Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10270 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#8941 PostWysłany: 06 Lip 2023 07:49 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@rodzynka_r
Nie wyobrażam sobie, jakie restrykcje co do Twojego lotu mogła nałożyć wieża, że było to powodem opóźnienia. Wieża (TWR Tower controller) wydaje zgodę na zajęcie pasa i na start oraz na lądowanie. Zatem jeśli byście czekali przed pasem lub na pasie na start to ok - wtedy ogranicza Was wieża.
Odnoszę wrażenie, że otrzymałaś jedną ze standardowych odpowiedzi, która nie odpowiada prawdzie co nie oznaczać musi złych intencji ale raczej nieumiejętoność stosowania albo brak opanowania i zrozumienia podstawowych pojęć lotniczych. Ale i nie wyklucza wystąpienia zdefiniowanej w przepisach sytuacji nadzwyczajnej (przynajmniej ta linia zastosowała to określenie a nie - jak zdarzyło się innej - pisze coś o sile wyższej) .
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#8942 PostWysłany: 06 Lip 2023 08:14 

złoty
Oczywiście wieża może nałożyć restrykcje czy opóźnić wylot np z powodu "związku z przeciążoną kontrolą ruchu lotniczego w niektórych popularnych lokalizacjach"
Nawet, gdy lot jest o czasie.
Ja się już dwukrotnie spotkałem z sytuacją, że mimo gotowości odlot zostaje opóźniony o 45 i 60 minut z powodu w/w.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#8943 PostWysłany: 06 Lip 2023 09:44 

niebieski
@dg72

Oczywiście, że mogą być takowe ograniczenia nałożone ale jesteś pewien, że robi czy zrobiła to wieża? Wg mnie to nie jest zakres wieży.
 Profil Relacje PM off  

#8944 PostWysłany: 06 Lip 2023 09:53 

złoty
A czyja?

Cytuj:
Na wieżach kontroli ruchu lotniczego na większych lotniskach wyodrębnić można następujące stanowiska kontrolerskie:

Kontroler DELIVERY – zajmujący się wydawaniem zezwoleń na lot statkowi powietrznemu;
Kontroler GROUND – zajmujący się ruchem statków powietrznych i pojazdów na drogach kołowania i płytach postojowych (przed startem i po lądowaniu);
Kontroler TOWER – zajmujący się ruchem statków powietrznych na drodze startowej oraz tuż po starcie i tuż przed lądowaniem.
Na małych i średnich lotniskach występuje często łączenie wszystkich stanowisk (jedno stanowisko kontrolerskie) oraz dodatkowo wystąpić może przejęcie przez kontrolera wieży zakresu kontroli zbliżania.
 Profil Relacje PM off  

#8945 PostWysłany: 06 Lip 2023 10:16 

niebieski
@dg 72

Jeśli uznać, że "wieża" to nie tylko kontroler wieży (Twr) ale pod tym określeniem kryją się również pozostali (delivery - jeśli jest) i ground to można tak to ująć, zgoda. Czyli pewnie w tych przypadkach nie było zezwolenia za strony "delivery" a nie wieży jak takiej (czyli Twr controller).
 Profil Relacje PM off  

#8946 PostWysłany: 06 Lip 2023 10:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Informacja o SOP, która może się przydać innym.

Miałem trudną sprawę z LH odnośnie odwołanego lotu (szczegóły tutaj: odwolany-lot-co-moge-zrobic,1498,134159&p=1574637#p1574637)
LH po pięciu miesiącach bezpośredniej komunikacji odrzuciła moje roszczenie, powołując się na bardzo dziwny argument mianowicie kompletnie niezwiązany lot.
Oddałem sprawę do SOP czyli söp_Schlichtungsstelle für den öffentlichen Personenverkehr e.V. w grudniu 2022.
W kolejnych miesiącach dostawałem informacje od SOP, że mają wiele spraw w toku i proszą o cierpliwość. SOP powoływał się na rekordową ilość spraw (wykres który wysłali znajdziecie w tym poście)
12 czerwca otrzymałem maila z informacją, że SOP uzyskał dla mnie odszkodowanie w pełnej wysokości (czyli ryczałtowe odszkodowanie plus zwrot kosztów za posiłki) o którą wnioskowałem.
5 lipca kwota została zaksięgowana na moim koncie.

Załączniki:
SOP_Przypadki_Zrzut ekranu 2023-07-06 102650.png
SOP_Przypadki_Zrzut ekranu 2023-07-06 102650.png [ 37.9 KiB | Obejrzany 1471 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8947 PostWysłany: 06 Lip 2023 15:30 

W lipcu 2022 roku ja i mój współpasażer ubiegaliśmy się o odszkodowanie w oparciu o rozporządzenie EU 261/2004 dot. zmiany lotu z 28 na 29 czerwca 2022r.

Polska infolinia Austrian poleciła wysłanie zgłoszenia bezpośrednio do jej właściciela tj. Lufthansa w celu usprawnienia procesu rozpatrywania sprawy.

Mój współpasażer otrzymał odszkodowanie w wysokości 600 EUR. Tymczasem, mnie odmówiono przyznania odszkodowania za ten sam lot.

Lot wyglądał tak TORONTO - LONDYN - WIEDIEŃ - KRAKÓW . Opóźnienie nastąpiło na trasie z Londynu do Wiednia (w momencie kiedy samolot lądował w Wiedniu, odlatywał samolot do Krakowa). Austrian przebookowało lot na następny dzień oraz zapewniło hotel.

Ostateczna odpowiedź od Austrian:

"We regret to hear that you suffered a delay of our flight OS452 and the subsequent misconnection. We apologize for any inconvenience caused. Our aim is to ensure that all our customers are able to enjoy a seamless and punctual journey and therefore we are sorry to hear that you were affected by misconnection between two flights.

We would like to inform you that the aforementioned flight was delayed by Air Traffic Flow Management restrictions (the reason that our company is not responsible for). Therefore, we kindly ask for your understanding that we are unable to offer any compensation for the flight irregularity."

Czy ktoś miał podobny przypadek i został niesprawiedliwie potraktowany?
 Profil Relacje PM off  

#8948 PostWysłany: 07 Lip 2023 09:14 

Loty: 5
Kilometry: 8 331
Cześć!
Chciałem złożyć wniosek na stronie:
https://pasazerlotniczy.ulc.gov.pl/zloz ... teraktywny
Po odmownej odpowiedzi na reklamację, ale nie ma tam mojego przewoźnika - Mavi Gök Airlines (MGA)

Lot Katowice - Antalya z dnia 28.05

Mieliście podobna sytuację?

edit:
Bardzo szybka odpowiedź od:

Cytuj:
Rzecznik Praw Pasażerów <pasazerlotniczy@ulc.gov.pl>
Ty
Dziękujemy za informacje. W formularzu może Pan już wybrać linie lotnicze Mavi Gök Airlines (MGA)
Z poważaniem

Biuro Rzecznika Praw Pasażerów przy Prezesie Urzędu Lotnictwa Cywilnego

Ostatnio edytowany przez cihy, 07 Lip 2023 09:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#8949 PostWysłany: 07 Lip 2023 09:21 
Awatar użytkownika

złoty
A przeczytałeś informacje na samej górze strony ?
 Profil Relacje PM off  

#8950 PostWysłany: 07 Lip 2023 09:38 

kostek966 napisał(a):
A przeczytałeś informacje na samej górze strony ?

Tak.
Popraw mnie jeśli się mylę, ale wygląda na to, że wszyskie warunki są spełnione.
 Profil Relacje PM off  

#8951 PostWysłany: 07 Lip 2023 09:58 

niebieski
Hejka,
leciałem na trasie KRK-WAW-LHR. Pierwszy odcinek został anulowany (z powodu burzy, inni lądowali normalnie, po prostu samolot w ogóle z WAW nie wyleciał). LOT zmienił mi połączenie na BA KRK-LHR bezpośrednio. Czy w takiej sytuacji jest podstawa do ubiegania się o odszkodowanie?
Pozdrawiam,
Marek
 Profil Relacje PM off  

#8952 PostWysłany: 07 Lip 2023 10:03 

HON fly4free
Jeżeli faktycznie powodem odwołania była pogoda to nie.
 Profil Relacje PM off
Bulusia uważa post za pomocny.

#8953 PostWysłany: 07 Lip 2023 10:24 

niebieski
Ale jak to zweryfikować czy faktycznie? Tak powiedzą i tyle. Bardziej mnie interesuje czy w sytuacji przebukowania na inny lot i w konsekwencji braku jakiegokolwiek opóźnienia odszkodowanie się należy?
 Profil Relacje PM off  

#8954 PostWysłany: 07 Lip 2023 10:28 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale kiedy to było?
 Profil Relacje PM off  

#8955 PostWysłany: 07 Lip 2023 10:30 

HON fly4free
Jak dotarłaś w "widełkach" do Londynu (max 2 h po pierwotnie planowanym czasie) to nie.
Co do pogody można choćby sprawdzić historyczne metary dla lotnisk. Burza mogła być w WAW, więc to że w KRK inne samoloty lądowały nie przesądza o niczym.
 Profil Relacje PM off
Bulusia uważa post za pomocny.

#8956 PostWysłany: 07 Lip 2023 13:56 
Awatar użytkownika

złoty
@cihy, fajnie, że doczytałeś, ale tam już nic nie załatwisz, teraz albo do pośredników albo samemu do sądu, czy ulc czy jego następca rzecznik pasażerów nic Ci nie pomoże, stracisz tylko czas
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8957 PostWysłany: 07 Lip 2023 14:41 

Nie chciałem właśnie dać zarobić tym hienom, ale samemu nie czuję się na siłach, żeby bawić się w sądy.
Widziałem jakiegoś pośrednika za 20% success fee. Chyba nic innego nie zostaje skoro te rzeczniki nie pomagają.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 07 Lip 2023 15:26, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#8958 PostWysłany: 07 Lip 2023 15:17 

srebrny
Nazywasz ich hienami, bo potrafią robić to, czego sam nie umiesz?
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#8959 PostWysłany: 07 Lip 2023 15:24 

Bo uważam, że ich stawki są nieadekwatne. Poza tym ich marketing jest tak agresywny, że będę ich nazywał hienami.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 07 Lip 2023 15:26, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#8960 PostWysłany: 07 Lip 2023 15:33 

srebrny
Nie zapomnij tak się do nich zwrócić, prosząc o uzyskanie odszkodowania.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10270 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości