ;)
Antia lubi ten post.

#56 PostWysłany: 02 Kwi 2022 12:47 

niebieski
Dzień dobry.
Ten wątek mam cały czas otwarty w telefonie :D … a tu wrzutka z biletami na głównej .. stąd moje pytanie- te terminy są wrzesień/październik … jak czytałam na jakiś innych blogach to pogoda nienajlepsza w tym terminie , czy ktoś z szacownego tutaj grona potwierdza?
Pozdrawiam słonecznie Justyna
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 24 Kwi 2022 05:02 
Awatar użytkownika

niebieski
justysia75 napisał(a):
Dzień dobry.
Ten wątek mam cały czas otwarty w telefonie :D … a tu wrzutka z biletami na głównej .. stąd moje pytanie- te terminy są wrzesień/październik … jak czytałam na jakiś innych blogach to pogoda nienajlepsza w tym terminie , czy ktoś z szacownego tutaj grona potwierdza?
Pozdrawiam słonecznie Justyna

Zalezy czego oczekujesz od pogody :) nawet w porze deszczowej jest fajnie

Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 24 Kwi 2022 19:03 

niebieski
Jejku!! Dziękuje za odpowiedź właśnie od Ciebie, bo chyba jesteś „szpecjalistką” ;) od Panamy, a dziś znowu wrzutka z dobrymi cenami.
A co do pytania czego oczekuje od pogody.. hmmm… nie chciałabym całymi dniami podróżować w strugach deszczu ;) , bo chwilowe szałery z nieba nam nie straszne, grunt żeby było ciepło, a ciepło tam jest chyba zawsze.
Czyli co? … brać te bilety na październik ..? ;)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 17 Mar 2024 12:09 

niebieski
Hej, nie chcę zakładać nowego wątku, a mam ~12h przesiadki w Panamie (przylot 10.30, wylot 22.55). Na bank planuję pojechać zobaczyć kanał - gdzie dziś najlepiej? Plus pewnie "zapolować" na leniwca w parku miejskim.
Co jeszcze warto?
Ancon Hill?
Może jest jakaś sympatyczna plaża, na której można się potaplać ze 2h?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 17 Mar 2024 14:33 
Awatar użytkownika

złoty
Ja byłem na "oficjalnej" miejscówce przy kanale, nie wiem czy są lepsze, ale jak dla mnie ta była wystarczająco spoko żeby zobaczyć przepływ statków przez śluzy. Parque Natural Metropolitano bardzo fajny, szczególnie biorąc pod uwagę bliskość do centrum miasta czy właśnie kanału. Leniwców nie widziałem, ale były m. in. ostronosy, żółwie, poza tym super roślinność i fajna panorama miasta z punktu widokowego.
 Profil Relacje PM off
QbaqBA uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość