Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Sty 2017 14:46 

Witam!
Chciałem zapytać Was czy kojarzycie co fajnego można robić w El Nido względnie na własną rękę?
Wiem o (podobno fajnej) Nacpan beach, planujemy zaliczyć Taraw Peak. Wiem o możliwości odwiedzenia 7 commandos beach - kajakiem. Czy są jeszcze jakieś inne fajne rzeczy/miejsca do odwiedzenia?
A przede wszystkim: czy w miejsca odwiedzane przez wycieczki (trip A,B,C,D) można dostać się jakimś transportem i pobyczyć się w którymś z nich przez pół dnia? A może ktoś z Was planuje pobyt w El Nido między 14.02.2017 - 21.02.2017 i chciałby przyłączyć się do Private tour - w wolniejszym, nieco plażowym tempie? :D
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 08 Sty 2017 15:07 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
W miejsca gdzie pływają wycieczki ABCD można dostać się tylko łódką więc najlepiej zorganizować sobie łódkę prywatną a wtedy to można decydować gdzie i jak długo.

Z atrakcji jest jeszcze tyrolka w okolicy plaży Las Cabanas i sama plaża bardzo fajna o zachodzie słońca.

Można też śmignąć skuterkiem i pozwiedzać inne plaże.

Można (po dojeździe np skuterkiem) wybrać się do wodospadu ale nie polecam w porze suchej bo jest malutko wody.

A wieczorem w El Nido można skoczyć na rybkę na plaży.
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Sty 2017 15:43 

Można wynająć skuterek i udać się na Nacpan Beach (tam udaje się większość), ale warto jechać także dalej na północ i zobaczyć Duli Beach i Verde Safari - piękne miejsca, które można mieć nawet na wyłączność. Droga do nich jest jeszcze bardziej wyboista niż do Nacpan ale naprawdę warto, szczególnie że można zobaczyć małe wioski po drodze. Na miejscu z tego co pamiętam opłata 50php za przejazd drogą do Duli (jest prywatny szlaban) oraz potem 50php za "parking".
Kajak to też fajna opcja, daje dużą wolność. Ja płynąłem na Cadlao (wschodnią stronę), piękne miejsce miałem tylko dla siebie. Niemniej samo wiosłowanie na małym kajaczku mnie mocno zmęczyło ;)
Po za EN, polecam bardzo spędzić trochę czasu w Port Barton (jest bus za 350php z el nido, także z Pb do Puerto). Są tam fajne Island Hoppingi (za tylko 700php), choć wyspy nie tak piękne, strzeliste, to są fajne rafy, a i udało się popływać z ogromnym żółwiem morskim :D Polecam gorąco nocleg w Harmony Hostel, świetne miejsce i wspaniali gospodarze, przy puściutkiej plaży, istny raj. Organizują miejsca na island hoppingu (wsiada się na plaży przy hostelu) pomagają w zakupie biletów na busy. Hostel poza centrum Port Barton, niedaleko od wodospadu Pamuyan falls. Miejsce świetne na wytchnienie po gwarnym i przeładowanym El Nido.
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Sty 2017 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Tyrolka jest tania i bardzo fajna. Uważam, że warto spróbować. Całe Las Cabanas według mnie jest ciekawą miejscówką. Tutaj znajdziesz kilka fotek i opis: http://explore-world.you2.pl/pozegnanie ... y-samolot/
smarzyk lubi ten post.

#5 PostWysłany: 10 Sty 2017 12:27 

Dzięki za informacje!
A orientuje się ktoś czy nadal na taraw peak można wchodzić? Czytałem o jakimś zakazie po wypadku na ww. ale nie wiem czy zakaz był "na jakiś czas" czy teraz zostaje już tylko namiastka w postaci tarasu widokowego..
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Lut 2017 01:36 

Z tego co się orientowałem wejście na Taraw Peak jest zabronione. Zamiast tego możliwa jest wycieczka (Canopy Walk) na niższy punkt widokowy, z którego też można podziwiać El Nido. Więcej tutaj: http://www.lakas.com.ph/2016/07/el-nido-canopy-walk-palawan-philippines/
 Relacje PM off  

[ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości