Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#10061 PostWysłany: 17 Mar 2025 20:29 

srebrny
Mają. W zamian za odwołany lot dali alternatywne połączenie i u celu byłeś bez opóźnienia.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#10062 PostWysłany: 17 Mar 2025 21:57 

Na ile przed odlotem odwołali Ci ten rejs?
 Profil Relacje PM off  

#10063 PostWysłany: 18 Mar 2025 00:54 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
A co to za zanczenie. Mogli mu odwołań nawet minutęt przed.
Doleciał na miejsce innymi lianiami i to przed czasem , więc jeśli chodzi o podróż przewożnik wywiązał się całkowicie by dostarzyć pasażera na czas.
 Profil Relacje PM off  

#10064 PostWysłany: 18 Mar 2025 01:07 

srebrny
W przypadku odwołania lotu na mniej niż 14 dni przed terminem odlotu odszkodowanie się należy, jeśli pasażer doleciał przed czasem to zmniejsza się je o 50%.
Odszkodowanie należy się na podstawie art 5 ec261/2004. 3h o których napisali poprzednicy dotyczy art 6 i nie ma w tym przypadku zastosowania.

#10065 PostWysłany: 18 Mar 2025 01:17 

niebieski
@SPLDER który punkt Prawa pasażerów linii lotniczych Unii Europejskiej- rozporządzenie WE 261/2004
mówi o tym że jak ktoś dostrał przed czasem należy mu się odszkodowanie ?

Może coś przeoczyłem, warto wiedzieć na przyszłośc, ale czytam i nic takiego nie widzę.
Chyba pomyliłeś też punkty z ustawy.

Image

Ostatnio edytowany przez szpaczny, 18 Mar 2025 01:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10066 PostWysłany: 18 Mar 2025 01:21 

srebrny
Cytuj:
Artykuł 5

Odwołanie

1. W przypadku odwołania lotu, pasażerowie, których to odwołanie dotyczy:

a) otrzymują pomoc od obsługującego przewoźnika lotniczego, zgodnie z art. 8; oraz

b) otrzymują pomoc od obsługującego przewoźnika lotniczego, zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) i art. 9 ust. 2, jak również, w przypadku zmiany trasy, gdy racjonalnie spodziewany czas startu nowego lotu ma nastąpić co najmniej jeden dzień po planowym starcie odwołanego lotu, pomoc określoną w art. 9 ust. 1 lit. b) i c); oraz

c) mają prawo do odszkodowania od obsługującego przewoźnika lotniczego, zgodnie z art. 7, chyba że:

i) zostali poinformowani o odwołaniu co najmniej dwa tygodnie przed planowym czasem odlotu; lub

ii) zostali poinformowani o odwołaniu w okresie od dwóch tygodni do siedmiu dni przed planowym czasem odlotu i zaoferowano im zmianę planu podróży, umożliwiającą im wylot najpóźniej dwie godziny przed planowym czasem odlotu i dotarcie do ich miejsca docelowego najwyżej cztery godziny po planowym czasie przylotu; lub

iii) zostali poinformowani o odwołaniu w okresie krótszym niż siedem dni przed planowym czasem odlotu i zaoferowano im zmianę planu podróży, umożliwiającą im wylot nie więcej niż godzinę przed planowym czasem odlotu i dotarcie do ich miejsca docelowego najwyżej dwie godziny po planowym czasie przylotu.

2. Gdy pasażerowie zostali poinformowani o odwołaniu, otrzymują oni wyjaśnienie dotyczące możliwości alternatywnego połączenia.

3. Obsługujący przewoźnik lotniczy nie jest zobowiązany do wypłaty rekompensaty przewidzianej w art. 7, jeżeli może dowieść, że odwołanie jest spowodowane zaistnieniem nadzwyczajnych okoliczności, których nie można było uniknąć pomimo podjęcia wszelkich racjonalnych środków.

4. Ciężar dowodu tego czy i kiedy pasażerowie zostali poinformowani o odwołaniu lotu spoczywa na obsługującym przewoźniku lotniczym.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32004R0261
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10067 PostWysłany: 18 Mar 2025 01:35 

niebieski
@boots i gdzie tu jest informacja o rekomapensacacie za to ze do celu dotarło isę 60 min wzesniej ?

MIał odwołany lot, linia zapewniła mu powrót do domu o czasie ( nawet wczesśniej ) za co maja placic odszkodowanie ? ze za szybko go dostarczyli - lepiej niz miał poprzednio buknięte ?

Ostatnio edytowany przez szpaczny, 18 Mar 2025 02:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10068 PostWysłany: 18 Mar 2025 01:45 

srebrny
A gdzie ja niby napisałem, że gdzieś tam jest taka informacja?
 Profil Relacje PM off  

#10069 PostWysłany: 18 Mar 2025 02:05 

niebieski
To mogles równie dobrze wrzucić informacje o piżmakach kaliforlijskich - które nic nie wnoszą do dyskusji.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#10070 PostWysłany: 18 Mar 2025 02:09 

srebrny
Zacytowałem obowiązujące od wielu lat przepisy, bo jak widać nadal nikt ich nie czyta.
A na piżmakach to ty na pewno lepiej się znasz, szczególnie tych kaliforlijskich
 Profil Relacje PM off  

#10071 PostWysłany: 18 Mar 2025 02:13 

niebieski
boots napisał(a):
Zacytowałem obowiązujące od wielu lat przepisy, bo jak widać nadal nikt ich nie czyta.
A na piżmakach to ty na pewno lepiej się znasz, szczególnie tych kaliforlijskich

Podajesz link (artykół) , który jest podany w tym poście 500x ?
I tak jutro usuną nasze posty, ale teraz już wiem że lubisz trollować tutaj :)
Nic niie wniosłeś do tematu, nic nikomu niee pomogłeś- wkleiłeś tylko (błędną) regułkę , bo tego chłopaka/dziewczyny się to nie będzie tyczyło.
 Profil Relacje PM off  

#10072 PostWysłany: 18 Mar 2025 11:57 

Mi się wydaję, że pogrubienie "chyba że" wskazuje więcej, niż wszystkie wcześniejsze posty w temacie tego, czy odszkodowanie się należy. Bardzo dobre pytanie zadał też @michalgie o to, ile przed planowanym wylotem ten lot został odwołany. Po odpowiedzi na to pytanie można przejść do następnego pytania, jak się miał WYLOT alternatywny, do wylotu planowanego. Przylot alternatywny spełnia wymogi zwolnienia z odszkodowania zarówno dla lotów odwołanych do 2 tygodni,. jak również do tygodnia przed planowanym wylotem, ale w przepisie warunki dla wylotu i przylotu muszą zostać spełnione łącznie, aby były podstawy do wymigania się z odszkodowania.
Po stwierdzeniu, że odszkodowanie się należy, można przejść do opóźnienia przylotu - tutaj wystarczy, że jest niższe niż 4 h, żeby przewoźnik mógł zapłacić 50%.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10073 PostWysłany: 20 Mar 2025 13:51 
Awatar użytkownika

TK odwołał nam lot na 6 godzin przed wylotem z powodu warunków atmosferycznych. Faktycznie tego dnia była mgła ale po godzinie 9 kiedy samolot miał już wylatywać (9:20) widoczność była lepsza i samoloty startowały, niektóre z opóźnieniem.

Dolecieliśmy do IST z 3 godzinnym opóźnieniem a do naszego docelowego miejsca SIN z 8 h opóźnieniem.

Zgłosiłem się przez formularz o rekompensatę ale dostałem odpowiedź negatywną "flight disruption has been caused by events outside their control."
Odpowiedziałem, że niektóre samoloty startowały i lądowały o czasie ale dostałem taką samą odpowiedź.

Widzę tutaj na forum różne scenariusze, raz ktoś dostaje, raz nie. Zastanawiam się, co mógłbym im jeszcze odpisać?
 Profil Relacje PM off  

#10074 PostWysłany: 20 Mar 2025 13:57 
Awatar użytkownika

srebrny
@raffonzo Możesz odpisać im cokolwiek, skutek będzie ten sam.
3 ludzi lubi ten post.

#10075 PostWysłany: 20 Mar 2025 14:02 

Loty: 132
Kilometry: 326 809
niebieski
[TK] U mnie znowu sytuacja wygląda tak, że dzień przed wylotem (23 h) - przyszła informacja o anulacji lotu do IST i propozycja nowego lotu 5h później, przez co filialnie wylądowałem w Sin 10 h później.
Napisałem reklamację, która została odrzucona:
"In our investigation, we have detected that TK1272 Moscow to Istanbul flight dated on 26th of February, 2025 was canceled due to the weather conditions."

^^ oczywiście nie wylatywałem z Moskwy tylko z Krakowa. Odpisałem że może w Moskwie były złe warunki ale w Krakowie i Istanbule nie i poprosiłem o ponowne rozpatrzenie ... aktualnie czekam :(
 Profil Relacje PM off  

#10076 PostWysłany: 20 Mar 2025 14:21 

niebieski
Mam pytanko o mediację za pośrednictwem Schlichtungsstelle Reise & Verkehr e.V.

Zaskakująco sprawnie skontaktowali się z Discover, które wypięło sie na mnie - nie zdążyliśmy na przesiadce we FRA (3 os, przylot z Kanarów). Dostałem maila o treści jak poniżej, trochę to niejasne - wyglada na próbę negocjowania warunków EU261 ;)

Ktoś przerabiał jak to wyglada w praktyce w przypadku odmowy? W grze jednak jest 1800EUR, jestem skłonny spróbować powalczyć, skoro pośrednio przyznali się do zasadności odszkodowania.

Cytuj:
Discover Airlines (EW Discover GmbH) offers the following: 899.50 EUR payment.

It explains: “Es erfolgt die Kompensation nach EU261 in Höhe von 400 EUR und die Verpflegung.“

Although we have not yet assessed the case and possible claims, we would like to give you the opportunity to consider whether this offer would be acceptable for you. Please note that we can neither answer (legal) questions regarding the offered amount nor support you in your decision.

You can choose between the two options:

1. Acceptance of the offer: If you accept the company's offer, the case will be settled by mutual consent without the need for a separate conciliation process.

2. Rejection of the offer: If you reject the company´s offer, the company is no longer legally bound by it. Instead, we will undertake an independent legal examination which is free of charge for you – however, this will still take some time. We will then inform you of our legal assessment in the form of a conciliation recommendation. The result of the assessment might be higher or lower than the offer. An agreement based on our conciliation recommendation will only be reached if both you and the company accept the final recommendation. If our conciliation recommendation is rejected, the conciliation process would have failed and we would not be able to support you any further.
 Profil Relacje PM off  

#10077 PostWysłany: 20 Mar 2025 14:36 

złoty
@myca007

Źle liczysz.

W grze jest co najwyżej 1200 EUR
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10078 PostWysłany: 20 Mar 2025 14:46 

srebrny
@myca007
Sugeruję przyjęcie tej oferty.
 Profil Relacje PM off  

#10079 PostWysłany: 20 Mar 2025 14:47 

niebieski
walerek napisał(a):
@myca007

Źle liczysz.

W grze jest co najwyżej 1200 EUR

Dlaczego?
Kanary - PL to powyżej 3,5KKM.

Cytuj:
Kluczowe jest, że w przypadku opóźnienia pierwszego odcinka rejsu, odszkodowanie odnosi się do całości trasy objętej rezerwacją, a nie jedynie do fragmentu zakłóconego odcinka.
 Profil Relacje PM off  

#10080 PostWysłany: 20 Mar 2025 14:49 
Awatar użytkownika

srebrny
@myca007 Ale należą do Hiszpanii, a ta póki co z Unii nie wyszła..
3 ludzi lubi ten post.
myca007 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość