Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 367 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: N26 w Polsce
#341 PostWysłany: 08 Sie 2023 14:58 
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 1
srebrny
heh, jeszcze teraz zauważyłem - drobiazg, ale warty odnotowania, że jeśli wypłacasz €€€ w którymś z tych hiszpańskich banków z prowizją, to takie wypłaty odliczane są z miesięcznego limitu 3 DARMOWYCH WYPŁAT w strefie € kartą N26. się uśmiałem :P
 Relacje PM off  

#342 PostWysłany: 08 Sie 2023 15:18 

niebieski
No i słusznie, bo to nie N26 pobiera prowizję, a operator bankomatu.
 Relacje PM off
dmirstek lubi ten post.

#343 PostWysłany: 08 Sie 2023 16:41 
Awatar użytkownika

srebrny
dla mnie, jako dla klienta końcowego, to naprawdę bez różnicy kto ją pobiera, i skoro N26 obiecuje (obiecywało?) 3 darmowe wypłaty w miesiącu w strefie €, ale nie potrafią teraz dogadać się z dostawcami w sprawie tych darmowych wypłat, to nie sądzisz, że byłoby fair / elegancko, gdyby wzięli to na siebie? i nie mówię nawet o pokryciu tych prowizji, ok, ale po prostu o nie liczeniu ich jako darmowych wypłat. Bo nie są darmowe.

P.S. a przepraszam - jeśli się nie mylę to w chwili podpisywania umowy (2018) obiecywali 5 : )
 Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 08 Sie 2023 16:46 

niebieski
No nie. Tu nie chodzi o dogadanie się z dostawcami tylko o kraj pochodzenia karty. Tak się składa że karty N26 mimo że wydane dla konta niemieckiego w EUR są dla Polaków wydawane jako polskie, więc surcharge będzie w całej strefie Euro. Żeby tego uniknąć to trzeba poszukać karty z BIC z kraju ze strefy Euro.
Tak, zgadzam się że byłoby super gdyby wzięli to ja siebie, ale jak dotąd żaden bank ani fintech nie zwracał jeszcze surcharge klientom.
 Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 08 Sie 2023 17:22 
Moderator forum

@rw30
Obiecywali, ale to Ty akceptujesz tę prowizję na ekranie bankomatu, więc to Twoja świadoma decyzja.

@Marek Marszolik
BIN.
 Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 08 Sie 2023 17:37 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
@rw30 - to nie N26 zawiera umowy z operatorami tych bankomatów, tylko Mastercard. Niezależnie od tego czy operator bankomatu pobiera dodatkową prowizję bezpośrednio od klienta, zawsze jest jeszcze prowizja płacona przez bank - tę właśnie opłatę N26 pokrywa ci w ramach limitu darmowych wypłat. Nad dodatkowymi opłatami po stronie operatora bankomatu pobieranymi od klientów żaden bank nie ma kontroli, a narzekanie na dopuszczanie ich stosowania trzeba raczej kierować do Mastercarda czy Visy.
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#347 PostWysłany: 08 Sie 2023 21:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Marek Marszolik nie zagłębiałem się w to, ale bnc10 pisał, że zwraca prowizje operatora bankomatu
 Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 09 Sie 2023 04:17 

niebieski
Czy N26 oferuje jakieś %%% na środki w EUR?
 Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 09 Sie 2023 07:09 

srebrny
Chyba na razie tylko w Hiszpanii.
https://n26.com/en-eu/press/press-relea ... n-deposits

Ale może kiedyś zaoferują też reszcie klientów.
 Relacje PM off
flus lubi ten post.
flus uważa post za pomocny.

#350 PostWysłany: 09 Sie 2023 12:15 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 09 Sie 2023 13:11 --

ume napisał(a):
@rw30
Obiecywali, ale to Ty akceptujesz tę prowizję na ekranie bankomatu, więc to Twoja świadoma decyzja.

na ekranie bankomatu nie było napisane że mimo że zapłacisz prowizję, N26 odliczy tą wypłatę z dostępnego kredytu darmowych wypłat, więc nie jestem pewien, jak Twój post odnosi się do mojego (gdzie mooim głównym zarzutem jest właśnie
i nie mówię nawet o pokryciu tych prowizji, ok, ale po prostu o nie liczeniu ich jako darmowych wypłat. Bo nie są darmowe.
)

a, FYI, podobne komunikaty widywałem w latach, mniej więcej, 2014-16, wypłacając gotówkę hiszpańską kartą ING w niektórych hiszpańskich bankomatach (bodajże Santander), i jednak bank (bądź wydawca kart? znowu, to dla mnie bez różnicy) pokrywali to ostatecznie. Czyli jakoś można.

-- 09 Sie 2023 13:15 --

Marek Marszolik napisał(a):
No nie. Tu nie chodzi o dogadanie się z dostawcami tylko o kraj pochodzenia karty. Tak się składa że karty N26 mimo że wydane dla konta niemieckiego w EUR są dla Polaków wydawane jako polskie, więc surcharge będzie w całej strefie Euro. Żeby tego uniknąć to trzeba poszukać karty z BIC z kraju ze strefy Euro.
Tak, zgadzam się że byłoby super gdyby wzięli to ja siebie, ale jak dotąd żaden bank ani fintech nie zwracał jeszcze surcharge klientom.

nie, te opłaty są identyczne dla wszystkich kart N26, bez względu na kraj BICu. (btw. sprawdziłem BIC mojej karty w jakimś BIC - checkerze i została wykryta jako international / this BIC covers multiple countries. Tak tylko piszę, to raczej bez znaczenia dla naszej dyskusji)

żebyśmy się dobrze zrozumieli - to naprawdę nie jest wielki problem ogólnie te płatne wypłaty w Hiszpanii, o ile się nie jest na jakimś strasznym zadupiu albo nie kupuje dziwnych rzeczy od dziwnych sprzedawców, to w Hiszpanii gdzieś jedna wypłata w miesiącu załatwia temat.
Ale już odliczanie płatnych wypłat od limitu bezpłatnych wypłat jest po prostu śmieszne, i fakt wiedzy nt. tego kto komu płaci i za co nic tu nie zmienia.
 Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 09 Sie 2023 12:32 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 09 Sie 2023 13:29 --

Przecież wszystko jest opisane na stronie n26

https://support.n26.com/en-eu/payments- ... h-for-free
https://support.n26.com/en-eu/payments- ... an-atm-fee
https://support.n26.com/en-eu/payments- ... h-for-free

-- 09 Sie 2023 13:32 --

rw30 napisał(a):
Ale już odliczanie płatnych wypłat od limitu bezpłatnych wypłat jest po prostu śmieszne, i fakt wiedzy nt. tego kto komu płaci i za co nic tu nie zmienia.

Jak dostaniesz bezpłatny bilety do kina, ale po drodze pojedziesz autobusem, to spodziewasz się, że bilety autobusowy też będzie bezpłatny?
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#352 PostWysłany: 16 Sie 2023 11:13 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 16 Sie 2023 12:08 --

piotrkr napisał(a):
Przecież wszystko jest opisane na stronie n26

dzięki za podanie tych linków, zwłaszcza tego, który sam podawałem kilka postów wcześniej.
Ciągle nigdzie tam nie widzę żeby było napisane odliczymy płatne wypłaty od Twojego salda bezpłatnych wypłat, ale być może dużo wymagam

-- 16 Sie 2023 12:13 --

piotrkr napisał(a):

Jak dostaniesz bezpłatny bilety do kina, ale po drodze pojedziesz autobusem, to spodziewasz się, że bilety autobusowy też będzie bezpłatny?

chciałeś być śmieszny a wyszło Ci średnio (ale szanuję samą próbę).
Raczej bym to porównał do sytuacji, gdzie za daną zryczałtowaną opłatę powinienem dostać kilka biletów do kina miesięcznie, ale okazuje się, że przy każdej wizycie muszę dopłacać za (wpisz nazwę usługi wykonywanej w kinie przez podwykonawcę, np. sprzątanie), a mimo wszystko bilety te odliczały się od salda bezpłatnych biletów wliczonych w comiesiączną opłatę

Twój przykład nawet z językowego punktu widzenia to dwie różne czynności / usługi, które tylko w nikłym procencie są wykorzystywane w pakiecie
 Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 16 Sie 2023 12:24 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Staram się wytłumaczyć ci zasadę działania. Twój przykład powinien być zmodyfikowany tak:

Cytuj:
Raczej bym to porównał do sytuacji, gdzie za daną zryczałtowaną opłatę powinienem dostać kilka biletów do kina miesięcznie, ale okazuje się, że odebrałem te bilety od pośrednika, który dolicza sobie opłatę za wydanie tych biletów. Za same bilety nic nie zapłaciłem, ale musiałem zapłacić pośrednikowi. Mogłem wybrać innego pośrednika, który takiej opłaty nie dolicza, no ale wybrałem tego.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#354 PostWysłany: 25 Sie 2023 11:49 
Awatar użytkownika

srebrny
@piotrkr

dziękuję, no i ten ostatni przykład ok, bo poprzedni to zupełnie Ci nie wyszedł
.....tylko ja nie do końca rozumiem, czemu mi to wszystko tłumaczysz, ja rozumiem, jak to działa, choć nie do końca mnie to interesuje no i zupełnie nie zgadzam się z pewnymi praktykami N26

ale no big deal, mimo, że próbują mnie ostatnio nieco zdenerwować (patrz: moje posty w tym wątku z grudnia 22 & stycznia 23), ciągle jestem i conajmniej jeszcze trochę czasu będę ich klientem
 Relacje PM off  

#355 PostWysłany: 03 Wrz 2023 18:52 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
niebieski
Ja będę się starał wycofać środki do innego banku. Rozumiem wzgędy bezpieczeństwa, ale ilość czatów awaryjnych z obsługą tego banku przewyższa inne. Tyle i aż tyle...
 Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 03 Wrz 2023 20:15 
Moderator forum

@e-prezes
Co nazywasz czatami awaryjnymi? Masz awarie i musisz ich prosić o pomoc czy coś sami Ci blokują i awaryjnie musisz odblokowywać?
 Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 26 Paź 2023 20:44 

niebieski
@ume Z racji, że z tej karty korzystam tylko w podróży, a ostatnio już coraz mniej wyjeżdżam za granicę to mam problem z pamiętaniem hasła i pinu, więc blokują mi konto. "Awaryjne" znaczy się kiedy muszę przywrócić dostęp, a w podróży na padającym telefonie czat to koszmar totalny. Do tego nie zawsze mam przy sobie dokument, który jest dodany jako dokument tożsamości przy rejestracji.
 Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 12 Lis 2023 19:46 

Ile czasu upływa od wysłania formularza do założenia konta?
 Relacje PM off  

#359 PostWysłany: 12 Lis 2023 20:46 
Awatar użytkownika

srebrny
@e-prezes , w sensie, że w innym banku będzie jakoś lepiej jeśli zapomnisz hasła, pinu, będziesz miał rozładowany telefon oraz nie będziesz miał dokumentów?
 Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#360 PostWysłany: 08 Gru 2023 18:32 

niebieski
ghostwriter napisał(a):
@e-prezes , w sensie, że w innym banku będzie jakoś lepiej jeśli zapomnisz hasła, pinu, będziesz miał rozładowany telefon oraz nie będziesz miał dokumentów?

Już samo to, że odrzucono mnie w promocyjnej puli (rejestrację ponownie dokończyłem po jakimś czasie bez bonusów) świadczy, że mają mnie centralnie gdzieś. OK. Jakoś to przełknąłem, ale poziom obsługi ma duże znaczenie. Raz na frankfurckim hubie jakoś dało się to załatwić szybko, ale przy kolejnych podejściach nie. Ja swojego zdania nie zmienię, bo nie mam powodu.
 Relacje PM off  

[ 367 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 12 gości