Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#9941 PostWysłany: 08 Sty 2025 16:40 

Witam,
Mój przypadek: lot Ryanair Kraków - Malaga.
Lot FR2589 był zaplanowany na 16:05 28.12.2024, przylot do Malagi 19:55 28.12.2024.
Z powodu mgły w Krakowie termin wylotu był kilka razy przekładany, ostatecznie lot został przeniesiony do Katowic na godzinę 00:30 29.12.2024.
Pasażerowie zostali przetransportowani do Katowic, około 2:00 w nocy 29.12.2024 okazało się, że lot się nie odbędzie, nie podano przyczyny (w Katowicach nie było mgły, kilka innych lotów Ryanair przeniesionych z Krakowa doszło do skutku), zostaliśmy przetransportowani z powrotem do Krakowa, a kolejny termin wylotu został ustalony na 11:00 29.12.2024 z Krakowa. Następnie otrzymaliśmy maila o nowym terminie wylotu 10:00 29.12.2024 z Krakowa, zmianę tą należało potwierdzić w aplikacji Ryanair, zmienił się nr lotu na FR9991. Lot ten również został opóźniony z powodu mgły, ostatecznie samolot wyleciał z Krakowa o 14:30, w Maladze wylądował o 18:20 29.12.2024.

Z jednej strony mgła w Krakowie, z drugiej strony odwołany wylot z Katowic pomimo dobrej pogody.

Co sądzicie, jest szansa na odszkodowanie?
 Profil Relacje PM off  

🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗 🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗
🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎 🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎
#9942 PostWysłany: 08 Sty 2025 16:54 

srebrny
Sądzę,że nie, ale wniosek złożyć można by ew. to potwierdzić.
 Profil Relacje PM off  

#9943 PostWysłany: 12 Sty 2025 23:15 

Loty: 94
Kilometry: 212 331
niebieski
Turkish daje mi 300e zamiast 600e powołując się, że lot był opóźniony o więcej jak 3 ale mniej jak 4 godziny. Przegladalem te przepisy UE ale jedyny przykład dotyczacy takiej możliwości mówi o propozycji reroutingu i wówczas opóźnieniu pow. 4h. Nie wiem czy nie umiem szukać czy jest jakiś dodatkowy zapis o tych 4 godzinach. Wg mnie nie. Tak się z nimi przerzucam mailami od kilku tygodni i nie wiem czy coś się uda ugrać więcej 😅
 Profil Relacje PM off  

#9944 PostWysłany: 12 Sty 2025 23:21 

złoty
https://aircash4u.pl/obnizenie-odszkodo ... r-300-eur/
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.
muz uważa post za pomocny.

#9945 PostWysłany: 17 Sty 2025 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Mam taką historię

Wracałem z Namibi 2 dni temu ze zwichniętym stawem skokowym w gipsie do Polski z przesiadką we FRA. Lot realizowany WDH - FRA przez Discovery a następnie FRA - WAW Lufthansa. cały bilet wystawiony przez LH z początkiem 220-...
W WDH byłem zgłoszony w systemie jako osoba potrzebująca asysty na całej trasie.
We FRA jest tak, że nie ma jednej asysty na transfer a jest się przekazywanym od jednego asystenta (wózek bądź melekx) do kolejnego . na Przy przejęciu przez kolejnego asystenta skanowany był mój bilet w systemie w celu potwierdzenia tożsamości , bramki i zapewne śledzenia gdzie aktualnie jestem.
Czas na transfer był 1h30min gdzie normalnie ludzie są wstanie dotrzeć na kolejny odcinek . Samolot z WDH wylądował we FRA o czasie a ten do WAW wystartował o czasie wiec nie ma tu mowy o opóźnieniach.
Jednakże przez opieszałość kolejnych asystentów i spowolniony proces security (z racji mojego urazu) na pewnym odcinku oczekiwałem bardzo długo na kolejnego asystenta. Po przyjeździe i zeskanowaniu biletu okazało się ze samolot startuje beze mnie a ja musiałem udać się do Transfer Center Lufthansy gdzie przebookowano mi lot na kolejny. Finalnie do WAW dotarłem z 6h opóźnieniem w stosunku do pierwotnego rozkładowego lotu.
Czy w takiej sytuacji jest sens pisanie reklamacji do LH i staranie się o 600euro odszkodowania czy LH sie "wypnie" bo de facto to zapewne niezależna firma obsługująca transfery medyczne dała ciała. ?
Ma ktoś takie doświadczenia ?

Po przebookowaniu na emaila dostałem taką informacje z LH (zapewne randamowy tekst)

As your original flight LH1346 from Frankfurt to Warsaw on 15 January 2025 cannot take place as scheduled, we have rebooked you.

#9946 PostWysłany: 17 Sty 2025 16:23 

srebrny
Czy się wypnie to się dowiesz jak złożysz wniosek. Wszystko inne to dywagacje ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9947 PostWysłany: 19 Sty 2025 12:07 

lendziro napisał(a):
Mam taką historię

Wracałem z Namibi 2 dni temu ze zwichniętym stawem skokowym w gipsie do Polski z przesiadką we FRA.

Pozwolę sobie dodać coś od siebie 😉 wakcje 2024 : Warszawa - Milan- Cinque Terre - Amalfi - Neapol - Tropea - Milan - Barcelona - Mallorca - Paryż - Warszawa . W sumie ponad 10 lotów, 6 x pociąg, w Neapolu , Amalfi , Majorce wynajęte auto. Na 13 dni przed wyjazdem z Warszawy złamanie awulsyjne kostki ( w 3 miejscach ) - i pojechałem mimo wszystko w tym gipsie :) -powiem tak, było ciężko: najgorszy był Neapol ( gumowe ochrony w kulach pękają po kilku godzinach - temperatura i nierówne chodniki) oraz terminal w Barcelonie - a dokładnie przejście o kulach kilku kilometrów z Terminalu 2 do lini metra - ten kilkusetmetrowy tunel tuż przed metrem, w którym duchota i temperatura ponad 40 stopni mnie omal nie zabiła. Ciekawe, 3 tygodniowe doświadczenie, zero wykupionej asysty.
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#9948 PostWysłany: 21 Sty 2025 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Chyba najodpowiedniejszy wątek, żeby wrzucić informację:
Uczelnia Łazarskiego z dumą ogłasza organizację konferencji pt. "Prawa Pasażerów Lotniczych",Wydarzenie to ma na celu przybliżenie pasażerom ich praw w przypadku opóźnień, odwołań lotów oraz zgubionego bagażu, a także przedstawienie praktycznych wskazówek, jak skutecznie dochodzić swoich roszczeń.

23 stycznia 2025 r. w siedzibie Uczelni Łazarskiego przy ul. Świeradowskiej 43, w sali 130, w godzinach od 9:00 do 15:00
https://www.lazarski.pl/pl/aktualnosci/wydarzenia/34252-lazarski-aviation-academy-zaprasza-na-konferencje-pt-prawa-pasazerow-lotniczych
 Profil Relacje PM off  

#9949 PostWysłany: 21 Sty 2025 17:00 

Witam,
Proszę o pomoc.

Z powodu opóźnionego samolotu nie zdążyłem się przesiąść
(linie Lufthansa) i na lotnisku dali mi nowe bilety.
Tylko, że w miejscu docelowym byłem 8 godzin później niż planowo.
Pisałem do nich o odszkodowanie.
Zwrócono mi tylko jakieś śmieszne kwoty ( 46 zł ) za jedzenie na lotnisku.
Napisałem ponownie, że chce odszkodowanie za opóźniony.
Dostałem taką odpowiedź :

"Rozumiemy Twoją chęć otrzymania odszkodowania. Proszę pozwolić nam wyjaśnić, dlaczego nie możemy spełnić Twojej prośby.
Nasza decyzja została dokładnie przemyślana, biorąc pod uwagę, ze opóźnienie lotu było spowodowane ograniczenia ze strony służb kontroli ruchu lotniczego.
Uprzejmie informujemy, że przetworzyliśmy ponownie zgłoszenie i chcielibyśmy wypłacić Panu pełną sume poniesioną za koszt opieki, dlatego doplaciliśmy Panu 143,75 PLN (33,70 EUR), zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 261/2004, przyczyniając się w ten sposób do pozytywnego wyniku podróży.
Prosimy mieć na uwadze, że przelew zostanie przeprocesowany w ciągu 10 dni roboczych.
Oczywiście naszą decyzję podjęliśmy po dokładnym rozważeniu odpowiedzialności prawnej i uwzględnieniu wartości firmy. Dlatego też uprzejmie prosimy o wyrozumiałość, że postanawiamy podtrzymać naszą decyzję i uznać sprawę za zamkniętą."

Proszę o info czy powinienem to tak zostawić ?
Nie należy się odszkodowanie ponieważ "opóźnienie lotu było spowodowane ograniczenia ze strony służb kontroli ruchu lotniczego." ??
Ja nie wiem czy tak było, a nawet jeśli to wtedy się nie należy ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#9950 PostWysłany: 21 Sty 2025 17:24 

Kontrola ruchu lotniczego jest poza odpowiedzialnością linii lotniczej. Jeśli to było przyczyną to nie należy się odszkodowanie.

Swoją drogą brak słów opisujących poprawność językową odpowiedzi Lufthansy. Chyba jakieś słabe AI to 'pisalo'.
 Profil Relacje PM off  

#9951 PostWysłany: 21 Sty 2025 17:52 

Z tym, że jak można się dowiedzieć czy faktycznie to było przyczyną opóźnienia?
Jeśli nie jest to do sprawdzenia, to w zasadzie mogą tak odpisywać w każdym przypadku i nie wypłacać ludziom odszkodowań.
 Profil Relacje PM off  

#9952 PostWysłany: 21 Sty 2025 17:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jakbyś napisał trasę i datę, to jest bardzo łatwe do sprawdzenia, przy pomocy google ^^
 Profil Relacje PM off  

#9953 PostWysłany: 21 Sty 2025 18:16 

Sofia - Monachium
LH1703 dnia 21 października 2024
 Profil Relacje PM off  

#9954 PostWysłany: 21 Sty 2025 23:44 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
michalgie napisał(a):
Chyba jakieś słabe AI to 'pisalo'.

Lata '80 i '90 ubiegłego wieku, w kinematografii nauczyły nas, że wykończą nas roboty z przyszłości, a tak w ogóle to ta łyżka nie istnieje.
Niestety, rzeczywistość wygląda inaczej: AI wykańcza nas, bo ludzie tracą nerwy i czas, zdrowie, na dyskusjach z chatboxem opartym na AI.
@Kamilos91
Ale wracając do dochodzenia, wg archiwum LH1703 miał "tylko, albo aż" 18 minut spóźnienia. Potrzebne jest więcej danych, na jaki lot nie zdążyłeś?
Załącznik:
sofmuc.jpg
sofmuc.jpg [ 71.52 KiB | Obejrzany 1255 razy ]
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#9955 PostWysłany: 22 Sty 2025 10:06 

-- 22 Sty 2025 09:06 --

Cześć,
Znajomy miał loty linią Fly Dubai na trasie Zanzibar - Dubaj - Male, wszystko na jednym bilecie.
Na locie Zanzibar - Dubaj był overbooking, dostał hotel i jedzenie, przebukowali go na inne loty tak, że finalnie w Male był o 6 rano 7 stycznia, a pierwotnie miał być 6 stycznia o 14:30. SIłą rzeczy przepadł 1 nocleg na Malediwach + na miejscu był kilkanaście godzin później. Zaznaczam, że nie zgłosił się na ochotnika - po prostu na niego padło. Cyz orientuje się ktoś z Was czy w ustawodastwie któregoś z tych 3 krajów (Tanzania, Zjednoczone Emiraty Arabskie lub Malediwy) są zapisy pozwalające na uzyskanie jakiegoś odszkodowania? Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym temacie?
 Profil Relacje PM off  

#9956 PostWysłany: 23 Sty 2025 00:13 

Zeus napisał(a):
Jakbyś napisał trasę i datę, to jest bardzo łatwe do sprawdzenia, przy pomocy google ^^

Napisałem. Mógłbyś sprawdzić ?
 Profil Relacje PM off  

#9957 PostWysłany: 23 Sty 2025 00:36 

HON fly4free
Bartolko napisał(a):
-- 22 Sty 2025 09:06 --

Cześć,
Znajomy miał loty linią Fly Dubai na trasie Zanzibar - Dubaj - Male, wszystko na jednym bilecie.
Na locie Zanzibar - Dubaj był overbooking, dostał hotel i jedzenie, przebukowali go na inne loty tak, że finalnie w Male był o 6 rano 7 stycznia, a pierwotnie miał być 6 stycznia o 14:30. SIłą rzeczy przepadł 1 nocleg na Malediwach + na miejscu był kilkanaście godzin później. Zaznaczam, że nie zgłosił się na ochotnika - po prostu na niego padło. Cyz orientuje się ktoś z Was czy w ustawodastwie któregoś z tych 3 krajów (Tanzania, Zjednoczone Emiraty Arabskie lub Malediwy) są zapisy pozwalające na uzyskanie jakiegoś odszkodowania? Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym temacie?

Niezależnie od ew. ustawodawstw krajowych są jeszcze przepisy konwencyjne, które także mogą być podstawą do dochodzenia od przewoźnika naprawienia szkody spowodowanej nieprzewinieniem zgodnie z umową. Problem jednak ze skutecznością i kosztami ich dochodzenia przed lokalnymi sądami itp. Zawsze można też zacząć do reklamacji do przewoźnika.
 Profil Relacje PM off  

#9958 PostWysłany: 29 Sty 2025 13:09 

Kochani,
Jak długo czekacie z odpowiedzią na złożoną reklamację w PL LOT?

Chodzi o lot :

REJS: LO 24
z dnia 23.11.24r. z LAX do WAW

Lot odwołany po 5 godzinach oczekiwania kolejny lot po 22h przez AirFrance

Złożenie reklamacji 13.12.2024
Nadanie numeru sprawy 14.12.2024

do dnia dzisiejszego cisza.
 Profil Relacje PM off  

#9959 PostWysłany: 29 Sty 2025 13:26 

Ja czekam od 16 listopada. Sprawa wygląda na oczywista. Próbowałem na wiele sposobów coś ponaglić - żadnego efektu. Szkoda słów.
 Profil Relacje PM off  

#9960 PostWysłany: 29 Sty 2025 16:36 

Cześć,
WizzAir odrzucił moje roszczenie o odszkodowanie za opóźniony lot W6 1168 (KEF - KTW) z 22.11.2023. Zgłosiłem sprawę do islandzkiego ULC, ale dostałem odpowiedź, że warunki pogodowe były niekorzystne i odszkodowanie się nie należy.
Czy ktoś miał podobną sytuację i próbował dochodzić roszczeń przez pośrednika? Czy warto, czy to strata czasu? Będę wdzięczny za wszelkie rady!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości