Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 11 Cze 2022 10:36 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Smrodek napisał(a):
Jak jesteście w grupie to można jeszcze kupić metrocard airtrain na 10 przejazdów za 25 USD. Już przy 2 osobach wychodzi taniej niż pojedyncze bilety (2x8usd X2 osoby to 32usd i oczywiście czym większa grupa tym taniej, maksymalnie 4 osoby na raz)

Karta wygląda identycznie jak na komunikację miejską, ale tył karty się różni. Można ją kupić w automacie.

Wiadomo, ktoś wyżej podał najtańszy sposób, ten jest troszkę droższy ale szybszy i wygodniejszy. Jak ktoś jest pierwszy raz w NY to atrakcyjna opcja.

Weź pod uwagę że w autobusie może być mało miejsca na bagaż.

Dzięki @Smrodek wrzuciłem zapytanie w google, ale mało info na ten temat, to samo z YT, chociaż jedno video udało się znaleźć ;)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️ Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️
Czarterowe loty do Dubaju i 7 nocy w hotelu ibis z basenem na dachu za 2346 PLN 🌤️🏖️👣 Czarterowe loty do Dubaju i 7 nocy w hotelu ibis z basenem na dachu za 2346 PLN 🌤️🏖️👣
#102 PostWysłany: 08 Sie 2022 14:44 

Loty: 271
Kilometry: 572 655
złoty
Aby łatwiej było znaleźć przystanek autobusowy nazywa się: Lefferts Blvd/AirTrain Station w google maps.

Ustawiając to w wyszukiwaniu dojazdu dotrzemy pod stację air train którą dojedziemy bez opłaty.

Link do mapy: https://goo.gl/maps/hva61zAeMLtqwUVB7
 Profil Relacje PM off
connexBB uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 25 Sie 2022 22:35 

Trochę naszych doświadczeń transferu z JFK.

Jeżeli ktoś jest w grupie(2-4os) i chciałby jechać z opcją ominięcia tych $8 przez Lefferd Blvd+bus to ma to sens tylko jeśli zamierzacie to zrobić w obie strony i nie zależy Wam na czasie. W innym przypadku lepszy jest bilet 10 przejazdowy na AT ($25)+ metro.
Wersja z busem B15 zajmuje sporo więcej czasu, zwłaszcza jeśli przylatujecie wieczorem. W naszym przypadku (po 20.00) bus był od razu, ale na metro nr 3 czekaliśmy ponad 20 minut, później przesiadka i kolejne 10 minut czekania, przez co zrobił się z tego prawie 2h trip. Powrót mieliśmy za dnia więc da się to zredukować trochę. Osobiście nie polecam tego rozwiązania.

Analizując zdjęcia satelitarne zastanawiałem czy da się ominąć opłatę za AT przyjeżdżając metrem A na Howard Beach i przechodząc na parking obok. Ale nie ma szans, stacja jest tak zorganizowana, że trzeba przejść przez płatne bramki. Niby jest na peronie "emergency exit" na parking (a z niego 400m do Lefferts Blvd ale przejście jest monitorowane (uruchamia się alarm).
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 20 Paź 2022 13:34 
Site Admin
Awatar użytkownika

Opcja z autobusem Q10 do metra bardzo pozytywna. Można złapać Air Train na Howard Beach, przystanek z którego odjeżdżają Q10 jest konkretnie tutaj: https://goo.gl/maps/CEkkgznR7LraEJsGA

Jako że zwykłego metrocarda na lotnisku nie udało mi się znaleźć chciałem zapłacić gotówką, ale nie miałem drobnych, same $1, ale kierowca machnął że olać i wsiadać. Ostatni przystanek to ten, na którym trzeba wysiąść to https://goo.gl/maps/mFbHTTdUfZ3uUdet6, skąd dosłownie trzeba przejść przez przejście i można wsiadać do metra - zresztą ludzie będą pewnie do metra szli, więc wystarczy iść 'za innymi' (https://goo.gl/maps/zQj4Q2fRzDN29syn9)
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 14 Lis 2022 09:48 

Potwierdzam powyższy post. Metro + Q10 to bardzo dobra, szybka i wygodna opcja. Dojazd na JFK z Manhattanu zajął mi niewiele ponad 1 h.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 18 Sty 2023 13:19 

platynowy
Wklejam niesprawdzonego hack'a na darmowego airtrain'a z Howard Beach do JFK.

Cytuj:
Pro tip: if you’re coming from the subway on the Howard Beach side, exit the station from the Manhattan-bound side through an emergency gate near the middle. Walk across the parking lot to the bus loop and enter there, there’s no gate line there
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#107 PostWysłany: 22 Sty 2023 20:09 

Korzystaliśmy w tym tygodniu z karty 10 przejazdów airtrain (25 + 1 USD) w dwie osoby i nie było problemu.
Stacja airtrain na T1 jest aktualnie zamknięta i kursuje shuttle bus, który podwozi na T8, gdzie można wsiąść do AT.

Gdyby ktoś wybierał się na dniach, to mam na zbyciu kartę skasowaną 17.01 (ważność 30dni) z 6 przejazdami airtrain do wykorzystania.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 23 Sty 2023 15:04 

Hej, mam pytanie czy 6,5 między lotami to jest sensowny czas żeby ogarnąć podróż na manhattan, jakiś 1-1,5h spacer tam i spowrotem na JFK?

Mam laczone loty FinnAir + American Airlines i ciekawi mnie też sprawa nadawania bagażu na lotniskach w USA.

Rozmawiałem z supportem FinnAir i napisał mi, że w przypadku mojego lotu Berlin->Helsinki->Dallas -> Cancun, będę musiał odebrać bagaż w Dallas, przejść przez 'customs' i nadać go ponownie do Cancun.

Tak samo wygląda sprawa z powrotem, gdy lecę Cancun->JFK->Helsinki-> Berlin si każda minuta jest dla mnie istotna w tym pomyśle : )

Czy ktoś ma jakieś niedawne doświadczenia? Czy będę musiał odebrać bagaż po locie z Cancun już na JFK i nadać go ponownie? Jakie opcje są sensowne i czy w ogóle jest w tym sens czy szkoda nerwów? Wtedy rozwazyłbym opcje najszybsze, a nie najtańsze na pewno
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 29 Sty 2023 13:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Otworzono stację Grand Central Madison, więc polepszył się dojazd w niektóre miejsca:

https://yourmileagemayvary.net/2023/01/ ... manhattan/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 10 Mar 2023 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
jaajbu napisał(a):
Hej, mam pytanie czy 6,5 między lotami to jest sensowny czas żeby ogarnąć podróż na manhattan, jakiś 1-1,5h spacer tam i spowrotem na JFK?

Mam laczone loty FinnAir + American Airlines i ciekawi mnie też sprawa nadawania bagażu na lotniskach w USA.

Rozmawiałem z supportem FinnAir i napisał mi, że w przypadku mojego lotu Berlin->Helsinki->Dallas -> Cancun, będę musiał odebrać bagaż w Dallas, przejść przez 'customs' i nadać go ponownie do Cancun.

Tak samo wygląda sprawa z powrotem, gdy lecę Cancun->JFK->Helsinki-> Berlin si każda minuta jest dla mnie istotna w tym pomyśle : )

Czy ktoś ma jakieś niedawne doświadczenia? Czy będę musiał odebrać bagaż po locie z Cancun już na JFK i nadać go ponownie? Jakie opcje są sensowne i czy w ogóle jest w tym sens czy szkoda nerwów? Wtedy rozwazyłbym opcje najszybsze, a nie najtańsze na pewno

Lecę w tej samej konfiguracji, gdzie jest 6,5 na JFK w powrocie i będę próbował kombinacją AirTrain + LIRR (lub metro E) chociaż na 45 min stanąć na Manhattanie. Jeżeli nie będzie kolejek to wykonalne. Dowiesz się czy to ma sens dopiero na JFK jak wszystko wyczyścisz.
Edit: Przyspieszysz sprawę instalując apki biletowe.

#111 PostWysłany: 10 Mar 2023 16:04 
Awatar użytkownika

niebieski
JIK napisał(a):
Smrodek napisał(a):
Jak jesteście w grupie to można jeszcze kupić metrocard airtrain na 10 przejazdów za 25 USD. Już przy 2 osobach wychodzi taniej niż pojedyncze bilety (2x8usd X2 osoby to 32usd i oczywiście czym większa grupa tym taniej, maksymalnie 4 osoby na raz)

Karta wygląda identycznie jak na komunikację miejską, ale tył karty się różni. Można ją kupić w automacie.

Wiadomo, ktoś wyżej podał najtańszy sposób, ten jest troszkę droższy ale szybszy i wygodniejszy. Jak ktoś jest pierwszy raz w NY to atrakcyjna opcja.

Weź pod uwagę że w autobusie może być mało miejsca na bagaż.

Dzięki @Smrodek wrzuciłem zapytanie w google, ale mało info na ten temat, to samo z YT, chociaż jedno video udało się znaleźć ;)

...

Dużo źródeł w internecie pisze, że spokojnie do 4 osobowej grupy się sprawdzi
"The 10-use card can be reused 4 times consecutively before an 18 minute cool off period."

#112 PostWysłany: 08 Maj 2023 20:52 

Potwierdzam. Sprawdzone tydzień temu. Cztery osoby przechodzą na jednej karcie jedna po drugiej ją odbijając. Piąta osoba już nie przechodzi. Z tego co piszą w internecie musi odczekać 18 min. ale sam tego nie sprawdzałem.
Gdyby ktoś wybierał się w najbliższym czasie do NYC i lądował na JFK to została mi taka 10-przejazdowa karta na Airtrain, na której zostały dwa przejazdy. Ważna do 26.05. Oddam za darmo. Gdyby ktoś był zainteresowany i chciał wykorzystać to mogę ją wysłać tylko za pokryciem kosztów przesyłki. Zainteresowaną osobę proszę o PW
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 11 Cze 2023 20:16 

Z JFK airtrain+q10+metro do miasta dość szybko i sprawnie. Ciekawostką była blokada zaledwie 1usd na kartach (rev i alior kantor) przy płaceniu w czytniku w busie. Rozliczyło za to już po 2,75usd.
Za metrocard 7D musiałem płacić gotówką, żadnej z powyższych kart zaakceptować nie chciało, pomimo pomocy pani z okienka (blokady jednak na każdą próbę porobiło, zeszły dopiero po 3 tygodniach).
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 11 Sie 2023 13:08 

Czy kombinacja airtrain + Q10 + metro jest kombinacją bezpieczną?
Zastanawiamy się nad bezpiecznym transferem w nocy, około 23 ruszając z JFK
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 14 Sie 2023 07:32 

czy ktoś się może orientuje dokładniej?
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 14 Sie 2023 09:55 

niebieski
Moje doświadczenie z czerwca jest takie, ze w samym metrze jest poczucie bezpieczeństwa. Ja nieopatrznie pierwszy nocleg wziąlem na Queens i 25 minutowy spacer o północy z Jamaica Station do hotelu nie był przyjemnym doświadczeniem.
Gdybym leciał do NY jeszcze raz to bralbym od razu wszystkie noclegi na Mannhatanie tak, zeby z Airtraina przesiadać się prosto do metra bez wychodzenia na "miasto" - i tak też proponuję organizować dojazd tam gdzie chcesz się dostać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#117 PostWysłany: 14 Sie 2023 20:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Miałam przyjemność w przeciągu ostatnich dni 2 razy jechać z JFK na Brooklyn.
Pierwszy raz przyleciałam ok. 15 i skorzystałam z Airtrain a potem metro z przesiadką. Czułam się bezpiecznie i podróż była bezproblemowa.
Za drugim razem wylądowałam ok 1 w nocy i skorzystałam z taxi. Nie zdecydowałam się na podróż komunikacją.

#118 PostWysłany: 31 Sie 2023 08:31 

Rozumiem, a jeśli chodzi o podróż JFK - Manhattan - New jersey jak polecacie to zrobić biorąc pod uwagę że nie chce absolutnie ryzykować bezpieczeństwem i mam bardzo bojaźliwą żonę która boi się przesiąść na jamaice a i ja przez to juz mam wątpliwosci czy nie jestem lekkomyślny.

Chcemy w spokoju sie dostac z JFK do jersey, czy jest cos innego niż airtrain + metro ale nie tak drogiego jak ubery i taksówki?
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 31 Sie 2023 08:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jeżeli masz się przejmować i zona przezywać, to bierzcie ubera/lyfta
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 31 Sie 2023 09:30 

Tak bym zrobił ale opłaty odstraszą niesamowicie jak czytam fora i blogi.
Może jest opcja typu bus w niezłej cenie lub może jednak ta przesiadka na jamaice nie jest taka zła mimo ze będzie w okolicy północy?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość