Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sty 2019 20:49 
Awatar użytkownika

Loty: 111
Kilometry: 174 385
Zainspirowana ostatnim newsem o kolejnej sprzedaży domów za 1euro, zastanawiam się czy komuś udało się kupić domek w jakimś fajnym miejscu? Co mnie osobiście przyciąga to wizja ucieczki przed polską zimą. Więc może akurat Włochy już niekoniecznie, ale wszelkie wyspy na południu jak Madera, Cypr, Malta czy inne, których nie miałam jeszcze okazji odwiedzić.

Rzuciłam okiem na pierwsze lepsze wyniki z google i nie wygląda, że da się coś kupić w cenach nieruchomości w Polsce, natomiast nie wiem na ile Internet jest w tej kwestii wiarygodny i czy jedynie kontakt z lokalnymi agentami ma sens.

Tak więc chętnie poczytam jeśli komuś udało się zrealizować takie marzenie albo jest w trakcie realizacji planu o emeryturce w przyjemnym miejscu :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

W drogę po ogień i lód 🚘❄️ Fly & drive z weekendem na Islandii za 764 PLN 🌋✈️ W drogę po ogień i lód 🚘❄️ Fly & drive z weekendem na Islandii za 764 PLN 🌋✈️
Od drapaczy chmur do ryżowych tarasów 🏙️🌾 Singapur i Bali w sezonie za 2417 PLN ✈️🌴 Od drapaczy chmur do ryżowych tarasów 🏙️🌾 Singapur i Bali w sezonie za 2417 PLN ✈️🌴
#2 PostWysłany: 18 Sty 2019 13:48 

Widzę że nikt nie " łyknął" tematu. :D
Domy za 1€ są chyba za drogie ?
A co do meritum.
Raczej nie ma domòw za 1€ na Maderze czy tym podobnych atrakcyjnych lokalizacjach.
Słyszałem i przyglądam się tematowi, o domach za euraska na Sycylii. Mała podniszczona, wyludniająca się mieścina. Warunki takie.
Trzeba w ciągu 3 lat przeprowadzić remont na własny koszt ( ok 15 000-25 000€) Przy "kupnie "domu/ mieszkania obowiązkowa wpłata kaucji ok 5 000€. Zwracana po przeprowadzeniu remontu.

Ta oferta jest praktycznie dla osòb, ktòre mają z czego żyć. Bogatszych emerytòw, rentieròw itp.
Tam nie ma pracy ,ani warunkòw żeby zarobić na swoje utrzymanie...
 PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:23 
Awatar użytkownika

srebrny
żadne marzenie, sporo ludzi traktuje to jako inwestycje
kupują głównie w Dubaju,Hiszpanii i Włoszech

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:24 

srebrny
Ci którzy inwestowali w Hiszpanii, od dawna już płaczą.
 Profil Relacje PM off
rob_sad lubi ten post.

#5 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:27 

Zależy za ile kupili. Jak w dołku, to nie płaczą.
 PM off  

#6 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:28 

srebrny
Dołka to jeszcze nie było.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:31 

Loty: 23
Kilometry: 72 725
niebieski
megirumi napisał(a):
Co mnie osobiście przyciąga to wizja ucieczki przed polską zimą. Więc może akurat Włochy już niekoniecznie, ale wszelkie wyspy na południu jak Madera, Cypr, Malta D

Czytałem w jakimś opracowaniu, że w ostatnim roku ceny nieruchomości na Malcie wzrosły najbardziej w całej Europie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:33 

@boots
Kurde " prawnik" a na nieruchomościach też się zna. :D
Jednak bym nie słuchał Twoich porad. Dołek już był wg mnie.
 PM off  

#9 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:37 

srebrny
Według mnie dołek dawno już był teraz trzeba czekać na kolejny kryzys.
Kiedys szukałem czegoś na inwestycje na Kanarach i zawsze rozbijało się
o zarządzanie zdalne z tym był największy problem.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:46 
Awatar użytkownika

Loty: 111
Kilometry: 174 385
Anonymous napisał(a):
Widzę że nikt nie " łyknął" tematu. :D
Domy za 1€ są chyba za drogie ?
A co do meritum.
Raczej nie ma domòw za 1€ na Maderze czy tym podobnych atrakcyjnych lokalizacjach.
Słyszałem i przyglądam się tematowi, o domach za euraska na Sycylii. Mała podniszczona, wyludniająca się mieścina. Warunki takie.
Trzeba w ciągu 3 lat przeprowadzić remont na własny koszt ( ok 15 000-25 000€) Przy "kupnie "domu/ mieszkania obowiązkowa wpłata kaucji ok 5 000€. Zwracana po przeprowadzeniu remontu.

Ta oferta jest praktycznie dla osòb, ktòre mają z czego żyć. Bogatszych emerytòw, rentieròw itp.
Tam nie ma pracy ,ani warunkòw żeby zarobić na swoje utrzymanie...

Nie no, akurat na kupno domu za 1€ nie liczę, ale coś w cenie polskich mieszkań wydaje się osiągalne. Mnie do pracy nie potrzeba specjalnych warunków, jedynie dostęp do prądu i Internetu, tak że to akurat nie jest problem :) Wręcz widzę dużo plusów mieszkania na odludziu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:54 

srebrny
No to sobie wynajmuj, a nie kupuj.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:57 

Mnie ta Sycylia zainteresowała.
Byłem parę razy i jest tam wszystko to co lubię.
Do tego łatwo dostępna z Polski.
Za te pieniądze dom wakacyjny/ :-zimowy dla siebie, rodziny, znajomych ?
Jest OK.

Wynajem ?

Jakoś całe życie wolę inkasować czynsze, niż je płacić. :mrgreen:
 PM off
michcioj lubi ten post.

#13 PostWysłany: 18 Sty 2019 14:59 

srebrny
Nie wierzę w kwoty remontu podane przez "ekspertów" w ofercie za euraska. Ze zdjęć wygląda, że to totalne ruiny, których nikt nie chciał od lat (i nadal nawet nie chce za darmo), zabite dechami, które w środku są zapewne jeszcze gorsze niż na zewnątrz. Szkoda nawet zachodu, lepiej rozejrzeć się za normalnymi ofertami, które przynajmniej będą realne. Oferta to raczej PR miejscowości niż faktyczna poważna oferta.

Moim zdaniem czy to nazwiemy dołek, czy bardziej atrakcyjna cena już była, jakieś 3 lata temu. Od tego czasu nieruchy generalnie w EU rosną.
Stosunkowo taniej można poszukać na zadupiu w Grecji, chociaż moim zdaniem w cenie polskiego mieszkania w dużym mieście standardem odbiegać to będzie mocno od polskich warunków. Znakami zapytania są lokalne podatki, prawo i remont. Zdalnie nie do wykonania, a będąc na miejscu trzeba wszystkiego się nauczyć od zera, wiedza kosztuje, więc frycowe trzeba doliczyć.
Niestety nie jesteśmy jeszcze krajem w którym w cenie kawalerki kupujemy dom na południu Europy. Proponuję na początek rozważyć wynajęcie czegoś np. na rok, może pół i poznanie szczegółów od wewnątrz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 18 Sty 2019 15:09 

Dobrze prawisz.
Burmistrz tej włoskiej mieściny podaje koszt remontu 15 000€. Już te 10 000€ sam dołożyłem. :D
Ale i tak mało, zapewne.
 PM off  

#15 PostWysłany: 18 Sty 2019 15:22 

Zbanowany
niebieski
jacakatowice...tak za bardzo to Italiańcom nie wierz :mrgreen: :mrgreen: Kiedy byłem w zeszłym roku na Sardynii a wtedy sprzedawali także tanio w jednej miejscowości domu to po rozmowie z Polką tam mieszkającą ochota mi odeszła :lol: To nie jest tak , ze każdemu chętnemu sprzedają. Dużo warunków typu płacenie ma miejscu podatków , zrobienie businessu i zatrudnienie miejscowych, remonty ale wg standardów miejscowych i przy tym architekci i robotnicy tylko miejscowi itd. A najważniejsze nie skorzy dawac tego ...stranieri(zagraniczni). Kupowanie nieruchomości we Włoszech to...stan umysłu :lol: :lol: :lol: Jedz i rozmawiaj na miejscu. Wyciągniesz szybko wnioski i ...uciekniesz.
Przyglądam się w każdym kraju cenom i chyba jak dla Polaka na emeryturze to najlepiej wypada Hiszpania a szczególnie Teneryfa i Portugalia. Ze sprzedaży nieruchomości w Polsce możesz kupić nieruchomość nawet większą w tych krajach co wiele osób ze Szczecina zrobiło. Dobre połączenia lotnicze z krajem i lepsza pogoda , żarcie , alko. Masz odłożona kasę to ...tam :P
 Profil Relacje PM off
asnahtful lubi ten post.

#16 PostWysłany: 18 Sty 2019 15:27 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Dobrze prawisz.
Burmistrz tej włoskiej mieściny podaje koszt remontu 15 000€. Już te 10 000€ sam dołożyłem. :D
Ale i tak mało, zapewne.

nie ma szans zmiescic z remontem za 15k. wszystkie instalacje pewnie trzeba wymienic, skuc wszystko do
scian i zrobic od nowa. to bardzo kosztowny remont generalny.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Sty 2019 15:41 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Tajlandia od 100k i ciepełko cały rok 8-)

#18 PostWysłany: 18 Sty 2019 15:48 

złoty
A jak tam prawnie? Kupuje sie z gruntem czy jakies dzierzawy wieczyste?

Tapniete z telefonu
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 18 Sty 2019 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 408 252
złoty
Cytuj:
W Tajlandii przybysz nie może kupić prywatnie domu na własność, a dokładniej ziemi pod nim leżącej, może ja najwyżej dzierżawić. Inaczej jest w przypadku prowadzenia firmy, wtedy można kupić taką nieruchomość na firmę.

za: http://www.etajlandia.pl/0308.php

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#20 PostWysłany: 18 Sty 2019 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Nie mam zielonego pojęcia - pamiętam po prostu, że kiedyś na targach podróżniczych, tych w Ptaku, były foldery z apartamentami w Pattayi. Z górnej półki (tzn możę nie tyle górnej, co taką, którą na pewno bym nie pogardził - dodałem żeby mnie ktoś skrupulatny zaraz nie zbeształ) były pamietam po 160k. Teraz dla śmiechu odpaliłem jakąś stronkę z nieruchomościami w Tajlandii, widzę, że w okolicach 1mln THB wybór jest spory (nawet za urządzone). Natomiast ile to finalnie wychodzi i jakie są warunki - nie wiem. Bardziej wpisałem się dla inspiracji dla osób obeznanych w tych tematach - ja do takich nie należę:)

@brzemia Ten sam link ale niżej w tekście: Apartament, condominium w Tajlandii obcokrajowiec może zakupić na własność, nawet jeśli nie mieszka na stałe w tym kraju. Warunkiem jaki stawiany jest deweloperom to sprzedanie 51% powierzchni apartamentów dla Tajów, a wiec pozostała część 49% powierzchni budynku może być w posiadaniu obcokrajowców

Ostatnio edytowany przez Tom K, 18 Sty 2019 15:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot], Proximic [Bot] oraz 11 gości