Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista obszarów zagrożonych , aktualizowana co piątek
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html
English https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... cationFile

informacja odnośnie darmowych testów (dzięki @manyaky)

antygen Berlin: https://schnelltestberlin.de/
niemcy-covid,1467,154246?start=1640#p1496415

- Berlin: Coronatest.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1520#p1491322
- NRW: Novida-test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1488748
- Berlin: 100test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1489257

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Niemcy covid
#501 PostWysłany: 26 Sty 2021 14:28 

Niestety wszystko wyglada tu na sprawe uznaniowa.
Niezaleznie kto sie czego dowie i jakie ma doswiadczenie, osoba wpuszczajaca na poklad samolotu lecacego do Niemiec ma glos decyzyjny.
W moim przypadku jest to lot Tap Portugal i infolinia twierdzi, ze test trzeba miec.
Na zadane pytanie przez email nie odpowiadaja
 Profil Relacje PM off  

🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷 🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷
Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍 Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍
#502 PostWysłany: 26 Sty 2021 14:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zaprzeczają sami sobie, na logikę i zdrowy rozsądek nie ma co brać postępowania pracowników EasyJeta przy gejtach i na infolinii bo:
1. Dostałem od EasyJet email z ogólną informacją że są restrykcje, w którym po kliknieciu „click here” przekierowuje mnie na podstronę linii
2. zatytułowaną Country Specific Travel Information
3. Na której poniżej jest lista państw i po kliknięciu „Germany”
4. Ukazują się linki do konkretnych niemieckich wymogów i po kilknięciu „Travel information form”
5. Otwiera się strona Einreiseanmeldung.de z wyborem wersji jezykowej (polski też jest) z informacją m.in że test nie jest wymagany przy tranzycie.

(od dołu do góry screeny bo forum odwraca)

Załączniki:
81522DA3-4D8D-4143-8F03-04173AB1290C.jpeg
81522DA3-4D8D-4143-8F03-04173AB1290C.jpeg [ 154.25 KiB | Obejrzany 2165 razy ]
140EEA62-0A9E-496A-BB99-39598E8DEC68.jpeg
140EEA62-0A9E-496A-BB99-39598E8DEC68.jpeg [ 135.2 KiB | Obejrzany 2165 razy ]
E1FE16B7-6E62-476B-AF21-3916E63A7ADA.jpeg
E1FE16B7-6E62-476B-AF21-3916E63A7ADA.jpeg [ 57.51 KiB | Obejrzany 2165 razy ]
3EB0C74E-7FB5-4280-9BFF-238543C9C7EC.jpeg
3EB0C74E-7FB5-4280-9BFF-238543C9C7EC.jpeg [ 102.53 KiB | Obejrzany 2165 razy ]
D4935E9F-C2DD-4655-A504-D9127A3942DC.jpeg
D4935E9F-C2DD-4655-A504-D9127A3942DC.jpeg [ 126.69 KiB | Obejrzany 2165 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#503 PostWysłany: 26 Sty 2021 17:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja dzisiaj rozmawiałem z konsultantem EasyJet i dostałem podobną informację jak powyżej. Dodatkowo radę aby dopytać na lotnisku..
onufry_z lubi ten post.

#504 PostWysłany: 26 Sty 2021 18:03 

platynowy
Mały data-point: lecąc 23/01 linią W6 z SKP do Niemiec (czyli zanim Macedonia trafiła na listę Hochinzidenzgebiete), na lotnisku w Skopje bezwzględnie chcieli zobaczyć wypełniony Einreiseanmeldung od każdego pasażera przy boardingu. Brak wypełnionego Einreiseanmeldung = brak wstępu do samolotu. Nie pomogło nawet pokazanie im jasnej informacji po angielsku na stronce http://www.einreiseanmeldung.de że nie jest wymagane wypełnienie jej w przypadku tranzytu przez Niemcy.

Oczywiście podczas kontroli granicznej w Niemczech jak wytłumaczyłem, że jestem tylko tranzytem, nie musiałem pokazywać Einreiseanmeldung.

Tak więc, przepisy to jedno, a wytyczne handling agentów na lotniskach to drugie...

Z takim doświadczeniem z W6, z niecierpliwością czekam aż ktoś nam doniesie jak linie traktują w tej chwili wymóg (i ew wyjątek przy tranzycie) od posiadania testu na lotach do DE z Hochinzidenzgebiete.

rafal.szymczak napisał(a):
osoba wpuszczajaca na poklad samolotu lecacego do Niemiec ma glos decyzyjny.
Gdyby tylko dali nam możliwość skonsultowania się z tą osobą wcześniej niż 40min przed odlotem samolotu :roll: :roll:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#505 PostWysłany: 26 Sty 2021 18:46 

Zbanowany
niebieski
,,El Pais" właśnie napisał , że Niemcy rozważają redukcją międzynarodowych lotów prawie do....ZERA !!!
żeby zmniejszyć rozprzestrzenianie nowego szczepu wirusa. Ja pieeeeee...lę :evil:
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#506 PostWysłany: 26 Sty 2021 18:49 
Awatar użytkownika

platynowy
Chyba nie było tu jeszcze wspomniane, że popularny na forum kierunek, czyli Portugalia jest od wczoraj w kategorii "Virusvarianten-Gebiete" (https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html), a to oznacza obowiązkowy test przed lotem do DE nawet jeśli ma tam być tylko tranzyt.

Edit: @HandSome - niestety, widzę, że niemieckie źródła też o tym piszą:

https://m.dw.com/en/germany-considers-s ... a-56349658

Faktycznie, jprdl...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#507 PostWysłany: 26 Sty 2021 22:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Mutacje rozsiane już po całym świecie, ale jak widać przez ostatni rok zamykanie jest jedynym "skutecznym" sposobem na wszystko. Zwłaszcza zamykanie z opóźnionym zapłonem...
4 ludzi lubi ten post.

#508 PostWysłany: 26 Sty 2021 22:23 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
"Minister spraw wewnętrznych Niemiec Horst Seehofer powiedział we wtorek "Bildowi", że rozważane jest "masywne ograniczenie" ruchu lotniczego do Niemiec, a także zaostrzenie kontroli na granicach."

Chyba Niemcy będą z Polski niedługo latać :roll:

#509 PostWysłany: 26 Sty 2021 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 221
Kilometry: 601 845
złoty
Być może jestem zbytnim optymistą ale moim zdaniem to tylko straszenie (...ludzi przed podróżami).
Po pierwsze za dużo Niemców zostałoby "na lodzie" bez lotów powrotnych.
Po drugie Lufthansa miałaby jeszcze większe straty.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#510 PostWysłany: 26 Sty 2021 23:19 
Awatar użytkownika

niebieski
To nic tylko zastosować rozwiązanie przetestowane w Polsce - loty ratunkowe z monopolem danym Lufthansie, za 3x normalną cenę :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#511 PostWysłany: 27 Sty 2021 01:41 
Awatar użytkownika

Loty: 221
Kilometry: 601 845
złoty
Poniższe pochodzi z Bilda (tylko trzeba wykupić dostęp), pytanie czy to wiarygodne źródło ;)
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,26 ... =BoxOpImg8
Cytuj:
- Sytuacja wymknęła się nam spod kontroli - powiedziała kanclerz w trakcie [wideo]konferencji. - Musimy być jeszcze bardziej rygorystyczni, w przeciwnym razie wrócimy tam, gdzie byliśmy dwa tygodnie temu. Niemcy muszą dojść do wskaźnika zakażeń poniżej 50 na 100 tys. mieszkańców -
zaznaczyła [Merkel] .
- W Boże Narodzenie 50 tys. osób latało codziennie na Wyspy Kanaryjskie i Malediwy - powiedziała podczas narady. Merkel tłumaczyła, że setki razy zadawała sobie wtedy pytanie: "Dlaczego nie możemy zakazać podróży?". Ale zawsze wtedy padała "odpowiedź ukuta przez obywateli byłej NRD, że jesteśmy przecież wolnym krajem". - Można było wprowadzić 15-kilometrową strefę maksymalnego oddalania się od domu, ale trudno jest zakazać podróżowania po świecie - przyznała.

Kanclerz chciałaby jednak przerzedzić ruch lotniczy w taki sposób, "aby nigdzie nie można było dotrzeć". - Próbowałam to wytłumaczyć ministrowi spraw wewnętrznych Horstowi Seehoferowi, żeby to zbadał - wyjaśniała, zaznaczając, że jeśli nie można wprowadzić zakazów podróży, chciałaby w inny sposób uniemożliwić Niemcom podróżującym za granicę przywożenie mutacji do kraju. - Podróżowanie musi stać się nieatrakcyjne, niewygodne, na przykład poprzez kwarantannę - powiedziała Merkel.

No i jak teraz wytłumaczyć Niemcom (zresztą to dotyczy nie tylko ich), że mimo coraz lepszych danych dotyczących nowych zakażeń, trzeba przykręcić "śrubę"?
O ile w marcu nikt by się nie sprzeciwiał o tyle teraz może być trudno przeforsować kolejne, jeszcze dalej idące obostrzenia...

Ostatnio edytowany przez Abcn, 27 Sty 2021 10:02, edytowano w sumie 1 raz
Lit.w cyt.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#512 PostWysłany: 27 Sty 2021 09:36 
Awatar użytkownika

złoty
kiimi napisał(a):
"Minister spraw wewnętrznych Niemiec Horst Seehofer powiedział we wtorek "Bildowi", że rozważane jest "masywne ograniczenie" ruchu lotniczego do Niemiec, a także zaostrzenie kontroli na granicach."

Chyba Niemcy będą z Polski niedługo latać :roll:

Nie mowie, ze czegos nie kombinuja, ale Bild= polski ''Fakt''
Tendencja spadkowa jest bardzo wyraznie zauwazalna od 2 tyg, wiec nie wiem jaki mialoby to sens dzisiaj. Liczba zgonow jest porownywalna z ta sprzed lat, a to, ze w aktach zgonow widnieje jako przyczyna smierci Covid, a nie np. samoistne zatrzymanie akcji serca to juz inna bajka. Wystarczy spojrzec na dane z poprzednich latach. Na dole jest podana liczba od stycznia do konca grudnia gdzie przyrost za 2020 jest na poziomie 4,2% w porownaniu do lat 2016-2019 (np. do samego 2018 juz tylko 2%) , z tych 4,2% osoby powyzej 80 roku zycia to 91%.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Press ... nternet741

Ostatnio edytowany przez Flyguy 27 Sty 2021 09:52, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#513 PostWysłany: 27 Sty 2021 09:39 
Awatar użytkownika

platynowy
Bild może faktycznie jakimś renomowanym źródłem informacji nie jest, ale wspomniany przeze mnie DW to już trochę inny segment.
Oby jednak okazało się, że masz dobrego nosa :)
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 27 Sty 2021 11:23 

tomeki napisał(a):
Znajomi wczoraj wracali EasyJet z Teneryfy do Berlina, dalej autem do Polski. Nikt nie pytał o testy na Teneryfie. W Berlinie pytali, ale jak powiedzieli, że tranzyt do Polski, to puścili.

Witam, śledzę forum i postanowiłam się zarejestrować, by przedstawić swoją opinię na temat lotów z Kanarów do Berlina z tranzytem.
zaznaczam, że to tylko domysły. Cytuję za biurem turystycznym 'Teneryfa po polsku':,, Wstępnie, do końca stycznia, Teneryfa przechodzi w strefę żółtą obostrzeń. Oznacza to, że można poruszać się na inne wyspy w celach turystycznych, .....(Natomiast teraz Gran Canaria i Lanzarote są w alercie czerwonym i ruch tam jest ograniczony)...''
I przypuszczam, że rozbieżności przy wpuszczaniu, bądź nie, bez ważnego testu, mogą wynikać właśnie z tego - z którego regionu/wyspy się wylatuje i mimo, że cała Hiszpania objęta jest koniecznością wykonania testu na powrocie, to jak to już ktoś wspomniał, jeżeli jest to strefa czerwona (najwyższa) to i na tranzyt potrzebne są testy, a jeżeli żółta to na tranzyt nie.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#515 PostWysłany: 27 Sty 2021 13:06 

Loty: 129
Kilometry: 330 811
Nie sądziłem, że będę tak uważnie śledził ten temat i wyczekiwał jakiegoś info odnośnie naszych zachodnich sąsiadów, ale kurde... wkurza mnie to już tak, że po prostu brak mi słów. Szczepienia się zaczęły, trend jest spadkowy, nie ma jakiejś wielkiej tragedii ostatnio w porównaniu do początków tego 'nieznanego nikomu wirusa', ale nieeee.... zamknijmy wszystko na 4 spusty i siedźmy w domu, żryjmy i zdechnijmy przed emeryturą.

Straszne...

No nic, musiałem to z siebie wyrzucić, a teraz wracam nasłuchiwać kolejnych informacji. Oczywiście najbardziej interesuje mnie tranzyt, o którym teoretycznie wszystko wiadomo, ale praktycznie nie wiadomo nic i za każdym razem trzeba się dowiadywać w kolejnych źródłach. Chore.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#516 PostWysłany: 27 Sty 2021 13:29 

niebieski
Spiegel tez o tym pomysle pisze wiec to raczej nie sa domniemania brukowca. Tylko sens takiego postepowania jest dla mnie delikatnie mowiac watpliwy. Jak pisal @Flyguy liczba nowych przypadkow bardzo ladnie spada, obecnie jest na poziomie z pazdziernika 2020. Ban na loty praktycznie dobije Lufthanse, ktora i tak teraz ledwo co zipie i potem trzeba ja bedzie ratowac.

Wlasnie czytam wypowiedzi ichniego wirusologa, ktory argumentuje, ze przy spadku przypadkow w Niemczech trzeba tez uwazac, zeby nie sprowadzic go znowu z zagranicy. Tylko to kloci sie z calkowitym zakazem lotow - zamiast tego moznaby po prostu wprowadzic zakaz tylko z niektorych krajow, jezeli obecne wymaganie testu przed przylotem i kwarantanna nie wystarczaja.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#517 PostWysłany: 27 Sty 2021 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Jakby ktoś wybierał się do najbliższej rodziny na kilka dni to informacja z Kreisverwaltung Mainz-Bingen (Nadrenia Palatynat)

Cytuj:
Einreisende mit Aufenthalten unter 72 Stunden, die einreiesen aufgrund des Besuches von Verwandten ersten Grades sind sowohl von der Test- sowie der Quarantäneverpflichtung ausgenommen, sofern sie nicht aus einem Virusvariantengebiet einreisen und keine typischen Symptome einer Infektion mit dem Coronavirus SARS-CoV-2 wie Husten, Fieber, Schnupfen oder Geruchs- und Geschmacksverlust aufweisen. Bitte beachten Sie auch das beigefügte Merkblatt. Es besteht jedoch die Verpflichtung zur digitalen Einreisemeldung.
Bitte beachten Sie, dass das Infektionsgeschehen dynamisch ist und sich die Bestimmungen kurzfristig ändern können. Bitte informieren Sie sich daher tagesaktuell.

Trzeba zrobić zgłoszenie, ale mimo, że na formularzu jest 10 dni kwarantanny - jeśli w kraju związkowym są inne przepisy to są one nadrzędne.

#518 PostWysłany: 27 Sty 2021 15:28 
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 959 810
niebieski
pbak napisał(a):
Ban na loty praktycznie dobije Lufthanse, ktora i tak teraz ledwo co zipie i potem trzeba ja bedzie ratowac.

Lufthansa jest juz praktycznie przedsiebiorstwem panstwowym, wiec nie upadnie.
Spohr w ostatnich dniach potwierdzil, ze firma zuzyla 'dopiero' € 3 mld z otrzymanych srodkow publicznych; maja zatem czas...

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 27 Sty 2021 22:38 

niebieski
News z dzisiaj, znajomi lecieli EasyJet z Teneryfy do Berlina, testu nie mieli, ale niestety na lotnisku zapytali ich. Powiedzieli, ze lecą tranzytem do Polski i jadą autem. Trochę podyskutowali i ich wpuścili do samolotu.
Jestem już zmęczony, niech Angela zamyka te Niemcy, to dostane voucher i polecę bezpośrednio do Wawy.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#520 PostWysłany: 27 Sty 2021 23:13 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
niech mi jeszcze nie zamyka bo zamiast być teraz w CUN musiałem anulować loty (grace period :)) i jechać wyrabiać potomstwu paszporty bo były się przeterminowały :/

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość