Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 86 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Cze 2016 14:45 
Awatar użytkownika

Loty: 194
Kilometry: 439 804
@DMW Jako, że lecisz już niedługo to orientowałeś się może, czy są jakieś róznice w cenach wycieczek w poszczególnych biurach?

#2 PostWysłany: 17 Cze 2016 16:55 

Loty: 740
Kilometry: 1 119 257
srebrny
Na początek najważniejsza informacja - Jellyfish Lake jest bezterminowo zamknięte!!! :cry:
Kilkanaście lat temu była już taka sytuacja, że populacja meduz wyginęła, wtedy zamknięto jezioro na pół roku i populacja się odnowiła. Obecnie przewiduje się też przynajmniej sześć miesięcy (optymiści) do nawet 2 lat (pesymiści).
Powodem były zbyt małe opady w ostatnich miesiącach ale również ogromne rzesze turystów. Ktoś złośliwie powiedział, że w ostatnim czasie w jeziorze widać było więcej Chińczyków i Japończyków niż samych meduz...
A więc ktoś kto kupił bilety głównie ze względu na zobaczenie tego cudu natury to powinien złożyć reklamację do CAL :twisted:
Bo za tym na Palau niewiele jest do zrobienia. No chyba że ktoś nurkuje i snurkuje - to ma tu raj na ziemi (czyli pod wodą).
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 20 Cze 2016 09:17 

Jak cenowo przedstawia się sytuacja w sklepach?
Byłeś już może na jakiś innych wycieczkach? Polecasz jakieś? Jak wyglądają cenowo?
 Relacje PM off
olus uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 02 Lip 2016 19:54 

złoty
Też właśnie wróciłem z Palau z rodzinnej wycieczki z dwoma maluchami. Ogólnie mówiąc - szału nie ma. W sklepach drogo, wycieczki wręcz absurdalnie drogie, do czego dokłada się rząd Palau, pobierając kasę za zezwolenie na snorkeling/diving na Rock Islands 50 USD na 10 dni (na krócej się nie da). Dobrze, że dzieci poniżej 4 lat nie musiały płacić (choć np. opłatę wylotową 50 USD musiałem za trzylatka opłacić w pełnej wysokości, dla niespełna rocznej córki była zniżka do 30 USD).
 Relacje PM off
agugu lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 12 Sie 2016 18:14 

srebrny
LOTY
AMS-BKK-TPE-ROR
Odprawy nie dało się zrobić online, wyskakiwała informacja że "na tej trasie odprawa online jest niemożliwa". W kiosku na lotnisku AMS mogłem się odprawić jedynie na pierwszy odcinek czyli AMS-BKK. Tak samo bagażu nie mogłem nadać bezpośrednio do Koror a jedynie do BKK, powodem był stopover w BKK trwający ponad 24 h.
W powrotnej drodze nie było już tych problemów, bagaż poleciał bezpośrednio do AMS.
Przy wylocie z Koror jest opłata 50$/os.
Natomiast w BKK w powrotnej drodze musiałem zapłacić straszny haracz w wysokości 700 bahtów i nijak nie potrafili mi wytłumaczyć za co to właściwie? I dlaczego "tam" nie płaciłem a "z powrotem" już tak? Ktoś wie co to za opłata?

Służby celne Republiki Palau brały co drugiego-trzeciego turystę na kontrolę bagażu, dosyć dokładnie przeglądali zawartość walizek. Mój bagaż był zafoliowany (jeszcze w Amsterdamie) i być może dlatego machnęli ręką.
Przy odprawie powrotnej prześwietlili bagaż rejestrowy i padło pytanie skąd mam muszle (a miałem parę sztuk i to takie wieeelkie) i czy mam na nie rachunek? Tłumaczyłem, że niektóre dostałem w prezencie a inne znalazłem wyrzucone na brzeg (nie wolno mówić, że wyłowione z morza). Urzędnik poszedł po kierownika, trochę podebatowali ale w końcu przepuścili... ;-)

W AMS przy odbiorze bagażu okazało się że rączka jest uszkodzona (wygięta). Zgłosiłem, wypełniłem formularz, podałem z sufitu cenę zakupu 300$ (w końcu to American Tourister) i po tygodniu dostałem od China Airlines przelew na 926 zł! A rączkę dałem do naprawy - kosztowała 55 zł... :D Porządne linie...

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
horacy19 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 12 Sie 2016 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
O tajskim podatku już było na forum: viewtopic.php?p=765676#p765676
Teoretycznie opłata ta nie była wliczona w cenę biletu, i przy opuszczeniu lotniska powinna być nałożona (wg. obsługi lotniska), ale jak widać w innych wątkach podchodzą do tego wybiórczo.
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Sie 2016 18:43 

srebrny
No właśnie, chyba nie ma jakiejś konkretnej reguły. Tłumaczyli że to zależy od tego czy tylko opuszczam lotnisko i wracam czy też wykupuję również nocleg...
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Sie 2016 12:13 
Awatar użytkownika

@DMW

Znalazłeś jakieś ciekawe sposoby spędzenia tam czasu poza tymi wszystkimi wycieczkami typu Rock Island itp.?

#9 PostWysłany: 13 Sie 2016 13:38 

srebrny
Coś musiałem tam wymyślić aby się nie zanudzić... :roll:
Będę opisywał po kolei.

KOMUNIKACJA
Na Palau nie ma żadnej publicznej komunikacji. Z lotniska najczęściej odbiera nas transfer hotelowy. Kosztuje to zwyczajowo 20-25 $ od osoby! Przy jednej osobie to nie ma znaczenia ale już przy dwóch jest nieopłacalne. Taksi kosztuje 25 $ i można się dogadać na kurs powrotny i wtedy cena RT wynosi 40 $ (niezależnie od liczby pasażerów). Kiedyś w centrum miasta złapała nas potężna ulewa, złapaliśmy taksi i za kurs do hotelu zapłaciliśmy 5$. ;)
Warto wypożyczyć auto aby pojeździć sobie po wyspach. Ceny są od 40-45$ na dobę ale spokojnie można negocjować jakiś (niewielki) rabat. Ruch jest normalny czyli prawostronny ale większość samochodów jest importowana z Japonii i mają kierownicę po lewej stronie. Wypożyczenie auta z kierownicą po prawej stronie kosztuje 5$/dobę więcej.
Można też wypożyczyć rowery za przeciętnie 10$/dzień, należy jednak uważać bo ścieżek rowerowych nie ma i kierowcy niezbyt się przejmują rowerzystami.
Na stopa biorą chętnie i lubią sobie pogadać.
Jest jedna wypożyczalnia jet ski (pod mostem Przyjaźni), kosztuje sporo bo 80$ za bodajże 45 min. Co ciekawe w dyskretnej odległości na drugim jet ski towarzyszył nam pracownik wypożyczalni, podobno dla naszego bezpieczeństwa oraz po to abyśmy nie zapędzili się na tereny chronione.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 13 Sie 2016 14:30 

Loty: 335
Kilometry: 601 706
Super! Rozumiem, ze destynacja nieco rozczarowala (i ceny), ale... jednak to jest cos, moc powiedziec: 'Bylem na Palau'!! :)
A orientujecie sie moze, z jakimi kosztami wiaze sie nurkowanie na Palau? I, wybaczcie smiesznie brzmiace pytanie, ale Internet na temat tego kraju ma niewiele do powiedzenia, wiec pytam doswiadczonych - czy udalo Wam sie znalezc jakas przyzwaita plaze? Jak brzeg morza wyglada w okolicach Koror? Dziekuje za kazda informacje!
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Sie 2016 14:19 
Awatar użytkownika

Wie ktoś może coś więcej na temat otwarcia Jellyfish lake?

#12 PostWysłany: 25 Sie 2016 14:46 

złoty
Essi napisał(a):
Super! Rozumiem, ze destynacja nieco rozczarowala (i ceny), ale... jednak to jest cos, moc powiedziec: 'Bylem na Palau'!! :)
A orientujecie sie moze, z jakimi kosztami wiaze sie nurkowanie na Palau? I, wybaczcie smiesznie brzmiace pytanie, ale Internet na temat tego kraju ma niewiele do powiedzenia, wiec pytam doswiadczonych - czy udalo Wam sie znalezc jakas przyzwaita plaze? Jak brzeg morza wyglada w okolicach Koror? Dziekuje za kazda informacje!

Biorąc pod uwagę, że snorkeling kosztuje od 125$ za osobę za dzień (plus permit 50$ za 10 dni), za nurkowanie spodziewaj się jeszcze więcej. W Fish'n Fins, z którego usług korzystałem, krzyczą 160$ za sesję z dwoma nurkowaniami.

Plaż na Palau prawie nie ma - brzeg morza porasta namorzyn. Z tego, co wiem jedyne normalne plaże są sztucznie stworzone przez hotele i wstęp na nie jest płatny (zwykle koło 10$ za osobę).

Na szybkie otwarcie Jellyfish Lake raczej bym nie liczył, choć kiedyś udało się przywrócić populację meduz w miarę szybko. Ale ten kryzys jest chyba poważniejszy.
 Relacje PM off
Essi lubi ten post.
Essi uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 25 Sie 2016 14:52 
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedź.
Orientujesz się może, czy istnieje możliwość wypożyczenia kajaka na cały dzień i popływania sobie wzdłuż wyspy lub ewentualnie na pobliskie wysepki?

#14 PostWysłany: 25 Sie 2016 14:56 

złoty
Na pewno są do wyboru do koloru tripy kajakowe (choćby we wspomnianym wyżej Fish'n Fins) na Rock Islands - ceny sporo powyżej 100$. Wokół Kororu też pewnie się da, ale widoki będą słabsze.
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Sie 2016 15:05 
Awatar użytkownika

złoty
snoorkling od 125$?!!!
właśnie przeszedł mi zal ze tam nie poleciałem
dziekuje :D
7 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 25 Sie 2016 15:08 

złoty
@becek

Od 175$, bo warte 50$ pozwolenie jest na 10 dni, ale nie da się go kupić na krótszy okres.
 Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Sie 2016 16:17 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Na tej stronie ceny wycieczek są nieco niższe (oczywiście +permit):
http://www.palau-impac.com/english/umitour/index.html
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Sie 2016 17:26 

złoty
@krasnal

Takie ceny są oczywiście możliwe, ale byłbym lekko sceptyczny - niewykluczone, że to mocno przestarzały cennik (przykładowo za Peleliu z innego biura dostałem ofertę na 225$, a tutaj 135$, nie bardzo chce mi się wierzyć, żeby była aż taka różnica w cenach wśród kilku biur na małej wysepce, znających się jak łyse konie). Ale sprawdzić na pewno warto.
 Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Sie 2016 03:23 

srebrny
To jeszcze jedna pożyteczna strona z cenami
http://www.palauritc.com/english/index.html

Ceny snurkowania (Snorkeling Tour) zaczynają się od 80$/osobę/za pół dnia. Niekoniecznie trzeba wykupywać permit za 50$, można też nurkować w miejscach nie wymagających zezwolenia ale są one mniej atrakcyjne.
Intro diving tour od 70$/2 godz, outer reef tour 160$ za 7 godz. W cenie jest sprzęt, transport, napoje i lunch.
Można też indywidualnie wypożyczać sprzęt do nurkowania.
Półdniowa wycieczka kajakami (Kayak Tour) kosztuje od 50-70$/os. Night kayak tour kosztuje za 2 godz. 50$/os. Oczywiście można tez samemu wypożyczyć kajak od 10$/godz.
Te informacje mam z folderów i prospektów ale myślę, że jak się dobrze poszuka na miejscu to ceny mogą być niższe.
 Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#20 PostWysłany: 26 Sie 2016 08:39 
Awatar użytkownika

srebrny
DMW napisał(a):
Coś musiałem tam wymyślić aby się nie zanudzić... :roll:

A zdaniem redaktorki Choroszewskiej to jeden z najciekawszych małych krajów na ŚWIECIE :mrgreen:
http://www.fly4free.pl/10-niewielkich-k ... aleria4135
 Relacje PM off
luck1991 lubi ten post.

[ 86 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości