Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 972 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 49  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 26 Sie 2016 11:31 

ted07 napisał(a):
Dzięki za odpowiedz. Słyszałem że A3 podaje wino na swoich pokładach ale w locie z KRK-ATH wina nie podawali. Były przekąski i mały poczęstunek oraz woda lub sok. Orientuje się ktoś czy wino jest tylko w klasie biznes?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wino jest zarówno w klasie biznes jak i w ekonomicznej.

Oczywiście, jeśli ktoś ma vouchery na upgrade, których nie będzie w stanie wykorzystać - chętnie pomogę rozwiązać ten problem ;-)
 Profil Relacje PM off  

Floryda + Bahamy 😎😍 Loty i rejs w kajucie z balkonem i pełnym all inclusive za 4608 PLN Floryda + Bahamy 😎😍 Loty i rejs w kajucie z balkonem i pełnym all inclusive za 4608 PLN
All inclusive w Albanii 🌊🏝️ Tydzień w 4* hotelu Marbella Beach za 2413 PLN All inclusive w Albanii 🌊🏝️ Tydzień w 4* hotelu Marbella Beach za 2413 PLN
#342 PostWysłany: 26 Sie 2016 11:55 

HON fly4free
W eco wino jest formalnie 2 butelczki na pasażera i generalnie CC tego dość skrupulatnie pilnują ;)
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 07 Wrz 2016 15:56 

złoty
Tak dla potomności opiszę moją sytuację z AirChina.
Miałem zaplanowany MR na trasie MUC-PVG-SYD-PEK-FRA w osławionej klasie L plus doloty z KRK Lufą. 14 sierpnia jak wiadomo w M&B zmieniono mnożnik za ta taryfę ze 100% na 25 %.
Na moje szczęście tydzień później przyszła zmiana rozkładu. Lot MUC-PVG zmienił się o 5 minut, a lot LH KRK-MUC miał wylatywać 10 minut wcześniej.
Zacząłem od telefonu do CA na europejską infolinię z prośbą o zwrot biletu bez dodatkowych kosztów (zgodnie z warunkami taryfy bilet można było zwrócić za opłatą 150 EUR). Pani postękała, że to tylko 5 minut i ona nie wie czy tak się da. Że i tak muszę zgłosić prośbę o zwrot przez stronę. Oczywiście to zrobiłem. Kilka dni później przyszła informacja że zgadzają się na zwrot biletu bez opłat i cała zapłacona przeze mnie kwota wróci na kartę.
Na polskiej infolinii LH bez owijania w bawełnę powiedziałem, że i tak nie polecę, a że zmienił się rozkład to mogli by mi oddać pieniążki (bilet był oczywiście w najtańszej taryfie bez takiej możliwości), miły Pan powiedział, że nie ma problemu i w 30 sekund załatwił wszystko.
Cytując klasyka: "chcieliście wydymać Freda ......"
Koniec końców kupiłem bilet na te same daty w SQ dopłacając kilka stówek łącznie za 3 osoby. Mam wszystko na jednym bilecie, lecimy lepszą linią i przesiadki też jakieś bardziej zjadliwe.

Przy okazji napisałem maila do Aegeana, opisującego moje oburzenie z powodu zmian. Odpisano mi że oni tak właściwie nigdy nie brali pod uwagę tego, że ktoś bukuje bilety z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem i że w przyszłości postarają się zmienić sposób informowania o zmianach (w sensie robić to z wyprzedzeniem), ale w tym konkretnym przypadku mil mi nikt nie odda. Tutaj pewnie nic się nie zmieni, bo żaden z programów nie informuje z wyprzedzeniem o zmianach przeliczników. Zobaczymy. Mam nadzieje że do stycznia nie zmienią mi nic w tabeli SQ.

-- 15 Wrz 2016 14:37 --

Pytanie pewnie głupie, ale kto pyta nie błądzi.
Lot SK na trasie GDN-CPH. Matrix pisze, że wykonywany przez JO. Rozumiem, że mile naliczą się normalnie jak za Cimber?
2 ludzi lubi ten post.

#344 PostWysłany: 16 Wrz 2016 20:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Ktoś jest w stanie podpowiedzieć jakiś sensowny sposób wykorzystywania mil w A3? Zdarzają się jakieś okazje milowe, albo coś tego typu, czy tylko wg. tabelki? Będę miał do końca roku loty na ok. 30k mil w M+B albo M&M, i zastanawiam się co wybrać - *G by się przydał, ale jeżeli poza tym mile byłyby bezwartościowe to wolę przeznaczyć je na jakiś upgrade albo long-haul Y w promocji w Miles&More...
 Profil Relacje PM off
ted07 uważa post za pomocny.

#345 PostWysłany: 16 Wrz 2016 21:25 

HON fly4free
zależy jakie masz priorytety/potrzeby; tabelka A3 jest pod paroma względami lepsza niż w M&M ale generalnie dotyczy to porównywalnych tras w klasach premium, a z kolei ograniczeniem są tylko 2 segmenty możliwe na longach; dopłaty do biletów praktycznie takie same tj wg kalkulacji systemowej podatków dla danych linii/tras (w A3 + 20 euro opłaty za wystawienie biletu). Promocje milowe w A3 dotyczą tylko lotów własnych co z resztą jest dość logiczne.
 Profil Relacje PM off
Mareckipl uważa post za pomocny.

#346 PostWysłany: 17 Wrz 2016 11:01 

złoty
@Mareckipl
IMO mile M&B są tyle samo warte co M&M. W M&B nie masz promocji milowych LO więc jak z nich korzystasz to duży plus dla M&M.
Te loty na które warto wydawać mile w obu programach, czyli te z małymi dopłatami na przykład po USA czy Oceanii mają niższe stawki milowe w M&B (12500 w M&B vs 15000 w M&M za OW), a dopłaty te same ( dochodzi jak pisał marek2011 plus 20 EUR za wystawienie w M&B).
Gold piechotą nie chodzi, Grecja fajna na wypad raz w roku, obsługa w M&B sensowna. Ja wybrałem golda A3.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#347 PostWysłany: 03 Paź 2016 02:23 

srebrny
Niestety, wygląda na to, że koniec z upgrade z użyciem kuponów w najtańszych taryfach:

seat upgrade award is not eligible for the following booking classes: U, P, T. (Effective as of 01.10.2016)

#348 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:07 

Nie odnosząc się wprost do tych zmian, które pewnie radością nie napawają, przypomnę tylko, że w pierwotnych zasadach używania kuponów do upgrade'u był zapis, że upgrade możliwy jest tylko dla taryf flex...

Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

W tzw. międzyczasie wyniki za pierwsze półrocze troszkę się pogorszyły (LF spadł poniżej 70%, wygenerowana strata...)
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:20 

niebieski
Flex jest wymagany przy podwyższeniu klasy za mile, w przypadku kuponów nie było takiego wymogu.
 Profil Relacje PM off  

#350 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:39 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
SPLDER napisał(a):
Niestety, wygląda na to, że koniec z upgrade z użyciem kuponów w najtańszych taryfach:

seat upgrade award is not eligible for the following booking classes: U, P, T. (Effective as of 01.10.2016)

Ktoś sprawdzał czy rzeczywiście już tego przestrzegają? Szkoda, żeby kupony się zmarnowały...

#351 PostWysłany: 03 Paź 2016 14:18 

HON fly4free
Gdzie dokładnie jest ta informacja, bo nigdzie jej nie widzę?

Brzmi to tak jakby dotyczyło upów za mile w ramach M+B na lotach własnych A3; kupony się rządziły dotąd własnymi prawami.
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 03 Paź 2016 14:30 

niebieski
podobno w apce, jest post na FT
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 03 Paź 2016 14:52 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
apka

Załączniki:
20161003_145130.jpg
20161003_145130.jpg [ 125.1 KiB | Obejrzany 1256 razy ]

#354 PostWysłany: 03 Paź 2016 15:20 

HON fly4free
Już widzę, rzeczywiście dotyczy to kuponów. Problem w tym, że klasy rezerw. w A3 się mieszają i nawet opcja flex czasem jest bookowana w którejś z tych.
 Profil Relacje PM off  

#355 PostWysłany: 03 Paź 2016 17:16 

srebrny
Info jest też tutaj: https://en.aegeanair.com/milesandbonus/ ... gram/gold/

Bardzo mi się nie podoba, że Aegean kolejny raz wprowadza zmiany bez uprzedzenia i żadnego "grace periodu".
Za miesiąc kończy się ważność większości bieżących kuponów i można było dać kolejne z nowymi zasadami.

Niemniej dotychczasowa oferta była bardzo "hojna" ;-)

#356 PostWysłany: 03 Paź 2016 17:49 

złoty
Ja dzisiaj mailowo poprosiłem o upgrade na jednej z moich rezerwacji (klasa P). Zobaczymy co odpiszą.
przemos74 lubi ten post.

#357 PostWysłany: 03 Paź 2016 21:00 

HON fly4free
Przyszło teraz potwierdzenie mailowe tych zmian.
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 03 Paź 2016 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
marek2011 napisał(a):
Przyszło teraz potwierdzenie mailowe tych zmian.

Dokładnie:
Cytuj:
We would like to remind you that you have 2 available coupons for complimentary seat upgrade on Aegean and Olympic Air flights! You may use your coupons whether you have purchased a Flex or a Golight ticket (U, P, T fares excluded).

Moreover, travelling Business Class offers you the below privileges:
• 2 hand bags up to 8kg and 5kg respectively
• 2 checked baggage up to 32kg each
• Special check-in counters
• Use of Business Class lounges
• Priority boarding and baggage pick-up

#359 PostWysłany: 03 Paź 2016 23:06 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Też dostałem, w dodatku rzeczywiście na koncie pojawiły się 2 kupony z datą ważności 24 listopada 2016, mimo iż poprzednie wykorzystałem już parę miesięcy temu. Pewnie mają być na otarcie łez.

Ja ich na pewno w tym terminie nie wykorzystam, więc jeśli jest ktoś chętny, to zapraszam.
travelIsFUN lubi ten post.

#360 PostWysłany: 03 Paź 2016 23:29 

HON fly4free
Zmiana jest dość logiczna i oznacza w zasadzie powrót do pierwotnej wersji zaraz po wprowadzeniu kuponów, natomiast wątpliwości budzi 1) forma jej ogłoszenia - bez żadnego wyprzedzenia; 2) problem z zakupem biletu we właściwej klasie rezerwacyjnej, bo A3 po pierwsze nie pokazuje ich wyraźnie na stronie, a po drugie jeśli jest dostępna na dany rejs niższa klasa, to nie ma możliwości zakupu on-line wyższej (flex bookuje też do niższej jeśli ciągle jest w koszyku). Więc można to wtedy zrobić tylko przez call center, za co pobierają dodatkową opłatę.
 Profil Relacje PM off
ted07 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 972 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 49  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości