Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#8861 PostWysłany: 16 Maj 2023 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
to zależy jakiego oczekiwaleś efektu tej rozmowy
bo od zdania kilku osób, że strajk wyłącza odpowiedzialnosc przewoźnika, to jednak można przejsć to odpowiedzi - TO ZALEŻY

Wybierz się na Ligę Mistrzów ⚽️ Wyjazd na mecz FC Barcelona - Olympiakos FC za 752 PLN 🔥😎 Wybierz się na Ligę Mistrzów ⚽️ Wyjazd na mecz FC Barcelona - Olympiakos FC za 752 PLN 🔥😎
Zobacz najwyższe góry świata 🏔️ Tanie loty do Nepalu od 1715 PLN ✈️ Zobacz najwyższe góry świata 🏔️ Tanie loty do Nepalu od 1715 PLN ✈️
#8862 PostWysłany: 16 Maj 2023 22:12 

HON fly4free
@Robaku: ale nikt nie powiedział, że każdy strajk wyłącza odpowiedzialność przewoźnika, a przynajmniej ja tego nie powiedziałem, więc w zasadzie co do konkluzji się zgadzamy, tyle że w tym konkretnym stanie faktycznym nie zwiększa to akurat szans pytającego na sukces.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#8863 PostWysłany: 16 Maj 2023 22:16 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
marek2011 napisał(a):
W przypadku strajku tego typu odszkodowanie nie przysługuje.

no nie wiem Marek, czy nikt tego nie powiedział :)

#8864 PostWysłany: 16 Maj 2023 22:18 

HON fly4free
I podtrzymuję podobnie jak @boots; kluczowe jest tego typu.
No ale oczywiście możemy pomarzyć i jak KL zostanie pozwany, sąd zada pytanie, TS się wypowie in favorem to będzie inna sytuacja.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#8865 PostWysłany: 17 Maj 2023 01:53 
Awatar użytkownika

Hej,

13 mają mieliśmy lot z BUD do LHR linia British Airways, który odbył się bez problemów, a następnie po 3 h LHR do JFK operowanym przez American Airlines. W czasie lotu, gdzieś po 1 h jedna z pasażerek się źle poczuła i zaczęła wymiotować. Pytano pasazerow czy jest ktoś medykiem. Następnie po zbadaniu jej przez 2 ochotników wszystko wyglądało, że jest ok, jej stan się poprawił, ale po 3 h lotu nagle zawróciliśmy i wylądowaliśmy w Dublinie. Tam pasazerka okazało się, że jest zdrowa jak ryba, a nas po kolejnej godzinie wypuszczono z samolotu. Obiecano nam hotele i transport, ale po kolejnych 30 minutach powiedzieli, że bagaże zostają w luku bagażowym, a my mamy czekać i sprawdzać o której będzie lot w niedziele i załatwić sobie sami hotel. Za 4 osobowa rodzinę zmieściliśmy się w 2200 zł.

Czy ta sytuacja kwalifikuje się do jakiegoś odszkodowania? I czy niezależnie od tego można wystąpic do AA o zwrot kosztów za nocleg i transport?
Dziękuję za wszelką pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#8866 PostWysłany: 17 Maj 2023 06:15 

srebrny
Na odszkodowanie nie ma szans, zwrot kosztów jak najbardziej.
Zeus lubi ten post.

#8867 PostWysłany: 17 Maj 2023 09:55 

Moja sytuacja - wracałem Britishem z EWR do KRK przez LHR. Na LHR miałem okolo półtorej godziny na przesiadkę ale lot z EWR opóźnił się o prawie godzinę i nie było szans zdążyć na bramkę do KRK - obsługa od razu nas kierowała do Customer Service. Po odstaniu w kolejkach przebookowali nas na lot do WAW i polecili żeby stamtąd samemu sobie radzić. Więc wzięliśmy Pendolino i dotarliśmy do Krakowa z tym że wieczorem zamiast o 12:30 jak było planowane.
Złożyłem więc wniosek o odszkodowanie i zwrot kosztów za pociąg. British na zwrot kosztów bez problemu się zgodził (no ale trudno żeby inaczej było) ale już odszkodowania przyznać nie chce pisząc że: "delay because of start up delay and the air traffic control restrictions". Czy ma to sens i odpuścić bo mają rację czy jest szansa na odszkodowanie tylko np. trzeba przez cedr czy coś? Pisałem dwa razy do nich ale za każdym razem ta sama śpiewka.
 Profil Relacje PM off  

#8868 PostWysłany: 17 Maj 2023 11:48 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
sprobuj przez brytyjski Avation ADR. Jesli powodem opoznienia nie byly strajki czy air traffic restrictions to jest szansa na odszkodowanie. Mi ADR pomogl w walce z Wizzair. Pare miesiecy sie czeka na decyzje
 Profil Relacje PM off  

#8869 PostWysłany: 17 Maj 2023 14:17 

niebieski
W takich sytuacjach trzeba sie troche przyjrzec rotacji LHR-EWR-LHR: Czy wylot z LHR byl o czasie - sprawdzic na Fr24. Jesli nie, to sprawdzic czy inne samolotu lecace w tym czasie do USA/Kanady tez zlapaly obuswe. Jesli przylecial o czasie do EWR to co z waszym lotem bylo nie tak? Czesto jak sa ATC restrictions to pilot o tym informuje - nie wiem jak w lotach transatlantyckich, ale w low-costach to sie siedzi w samolocie nawet godzine i czeka na swoj slot. Sprawdzic inne wyloty z EWR itd. Jak sie troche zainteresujesz to tematem to z duzym prawdopodobienstwem wydedukujesz co sie tam stalo :)
 Profil Relacje PM off  

#8870 PostWysłany: 17 Maj 2023 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 85
Kilometry: 249 950
boots napisał(a):
Widzę, że ta rozmowa do niczego nie prowadzi.
Moim zdaniem autor wątku powinien zapomnieć o odszkodowaniu. No chyba, że bierze pod uwagę to, że może znacznie więcej stracić, niż mieć nadzieję zyskać.
Ale na pewno znajdzie prawnika, który odpłatnie podejmie się prowadzenia sprawy. Tylko nie na zasadzie success fee :)

Właśnie... Skoro KLM mnie zlał to prosi się o wytoczenie pozwu związkom zawodowym Verdi, które wezwały do strajku pracowników bezpieczeństwa ruchu lotniczego oraz kontroli pasażerów i towarów.
Ile stracę, ile zyskam? (rozsądek mi podpowiada, że stracę) Pojęcia nie mam, dlatego zapytałem Was, czy ktoś już kiedyś przerabiał taki temat. Pomyślę i może napiszę coś do Verdi.

Dzięki za dyskusję.
 Profil Relacje PM off  

#8871 PostWysłany: 19 Maj 2023 09:39 

Cześć, chciałem podzielić się sytuacją z dzisiaj. Sprawa dotyczy lotu na trasie Kraków - Katania, planowo lot ma być 19.05.2023 o godzinie 12:55. Wczoraj dostałem ogólną informację, że lot jest odwołany bez żadnego konkretnego powodu, na infolinii Wizz Aira konsultanci nie znali powodu odwołania lotu - trudno zdarza się, pogodziliśmy się z tym faktem. Dziś natomiast z samego rana sprawdziliśmy loty i został przywrócony. Nie dostaliśmy żadnej informacji na temat tego że możemy skorzystać z usługi przewoźnika. Odwołaliśmy wczoraj nocleg na booking w Katanii, dodatkowo 2 z 3 osób zdecydowały iść do pracy. Po 20 minutach czekania na infolinii Wizz Aira dostaliśmy informacje, że wczorajsze odwołanie lotu było spowodowane strajkami i że możemy ogólnie się odprawić. Dodam tylko że samolot wylatujący z Warszawy tego samego dnia tj 19.05 kilka godzin później nie został zawieszony przez strajki.
Chciałbym zaczerpnąć informacji, czy przysługuje nam odszkodowanie i zwrot kosztów skoro samolot jednak dziś wyleci planowo do Katanii? Czy ktoś miał kiedyś taką sytuację, że po informacji o odwołaniu lotu zmienił plany, a lot został przywrócony?
 Profil Relacje PM off  

#8872 PostWysłany: 19 Maj 2023 09:46 

złoty
Wszystko zależy czy Wizzair dostał oficjalne powiadomienie o strajku i konieczności anulowania lotu.

Tu jak ktoś coś wywalczy poza zwrotem za bilety to tylko wyspecjalizowany pośrednik.
 Profil Relacje PM off  

#8873 PostWysłany: 19 Maj 2023 10:31 

platynowy
Strajk na 19 maja był planowany jednakże jak informuje serwis repubblica.it ze względu na krytyczną sytuację w rejonie Emilia-Romania związki zawodowe zgodziły się przenieść strajk na termin czerwcowy.
Linie lotnicze rożnie do tego podchodzą ITA Airways również odwołała loty i później wydała komunikat o przywracaniu lotów.

Załączniki:
Schowek02.jpg
Schowek02.jpg [ 104.67 KiB | Obejrzany 1687 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#8874 PostWysłany: 19 Maj 2023 16:39 

Czy

"Według naszych danych awaria informatyczna Lufthansy była spowodowana pracami inżynieryjnymi na przedłużeniu linii kolejowej, które miały miejsce we wtorek wieczorem, kiedy wiertło przecięło wiązkę kabli światłowodowych Deutsche Telekom. Z powodu awarii systemu tysiące pasażerów utknęło w martwym punkcie, a ponad 200 lotów na lotnisko we Frankfurcie musiało zostać odwołanych."

to jest powód do nie wypłacenia odszkodowania ?
 Profil Relacje PM off  

#8875 PostWysłany: 19 Maj 2023 18:00 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, siła wyższa niezależna od linii lotniczej
 Profil Relacje PM off
Ander uważa post za pomocny.

#8876 PostWysłany: 19 Maj 2023 22:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ewentualne szanse sukcesu oceniam na 1% ale czy ja wiem czy „siła wyższa niezależna od linii”.
Na taką okoliczność raczej można się przygotować.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#8877 PostWysłany: 20 Maj 2023 09:38 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 572
Kilometry: 1 194 612
Ja zachęcam do zadania sobie zawsze pytania „czy dało się tego uniknąć z perspektywy linii w racjonalny sposób”? ( ja wiem mogli kable gdzie indziej położyć^^)
Reklamacje zawsze można napisać ale jeśli odpowiedź na powyższe brzmi nie to nie ma co się wku.. dostając odpowiedź. Thank you next :)
2 ludzi lubi ten post.

#8878 PostWysłany: 20 Maj 2023 10:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie tyle nawet położyć gdzie indziej co puścić np 5 wiązek innymi drogami na wypadek uszkodzenia 4 jednocześnie(przesada celowa).

Ktoś powinien całkowicie odpowiadać za tą sytuację.
Łańcuszek: Lufhansa -> Deutsche Telecom -> frma prowadząca prace które uszkodziły wiązkę.
 Profil Relacje PM off  

#8879 PostWysłany: 01 Cze 2023 17:33 

Loty: 97
Kilometry: 141 077
Chyba czeka mnie przeprawa z Lufą, która umywa rączki od odpowiedzialności... lot w poniedziałek na trasie WRO-FRA-SFO, bilet kupowany bezpośrednio na Lufthansa.com. Lot WRO-FRA obsługiwany przez Air Dolomiti, opóźniony przez remont pasa startowego we FRA i zbyt napiętą siatkę lotów. (jak się okazało - ten lot jest codziennie opóźniony co godzinę więc to nie są nadzwyczajne okoliczności).
Oczywiście niestety nie zdążyłam na przesiadkę na kolejny odcinek i przebookowali mi na FRA-SFO 4h później (wykonywany przez United). Na miejscu docelowym byłam ponad 4,5h względem pierwotnej rezerwacji i zgodnie z EU261/2004 przysługuje mi odszkodowanie 600 EUR. Lufa odsyła mnie do Air Dolomiti, bo to z ich winy było opóźnienie i ich problem... teraz pewnie Air Dolomiti powie że dolecieli do FRA tylko godzinę po czasie i mi nic nie przysługuje :lol: W ich systemie nie ma nawet opcji żeby wybrać FRA jako miejsce docelowe. Czy ktoś miał już podobną sytuację?
 Profil Relacje PM off  

#8880 PostWysłany: 01 Cze 2023 22:36 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
"(jak się okazało - ten lot jest codziennie opóźniony co godzinę więc to nie są nadzwyczajne okoliczności)."

Jeśli tak uważasz, to jest na prostej drodze do problemów. O tym czy coś jest nadzwyczajną okolicznością nie decyduje częstotliwość zdarzenia np. każdy samolot może się zderzyć z ptakiem, a i tak będzie to nadzwyczajna okoliczność.

Lufthansa była obsługującym przewoźnikiem bo wykonała lot.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości