Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Gru 2017 17:52 

Witam, piszę aktualnie pracę licencjacką dot. serwisów wyszukiwarek lotów (skyscanner, esky itp.). Jednym z tematów mojej pracy są niedogodności aktualnych serwisów. W związku z tym pragnę zwrócić się do Was, jako użytkowników tego typu serwisów z zapytaniem jakie niedogodności do tej pory napotkaliście, co uważacie, że należałoby zmienić/poprawić?
Jeśli nie chcą Państwo wyrażać swojej opinii publicznie prosiłbym o wiadomość prywatną.
Każda odpowiedz będzie dla mnie bardzo pomocna.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Islandia na weekend za 879 PLN 🔥❄ Loty w idealnym terminie na zorzę + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌌✨ Islandia na weekend za 879 PLN 🔥❄ Loty w idealnym terminie na zorzę + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌌✨
Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙 Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙
#2 PostWysłany: 07 Gru 2017 18:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystko fajnie, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że odpowiedzi na forum, które uzyskasz, i tak będą mało wartościowe z naukowego punktu widzenia? Nie będziesz w stanie ich sensownie powiązać z profilem odpowiadającego (dane typu płeć, wiek, doświadczenie podróżnicze, wykształcenie, zarobki). Zrób porządną ankietę, to prędzej uzyskasz pomoc, a czas poświęcony przez forumowiczów nie pójdzie na marne.

Ps.
Powyższe napisałam również jako praktyk-promotor. U mnie pozyskane w ten sposób dane poszłyby w kubeł.
marcinsss lubi ten post.

#3 PostWysłany: 07 Gru 2017 18:30 

niebieski
@metia - być może rozeznanie, które robi aktualnie rocket128 na forum posłuży mu dopiero do sformułowania odpowiednich pytań do badania (bo będzie np. sprawdzał, które z tych 'niedogodności' faktycznie są odczuwane przez znaczącą część użytkowników).

Od siebie mogę powiedzieć, że przeszkadza mi np.:

- to, że informacja o wysokości opłaty za płatność (przelew/karta/paypal) najczęściej nie jest znana od samego początku, tylko trzeba zasymulować proces kupna biletu żeby ją poznać
- wymaganie od użytkownika podawania większej ilości danych niż to w danym wypadku potrzebne (dane paszportowe itd.)
- wciskanie usług dodatkowych w natrętny sposób (np. domyślnie zaznaczone ubezpieczenie, wyskakujące pop-upy: czy na pewno chcesz z niego zrezygnować itd.)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Gru 2017 18:35 
Awatar użytkownika

niebieski
@mikerus
Może, ale nie sądzisz, że autor powinien nas o tym dokładniej poinformować, skoro chce od nas wcale nie mało wymagających odpowiedzi? To jednak podstawa prowadzenia badań naukowych jest.

Btw, mój post nie był złośliwy, po prostu po kilkunastu latach w branży wiem, jakie pomysły i wyobrażenie o pracy naukowej potrafią mieć studenci. Kończy się to potem tym, że pozyskane dane są do wywalenia, trzeba zbierać od nowa. A można to zrobić od razu dobrze.

#5 PostWysłany: 07 Gru 2017 18:50 

@metia - nie przesadzaj. Autor tematu prosi tylko o opinie nt. znanych niedogodności, jakie występują w popularnych wyszukiwarkach lotów. Dla niego to może być ważny punkt wyjścia w analizie problemu, wynikającego z jego tematyki pracy. Działa rozsądnie, zwrócił się z prośbą do społeczności, która sporo korzysta z takich mechanizmów.

Jeśli autor tematu nie jest "matołem" (a zakładam, że nie jest), to zapewne dobrze wie, że nie będzie cytował użytkowników forum w swojej pracy licencjackiej, a w inny sposób udokumentuje zdobyte informacje nt. niedogodności jakie występują w wyszukiwarkach lotów.
 PM off  

#6 PostWysłany: 07 Gru 2017 19:37 

złoty
@rocket128, zanim sprecyzujesz pytania zastanów się o czym chcesz pisać. Rozróżnij metawyszukiwarki np. skyscanner , gdzie nie kupisz biletów, a są porównywane wyszukiwania wielu pośredników OTA, od konkretnego OTA (np. esky), w którym kupujesz bilety.
 Profil Relacje PM off
metia lubi ten post.

#7 PostWysłany: 07 Gru 2017 21:00 

HON fly4free
ale to akurat dla autora nie ma chyba znaczenia, bo chodzi mu raczej o sam mechanizm wyszukiwania, a nie o to czy przekieruje później do OTA, czy do strony płatności

mnie w wyszukiwarkach najbardziej boli brak marginesów wyszukiwania, np. zakresu dat, czy lotnisk - np. na momondo, które daje dobre wyniki, ale trzeba szukać "detalicznie"
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Gru 2017 21:54 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
dlatego ja najpierw wyszukuje możliwości połączeń np. na azair a potem konkretny lot wrzucam do momondo i patrzę czy można go kupić taniej

a co do niedogodniości to to, że wyszukiwarki pomijają wyniki niektórych linii
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Gru 2017 22:04 

HON fly4free
robię podobnie (+kiwi.com, ew. kayak), ale uznaję to za niedogodność/niefunkcjonalność momondo
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Gru 2017 03:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Brak dobrego szukania lotów z layoverem i multi-city.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Gru 2017 06:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
rocket128 napisał(a):
Witam, piszę aktualnie pracę licencjacką dot. serwisów wyszukiwarek lotów (skyscanner, esky itp.). Jednym z tematów mojej pracy są niedogodności aktualnych serwisów. W związku z tym pragnę zwrócić się do Was, jako użytkowników tego typu serwisów z zapytaniem jakie niedogodności do tej pory napotkaliście, co uważacie, że należałoby zmienić/poprawić?

Niedogodnoscia moga byc wysokie ceny, jak sie wyszukuje po ustaleniu konkretnego celu, niekiedy krotko przed wyjazdem oraz dodatkowa oplata za placenie kk.
Mialem tez przypadki, ze kolejne wyszukiwania tej samej destynacji, w tym samym czasie, tej samej klasie, tym samym przewoznikiem i OTA pokazywaly inne ceny.
Wtedy sa 2 opcje: przeplacic albo zrezygnowac. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Sty 2018 00:32 

Przepraszam za brak odpowiedzi z mojej strony, zwyczajnie nie spodziewałem się tak szybciej od Państwa :)

@metia
Trochę źle zrozumiałaś moje zapytanie. Nie przeprowadzam analizy/ankiety aż tak szczegółowej wśród użytkowników tego typu stron, to nie jest punktem mojej pracy. Jednym z punktów jest zwyczajnie dostrzeżenie błędów obecnych wyszukiwarek, takich jak np brak możliwości wyszukiwania lotów po krajach, gdzie każdy lot trzeba wybierać z innego miasta.

Co do innych osób to serdecznie dziękuję za odpowiedzi, właśnie jestem w trakcie pisania podpunktu opierającego się na nich.

Pozdrawiam i życzę wszystkim pomyślności w nowym roku ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości