Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#10021 PostWysłany: 15 Lut 2025 15:26 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 151 066
srebrny
Dość ciekawy artykuł - Podszywają się pod pasażerów, by wyłudzić odszkodowanie. Tak kradną tożsamość……

https://www.money.pl/gospodarka/podszyw ... XE9CUExHGA
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wczasy w Side 🏝️ 🌊 5* hotel premium z all inclusive za 1705 PLN Wczasy w Side 🏝️ 🌊 5* hotel premium z all inclusive za 1705 PLN
Odpocznij na wyspie Sal za 2877 PLN 🌤️👙👣 Czarterowe loty z Warszawy i 7 nocy w hotelu Odpocznij na wyspie Sal za 2877 PLN 🌤️👙👣 Czarterowe loty z Warszawy i 7 nocy w hotelu
#10022 PostWysłany: 15 Lut 2025 17:17 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
W artykule nie ma o tym wzmianki ale myślę, że poszkodowana mogła wyrzucić kartę pokładową do kosza i ktoś to wykorzystał.
Ja swoje bp zachowuję na pamiątkę a zawieszki bagażowe tnę na kawałki.
 Profil Relacje PM off  

#10023 PostWysłany: 19 Lut 2025 12:02 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Wczoraj tuż przed wylotem z Frankfurtu do Malagi wpadła na pokład policja i wyprowadziła jednego gościa. Potem wszyscy musieliśmy z bagażami opuścić samolot, ponowna kontrola bezpieczeństwa, sprawdzanie maszyny, zmiana załogi. W efekcie 4h dodatkowe i ponad 3,5 spóźnienia. Lufthansa dała tylko wodę... Czy jest szansa wyrwać coś jeszcze? Wiem, że pewnie siła wyższa, względy bezpieczeństwa ale ostatecznie ktoś typa wpuścił na pokład i linia mogłaby od niego zadać zwrotu kosztów za całą akcję,
Tak na marginesie, akcja gruba, pełno policji i nerwów też nie mniej...Image

#10024 PostWysłany: 19 Lut 2025 12:10 
Awatar użytkownika

srebrny
@Shaq Niezależnie co zrobi LH to Ty nie masz raczej na co liczyć.
2 ludzi lubi ten post.

#10025 PostWysłany: 19 Lut 2025 13:01 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@Shaq A co chciałbyś wyrwać? Kwestia ewentualnie niewywiązania się należycie z pomocy i opieki? Pomoc (prawo do opieki art. 9) należy się w przypadku opóźnienia wylotu. Linia zapewniła wodę. Jeśli byś kupił sobie jedzenie i miał rachunek/paragon, to mógłbyś ubiegać się o zwrot za jedzenie powołując się na zapis, że "pasażerowie powinni otrzymać bezpłatnie napoje i jedzenie w ilościach adekwatnych do czasu oczekiwania.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10026 PostWysłany: 19 Lut 2025 14:28 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Mialem 1h05min przesiadki z TK, lot Praga-Mumbai, lot do Pragi przyleciał z opóźnieniem przez co wylecieliśmy 41 minut później, następnie przy ladowaniu było odejście na drugi krąg, wiec jakos samolot zaparkowany był 20-30 minut przed odlotem tego do Indii.

Nastepnie podstawione busy, do tego biznesowego nie chcieli wpuscic, mimo ze informowalem o kolejnym locie. Nim ten z eco sie zapelnil minelo kolejne 5-10 min, wiec oczywiscie na lot nie zdazylem. Mimo ze odlecial jakos 21.15 zamiast rozkladowego 20.35. Turkish stwierdzil ze powody poza ich kontrola, wiec rekompensaty nie bedzie.

Dalej z nimi cos powalcze i przy okazji zgloszenie poszlo do Sivil Havacilik
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#10027 PostWysłany: 24 Lut 2025 22:14 

Witam, Czy ponizsza sytuacja kwalifikuje sie do odszkodowania? Przeczytalem mieszane informacje I chcialbym sie upewnic.

Lot w ramach jednej rezerwacji:
Las Vegas - Krakow.
Pierwsza Lot: Las Vegas - San Francisco (United)
Drugi Lot: San Francisco - Frankfurt (United)
Trzeci Lot: Frankfurt.- Krakow (Lufhthansa)

Wylot z San Francisco do Frankfurtu opozniony o 3h przez problemy techniczne z samolotem.
Przez opoznienie nie bylem wstanie zdazyc na polaczenie z Frankfurtu do Krakowa.
Planowo zamiast o 18:50 bylem w Krakowie o 22:56.

Czy w tym przypadku mam co skladac o odszkodowanie od United?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#10028 PostWysłany: 24 Lut 2025 22:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. poczytać wikipost i będziesz wiedzieć
2. do wystawcy biletu
 Profil Relacje PM off
radeom uważa post za pomocny.

#10029 PostWysłany: 26 Lut 2025 00:11 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
A ja spytam o swoją sytuację.
Dziś 25 lutego otrzymałam informacje o zmianie lotu, który miałem mieć 12 marca, czyli za 15 dni.

Wylot został zmieniony na 10 marca, czyli za 13 dni.
Czy odszkodowanie mi się należy?

Lot z Pragi do Pekinu - linie Hainan.

Niby poinformowali mnie na dwa tygodnie przed wyjazdem, ale termin mi zmienili na mniej niż dwa tygodnie. 🤣

#10030 PostWysłany: 26 Lut 2025 01:00 

srebrny
Nie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10031 PostWysłany: 27 Lut 2025 16:27 

Zeus napisał(a):
Jakbyś napisał trasę i datę, to jest bardzo łatwe do sprawdzenia, przy pomocy google ^^

Sofia - Monachium
LH1703 dnia 21 października 2024

Pomoże ktoś sprawdzić co było przyczyną opóźnienia ?
 Profil Relacje PM off  

#10032 PostWysłany: 27 Lut 2025 16:38 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kamilos91 Lufthansa podała Ci powód opóźnienia, niezależnie czy to prawda czy nie to zdania nie zmienią.

#10033 PostWysłany: 27 Lut 2025 18:02 

Kamilos91 napisał(a):
Zeus napisał(a):
Jakbyś napisał trasę i datę, to jest bardzo łatwe do sprawdzenia, przy pomocy google ^^

Sofia - Monachium

To może zacznij od pomocy samemu sobie, ponieważ ktoś zaoferował Ci pomoc, wyszukując lot i wklejając screena, następnie poprosił o szczegóły a Ty nawet nie raczyłeś odpowiedzieć, o podziękowaniu nie wspominając Teraz po miesiącu zadajesz to samo pytanie, które, co wielce prawdopodobne, mając na uwadze rozmiar tego opóźnienia, może być całkowicie bezcelowe dla tej sprawy...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10034 PostWysłany: 27 Lut 2025 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
@Kamilos91 jak planowałeś lecieć z MUC do TLL (tak pisałeś w październiku), aby być na miejscu o 12 w południe, skoro Twój wcześniejszy lot SOF-MUC planowo 12:55-13:55 de facto poleciał 13:25-14:13 czyli miał jak kolega wspomniał 18 minut opóźnienia, ale nijak ma się to do "12 w południe"?
Przecież lot MUC-TLL o numerze LH2404 zamiast 8:50-12:10 poleciał 9:01-12:19 więc jakim cudem przylatując ok. 14 do MUC chciałeś zdążyć o samolot o 9 rano?
Pisałeś 3x, w październiku, styczniu i teraz i ani razu nie podałeś żadnych danych, które umożliwiłyby udzielenie Ci pomocy przez kogoś z forum.

Odpowiedź na Twoje pytanie - lot SOF-MUC spóźnił się 18 minut, odszkodowanie się nie należy.

Kamilos91 napisał(a):
Miejscem docelowym jest Tallin do którego nie dotarłem na czas miałem pierwotnie być tam o 12 w południe. Teraz jestem wciąż w Monachium i przebukowali mi lot na wieczorne godziny do Tallina przez Rygę (przesiadka 40 min). Już wiadomo że opóźniony do Rygi jest o 35 minut więc nie zdążę się przesiąść - tak jest .
;)
imdbmi lubi ten post.

#10035 PostWysłany: 27 Lut 2025 21:11 

Icek2024 napisał(a):
Kamilos91 napisał(a):
Zeus napisał(a):

Sofia - Monachium

To może zacznij od pomocy samemu sobie, ponieważ ktoś zaoferował Ci pomoc, wyszukując lot i wklejając screena, następnie poprosił o szczegóły a Ty nawet nie raczyłeś odpowiedzieć, o podziękowaniu nie wspominając Teraz po miesiącu zadajesz to samo pytanie, które, co wielce prawdopodobne, mając na uwadze rozmiar tego opóźnienia, może być całkowicie bezcelowe dla tej sprawy...

Gdzie ktoś wyszukał lot i wkleił screena ? Coś pomyliłeś ;)
 Profil Relacje PM off  

#10036 PostWysłany: 27 Lut 2025 21:57 

Jeżeli Tobie się nawet nie chce wrócić do tamtej konwersacji i sprawdzić (a tego się nie da przeoczyć), pomimo że Ci dałem wskazówkę, na wypadek gdybyś faktycznie przeoczył, tylko zamiast tego wolisz sadzić takie głupie docinki, to serio szkoda tracić czas na jakąkolwiek pomoc Tobie...

Edit: Widziałem tylko rozmowę ze stycznia. A tu się okazuje, że wpadasz tutaj już od października z tym tematem i robisz takie akcje....W październiku z resztą coś tam nawet pisałem...I w innym temacie o przesiadkach też o tym pisałeś. W sumie zaangażowałeś kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt osób i nawet nie podałeś planu podróży tego składaka..Od trzech miesięcy..
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10037 PostWysłany: 28 Lut 2025 01:03 

Dronemo napisał(a):
Witam, Czy ponizsza sytuacja kwalifikuje sie do odszkodowania? Przeczytalem mieszane informacje I chcialbym sie upewnic.

Lot w ramach jednej rezerwacji:
Las Vegas - Krakow.
Pierwsza Lot: Las Vegas - San Francisco (United)
Drugi Lot: San Francisco - Frankfurt (United)
Trzeci Lot: Frankfurt.- Krakow (Lufhthansa)

Wylot z San Francisco do Frankfurtu opozniony o 3h przez problemy techniczne z samolotem.
Przez opoznienie nie bylem wstanie zdazyc na polaczenie z Frankfurtu do Krakowa.
Planowo zamiast o 18:50 bylem w Krakowie o 22:56.

Czy w tym przypadku mam co skladac o odszkodowanie od United?

Pozdrawiam

Mam dodatkowe pytanie odnosnie powyzeszego postu. Oczywiscie United umywa rece twierdzac ze ich to nie dotyczy, przedstawilem konkretne wyroki Trybunalu ale uwazaja sprawe za zamknieta. Jakie kolejne kroki moge tutaj podjac po za zgloszeniem np sprawy do LBA. Zostaje mi juz tylko posilkowanie sie firmami ktore egzekwuja odszkodowania czy moge jeszcze gdzies napisac?
 Profil Relacje PM off  

#10038 PostWysłany: 28 Lut 2025 01:16 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
U jakiej lini kupowales bilety ? Lufa czy United ?
Jak United -> to tak jak poprzednicy pisali zapoznaj sie z wikipostem. Tsam jest wytlumaczone kiedy przusluguje / nie przsluguje odszkodowanie.

Ale jak masz problem z wikipostem to CI wkleje
Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Jezeli piszesz reklamacje do United - to jak w wiki poscie, maja FULL Prawo odmowic CI tego bo to jest rosporzadzenie UE a nie USA
Ich to prawo nie tyczy.
 Profil Relacje PM off  

#10039 PostWysłany: 28 Lut 2025 15:13 

Jak najbardziej rozumiem wikipost. I tutaj np wedle mojej interpretacji wyglada to najstepujaco:
Las Vegas - SFO (United Airlines)
SFO - Frankfurt (United Airlines)
Franfkurt - Krakow (Lufthansa)

A wiec jeden odcinek jest obslugiwany przez EU przewoznika.
I tutaj United sie wykreca ze dla nich wszystko jest ok. Czy w takim razie mam pisac do Lufthansy?
Rezerwacja byla robiona poprzez AMEX Business Travel ale z tego co widze prawdopodobnie bezposrednio do United.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 28 Lut 2025 16:24, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#10040 PostWysłany: 28 Lut 2025 16:04 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dronemo napisał(a):
I tutaj United sie wykreca ze dla nich wszystko jest ok. Czy w takim razie mam pisac do Lufthansy?
.
Tak.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości