Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 20 Mar 2012 12:42 

Loty: 140
Kilometry: 216 351
Odpisałam im, że mają obowiązek zapewnić mi alternatywę w tym samym terminie, rzuciłam artykułem rozporządzenia, zobaczymy, co z tym zrobią ;)
 Profil Relacje PM off  

🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗 🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗
🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎 🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎
#242 PostWysłany: 20 Mar 2012 19:29 

@Łukasz: jakiś czas temu w tym temacie pytałeś o inne ewentualne kierunki z Budapesztu (w zamian za Cluj Napoca) - czy zaproponowałeś w rozmowie co Cię interesuje konkretnie czy też konsultant sam Ci coś proponował? I co ewentualnie? Mi właśnie też Budapeszt - Cluj odwołano i przyznam, że nie pogardziłbym zamianą na Włochy, bo mam tam znajomych i ew.nocleg ;) I nie wiem czy pojechać 'po bandzie' i od razu wychodzić z propozycją na np.Rzym?:D ewentualnie Mediolan albo Bari wchodzą w grę:D Proszę o radę.
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 21 Mar 2012 00:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi proponowali tylko loty do Rumunii i przy którejś już rozmowie pojawiła się też opcja na Sofię, ale odmawiali innych lotów twierdząc że to nie ten sam region itp.

#244 PostWysłany: 21 Mar 2012 12:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Na jaki adres wysyłacie skargę do ULC ??

Cytuję
Cytuj:
Skargę na naruszenie przez przewoźnika lotniczego postanowień rozporządzenia nr 261/2004/WE można wnieść do Prezesa Urzędu Lotnictwa Cywilnego

Tzn jakiś specjalny jest adres do prezesa ?

Czy poprostu do:

Punkt Obsługi Klienta i Kancelaria
ul. M. Flisa 2
02-247 Warszawa
mazowieckie
Polska / Poland
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 21 Mar 2012 13:42 

Maris83 napisał(a):
Przy locie krajowym mogę być przy check'inie na 30min przed odlotem. Tj. odlatując o 22:30 będę o 21:59 i nie będzie problemu z odprawą. LOT zmienił mi odlot o magiczne 5min na godzinę 22:25 - ale nie dostałem o tym informacji, a powinni mnie poinformować, gdyż teraz teoretycznie o zmianie nie wiem, i na lotnisku będę o 21:59 a nie o 21:54. W takim wypadku nie dostanę już karty pokładowej i nie polecę. Czy przez ich zaniedbanie poprzez brak poinformowania mnie, i moje przyjście do check-inu o 21:59 zamiast o 21:54, co skutkuje brakiem karty pokładowej i nieodbytym rejsem będę mógł dochodzić odszkodowania 250€, żądać zakwaterowania w hotelu, wyżywienia oraz lotu najbliższym samolotem (bo tym juz nie polecę przez brak karty pokładowej)? Sytuacja może i śmieszna, ale zakładając, że zmieniliby mi odlot z 22:30 na 21:00 bez informowania mnie a ja bym przybył na lotnisko o 21:30 dopiero - co wtedy?

Z tego co napisałeś zupełnie nic nie wynika. Kiedy ci zmienili godzinę odlotu, ile dni przed podróżą? Co to znaczy, że będziesz na lotnisku o 21.59? Masz zamówioną taksówkę na określoną godzinę, minutę i sekundy? Byłeś już na lotnisku i sprawdzałeś ze stoperem ile minut i sekund będziesz szedł do stanowiska odprawy? Zamówiłeś na policji wstrzymanie ruchu innych samochodów, żebyś mógł dojechać punktualnie o 21.59? :lol: :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 21 Mar 2012 13:46 
Awatar użytkownika

HON fly4free
skasowano
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 21 Mar 2012 17:50 

Ja natomiast mam trochę inną sprawę. Kto sprawuje nadzór nad ULC i czy można gdzieś złożyć skargę na ich opieszałość?
ULC jeszcze w listopadzie miał odpowiedź od linii lotniczej w mojej sprawie (wiadomość uzyskana przez tel. od pracownika) i do tej pory nie dostarczył mi żadnego listu.
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 21 Mar 2012 23:34 

niebieski
Maris83 napisał(a):

Nie mam potrzeby siedzieć w terminalu już 1,5h przed odlotem, kiedy mogę w tym czasie co innego robić. Ostatnio w Warszawie odprawiałem się 32min przed odlotem, w Bydgoszczy podobnie. Pytanie co w sytuacji, gdy zmieniają mi godzinę odlotu bez informowania mnie o tym, ja jestem na lotnisku chwilę przed odlotem i okazuje się, że nie mogę się już odprawić?

Miałem ostatnio taką sytuację. Ja się odprawiłem 31 minut przed lotem, a kumpel już nie zdażył. Trzeba było pójść do jakiejś pani kierownik, ona otworzyła ponownie odprawę i dodała ręcznie pasażera.

Rzecz działa się na Okęciu.

#249 PostWysłany: 04 Kwi 2012 04:40 

witam,
dzisiaj (3 kwietnia) został odwołany lot z Poznania do Madrytu(ryanair) i to trochę pół biedy. Dalej miałem lecieć z Madrytu na Gran Canarię. Zgodziłem się na przebookowanie biletu z na dwa dni później do Barcelony. Niestety ten drugi bilet niejako przepada, czy w momencie przebookowania biletu zgodziłem się niejakona ich warunki? czy mam prawo domagać się odszkodowania? Czy mogę ubiegać się od zwrot kosztów dojazdów na lotnisko do i z Poznania(jechałem PKP z Wrocławia)?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam, mam nadzieję, że temat nie był już wałkowany w tym wątku, ale piszę troszkę zirytowany sytuacją.
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 04 Kwi 2012 23:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam,
Czy połączenia czarterowe podlegają tym samym przepisom UE co połączenia rejsowe? chodzi mi o odszkodowania za opóźnienie wylotu...

#251 PostWysłany: 10 Kwi 2012 16:05 

niebieski
Witam

Potrzebuję pilnej porady i z góry przepraszam za ewentualne powielenie tematu.

Enterair (charter) miał wylecieć o 9:00. Na teraz planowy wylot jest na 23:00, godzina nie jest w 100% pewna. Po lądowaniu mam inny lot. Czy charter ma takie regulacje jak linia lotnicza?
Co mam do zdziałania?

Dzięki i raz jeszcze przepraszam za ewentualne dublowanie, ale mam dosłownie chwilę i nie mam mozliwości przejrzenia tematu.
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 11 Kwi 2012 15:32 

BZG napisał(a):
Witam,
Czy połączenia czarterowe podlegają tym samym przepisom UE co połączenia rejsowe? chodzi mi o odszkodowania za opóźnienie wylotu...

ULC twierdzi, że tak. Od września ub.r. bujam się z Enter Air i ULC.
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 12 Kwi 2012 12:09 

Mam taką sytuację:

Pod koniec stycznia leciałem z ukraińskim AeroSvitem do Colombo. Połączenie z Warszawy do Kijowa było obsługiwane przez LOT. Na nasze nieszczęście samolot do Kijowa był 3 krotnie opóźniany a ostatecznie odwołany. Oczywiście znaleziono nam lot zastępczy przez Paryż. Ostatecznie w Colombo byliśmy ponad 7 godzin po planowanym czasie przylotu. Czy w takiej sytuacji mogę jeszcze składać jakieś reklamacje w liniach lotniczych i czy przysługuje mi z tego tytułu jakieś odszkodowanie ?
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 12 Kwi 2012 12:13 

HON fly4free
Możesz; kwestia odszkodowania będzie zależna od przyczyny odwołania lotu do Kijowa.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 12 Kwi 2012 13:20 

marek2011 napisał(a):
Możesz; kwestia odszkodowania będzie zależna od przyczyny odwołania lotu do Kijowa.

Oficjalnie odwołali z powodu Złej pogody w Kijowie, ale Borispol cały czas obsługiwał samoloty. Sprawdziłem na stronie lotniska. Nieoficjalnie mówiło się o kłopotach w rozliczeniach na linii LOT-AeroSvit. (Z powrotem lot z Kijowa do Warszawy też był opóźniony , tym razem o 2 godziny i ostatecznie lecieliśmy z innym przewoźnikiem A gdzie taką reklamację mam skierować ? Do Lotu czy AeroSvitu ?
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 13 Kwi 2012 00:53 

HON fly4free
Jeśli pogoda - to z odszkodowania nici, sam fakt że inne samoloty lądowaly jeszcze niczego nie przesądza, bo pogoda może np. ograniczać przepustowość portu (a nie calkowicie go wyłączać z pracy) i wtedy częśc lotów musi być odwołana, część nie. Ale tak czy owak sprawa do zabadania przez ULC w razie odmowy przewoźnika. Wątpię, żeby przyczyną były jakies rozliczenia - LO nie lata na tej trasie dla VV, jedynie VV sprzedaje miejsca na zasadzie c-s.

Na jakim stoku masz bilet? Generalnie reklamację możesz pisać albo do linii operującej na konkretnym segmencie albo odpowiedzialnej za całą podróż.
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 13 Kwi 2012 07:43 

marek2011 napisał(a):
Na jakim stoku masz bilet? Generalnie reklamację możesz pisać albo do linii operującej na konkretnym segmencie albo odpowiedzialnej za całą podróż.

Bilet ze stocku AeroSvitu. Jednak z tego co zapamiętałem podstawiony samolot był samolotem LOT-u.
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 19 Kwi 2012 13:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Wysłałem skargę do ULC, na opóźniony lot ze Szwecji do Polski. ULC wysłał mi zawiadomienie o tym, że jeśli lot był ze Szwecji to sprawę przekazuje do Sztokholmskiego urzędu. Mam przez to rozumieć, że oni załatwią tą sprawę ? Czy może ja muszę pisać do Szwecji ?
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 24 Kwi 2012 17:21 

Wow, jest niewielki postęp w mojej walce z EnterAirem za 10,5h opóźnienie Korfu - Warszawa w lipcu 2011 r. (opisywałem kilkanaście stron wcześniej). Po wielu mailach i listach do greckiego ULC, w których pisałem, że nie zgadzam się na zaproponowane 400 zł i chcę by nakazali EnterAirowi wypłaty pełnego odszkodowania, w końcu dostałem maila:

Dear Mr Marcin,

We have enganged in written communication with the air carrier and will inform you about the results soon.

Rgds
N.Tsotra
HCAA/D1/D
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Odwołany lot powrotny
#260 PostWysłany: 30 Kwi 2012 09:45 

Zbanowany
Witam

Jestem nowy na forum chciałem zapytać co się dzieje w przypadku odwołania powrotnego lotu w tanich liniach lotniczych ?
Czy np Ryanair w takim przypadku gwarantuje dojazd do hotelu i hotel z wyźywieniem ?
I na jakich warunkach odbywa się wtedy lot powrotny mam na mysli kiedy i czy w takiej samej cenie w jakiej był kupiony.

Pozdawiam wszystkich
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość