Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 79 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 02 Lip 2013 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
No tak, zapomniałam dodać, że mam tylko doświadczenie z pociagami z BOM na południe. Nie zdawałam sobie sprawy, że może być taka różnica... :)

Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
Odpocznij blisko Malagi od piątku do wtorku za 799 PLN 🌤️🌊👣 Loty z Warszawy i dobry hotel Odpocznij blisko Malagi od piątku do wtorku za 799 PLN 🌤️🌊👣 Loty z Warszawy i dobry hotel
#22 PostWysłany: 12 Lip 2013 10:48 

Latał ktoś po Indiach SpiceJet'em ? Gdzieś na tripadvisor wyczytałem, że w ich flocie są ponoć same 737-800 737-900 z czego większość to nowe samoloty.

Potrzebuję z Delhi dostać się na GOA, tam widziałem, że pociąg ponad 30h jedzie, z kolei cena lotu jest w miarę rozsądna bo 4700inr ( 250zł ), tylko trapi mnie właśnie jak to jest z nimi, no i w sumie nie zastanawiałem się co zrobie wtedy z moim bagażem dużym rejestrowanym :) no chyba, że go z PL nie zabiorę.

Mój plan podróży lekko uległ przekształceniu, chciałbym po wylądowaniu zostać 3dni w Bombaju, stamtąd Rajdahani express do Delhi (15h), następnie Delhi-Agra-Delhi, pobyt w stolicy i samolot do GOA. Jeszcze miesiąc temu nie powiedział bym, że w życiu podejmę się takiego wyzwania :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Lip 2013 10:58 

Loty: 16
Kilometry: 78 770
wczoraj kupiłem bilety na loty wewnętrzne, za 2 osoby Delhi-Goa, lot bezpośredni !!! zapłaciłem poniżej 10.000 Rupi.... ok. 550zł - przewoźnik INDIGO. Płatność kartą przez INDIGO mi nie przechodziła, kupiłem przez Cleartrip. W tej cenie jest przelot i bagaż. Myślę, że warto.
P.S. Lot bezpośredni Mumbai-Jaipur - 5500 rupi za 2 osoby.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 13 Lip 2013 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
geffer napisał(a):
Latał ktoś po Indiach SpiceJet'em ? Gdzieś na tripadvisor wyczytałem, że w ich flocie są ponoć same 737-800 737-900 z czego większość to nowe samoloty.

Lecielismy z Kochi do BKK Spice Jet. Wszystko bylo ok.

#25 PostWysłany: 21 Lip 2013 15:03 

niebieski
@BZG

mam zupełnie co innego ze strony Swiss jako "Electronic ticket Baggage provisions" niż na twoim obrazku;
we wszystkich rubrykach "Data not available *"
"* Please contact the airline operating the flight"
jedynie w rubryce Baggage allowance/Quantity wszędzie "1PC";
może logowałeś się z jakimś statusem?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 21 Lip 2013 18:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Logowałem się normalnie, nie mam dodatkowych statusów.

#27 PostWysłany: 30 Lip 2013 14:44 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
czy ktoś ma doświadczenie z mapami z Indii? mogę się nastawić, że coś na lotnisku w Bombaju będzie dostępne czy lepiej się zaopatrzyć w Pl?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 19 Sie 2013 14:47 

pyt. do wyjadaczy będących już w Indiach oraz tych, którzy właśnie w promocji Swiss lecą ...

1) które szczepienia na region zachodni tj. bombaj goa, oraz centrum Delhi należy zrobić ? u mnie w mieście niestety nawet nie ma lekarzy od chorób tropikalnych, a na wszelkich forach brak konkretów odnośnie każdego ze szczepień a przede wszystkim regionu, gdzie dana szczepionka ma zastosoawnie

2) w nawiązaniu też do powyższego, malarone - lek na malarię ... kupować w PL i odpowiednio wcześniej go zażywać, czy na miejscu kupić sobie w aptece coś?

3) podróż z Delhi do Agry pociągiem ( wycieczka 1dniowa ). O ktorej godz. wyjezdza pociąg i wraca do Delhi?

4) czy kupując lot np w IndiGo bądź JetAirways zawsze bagaz jest wliczony w cene? nie mogę odpowiednich informacji się doszukać na stronach przewoźników, a nie ukrywam, że powstrzymuje mnie tylko ta niewiedza przed kupnem właściwych biletów na moją podróż.

5) mając ~2miesiące do wyjazdu, wyrabiać już wizę? jaka jest opłata końcowa ( jeśli wezmę pod uwagę jeszcze wysyłkę dokumentów do Warszawy - ambasady ), na forach gdzieś naciąłem się na informację, że wizy są wydawane max do 6 miesięcy, a mogą być wydane nawet i do 1 miesiąca, w związku z czym to pytanie, już czy czekać :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 19 Sie 2013 15:00 

Loty: 14
Kilometry: 26 318
geffer napisał(a):
pyt. do wyjadaczy będących już w Indiach oraz tych, którzy właśnie w promocji Swiss lecą ...

1) które szczepienia na region zachodni tj. bombaj goa, oraz centrum Delhi należy zrobić ? u mnie w mieście niestety nawet nie ma lekarzy od chorób tropikalnych, a na wszelkich forach brak konkretów odnośnie każdego ze szczepień a przede wszystkim regionu, gdzie dana szczepionka ma zastosoawnie

2) w nawiązaniu też do powyższego, malarone - lek na malarię ... kupować w PL i odpowiednio wcześniej go zażywać, czy na miejscu kupić sobie w aptece coś?

3) podróż z Delhi do Agry pociągiem ( wycieczka 1dniowa ). O ktorej godz. wyjezdza pociąg i wraca do Delhi?

4) czy kupując lot np w IndiGo bądź JetAirways zawsze bagaz jest wliczony w cene? nie mogę odpowiednich informacji się doszukać na stronach przewoźników, a nie ukrywam, że powstrzymuje mnie tylko ta niewiedza przed kupnem właściwych biletów na moją podróż.

5) mając ~2miesiące do wyjazdu, wyrabiać już wizę? jaka jest opłata końcowa ( jeśli wezmę pod uwagę jeszcze wysyłkę dokumentów do Warszawy - ambasady ), na forach gdzieś naciąłem się na informację, że wizy są wydawane max do 6 miesięcy, a mogą być wydane nawet i do 1 miesiąca, w związku z czym to pytanie, już czy czekać :)

Geffer - wszystkie informacje potrzebne możesz bez problemu znaleźć za pomocą google.

Ad.1 WZW A, B, polio, dur brzuszny i tężec wystarczą. Najlepiej udać się do punktu szczepień przy stacji sanepid i tam dostaniesz więcej informacji.

Ad.2 Ja osobiście nie uważam, że jest sens stosowania środka na malarię - ale to tylko moja opinia. Malarone jest najlepszy, ale zarazem najdroższy (polecam ten poradnik http://volfee.wordpress.com/2013/03/11/malaria-leki/ )
Najważniejsze jest by mieć odpowiedni repelent (najlepiej z DEET) i smarować się Odomosem (komary poza malarią przenoszą też Dengę i inne choroby przed którymi się nie zabezpieczysz)

Ad.3 zobacz na erail.in . Koniecznie kup conajmniej miesiąc wcześniej bilet przez internet.

Ad.5 W teorii wizę dostaje się do 2 tygodni, w praktyce może to wydłużyć się do miesiąca. Wszelkie info co do ceny wizy tutaj http://www.blsindiavisa-poland.com/
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 24 Sie 2013 14:12 
Awatar użytkownika

niebieski
@geffer
Ad.1 Potwierdzam j.w.
Ad.2 Osobiście zgadzam się z przedmówcą. Lecę do Indii za 3 tyg. Olewam leki przeciwko malarii.

Ad.5 Wyrobili mi wizę w ciągu max 2 tygodni. Nie powinno trwać dłużej, ale wiadomo że może być różnie. Wysłałem paszporty i wszystko o co prosili firmą InPost (najtańsze rozwiązanie porównując do kuriera). Zaznaczyłem przy nadawaniu przesyłki że muszą ją dostarczyć między odpowiednimi godzinami (chyba 9-12).
Wcześniej wysłałem kasę (232zł) przekazem pocztowym.
Odbiór ogarnąłem osobiście, bo żadna firma kurierska, do której dzwoniłem, nie chciała się tego podjąć. Więc w sumie kosztowało mnie to ok 245zł + koszty dojazdu do Wawy i powrót. Wiz nie trzeba odbierać osobiście.

odnośnie pociągów i lotów sam chętnie się dowiem, jak ktoś będzie w stanie podzielić się ową informacją :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 25 Sie 2013 11:29 
Awatar użytkownika

nie latałem samolotami po kraju ale bagaże rejestrowane są wliczone z tego piszą tu;

https://book.goindigo.in/skylights/cgi- ... anguage=EN

http://www.jetairways.com/EN/US/Baggage ... ances.aspx

pociągów do agry jest dużo, do wyboru do koloru, w różnych godzinach i klasach, wszystko można sprawdzić na stronie indyjskich kolei http://www.indianrail.gov.in, zakładka na górze "train beetween important statnions"

poza tym polecam przewodnik lp, czy to papierowy (wielka cegła, +1kg do bagażu;) czy może lepiej właśnie elektroniczny na smartfona czy jakiegoś czytnika elektronicznego, jak ktoś ma. jest tam niemalże wszystko, a i choć ostatnie wydanie ma już prawie dwa lata, to większość informacji aktualna, ceny wiadomo poszły w górę.

na malarie nic nie brałem, tak jak większość spotkanych turystów, nie słyszałem też by ktoś na to chorował. może po prostu nie była na nią po pora bo komarów specjalnie dużo nie było, ale warto się choć smarować odomosem czy czymś podobnym, grosze kosztuje, tak jak i inne rzeczy więc nie bierzcie za dużo ubrań itp na miejscu zawsze można dokupić coś i fajnego i taniego.

polecam też forum; http://www.indiamike.com/india/ prawdziwa skarbnica wiedzy.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 25 Sie 2013 17:16 

niebieski
Jet Airways i Air India są liniami "full service" i dają papu.
Pozostałe są traktowane jako "low cost".
Zbankrutowany KingFisher to mieszaniec.
Na lotach krajowych wszystkie mają 15 kg darmowego rejestrowanego bagażu (w najniższych klasach).

Jest wiele świetnych stron lokalnych o Indiach. Podobno niewiele ponad 10% ludności mówi po angielsku, ale to i tak ponad 120 milionów plus cudzoziemcy, więc jest dla kogo pisać.
Wczoraj odkryłem kolejne, np.
www.ixigo.com
www.via.com
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:05 

Loty: 2
Kilometry: 9 598
niebieski
Słuchajcie, mam lot na 7 października na 2 tyg. w tytułowej promocji.
Gdzie wy znajdujecie eticket?? Co drukujecie jako potwierdzenie lotu do wniosku wizowego?
czy bilety można już wydrukować czy odprawa wyłącznie na 23h od planowanego lotu??

No i przede wszystkim czy jakiekolwiek odprawy i drukowanie ze strony ebookers czy konkretnie na Swissie i Jet airways?

a ew. dostęp, ale bardzo nieczytelny mam na ebookersie tylko w wersji FR a nie EN (przez co jest to dla mnie też nieczytelne), po podaniu maila i kodu "Numéro de dossier ebookers", zaczynającego się od "PB...".

Proszę o pomoc jak wy to robicie bo nie potrafię sobie z tym poradzić...

Na stronie Swissa pod informacjami o moim locie: Please note: no flight booking directly with SWISS. The display of actual flight status is unavailable.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:16 

niebieski
Eticket powinieneś mieć na mailu, tam masz podany m.in. numer biletu. Na stronie swissa w miejscu web check-in podajesz imię, nazwisko i numer biletu bez tych ostatnich cyfr po myślniku i tam widzisz szczegóły swojego lotu, opcja odprawy będzie dostępna na 23h przed lotem, ale możesz już teraz wybrać sobie miejsca czy uzupełnić dane paszportu. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale możesz też z tym wydrukiem (billet electronique) udać się na lotnisko bez wcześniejszego odprawiania się i w boxie swissa wydrukujesz sobie bilety. Tak robiliśmy w Japonii i nie było najmniejszych problemów ;)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:19 

niebieski
aa co do wniosku wizowego to ja dołączam bilet elektroniczny z maila
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:29 

Loty: 2
Kilometry: 9 598
niebieski
A jak na stronie Swissa chcę uzupełnić "passenger details" związane np. z numerem paszportu, to moge to zrobić wyłącznie dla mnie, a juz dla współpasażera nie.. Czy to normalne?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:48 

niebieski
blantomat napisał(a):
A jak na stronie Swissa chcę uzupełnić "passenger details" związane np. z numerem paszportu, to moge to zrobić wyłącznie dla mnie, a juz dla współpasażera nie.. Czy to normalne?

ano musisz się zalogować na drugiego pasażera (wyjść ze swojego profilu i jeszcze raz web check-in i wpisz dane współpasażera) - każdy z Was ma inny numer biletu
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 28 Sie 2013 15:00 

ja do wniosku wizowego dolaczylem potwierdzenie ze strony swissa.

szczepienia, ktore przeszedlem: tezec, blonica, koklusz, poliomyelitis, dur brzuszny, hepatitis a. wskazana jest jeszcze wscieklizna, ale tego bylo mi juz za wiele.

przez moja lekarke malarone jest jak najbardziej polecane. dawkowanie: 1 tabletka przed wyjazdem, po jednej tabletce kazdego dnia i po jednej tabletce przez 7 dni po powrocie. (1 opakowanie zawiera 12 tabletek, koszt to ok. 160 zl, dostepne tylko na recepte)

jesli chodzi o spray przeciw komarom: mugga strong deet 50%. wazne by jednak wziac te wersje 50%, ta 20% nie jest przystosowana na tropiki.

pozdrawiam

#39 PostWysłany: 31 Sie 2013 20:32 

Czolem,

Wlasnie jestem w Indiach, za 3 dni wracam.

Wiza, nie musisz wyrabiac osobiscie, mi zrobila to kolezanka w Warszawie, dolaczylem potwierdzenie biletu ktore dostalem od ebookers.fr. Wyrobienie zajelo 4dni.

Na lotnisku wystarczyl paszport, wczesniej wybralem tylko miejsca na stronie swissa, nic nie drukowalem.

Szczepienia, WZWB A (B mialem), tezec, dur, cos jeszcze nie pamietam, calosc ~460zl
Na malarie nic nie bralem, nie ma w sumie zagrozenia. Przez cala podroz przez deli, agre, rajastan, mumbaj, Goa, nie widzialem komara (co innego szczury, pluskwy i karaluchy ) jedynie w Goa teraz sa komary, ale mniej niz polsce i nie te z malaria podobno. Mam srodek z DEET 30% i dziala calkiem dobrze.

Pociagow Deli - Agra jest duzo, tylko trzeba pamietam zeby zarezerwowac wczesniej, na pierwszym pietrze na old main station w Deli jest tourist Office, gdzie jest dostępne foreign quota, czyli bilety dostepne dla cudzoziemcow, normalnie bilety wyprzedawane sa na pniu, wiec jesli chcesz jechac jutro/pojutrze na jakis dluzszych trasach, to nawet z foreign quota moze byc problem.

Najtansza znosna klasa to sleeper, jest tania. Przedzialy 6 +2 z wiatrakami, otwarte. Pozniej jest 3AC czyli klimatyzowana 6+2, tutaj wozi sie juz wyzsza kasta, bilety znacznie drozsze, srednio >2x np Bombaj - Goa sleeper, 330r, a 3AC 780. Jest posciel oraz gniazdka. Jest znacznie ciszej.

Na noznych trasach spokojnie mozna jezdzic sleeperem, nie jest za goraco, w 3AC jest czasem za zimno, trzeba wziasc skarpetki.

Bardzo duzo informacji jest w Lonely planet, to taka biblia polecam.

Przez ostatnie 3 tygodnie padalo raz porzadnie w jaipurze i raz troche w udaipurze. Ogolnie slonce jest, nawet teraz na goa.

Trzeba uwazac zeby nie dawac sie za bardzo oszukiwac na tuk tukach i wszystkim, jak widza biala twarz to odrazu dostaje sie masakryczne ceny (turystyczne miejsca). Rozsadna cena to ok 20r za kilometr.
To samo na napojach itp. Na kazdym przedmiocie ze sklepu jest rzadowa cena nabita, i nie mozna sprzedawac drozej niz ona jest to nielegalne. Np. Woda 15-20r, cola 1l 45r. Mozecie ich postraszyc ze pojdziecie na policje.

Moje wrazenie jest takie ze Deli to jeden wielki smietnik, najgorsze miejsce jakie widzialem w zyciu, a uwierzcie mi zwiedzilem troche miejsc do tej pory. Moge byc troche nie obiektywny bo widzialem tylko stare miasto, ktore w przeciwienstwie do starych miast wszedzie indziej w europie jest smietnikiem i slumsami. Spedzilem tam tylko noc i pierwsze co zrobilem to chcialem uciekac, wiec kupilem bilet na pierwszy pociag do agry, ktora tez btw jest smietnikiem.
Wiec ogolnie nie polecam Deli, a jesli zaczynacie jednak od Delhi, to trzymajcie sie zdala od starego miasta.
Wszystkie inne miasta w rajastanie i na poludniu z wyjatkiem Deli i Agry byly juz ok, w Bombaju mozna jesc z ulicy.

Ja juz za 2 dni wracam, z tego co teraz zauwazylem to polaczenie goa - mumbai - zurich w mombaju jest realizowane z 2 roznych terminali, nie moge znalezc informacji jak daleko sa od siebie oddalone, ale podobno jest jakis shuttle bus pomiedzy.

Wszystkim wybierajacym sie do indii zyczej udanej przygody. Zycze trwardych zoladkow i uprzejmych rikszarzy !
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 31 Sie 2013 21:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Ross napisał(a):
Moje wrazenie jest takie ze Deli to jeden wielki smietnik, najgorsze miejsce jakie widzialem w zyciu, a uwierzcie mi zwiedzilem troche miejsc do tej pory.

Możesz uchylić rąbek tajemnicy i powiedzieć co widziałeś.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 79 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość