Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#8621 PostWysłany: 21 Sty 2023 19:23 

HON fly4free
@Przemm: warunki warunkami, ale nawet jeśli same w sobie są dobre do startów / lądowań to już np. niewielki opad śniegu może zakłócić pracę lotniska - im większe (większy ruch) to tym na ogół bardziej to odczuwalne, bo spada choćby standardowa przepustowość. Jeśli dane lotnisko jest w stanie obsługiwać powiedzmy 30 startów na godzinę, to w sytuacji opadu, konieczności większej separacji maszyn, odśnieżania pasa co jakiś czas itp. ta przepustowość może spaść np. do 15 a wtedy gotowe są opóźnienia
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

Stylowy wypoczynek na Cyprze za 2559 PLN🏝️🌊 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze 😍 Stylowy wypoczynek na Cyprze za 2559 PLN🏝️🌊 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze 😍
Loty do Aten od 348 PLN 🏛🇬🇷 Kulturalnie i wygodnie najlepszą regionalną linią w Europie ️🏆✈ Loty do Aten od 348 PLN 🏛🇬🇷 Kulturalnie i wygodnie najlepszą regionalną linią w Europie ️🏆✈
#8622 PostWysłany: 21 Sty 2023 19:47 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@marek2011
Oczywiście, zgoda. To była tylko podpowiedź w razie gdyby linia zasłaniała się, że "był opad śniegu a zatem opóźnienie od nas nie zależy". Więc można wówczas pokazać, że opad był słaby (-SN) a widzialności poziome dobre. A wszystko w sytuacji opóźnionego wylotu a nie oczekiwania w holdingu na odśnieżenie drogi startowej.
 Profil Relacje PM off  

#8623 PostWysłany: 21 Sty 2023 19:52 

srebrny
Przewoźnika nie obchodzą argumenty pasażera.
 Profil Relacje PM off  

#8624 PostWysłany: 25 Sty 2023 21:09 

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Napisałem do Lufthansy, zobaczymy co będzie. Z pewnością dam znać jak się temat zakończył.

#8625 PostWysłany: 29 Sty 2023 11:36 

Witam, miałem taką sytuację bilety kupione za pośrednictwem Air Canada, częściowo realizowane przez lufthanse:
Planowany lot SJO-YUL-FRA-BER
Parę godzin przed wylotem dostałem informację że wylot z SJO jest opóźniony o ok. 5h i z racji tego, że nie zdarzę się przesiąść w Montrealu, to przebukowali mi loty z pominięciem Kanady (SJO-FRA-BER) a sam wylot opóźnił się o ok. 10h w stosunku do planowanego. Czy z racji tego przysługuje mi jakieś odszkodowanie? Z góry dziękuję za każdą pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#8626 PostWysłany: 29 Sty 2023 14:02 

srebrny
A przylot?
 Profil Relacje PM off  

#8627 PostWysłany: 29 Sty 2023 14:26 

Przylot opóźnił się o ponad 8h względem planowanego
 Profil Relacje PM off  

#8628 PostWysłany: 29 Sty 2023 15:04 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Wydaje mi się, że się nie należy z racji tego, że to Air Canada zawaliła, a oni nie podlegają regulacjom UE.
 Profil Relacje PM off  

#8629 PostWysłany: 29 Sty 2023 15:19 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
timu napisał(a):
Wydaje mi się, że się nie należy z racji tego, że to Air Canada zawaliła, a oni nie podlegają regulacjom UE.

Ale art. 3 ust. 5 stanowi, że przepisy mają zastosowanie do każdego przewoźnika (a nie tylko unijnego) o ile spełnia warunki opisane w ust. 1 ( czyli w tym przypadku lot z państwa trzeciego i lądowanie na lotnisku państwa cżłonkowskiego). A tu chyba tak właśnie było, jak rozumiem?
 Profil Relacje PM off  

#8630 PostWysłany: 29 Sty 2023 15:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Przemm napisał(a):
Ale art. 3 ust. 5 stanowi, że przepisy mają zastosowanie do każdego przewoźnika (a nie tylko unijnego) o ile spełnia warunki opisane w ust. 1

A ten ust. 1 brzmi:

1. Niniejsze rozporządzenie ma zastosowanie:
a) do pasażerów odlatujących z lotniska znajdującego się na terytorium Państwa Członkowskiego, do którego ma zastosowanie Traktat;
b) do pasażerów odlatujących z lotniska znajdującego się w kraju trzecim i lądujących na lotnisku w Państwie Członkowskim, do którego ma zastosowanie Traktat, chyba że otrzymali oni korzyści lub odszkodowanie oraz udzielono im opieki w tym kraju trzecim, jeżeli przewoźnik lotniczy obsługujący dany lot jest przewoźnikiem wspólnotowym.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8631 PostWysłany: 29 Sty 2023 16:53 

Czyli nie ma podstaw do odszkodowania z tego co rozumiem. Dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#8632 PostWysłany: 08 Lut 2023 21:35 

-- 08 Lut 2023 21:30 --

Drodzy znawcy,

Mam problem z Wizzair, lot z Paryża do Gdańska, Wizzair odmawia wypłaty powołując się na nadzwyczajne okoliczności ale bez żadnych szczegółów.
Na stronie ULC jest namiar na Direction générale de l'aviation civile (DGAC) które niby pomaga w arbitrażu miedzy linią a pasażerem ale strona nie działa, kontaktu brak.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z arbitrażem dla lotów z terytorium Francji?
Może jakaś inne organizacja która mi pomoże?

Bedę wdzięczny za radę :)

-- 08 Lut 2023 21:35 --

malisz napisał(a):
kamyk3m napisał(a):
Odnośnie przyczyny opóźnienia to mam kontakt z osobami które leciały zemną i dostały propozycję ugody 150EUR zamiast 400EUR i ją przyjęły. Wnioskuję więc że wspomniana w sprzeciwie przyczyna techniczna leży po stronie linii lotniczej, inaczej Enter Air nie proponowałby ugody. Dodatkowo zasięgałem wiedzy że ani wyładowania w chmurach ani nawet uderzenie pioruna nie powinny uszkodzić samolotów którymi lata Enter Air.

Czy to Sąd faktycznie decyduje o tym czy przyczyna wpisuje się ramy normalnego wykonywania działalności danego przewoźnika lotniczego czy inny podmiot?

Jak się skończyła sprawa z Enterem? Ja też zaczynam z nimi zabawę, na moim locie również proponowali 150 euro zamiast należnych 400.

Bez Sądu zapomnij że dostaniesz pełną kwotę, przy arbitrażu też zaproponują zaniżoną ugodę.
Pozostaje więc albo Sąd albo pośrednik który ma z nimi wiele wygranych spraw i jest na "białej liście"
Ja skorzystałem finalnie z FlyRefund.pl i dostałem 320EUR po 3 miesiącach :)
 Profil Relacje PM off  

#8633 PostWysłany: 09 Lut 2023 19:46 

Cześć,

W grudniu leciałem z BRS - KTW via FRA z Lufthansą. Z niepodanych mi wtedy przyczyn lot przesiadkowy we Frankfurcie został odwołany na 15 minut przed wylotem i z godziny 22:10 do KTW zrobił się znowu lot przesiadkowy, tym razem z FRA do AMS, z AMS do KTW, gdzie wylot do AMS był o 6:30 następnego dnia, a z AMS do KTW około 14 (nie pamiętam dokładnie na ten moment). Dodatkowo lot do AMS został opóźniony o kolejne plus minus 2 godziny (ponownie - nie pamiętam, przespałem) z powodu braku wystarczającej ilości masek tlenowych na pokładzie. Lot z AMS, już inną linia, przebiegł bez problemu i opóźnień.

Został mi zapewniony hotel, jednak nie było opcji śniadania (były serwowane od 6), dostałem również bon na jedzenie który nie działał z nieznanych powodów, a kiedy zapytałem kogoś z crew to Pani stwierdziła, że nie mają pojęcia, muszą wyjść z lotniska w trybie natychmiastowym i finalnie musiałem zapewniać sobie jedzenie na wszystkich odcinkach samemu.

Jakie prawa mi przysługują? O co konkretnie mógłbym spróbować się ubiegać - zakładam, że za odwołanie lotu + zwrot na jedzenie na lotnisku? Z tego co czytam, chyba przysługuje mi zwrot za całą długość lotu tj. BRS - KTW i jak patrzę jest to 1600+ km? Na ile trudno jest z tym przewoźnikiem dostać cokolwiek z doświadczenia - jeśli jest to problematyczne, to czy macie do polecenia jakieś firmy specjalizujące się w tym?

Dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#8634 PostWysłany: 13 Lut 2023 00:06 

Hej! W styczniu leciałam z Poznania do Rzymu. Lot finalnie był opóźniony o blisko 5 godzin. Wczoraj otrzymałam maila od Ryanaira, że odszkodowanie się nie należy, bo w Krakowie były złe warunki pogodowe. Czy to prawda?
 Profil Relacje PM off  

#8635 PostWysłany: 13 Lut 2023 00:13 

Czy w przypadku gdy lot zastępczy (który miał być obsługiwany przez inną linię) też został odwołany należy się dodatkowe odszkodowanie?
W moim przypadku byłem trochę jak ping-pong i w sumie bookowano mnie na dwanaście różnych lotów, z czego wykorzystałem trzy, ale przynajmniej po dwóch dniach dotarłem do celu.
Stad pytanie - do kogo mam się zwracać o odszkodowanie? BA (lot oryginalny) czy LH (zastępczy który też się nie udał), czy też może obu?
 Profil Relacje PM off  

#8636 PostWysłany: 13 Lut 2023 00:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

rybka1992 napisał(a):
bo w Krakowie były złe warunki pogodowe. Czy to prawda?

Styczeń ma 31 dni, i w niektórych tych dniach, warunki pogodowe były źle
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8637 PostWysłany: 13 Lut 2023 00:38 

Bardziej miałam na myśli, czy zle warunki na innym lotnisku, mogą być podstawą do odmowy wypłacenia odszkodowania.
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#8638 PostWysłany: 13 Lut 2023 10:38 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Witam Was!

Lot PUJ-YYZ-FRA-WRO . Opoznienie na locie YYZ-FRA 2 godziny wiec nie zdazylismy na FRA-WRO. Przelozyli nam na FRA-WAW-WRO
Loty PUJ-YYZ-FRA to air Canada, FRA- Polska to Lufa i WAW-WRO to LOT
W sumie we Wroclawi zamiast5 o 14.00 bylem o 21,30
Do kogo pisac?

Lot opozniony to Ac 842 Z DNIA 11.02 moze ktos mily i sprawdzi powod opoznienia
 Profil Relacje PM off  

#8639 PostWysłany: 13 Lut 2023 10:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale powód opóznienia nikt z nas nie poda Ci, bo nie ma takiej informacji na necie.
 Profil Relacje PM off  

#8640 PostWysłany: 13 Lut 2023 10:54 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Dosc czesto niektorzy znaja powod opoznienia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości