Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 15 Gru 2014 21:28 

sranda napisał(a):
Correos, jakbyś przeczytał moje wcześniejsze posty w tym temacie, to byś wiedział, że ja wcale nie cieszę się z kłopotów Rosji, bo wiem, że prędzej czy później odbije się to też na reszcie Europy, choć na pewno w mniejszym stopniu.

A co do roku 2008 to wyobraź sobie, że odczułem negatywnie ten rok prawdopodobnie dużo bardziej niż większość tu obecnych. WIG20 spadł z prawie 4000 punktów na początku 2008 roku do poziomu poniżej 1300 punktów pod koniec roku. A większość oszczędności mam od lat 90-tych ulokowanych w akcjach, więc naprawdę sporo wtedy straciłem, a część z spółek nawet teraz nie osiągnęła cen z 2007 roku.
Ale nie tylko ja, sporo osób, nawet inwestujących tylko w fundusze inwestycyjne, też wtedy sporo straciła.

A ja wiem z autopsji, że można było zarobić sporo na akcjach w tym czasie. Np PKO BP sprzedawany wcześniej w limitowanej ofercie pierwotnej po 20 zł, spadł w styczniu 2009 do 18,5 zł. Zakupiłem sporo po tej cenie, a kurs w ciągu kilku miesięcy urósł do 35.
Zasada jest jedna.
Jak wszyscy w panice sprzedają, i jest tanio, to się kupuje.
Jak rośnie i jest "górka", bo wszyscy chcą zarobić, to się sprzedaje.
 PM off  

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#22 PostWysłany: 15 Gru 2014 21:29 

Wydaje, mi się że fundusze inwestycyjne zbliżają się ilością do lokat. Szczególnie chyba rok temu, kiedy lokaty były dość niskie, a jak wiadomo część z wpłaconych oszczędności są obracane na giełdzie.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 15 Gru 2014 21:36 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Generalnie dyskusja jest bardzo ciekawa i chętnie bym się wypowiedział, bo lubię kwestie ekonomiczne.

Ale ryzykuję kolejnym ostrzeżeniem i stąd pytanie, czy jeszcze jesteśmy w temacie, czy raczej już nie?

#24 PostWysłany: 15 Gru 2014 21:45 

niebieski
correos napisał(a):
PLN przerabial taki rollercoaster od polowy 2008 roku w 6 m-cy PLN stracil niemal 50% zapewne tego nie pamietacie i bardzo dobrze tzn. w kraju swiatło nie zgaslo, chleb nie byl na kartki, a wielu z nas nie zrezygnowalo z planów urlopowych

No to widze kolega nie pamieta, jak stanely wtedy wszystkie uslugi polskie realizowane w UE i zmniejszono liczbe delegacji zagranicznych. Kowalski tego az tak nie odczul, ale dla gospodarki to byl szok. Nie mowiac o przedsiebiorcach, ktorzy liczac na wzmocnienie zlotowki dali sie wciagnac w wystawianie opcji finansowych :(
Ja to pamietam dobrze, bo firma logistyczna mojej siostry z tego powodu zbankrutowala.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 15 Gru 2014 22:03 

srebrny
Poochaty napisał(a):
Powiem szczerze, ze bardzo zastanawiam sie nad pokazaniem corce Moskwy, ale jedyne co mnie powstrzymuje, to obawa o bezpieczenstwo. W koncu jestesmy wrogim krajem, czy nie?

Zdecydowanie, niech wam do glowy nie przychodza takie szalone pomysly.
Z domu tez lepiej nie wychodzic,bo kto wie czy jakis Rosjanin akurat nie bedzie szedl twoja ulica.
Ostroznosc przede wszystkim!
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 15 Gru 2014 22:30 
Moderator forum

Koledzy , podajcie nowy tytul i gdzie to wydzielić , proszę Was odbiegających w bok
( jak nie ze względu na mnie czy Sudoku, to ze względu na Was)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Gru 2014 22:37 

srebrny
Wywalic do kosza, chyba kazdy juz powiedzial co madrego, albo glupiego wiedzial.
Teraz kilka osob sie powtarza po kilka razy dziennie,myslac,ze ilosc zamieszczonych przez nich postow, wplynie na zmiane zdania adwersarzy.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#28 PostWysłany: 15 Gru 2014 22:44 

A ja widzę, po ilości odsłon, że temat cieszy się zainteresowaniem.
Jak dla niektórych to zbyt skomplikowane kwestie to mogą nie zaglądać,.I dalej skupiać się np na promocjach pizzy. Mnie np to nie interesuje, to tam nie zaglądam.
A nie żądam usunięcia nudnego dla mnie tematu.
Po prostu. Wolność słowa. Każdy wybiera co lubi.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 16 Gru 2014 10:23 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Correos
Tylko, że jest odwrotnie niż sugerujesz. :D
To jamnik ze wschodu szczekał na Pit Bulla zza oceanu i dostał srogą nauczkę.
Dzisiaj, w ciągu jednego dnia rubel spadł o kolejne 10 %.

dokladnie, jamniczek naszczekal, sankcje sobie wymyslili ze beda wprowadzac. raptem kilka miesiecy
sankcji i putin z kolegami leza na lopatkach :) dzisiaj rano dolar po 63 drewnianych :)

-- 16 Gru 2014 09:31 --

correos napisał(a):
PLN przerabial taki rollercoaster
od polowy 2008 roku w 6 m-cy PLN stracil niemal 50%
zapewne tego nie pamietacie i bardzo dobrze tzn.
w kraju swiatło nie zgaslo, chleb nie byl na kartki, a wielu z nas nie zrezygnowalo z planów urlopowych

PLN byl najpierw przewartosciowany, potem niedowartosciowany.
wtedy wynikalo to z kryzysu finansowego w krajach zachodniej europy, kiedy to banki musialy uciekac z Polski
zeby tylko ratowac swoje kwatery glowne.
w tym momencie rubel pada, bo upadly fundamenty gospodarki.
correos, naprawde nie widzisz roznicy, czy widziec nie chcesz ?

-- 16 Gru 2014 09:33 --

correos napisał(a):
mam wrazenie ze akceptowalne jest jedynie
bycie w amoku upojenia klopotami wschodniego sasiada

correos, cieszy tansza ropa, nizsza inflacja w .pl itd :)
do tego cieszy nizsze oblozenie hoteli w miejscowosciach turystycznych i nizsze ceny biletow.

ciesza rowniez bardzo inne rzecz, ale o polityce nie bedziemy tutaj dyskutowac :)

-- 16 Gru 2014 09:40 --

news z dzisiaj :

Rosja podnosi stopy procentowe do 17 procent, zadna normalna gospodarka tego nie wytrzyma, zdusi to kazda dzialalnosc biznesowa...
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 16 Gru 2014 10:57 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przedstawiam suche fakty.
Nie zajmuje sie dyskusja akademicka.

Spadł PLN o blisko 50%? TAK spadł - pytam dlaczego tak sie stalo? NIE, nie pytam

Jako jamnika postrzegam nie USA, nie RUS tylko nasz kraj, mamy niebywala wrecz sklonnosc do ujadania i zostawiania pozniej z reka w nocniku.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 16 Gru 2014 10:58 

Obserwując, co się dzieje w Moskwie z rublem, jestem wręcz zszokowany słabością tego kolosa na glinianych nogach.
Drastyczna podwyżka stóp procentowych pomogła dosłownie na godzinę czy dwie.
Rubel szybko przebił 80 za € i dalej spada.Wyjazdy na wycieczki zagraniczne to chyba temat zamknięty. Pachnie to mega paniką. Aż sam się zastanawiam, co z tego może być.
Żeby ktoś w desperacji nie zrobił czegoś nieodwracalnego...
 PM off  

#32 PostWysłany: 16 Gru 2014 12:25 

srebrny
correos napisał(a):
Jako jamnika postrzegam nie USA, nie RUS tylko nasz kraj, mamy niebywala wrecz sklonnosc do ujadania i zostawiania pozniej z reka w nocniku.

jamnikiem w tym momencie jest matuszka Rasiija. pokrzyczeli, pomachali szabelka, zajeli krym bez wysilku, kilka miesiecy sankcji i juz leza na lopatku.
tak correos, takie sa fakty. nie wiem skad u ciebie taka milosc do Rosji, ale tak to wlasnie wyglada.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 16 Gru 2014 14:17 

srebrny
update:

dolar juz kosztuje 78 rubli.

jaka piekna katastrofa..
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 16 Gru 2014 14:22 

niebieski
Fani korony norweskiej również przeżywają ciężkie chwile :shock: :o :shock:
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 16 Gru 2014 14:25 

Stooq.podaje, że bank centralny Rosji rzucił dzisiaj na rynek nawet 20 miliardów $ ,z rezerw walutowych, żeby ratować rubla. A tymczasem € zbliża się już do 100.
Po prostu tragedia. Nawet nie ma co kopać leżącego.
 PM off
michcioj lubi ten post.

#36 PostWysłany: 16 Gru 2014 14:32 
Site Admin
Awatar użytkownika

kamwad napisał(a):
Fani korony norweskiej również przeżywają ciężkie chwile :shock: :o :shock:

Wszystkie kraje oparte na ropie tracą teraz. To co się dzieje obecnie na dłuższą metę nie jest dobre - świat traci duży rynek zbytu, jakim jest Rosja i bankowcom na pewno nie podoba się ta sytuacja.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 16 Gru 2014 14:35 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Stooq.podaje, że bank centralny Rosji rzucił dzisiaj na rynek nawet 20 miliardów $ ,z rezerw walutowych, żeby ratować rubla. A tymczasem € zbliża się już do 100.
Po prostu tragedia. Nawet nie ma co kopać leżącego.

zaraz bedzie wystapienie p Putina ktory calemu swiatu wytlumaczy, ze przeciez nicz sie nie stalo, a poza-tym to nawet lepiej dla Rosji, bo jej budzet opiera sie
przeciez na rublach, dzieki czemu bedzie mozna uzyskac wiecej rubli za barylki ropy sprzedane za dolary.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 16 Gru 2014 14:53 

michcioj napisał(a):
update:

dolar juz kosztuje 78 rubli.

jaka piekna katastrofa..

piszmy rzetelnie, ..............
Kod:
Wtorkowa sesja na giełdzie walutowej w Moskwie rozpoczęła się od spadku kursu dolara i euro, co analitycy wiążą z podniesieniem przez Bank Rosji jego podstawowej stopy procentowej aż o 6,5 punktu procentowego.

O godz. 10.15 czasu lokalnego (godz. 8.15 w Polsce), tj. po 15 minutach handlu, za dolara płacono 61,60 rubla, czyli o 2,84 RUB mniej niż na poniedziałkowym zamknięciu. Za euro dawano 76,66 rubla; to o 2,20 RUB mniej niż w poniedziałek na koniec dnia.

W pierwszych kilku minutach sesji kurs dolara zjechał nawet do 59,04 rubla, a euro - do 73,7 RUB. Później obie waluty zaczęły odrabiać straty.

Dla jednych katastrofa, a dla innych np, inwestorów giełdowych w jakieś tam perspektywie szansa zostania milionerem dolarowym czy też w euro nic nie robiąc tylko czekając ("kupuj, jak wszyscy sprzedają" kiedyś polski KGHM po 20 zł/akcja, a teraz np. Gazprom z wyceną spadł z 350 do ok. 50 mld dolarów)

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 16 Gru 2014 15:17, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#39 PostWysłany: 16 Gru 2014 15:01 

Michcioj pisze rzetelnie i dobrze rozróżnia waluty.
Rano rubel się umocnił,( tak jak podaje gorny 77) po podwyżce stóp procentowych.
Następnie dobił do 80 ( jak prawidłowo podaje michcioj).
Obecnie ( po rzuceniu przez bank centralny 20 mld $) znowu się trochę umocnił do ok 73.
Sytuacja zmienia się b.dynamicznie.
Trzeba ją śledzić na bieżąco, a nie wskoczyć nagle w połowie sesji na chwileczkę i pouczać.

Oto wykres z dzisiejszego dnia.
wszystko widać jak na dłoni.

http://stooq.pl/q/?s=usdrub
 PM off
flus lubi ten post.

#40 PostWysłany: 16 Gru 2014 15:19 

widać, kończąc mój udział w offtopie:
Kod:
Rynki finansowe w Rosji doświadczają paniki, która w przypadku rubla najpewniej zakończy się wprowadzeniem kontroli kapitału. Rosyjska gospodarka coraz szybciej zmierza w kierunku dużego kryzysu finansowego. Te zawirowania rykoszetem uderzają w inne rynki. Obrywa m.in. złoty i GPW.

http://www.money.pl/pieniadze/komentarz ... 78163.html
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości