Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#9341 PostWysłany: 31 Sty 2024 08:47 

@ansbach1 przyjacielu, ale przeczytaj jeszcze raz dokładnie co ja napisałem i zastanów się czy na pewno powinieneś cytować mnie czy jednak ręka się omsknęła i właściwą osobą do "obrywu" nie jest jednak @Gregory2
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#9342 PostWysłany: 04 Lut 2024 01:15 

Loty: 79
Kilometry: 208 420
Cześć
Właśnie siedzę w samolocie, który miał lecieć do Tromso z Gdańska W6 1771
Wylecieliśmy, krążyliśmy nad lotniskiem, przekierowali nas do Oslo. Aktualnie czekamy na płycie w Oslo i z informacji wynika, że wracamy do Gdańska.

Na tyle ile udało się mi przesuszać forum, jak linia zmienia miejsce docelowe to liczy się to jak lot odwołany, jeżeli jest to lotnisko spoza aglomeracji.
Jak to jest w powyższym przypadku jak problemem jest pogoda.
Chodzi zarówno o lot tam, jak i powrotny.

#9343 PostWysłany: 04 Lut 2024 02:06 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Jesli pogoda to linia ma Cie dostarczyc na miejsce. Jesli nie bedzie to mozliwe dzis to jutro i dac hotel i miche do tego czasu. Zadnego odszkodowania nie otrzymasz ani zwrotu kosztów parkingu etc. Siła wyzsza
Bajus lubi ten post.
Bajus uważa post za pomocny.

#9344 PostWysłany: 04 Lut 2024 04:03 

Loty: 79
Kilometry: 208 420
Dzięki @oskiboski
Następne pytanie, powrót mam we wtorek.
Do wtorku nie mają miejsc w lotach do Tromso.
Czy muszę się zgodzić na przesunięcie lotu powrotnego?

edit: czy w takim wypadku nie mogę liczyć na anulowanie biletu? Zwrot za bilet + odszkodowanie

#9345 PostWysłany: 04 Lut 2024 05:36 
Awatar użytkownika

złoty
Może poczytaj uniwersalny poradnik na samej górze strony i rozporządzenie pe 261/2004 wszystko jasno wyjaśnione ?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#9346 PostWysłany: 09 Lut 2024 12:38 

-- 09 Lut 2024 11:27 --

BrunoJ napisał(a):
Tak informacyjnie dla tych co być również mieli nieprzyjemność utknąć 22 grudnia w CPH a i zapewne w kilku innych miejscach. SAS dał odmowę odszkodowania tłumacząc czynnikami zewnętrznymi - warunkami pogodowymi i ściśle przydzielonymi slotami przez ATC (przez co przesiadka nie spięła się o 10 minut, generując 30h obsuwy i de-tour przez ciepłe kraje ;-). Osobno czekam na odpowiedź na drugi claim, w kwestii kosztów jedzenia i biletu lotniczego w innych liniach, tutaj po konsultacjach z infolinią jest zauważalna szansa na sukces, ale zobaczymy.
Powyższe dotyczy SASa, ale w tych dniach problemy były na wielu lotniskach w północnej i północno-zachodniej Europie.

Dotyczy to mnie, jak możesz odezwij się na priv bo ja nie mogę napisać do ciebie.

-- 09 Lut 2024 11:38 --

Witam potrzebuje waszej pomocy

Opiszę moja sytuację.
21 grudnia miałem lot trd-cph-gdn. Wszystko na jednym bilecie Sas.

Opóźnienie na trasie trd-cph wyniosło wg informacji z delay certificate Sas 5g i 3m. Przez co nie zdążyłem na przesiadkę z cph do gdn. Nie skorzystałem wogole z lotu proponowanego przez sas bo miał być po 24 godzinach, pani z informacji powiedziała mi że mogę kontynuować podróż na własną rękę, a Sas odda mi pieniądze że niewykorzystany bilet.
Złożyłem 2 skargi , pierwsza na opóźnienie lotu z trd i dostałem 250euro rekompensaty. Jednak w takim przypadku powinienem również dostać zwrot kosztu biletu bo przekroczone było 5 godzin.

2 skarga na lot z cph do gdn z którego nie skorzystałem z winny przewoźnika i należał mi się zwrot kosztu biletu.

Dziś otrzymałem wiadomosc że nic więcej mi się nie należy gdyż:

"Pamiętaj, że wypłaciliśmy Ci już odszkodowanie za błędne połączenie lotu SK2881 w przypadku o numerze identyfikacyjnym 03819609.

Nie jestem jednak w stanie zrekompensować lotu

SK0753, ponieważ odszkodowanie jest wypłacane jednorazowo za całą podróż, niezależnie od wielokrotnych opóźnień."

Przecież po pierwsze opóźnienie było powyżej 5 godzin (wrzucam załącznik) i powinienem dostać 250euro plus zwrot za bilet trd-kph, a po drugie powinienem dostać zwrot za bilet z KPH do gdanska którego nie mogłem wykorzystać.
 Profil Relacje PM off  

#9347 PostWysłany: 09 Lut 2024 13:54 

Usuń nazwisko i numery ref.
 Profil Relacje PM off  

#9348 PostWysłany: 09 Lut 2024 13:58 

złoty
Jednak w takim przypadku powinienem również dostać zwrot kosztu biletu bo przekroczone było 5 godzin.

Chcesz dostać kasę za bilet/lot który zrealizowałeś?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#9349 PostWysłany: 09 Lut 2024 19:42 
Awatar użytkownika

niebieski
@wiertar
Uzupełnię swój przypadek. Lot do CPH opóźniony, nawet nie bardzo dużo, ale przesiadka odleciała. A na następną nie było miejsca przez kolejne 3 dni, pierwszy dostępny lot 25 grudnia. Po długich godzinach czekania w okienku zapodali jedyną dostępną opcję przed świętami - przez Grand Canarię, jakieś 7500km nadmiarowo ;-), co więcej, dolot do Bergen, a nie Stavanger. A więc samochód i nocna zimowa jazda po Norwegii, plus potem pałowanie się, żeby taki koszt został uznany i zwrócony (nieoczywiste).

Po przybyciu do LasPalmas, okazało się, że są jeszcze ciągle miejsca w Norwegianie, który leci do Stavanger. Po konsultacji na infolinii, kupiłem bilet w Norwegianie i (ważne!), anulowałem ostatni odcinek do Bergen. Lot odwołałem ok 1h przed wylotem, dopiero gdy widziałem że Norwegian na pewno poleci. Na infolinii między innymi upewniałem się, że mogę anulować w ostatniej chwili bez jakichś dziwnych konsekwencji (normalnie poniżej 2h już nie oddadzą nawet podatków). Przy połączeniach zastępczych nie ma restrykcji. Tak więc wykorzystałem pół zastępczego przelotu, i zrezygnowałem z drugiego pół.

Za powyższe dostałem kompletny zwrot w dwóch częściach - zwrot podatków za anulowaną część, oraz zwrot za bilet Norwegiana minus otrzymana wcześniej kwota. Dostałem również zwrot za kupione jedzenie. Natomiast nie dostałem 250EUR, o czym pisałem już wcześniej, z tłumaczeniem że pogoda , kontrolerzy lotów czyli przyczyny zewnętrzne. W każdym razie z kosztami wyszedłem na zero.

Z tego co napisałeś - nie wspomniałeś że odwołałeś odcinek którego nie wykorzystałeś, jeśli tego nie zrobiłeś, to z punktu widzenia linii lotniczych lot został skonsumowany a petent dostarczony do miejsca docelowego. Więc nie ma podstawy żeby oddać Tobie za inny środek transportu. Jeśli przyjąłeś od nich zmieniony lot, a następnie odwołałeś ten lot przed jego wykonaniem, (i najlepiej masz jakieś ślad - email, screenshot etc), to wykłócałbym się, żeby zwrócili poniesione koszty na alternatywną podróż. Nie wiem jak to działa, gdy przy okienku powiedziałeś że nie chcesz połączenia zastępczego, powinieneś dalej dostać jakiś dokument o anulowaniu kolejnego odcinka, co powinno dać Ci podstawę o ubieganie się o zwrot kosztów alternatywnych. Chyba że gdzieś jest zapisane, że to odszkodowanie jest właśnie dla pokrycia dodatkowych kosztów. Ale mam mocne przekonanie że koszty powinny być oddane niezależnie. Natomiast faktem jest że takie 250EUR dostaniesz raz, bo liczy się opóźnienie dotarcia do portu docelowego.

Acha, jeszcze jedno - ja wystąpiłem osobno o 250eur (dotarcie do celu później niż 2h od planowanej godziny przylotu) i osobno o zwrot kosztów za jedzenie i dodatkowy bilet. Dwa różne nr zgłoszenia i chyba nawet jakaś ciut inna ścieżka przy wypełnianiu formularzy (więc może to jest jakiś sposób - złożenie dwóch osobnych wniosków, które potencjalnie trafiają do dwóch różnych miejsc). Oba te zgłoszenia zostały rozpatrzone osobno (szybka odmowa odszkodowania i kilka tygodniu później zwrot kosztów). Przy czym ja zgłaszam przez formularz elektronicznie na norweskiej stronie.

#9350 PostWysłany: 10 Lut 2024 00:53 

walerek napisał(a):
Jednak w takim przypadku powinienem również dostać zwrot kosztu biletu bo przekroczone było 5 godzin.

Jeśli lot jest opóźniony więcej niż 5 godzin, pasażerowie mają prawo do zwrotu pieniędzy za bilet.

To mają prawo czy nie mają prawa?
 Profil Relacje PM off  

#9351 PostWysłany: 10 Lut 2024 08:10 
Awatar użytkownika

srebrny
@wiertar Mają, gdy rezygnują z podróży.

#9352 PostWysłany: 10 Lut 2024 08:49 

złoty
wiertar napisał(a):
walerek napisał(a):

Jeśli lot jest opóźniony więcej niż 5 godzin, pasażerowie mają prawo do zwrotu pieniędzy za bilet.

To mają prawo czy nie mają prawa?

Mają prawo o ile zrezygnują z lotu.
 Profil Relacje PM off  

#9353 PostWysłany: 10 Lut 2024 09:10 

niebieski
Szybkie pytanie odnośnie potencjalnego odszkodowania na locie - wg informacji na pierwszej stronie: NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje.

Pytanie - mam powrotną rezerwację (łączony bilet) na trasie: Mauritius - Paryż (Air Mauritius), Paryż - Amsterdam (Air France), Amsterdam - Poznań (KLM) kupowany przez KLM. Właśnie dostałem informację, że lot Air Mauritius do Paryża będzie opóźniony o co najmniej dwie godziny, przez co nie ma szans na przesiadkę w Paryżu (wg rozkładu 1 h 15 min). Czy w takim przypadku odszkodowanie 600 EUR przysługuje? Czy też nie, z racji że pierwszy odcinek NONUE-UE obsługiwany jest przez przewoźnika NONUE?
 Profil Relacje PM off  

#9354 PostWysłany: 12 Lut 2024 10:56 

Loty: 18
Kilometry: 113 707
Proszę o pomoc w ustaleniu drogi złożenia reklamacji za opóźniony lot wobec linii Plus Ultra. Ich strona przewiduje tylko język hiszpański i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego formularza. Na piśmie też wygląda to problematycznie, bo musiałbym wysłać list do Hiszpanii... Czy ktoś już przechodził tę drogę i mógłby mi podpowiedzieć jak to zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#9355 PostWysłany: 12 Lut 2024 11:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Email: ATENCIONCLIENTE@PLUSULTRA.COM , attaching the complaint form that you can download at the links shown below: ( Spanish link and English link )

https://static.plusultra.com/media/1003 ... ord_en.pdf
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
MattKa uważa post za pomocny.

#9356 PostWysłany: 14 Lut 2024 20:25 

-- 14 Lut 2024 20:25 --

Mam pytanie, za odpowiedź z góry dzięki:) Miałem rezerwacje w Lufthansie na trasie Singapur - Frankfurt -Warszawa rejsami lufthansy. 20 godzin przed odlotem lufthansa przebukowała trasę na Singapur -Mediolan- Warszawa, pierwszy lot Singapur Airlines a drugi LOTEM. Pierwszy lot miał opóźnienie i nie zdążyłem na drugi. W Mediolanie przebukowali mi na następny dostępny. Ostatecznie byłem w Warszawie ponad 5 godzin później niż zakładała rezerwacja. I teraz pytanie czy coś mi się należy i od kogo?:)

-- 14 Lut 2024 20:25 --

Mam pytanie, za odpowiedź z góry dzięki:) Miałem rezerwacje w Lufthansie na trasie Singapur - Frankfurt -Warszawa rejsami lufthansy. 20 godzin przed odlotem lufthansa przebukowała trasę na Singapur -Mediolan- Warszawa, pierwszy lot Singapur Airlines a drugi LOTEM. Pierwszy lot miał opóźnienie i nie zdążyłem na drugi. W Mediolanie przebukowali mi na następny dostępny. Ostatecznie byłem w Warszawie ponad 5 godzin później niż zakładała rezerwacja. I teraz pytanie czy coś mi się należy i od kogo?:)
 Profil Relacje PM off
07_Zgłoś.Się lubi ten post.

#9357 PostWysłany: 14 Lut 2024 20:44 

platynowy
Nie napisałeś kiedy ten lot miałeś. Przypomnę tylko, że niedawno strajkował personel niemieckich lotnisk. Jeżeli bezpośrednią przyczyną opóźnienia był strajk, to należą Ci się co najwyżej gratulacje, że szczęśliwie dotarłeś na miejsce.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#9358 PostWysłany: 14 Lut 2024 22:15 

Dzień przed strajkiem. To, że przebukowali nie było problemem, bardziej chodzi mi o to że zrobili to w ten sposób że nie było szans zdążyć na drugi lot( niecałe półtorej godziny na przesiadkę i pierwszy lot opóźniony godzinę).
 Profil Relacje PM off  

#9359 PostWysłany: 14 Lut 2024 23:26 

srebrny
Szanse były gdyby nie było opóźnienia a tego nie da się przewidzieć. Czasem jest 4-5 godzin i też można nie zdążyć. ;)
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#9360 PostWysłany: 14 Lut 2024 23:58 

srebrny
@Michał111
Moim zdaniem nic
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości