Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10270 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#9001 PostWysłany: 29 Lip 2023 10:50 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Wylot, przylot, siedziba

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#9002 PostWysłany: 29 Lip 2023 11:38 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 29 Lip 2023 11:27 --

Zebra1313 napisał(a):
-- 27 Lip 2023 09:50 --
Przewoźnik lotniczy powinien dostarczyć takie dowody właściwemu krajowemu organowi odpowiedzialnemu za egzekwowanie przepisów oraz zainteresowanym pasażerom, zgodnie z krajowymi przepisami o dostępie do dokumentów...

Ale czy "powinien" to znaczy "musi" czy "zaleca się"? Który przepis konkretnie to określa?

-- 29 Lip 2023 11:38 --

W https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 6XC0615(01) w rozdziale "5. NADZWYCZAJNE OKOLICZNOŚCI " jest trochę szerzej:

Cytuj:
Przewoźnicy mogą dostarczyć jako dowód wewnętrzne wyciągi z dzienników pokładowych lub sprawozdań dotyczących incydentów lub zewnętrzne dokumenty i oświadczenia. W przypadku odesłania do takich dowodów w swej odpowiedzi do pasażera lub do krajowego organu, powinny one również zostać im przekazane. Jeżeli przewoźnik lotniczy powołuje się na nadzwyczajne okoliczności, takie dowody powinny być dostarczane bezpłatnie przez przewoźnika lotniczego krajowemu organowi odpowiedzialnemu za egzekwowanie przepisów i pasażerom zgodnie z krajowymi przepisami o dostępie do dokumentów.
 Profil Relacje PM off  

#9003 PostWysłany: 29 Lip 2023 11:48 

złoty
Powinny nie ma wymiaru "ma obowiązek". Sądowi po złożeniu pozwu przez pasażera lub pośrednika muszą przesłać, by udowodnić zaistnienie nadzwyczajnych okoliczności. Inaczej spór sądowy przegrają.

TSUE w pierwszej kolejności powinno zobowiązać Polskę do wskrzeszenia prawdziwej instytucji na wzór dawnej ULC, która bezpłatnie skutecznie będzie walczyć o prawa pasażera wynikające z Rozporządzenia 261/04.
Na teraz Polacy zdani są na odpłatną pomoc pośredników lub na odpłatną długą walkę w sądzie (opłata sądowa).
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#9004 PostWysłany: 29 Lip 2023 12:50 

niebieski
Dokładnie tak, wzorem brytyjskiego ADR aviation.

Jestem własnie w trakcie walki z Ryanairem. Wniosek o odszkodowanie odrzucony gdyz jak twierdzą odwołanie nastąpiło 'due to adverse weather conditions' z czym sie nie zgadzam, więc postanowiłem ich nacisnąć przez ADR.
Dostałem po kilku miesiącach 12 stronicowy dokument od Ryanair w szczegółach opisujący ich decyzje, wraz z raportami pogodowymi.

Z drugiej strony zdaję sobie sprawę jednak, że przygotowanie takiego dokumentu nie trwa 15 minut, tylko raczej kilka godzin, pomnóż razy setki (tysiące?) spraw to trzeba by zatrudnić dodatkowy sztab ludzi w Ryanairze, za co byśmy zapłacili oczywiscie my - pasażerowie.
 Profil Relacje PM off  

#9005 PostWysłany: 29 Lip 2023 13:20 

złoty
Ryanair ma swój osobny temat dotyczący odszkodowań.

Do tego Ryanair, w przeciwieństwie do Wizzair nie uznaje decyzji ADR.
 Profil Relacje PM off  

#9006 PostWysłany: 29 Lip 2023 19:13 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Jac napisał(a):
Wniosek o odszkodowanie odrzucony gdyz jak twierdzą odwołanie nastąpiło 'due to adverse weather conditions' z czym sie nie zgadzam, więc postanowiłem ich nacisnąć przez ADR.
Dostałem po kilku miesiącach 12 stronicowy dokument od Ryanair w szczegółach opisujący ich decyzje, wraz z raportami pogodowymi.

Czy ten dokument od Ryana rzeczywiście udowodnił, że przyczyną opóźnienia były złe warunki pogodowe?
 Profil Relacje PM off  

#9007 PostWysłany: 30 Lip 2023 15:59 

niebieski
Jeżeli uznać temperature -1C i rzekome restrykcje ATC w zwiazku z tak niewielkim mrozem za powod dostateczny by anulowac lot, to tak - udowodnił.
Rzecz w tym, że informacja o odwołaniu dotarła do mnie na 6 godzin przed lotem i wskazali w niej powody handlowe odwołania lotu - stąd cały spór.
 Profil Relacje PM off  

#9008 PostWysłany: 01 Sie 2023 09:06 

Dzień dobry,

Lot CDG-RDO
LO2202
Linia lotnicza: LOT
Planowana godzina przylotu: 22:00
Godzina przylotu: 01:00 / 01:05 różnie strony podają
Podany powód opóźnienia: problemy techniczne i wymiana zespołu hamulcowego na lotnisku w Warszawie

O godzinie 01:05 nadal były zamknięte drzwi w samolocie. Czy w przypadku takiego opóźnienia składać wniosek samemu (nigdy tego nie robiłem) czy szkoda swojego czasu i lepiej wziąć pośrednika? Proszę o poradę
 Profil Relacje PM off  

#9009 PostWysłany: 01 Sie 2023 09:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Napisz samemu, poczekaj i potem się martw
 Profil Relacje PM off  

#9010 PostWysłany: 08 Sie 2023 13:15 

Czesc,

Co się dzieje w przypadku kiedy:
Mamy przesiadkę zagwarantowaną przez KLM jest to lot airfrance przesiadka do delty i w drugą stronę odwrotnie. I teraz pierwszy samolot opóźni się o 3h plus, licząc czas przylotu więc wtedy wiem że odszkodowanie wchodzi w grę jeśli z ich winy, ale co w przypadku gdy spóźni mi się ten pierwszy lot o np 2h więc nie ma szans na przesiadkę a jednocześnie drugi samolot który nam znajdzie przewoźnik odleci przecież o czasie a jednocześnie w stanach wylądujemy sumarycznie np 10h w plecy? Należy się odszkodowanie?

Czyli czy przy przesiadce gwarantowanej w takiej sytuacji należy mi się odszkodowanie? Czy powiedzą przecież pierwszy tylko 2h więc nic a drugi o czasie więc spadajcie.
 Profil Relacje PM off  

#9011 PostWysłany: 08 Sie 2023 13:23 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Przeczytałeś choć parę postów z tego tematu, aby znaleźc odpowiedź na to proste pytanie, które było tu wałkowane xxx razy ?
 Profil Relacje PM off  

#9012 PostWysłany: 08 Sie 2023 13:40 

Kilka stron wstecz pojechałem, ale musiałem przegapić to
 Profil Relacje PM off  

#9013 PostWysłany: 08 Sie 2023 14:35 

HON fly4free
1) liczy się czas dotarcia do punktu końcowego, nie ma znaczenia czy z przesiadką czy bez
2) odpowiada linia operująca, w tym przypadku (jeśli dobrze zrozumiałem) jest to Delta Airlines - dla lotów wylatujących z USA do Europy, dyrektywa UE261/04 obowiązuje tylko dla linii zarejestrowanych w Unii Europejskiej, zatem Delta nie podpada pod taką odpowiedzialność
 Profil Relacje PM off
Dzia11 lubi ten post.
Dzia11 uważa post za pomocny.

#9014 PostWysłany: 09 Sie 2023 07:44 

Właśnie nie mogę do końca tego zrozumieć. Niby są jakieś posty i przypadki nawet dość podobne jednak nie mogę tego przypasować konkretnie i zrozumieć.

Jeśli KLM odpowiada za całość czyli air france i dalej delta airlines to jak to jest. Delta rozumiem nie podpadnie pod dyrektywę bo jest UE wiadomo, czyli od delty jeśli już nie dostanę zupełnie nic i mogą robić opóźnienia bez konsekwencji finansowych. Ale co jeśli KLM mi to gwarantuje czy ja źle to rozumuje jakoś znowu?
 Profil Relacje PM off  

#9015 PostWysłany: 09 Sie 2023 08:23 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@Dzia11
Twój opis jest w moim odbiorze nieco chaotyczny, dobrze by było podać precyzyjnie trasę lotu zamiast "pierwszy samolot" czy "drugi samolot", zwłaszcza o który lot Ci chodzie - lot "w tę" czy "we w tę".

Czy dobrze zrozumiałem, że:
a) "przesiadka zagwarantowana przez KLM" oznacza bilet kupiony w KLM?
b) lecisz pierwszy odcinek Air France z przesiadką do rejsu Delty - czy przesiadka jest na terenie Unii a zatem drugi odcinek, ten Deltą, to lot z terenu UE do celu (pewnie USA ale nie musi tak być) ? A może lot Air France do Kanady czy Senegalu i tam przesiadka do Delty? Ty świetnie wiesz, jaką trasa lecisz ale nie oczekuj, że inni domyślą się.

Jak @man4business napisał, jeśli lecisz Deltą z USA dokądkolwiek, w tym do UE, to dyrektywa 261/2004 nie ma zastosowania. Co innego, gdy lecisz z UE dokądkolwiek - wtedy ta dyrektywa ma zastosowanie bez względu, czy przewoźnik z UE, czy spoza UE.
Jest to opisane w art. 3 u. 1, dodatkowo kolejne ustępy zawierają dodatkowe formalne warunki (np. trzeba mieć bilet, lecisz stałopłatem z napędem silnikowym a więc śmigłowiec, wiatrakowiec, ornitopter, balon, szybowiec, mięśniolot odpadają :D ale to dość oczywiste ograniczenia)
 Profil Relacje PM off  

#9016 PostWysłany: 09 Sie 2023 08:27 

HON fly4free
Za konsekwencje opóźnienia odpowiada linia wykonująca połączenie, a nie sprzedająca bilet. Jeśli linią wykonującą jest linia niezarejestrowana w UE, to niestety wszystkie loty nie z UE, nie są chronione rozporządzeniem UE261/04. Jest to jasno napisane na samym początku: https://europa.eu/youreurope/citizens/t ... dex_pl.htm
 Profil Relacje PM off  

#9017 PostWysłany: 09 Sie 2023 13:20 

Kupiliśmy te bilety w KLM,

Waw-cdg(Paryż)-jfk w drugą stronę odwrotnie.

Z waw na cdg realizuje air france
Z cdg na jfk delta.

Jeśli zatem dobrze rozumiem to lot w pierwszą stronę oba odcinki są chronione dyrektywa UE, więc okej. Jeśli chodzi o drugą stronę to z cdg na waw tak ale z jfk na cdg - deltą już nie. Czy zatem taka Delta pozostaje bez konsekwencji jeśli się będzie spóźniac powyżej 3h i Amerykanie nie mają żadnych zadośćuczynień i praw w takim przypadku? Słyszałem z resztą domyślam się że z jfk jeszcze nikt nigdy punktualnie nie odleciał
 Profil Relacje PM off  

#9018 PostWysłany: 09 Sie 2023 13:28 

HON fly4free
Tak, "Delta pozostaje bez konsekwencji" :lol: Prawda raczej jest taka, że rozporządzenie UE261/04 jest ewenementem w skali światowej, a jego głównym mankamentem jest to, że często wysokości odszkodowań są nieproporcjonalnie wysokie do skutków. Linie lotnicze zrobią wszystko (te, które podlegają tym przepisom), żeby się wykręcić. W szczególności w Polsce jesteśmy w bardzo złej sytuacji, bo poza dobrowolnym przyznaniem odszkodowania, nie ma skutecznej drogi administracyjnej - zostaje tylko sąd. Plus "wojownicze kancelarie", które biorą tylko takie sprawy, które "pachną łatwą wygraną".
 Profil Relacje PM off  

#9019 PostWysłany: 09 Sie 2023 13:36 

Ok a mam wycinek z tego forum w którym jest takie zestawienie:

Czy odszkodowanie za lot przysluguje?
Ue-ue przysługuje
Ue-nonue przysługuje
Nonue-ue przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
Nonue-nonue nie przysługuje

Wobec tego nonue-ue przewoźnik unijny przynajmniej jeden odcinek (drugi) przysługuje. Jak się do tego odnieść można?
 Profil Relacje PM off  

#9020 PostWysłany: 09 Sie 2023 13:43 

HON fly4free
Liczy się lot, który spowodował opóźnienie. Jeśli przylecisz o czasie do UE, a potem lecisz lokalnie i masz opóźnienie, to tak.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10270 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości