Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 159 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 09 Maj 2022 21:56 

Smrodek napisał(a):
Jak jesteście w grupie to można jeszcze kupić metrocard airtrain na 10 przejazdów za 25 USD. Już przy 2 osobach wychodzi taniej niż pojedyncze bilety (2x8usd X2 osoby to 32usd i oczywiście czym większa grupa tym taniej, maksymalnie 4 osoby na raz)

Jak fizycznie skorzystać z jednej Metrocarty AirTrain jeśli z metra wychodzą 3 osoby a na jednej karcie jest "nabite" 10 przejazdów? Czy jeden drugiemu po wyjściu z bramki przekazuje kartę czy to się odbywa w jakiś inny sposób np. 3 odbicia z rzędu
 Relacje PM off  

#82 PostWysłany: 10 Maj 2022 05:19 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 71 891
srebrny
Przyznam, że nie korzystałem ale logicznie po prostu odbijasz kolejne osoby i wchodzisz jako ostatni. Coś podobnego jak skanowanie boarding passow na lotnisku jednym telefonem :)
 Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 12 Maj 2022 01:00 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 130 969
niebieski
Miałem niestety okazję w niedzielę okazję robić trasę z JFK T8 na Howard Beach Air Trainem później dalej. Niestety, w Howard przerzucili nas do darmowego shuttle busa, który przesiadkę miał na East New York. To była bardzo szybka pobudka po locie widząc klimat dookoła :) jak coś to mocno nie polecam. Pytając o coś w informacji w metrze doznaliśmy szoku jak Kevin w Nowym Jorku w taksówce 😅

#84 PostWysłany: 14 Maj 2022 21:20 

Metro karta po odbiciu jest blokowana na 7 minut.
 Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 23 Maj 2022 11:37 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
złoty
Jestem świeżo po sobotniej jednodniówce na przesiadce w NYC (miedzy lotniskami EWR & JFK) i przejazd metrem kosztuje już 3 USD. Akurat jak to w weekendy bywa są utrudnienia w ruchu i pociągi linii A w kierunku Brooklynu jechały trasa zmienioną, częściowo po trasie linii C. Chciałem wysiąść na stacji Aqueduct-N Conduit Av i zrobić opisany tutaj spacer do darmowego Lefferts Blvd Airtrain, ale akurat mój pociąg jechał do Ozone Park, wiec wysiadłem na Rockaway Blvd i stamtąd do stacji darmowego pociągu lotniskowego Lefferts Blvd dotarłem już pieszo, co zajęło mi niemal godzinę. Ale pogoda dopisywała, nie spieszyło mi się, okolica wyglądała w porządku, wiec się przeszedłem. Wszędzie szerokie chodniki, nie trzeba mijać żadnych estakad czy omijać zakazów ruchu ;) Po drodze często mijał mnie autobus Q10.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 23 Maj 2022 13:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Pewnie nie zauważyłeś, że pociągi linii A jeźdzą do różnych stacji końcowych (Rockaway-Mott Ave / Rockaway Park/ Ozone Park- Leferts Blv). O mało co, też się na to nabraliśmy, ale na peronie stacji metra Jay St-Metro Tech było dokładne oznaczenie trasy na JFK, z wyjaśnieniem który pociąg wybrać. My jechaliśmy w niedzielę z Brooklynu w kierunku na Rockaway i wysiedliśmy na Aqueduct -N Condiit Av., potem 20 minut spaceru w słoneczku (ok.14:00) na Airtrain - trasa spoko - bezpieczny chodnik na całej długości - w nocy oświetlony (robiliśmy tą trasę również tydzień temu po przylocie na JFK o (20:00) I nie było z tym stresu Image
 Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#87 PostWysłany: 23 Maj 2022 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
złoty
Właśnie zauważyłem, ale przez ta weekendowa zmianę trasy już nie chciałem ryzykować, ze coś znowu się wykrzaczy po drodze i wsiadłem w pierwszy pociąg, który przyjechał ;) Lokalsi tez byli mocno zdezorientowani i każdy kto wsiadał się pytał, czy ten pociąg jedzie na Brooklyn ;) Ale spacerek przyjemny i 8 USD za air train zaoszczędzone :)
 Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 23 Maj 2022 13:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Na naszej stacji bo dokładnie to samo - niezłe zamieszanie ale najważniejsze, że 8$ w kieszeni
 Relacje PM off
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 23 Maj 2022 14:11 

Loty: 64
Kilometry: 167 117
-- 23 Maj 2022 15:10 --

papierki2 napisał(a):
Smrodek napisał(a):
Jak jesteście w grupie to można jeszcze kupić metrocard airtrain na 10 przejazdów za 25 USD. Już przy 2 osobach wychodzi taniej niż pojedyncze bilety (2x8usd X2 osoby to 32usd i oczywiście czym większa grupa tym taniej, maksymalnie 4 osoby na raz)

Jak fizycznie skorzystać z jednej Metrocarty AirTrain jeśli z metra wychodzą 3 osoby a na jednej karcie jest "nabite" 10 przejazdów? Czy jeden drugiemu po wyjściu z bramki przekazuje kartę czy to się odbywa w jakiś inny sposób np. 3 odbicia z rzędu

Akurat ostatnio korzystałem z tego rozwiązania - jednocześnie mogą przejść 4 osoby. Jedna osoba przekazuje kolejnej. I można to samo uskutecznić "na powrocie" tą samą kartą.

-- 23 Maj 2022 15:11 --

maximilianoo napisał(a):
Metro karta po odbiciu jest blokowana na 7 minut.

Nie w tym przypadku. Dotyczy to karty tygodniowej.
 Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 24 Maj 2022 13:43 

Będę miał przesiadkę na JKF w nocy. Planowe lądowanie ok. 22.00 i czas do siódmej rano. Da radę na spokojnie pojechać metrem do miasta? Jak z bezpieczeństwem w nocy?
Będę z żoną i dzieckiem i taki wypad wypełniłby długą przesiadkę bez jakiegoś organizowania młodemu czasu na lotnisku.
 Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 24 Maj 2022 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 71 891
srebrny
Wracaliśmy codziennie w nocy metrem i nigdy nie było żadnych problemów. Pytanie co chcesz robić z dzieckiem o tej porze w mieście, bo to już może być mniej bezpieczne.
 Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 25 Maj 2022 07:29 

Dzięki za odpowiedź.
Nic szczególnego nie planowałem robić, po prostu jak już być w NY to chociaż go zobaczyć, przejść się po Manhattanie czy coś w tym stylu :)
 Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 04 Cze 2022 08:45 
Awatar użytkownika

niebieski
MetroCard 7-Day - ważny tips dla użytkowników - karta działa w systemie "dziennym" a nie 24-o godzinym, to znaczy skasowana o którejkolwiek godzinie danego dnia traktuje to jako pierwszy dzień używania. Sprawdziliśmy to na własnym przykładzie:
■ 2 karty kupione o 20:00 w niedzielę 15-go maja
■ 1 karta użyta po raz pierwszy w tym samym dniu - 15-go o 20:15
■ 2 karta użyta pierwszy raz następnego dnia - w poniedziałek 16-go o 7:00 rano
■ data ważności 1 karty - 21.05
■ data ważności 2 karty - 22.05
■ 1 karta nie chciała już działać w niedzielę 22 maja, chociaż próbowaliśmy kilkukrotnie
■ 2 karta bez problemu używana w niedzielę 22 maja.
Datę ważności karty można zawsze sprawdzić na czytniku przechodząc przez bramki.Image
 Relacje PM off
fluu lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 07 Cze 2022 09:08 

Loty: 22
Kilometry: 46 567
Ląduję z LA na Newark o 14:00 i potem mam samolot do Polski po 19:00 ale już z JFK.
Dam radę na spokojnie z przejechać z Newark do JFK? Wybrać metro czy inny środek transportu?
 Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 07 Cze 2022 09:37 

platynowy
Dasz rade jeszcze zjesc one dollar pizza, a niektorych miejscach nadal w starej cenie.

Wybierz taxi bedziesz mial komfortowa podroz.
 Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 07 Cze 2022 10:45 

Kothson napisał(a):
Dasz rade jeszcze zjesc one dollar pizza, a niektorych miejscach nadal w starej cenie.

Ty tak serio z tym czasem 5 godzin? Przecież napisał że o 14 ląduje, co nie jest jednoznaczne z opuszczeniem o tej godzinie lotniska. Moim zdaniem 5 godzin to mocno napięty czas.
 Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 07 Cze 2022 11:07 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 452
Kilometry: 950 892
Napisał,że przylatuje z LA, wyjdzie z lotniska w 10 minut od wyjścia z rėkawa. Przesiadka na WTC na Manhatanie i jazda dalej. Wyrobi się bez problemu jak przyleci na czas.

#98 PostWysłany: 07 Cze 2022 11:17 

platynowy
pajacyk napisał(a):
Kothson napisał(a):

Ty tak serio z tym czasem 5 godzin? Przecież napisał że o 14 ląduje, co nie jest jednoznaczne z opuszczeniem o tej godzinie lotniska. Moim zdaniem 5 godzin to mocno napięty czas.
Serio, serio.
 Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 11 Cze 2022 01:21 

Czy korzystał ktoś z was z automatycznej kontroli paszportowej "Automated Passport Control (APC)" po przylocie do USA? Czy taka kontrola skróci czas oczekiwania do f-sza z "Imigration"?
 Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 11 Cze 2022 01:42 

niebieski
Tak, korzystałam.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Relacje PM off  

[ 159 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości