Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 371 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 25 Mar 2021 23:47 

srebrny
Oprócz formularza proponuję mieć test, bo o ile dotychczas często udawało się bez testu wlecieć do DE, to obecnie, moze być to niemożliwe.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨ Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨
❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸
#202 PostWysłany: 26 Mar 2021 22:56 

Loty: 27
Kilometry: 49 997
niebieski
Dodajmy, że do powrotu do Niemiec/przez Niemcy wystarczy test antygenowy
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 27 Mar 2021 22:30 

Wczoraj wracaliśmy z Meksyku przez Paryż do Berlina W Meksyku zrobiliśmy test antygenowy. Dalej autem do Polski. Przy wsiadaniu w Paryżu mówili aby rejestrować się na stronie przy wjeździe do Niemiec. Mówiliśmy że jesteśmy tranzytem i nie potrzebujemy. Dali nam formularz do wypełnienia. W Niemczech stali i zbierali formularze (jak powiedziałem, że tranzyt to nie chcieli). Kawałek dalej stali policjanci i nas zaczepili. Gdy się dowiedzieli, że jedziemy do Polski autem nie robili żadnych problemów. Nie wołali żadnych testów.
 Profil Relacje PM off
naimad lubi ten post.

#204 PostWysłany: 27 Mar 2021 23:34 

Czy są jakieś restrykcje w lotach wewnętrznych w Meksyku?
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 27 Mar 2021 23:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 28 Mar 2021 01:16 
Awatar użytkownika

Pamietaj tylko, zeby dla swojego wlasnego spokoju wygenerowac QR kod, nawet dla wew. lotu. W jednym przypadku na trzy, poprosili mnie o pokazanie
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 28 Mar 2021 09:13 

platynowy
Federal authorities have decided to close the Chichén Itzá Maya ruin site in neighboring Yucatan state from April 1-4 to avoid the possible spread of coronavirus.

https://apnews.com/article/coronavirus- ... 4e22029ce3
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 28 Mar 2021 10:29 

Loty: 27
Kilometry: 49 997
niebieski
peterjab napisał(a):
Wczoraj wracaliśmy z Meksyku przez Paryż do Berlina W Meksyku zrobiliśmy test antygenowy. Dalej autem do Polski. Przy wsiadaniu w Paryżu mówili aby rejestrować się na stronie przy wjeździe do Niemiec. Mówiliśmy że jesteśmy tranzytem i nie potrzebujemy. Dali nam formularz do wypełnienia. W Niemczech stali i zbierali formularze (jak powiedziałem, że tranzyt to nie chcieli). Kawałek dalej stali policjanci i nas zaczepili. Gdy się dowiedzieli, że jedziemy do Polski autem nie robili żadnych problemów. Nie wołali żadnych testów.

Czy w Paryżu przed lotem do Niemiec ktoś wymagał od Was okazania testu?
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 28 Mar 2021 13:03 

-- 28 Mar 2021 13:52 --

Nie. Test sprawdzali jedynie przy wylocie z Cancun.

-- 28 Mar 2021 14:03 --

Test antygenowy robiliśmy na lotnisku w Cancun, terminal 4. Koszt 290peso. Płatność: gotówką, karta, można też płacić dolarami (17dolarów). Przed wejściem, na ścianie skanuje się kod i samodzielnie rejestruje (dane osobowe, nr lotu itd) co przyspiesza procedurę. W Playa del Carmen test antygenowy za 399peso lub PCR za 1800peso można zrobić na głównej ulicy 5th Av. zaraz przy dworcu ADO.
 Profil Relacje PM off
Anderstud lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#210 PostWysłany: 29 Mar 2021 10:10 

Loty: 129
Kilometry: 330 811
jako, że już wróciłem po 2 tygodniach, jetlag wciąż dusi mnie jak Morawiecki wirusa, to też może trochę napiszę o sytuacji w Meksyku. A nuż się komuś przyda, kto niedługo się wybiera.

Na początek może przedstawię swój plan, który jest do zrobienia bez większego wysiłku i raczej obejmuje większość miejscówek wartych zwiedzenia. W nawiasach miasto noclegu

dzień 0 - przylot (Puerto Morelos)
dzień 1 - Ek Balam, cenote Suytun, Valladolid (Valladolid)
dzień 2 - Chichen Itza, cenote Ik Kil, Izamal, Merida (Merida)
dzień 3 - Celestun, Merida (Merida)
dzień 4 - Uxmal, Pomuch, Campeche (Campeche)
dzień 5 - przejazd do Palenque* (Palenque)
dzień 6 - Palenque, Agua Azul (Palenque)
dzień 7 - Calakmul (Xpujil)
dzień 8 - laguna Bacalar (Bacalar)
dzień 9 - Tulum, Playa Secreto (Playa Secreto)
dni 10-13 to chill przy Playa Secreto i wypady do Puerto Morelos i Playa del Carmen (Playa Secreto)
dzień 14 - powrót
*dnia piątego mieliśmy zaplanowaną od rana Edznę, ale meksykanin nas lekko stuknął na parkingu, a załatwianie formalności z wypożyczalnią zajęło ponad 4h więc odpuściliśmy. Tutaj nadmienię, że mimo tej wpadki w sumie wypożyczalnię SIXT polecam, bo pomijając ten drobny incydent, przy którym straciliśmy jedynie czas (a nie pieniądze), wszystko było tip top.

Teraz kilka spostrzeżeń, dotyczących covidu i nie tylko.

- w stanach Yucatan i Quintana Roo - 90% localesów chodzi w maseczkach, w Campeche mniej, w Chiapas bardzo rzadko. Jeśli chodzisz bez maseczki na ulicy, to nikt nie zwróci ci uwagi, ale myślę, że warto w większych skupiskach ludzi się dostosować. No i oczywiście w zamkniętych pomieszczeniach maseczki obowiązkowo (nawet w 'zielonych' stanach)
- w związku z obostrzeniami covidowymi nie można wspinać się na struktury w Palenque i Uxmal. Podobno tak jest też w Cobie, którą z tego powodu odpuściliśmy. W Uxmal bardzo pilnują, żeby po całym kompleksie chodzić w maseczce (mimo, że praktycznie nie ma tam ludzi)
- bardzo polecamy Calakmul, mimo że dostanie się tam nie należy do najprostszych i zajmuje sporo czasu, widoki i wrażenia rekompensują wszystko
- Ek Balam bardzo podrożało w stosunku do relacji ludzi z internetu i kosztuje teraz ponad 400 pesos za osobę (ale warto)
- glonów na wybrzeżu jest tyle, że można codziennie jeść sushi. Serio, jeśli ktoś planuje teraz wypad nastawiony jedynie na chill w hotelu na wybrzeżu, to może lepiej poczekać do drugiej połowy roku. Z każdym dniem na Playa Secreto było tych glonów na plaży i w wodzie coraz więcej i coraz trudniej było to uprzątnąć. Ok, glony może nie sprawiają, że nie da się kąpać (bo się da, bez problemu), ale mimo wszystko odbierają trochę uroku plażom, no i na instagramowe zdjęcia nie ma co liczyć. Od razu zaznaczę tu, że nie mam pojęcia jak to wygląda w tych najdroższych hotelach np. w Cancun, ale widzieliśmy sytuację przy resortach położonych blisko nas (Valentin i jeszcze jakiś inny, którego nazwy nie pamiętam) no i szału nie było.
- im dalej od wybrzeża tym trudniej porozumieć się po angielsku. Bardzo polecam ogarnięcie chociaż podstaw hiszpańskiego. Zarówno Wam będzie dużo łatwiej, a i localesi się ucieszą
- kuchnia meksykańska jest kapitalna. Tylko raz się nacięliśmy na słabo przyrządzone jedzenie (Cafe Jade w Palenque). Radzę spróbować tej słynnej cochinity pibil. Jedliśmy ją dwa razy. Raz w Campeche w knajpie przy murach, a drugi raz kupiliśmy na rynku w Bacalar i wzięliśmy do hotelu na śniadanie.
- pierwsze tankowanie na stacji benzynowej to od razu próba oszustwa (dałem 500 pesos, a gościu do mnie, że dałem 50), ale po kłótni po hiszpańsko-angielsko-polsku koleś odpuścił. Ogólnie im więcej ludzi kręci się przy dystrybutorze tym gorzej. To była jedyna taka akcja, ale od tamtej pory mieliśmy oczy dookoła głowy
- drogi są średnie. Na trasie Palenque-Campeche trzeba jechać BARDZO ostrożnie (najlepiej podczepić się i jechać za kimś), bo dziury pojawiają się nagle i czasem nie ma nawet możliwości ominięcia. Tak samo wszechobecne są progi zwalniające, które nie zawsze są dobrze oznaczone.
- w Celestun zobaczenie flamingów jest obecnie prawie niemożliwe. Pytałem osobę, która była w Rio Lagartos i też nie miała tego szczęścia
- Chichen Itzę polecam z samego rana, nawet przed otwarciem. Gdy wychodziliśmy około 12 kolejka była tak na oko na 3-4h stania i czekania. Btw, jeśli w Chichen Itza płacicie kartą to trzeba podejść do dwóch okienek co wydłuża proces
- trasa na odcinku pomiędzy Playa del Carmen i Puerto Morelos jest obecnie w remoncie. Czasami tworzą się takie korki, że trzeba doliczyć 1-2h na przejazd. Warto to wiedzieć jeśli np. masz nocleg w PDC i planujesz trasę na lotnisko.
- testy na lotnisku w Cancun można wykonać praktycznie od ręki na terminalu 4. Jesteśmy ozdrowieńcami, więc nie robiliśmy (poza tym już w Warszawie nikt nic nie sprawdzał), ale jak coś to nie trzeba specjalnie szukać nic na ulicy, tylko podejść tam i za 30 minut jest wynik. Na lotnisku na wylocie trzeba też wypełnić krótki formularz i wygenerować QR kod, który strona meksykańska sprawdza i to właściwie tyle. Ani nikt z Lufthansy ani nikt w Niemczech nie robił żadnego problemu ani na wylocie ani na powrocie
- jak coś mi się jeszcze przypomni to może dopiszę :) w razie pytań dawajcie znać!
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#211 PostWysłany: 29 Mar 2021 10:17 
Awatar użytkownika

platynowy
A jak sytuacja kolorystyczna wody w Bacalar?
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 29 Mar 2021 10:36 

Loty: 129
Kilometry: 330 811
Jest ładnie i faktycznie woda w różnych miejscach ma różne kolory, które dość łatwo dostrzec (oczywiście im dalej od brzegu tym fajniej) jednak nie mam porównania do tego co było kiedyś, więc może kiedyś było jeszcze lepiej. Mogę jedynie powiedzieć, że jak na pierwszy raz, to miejsce mnie nie rozczarowało i na pewno warto tam spędzić nawet więcej niż jeden dzień, jeśli chcesz np. wynająć kajak i popływać po lagunie samemu, a nie na wynajętej łódce.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Tenroh uważa post za pomocny.

#213 PostWysłany: 29 Mar 2021 18:15 

Hej, a czy ktoś leciał z MEX w ostatnich dniach Lufthansa? Wiem, że Niemcy wprowadzili obowiązkowe testy dla wszystkich parę dni temu, ale według informacji na stronie lufthansy nie dotyczy to tranzytu. Z tego co widziałam w poprzednich postach, rzeczywiście wystarczyło w przeszłości powiedzieć że w Niemczech jedynie przesiadka i nie było problemu. Czy ktoś wie czy dalej tak jest? Wcześniej chciałam zrobić test, w celu zwolnienia z kwarantanny w Polsce, jednak w związku z nowymi zasadami, wg mnie nie ma sensu robić go przed wylotem (nie będzie u nas respektowany), a dopiero w Polsce po przylocie, jednak nie chce mieć problemów z wejściem do samolotu
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 29 Mar 2021 18:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zrobić test antygenowy w Meksyku za grosze, i będzie ok.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 31 Mar 2021 08:30 

Aktualnie prawdziwy Meksyk z testami. Niemcy wymagają testu nawet jeśli we Frankfurcie jesteś na transferze. Co lepsze szczepionka nie zwalnia Cię z konieczności posiadania testu 🤣.

„ Do I have to get tested if I’m already vaccinated?:

At the moment passengers cannot replace a COVID-19 test result wit a vaccination certificate. If the country you're entering requires a negative COVID-19 test result, you are still required to fulfill this obligation.”

„ all passengers aged six years or older who wish to enter Germany on flights from risk and non-risk areas must present a negative Covid 19 test at the time of departure. Without negative test proof, you cannot be carried. This was decided by the German government. This rule also applies to all passengers with a connecting flight in Frankfurt or Munich.”

Plus kolejny test wymagany w PL. 😀 tak się zarabia pieniądze w tych czasach moi drodzy.
 Profil Relacje PM off
naimad lubi ten post.

#216 PostWysłany: 03 Kwi 2021 14:14 

srebrny
peterjab napisał(a):

Test antygenowy robiliśmy na lotnisku w Cancun, terminal 4. Koszt 290peso. Płatność: gotówką, karta, można też płacić dolarami (17dolarów). Przed wejściem, na ścianie skanuje się kod i samodzielnie rejestruje (dane osobowe, nr lotu itd) co przyspiesza procedurę.

Ile czasu trzeba być przed lotem? Długa kolejka? Jak to ogólnie wygląda czasowo?
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 03 Kwi 2021 15:50 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
W moim wypadku 1 osoba przede mną, wystarczy być 30 minut wcześniej niż normalnie.
opo uważa post za pomocny.

#218 PostWysłany: 03 Kwi 2021 16:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Szybki poradnik co do testów dla wracających z Meksyku.

1) Testy antygenowe:
a) Najlepiej pytać w hotelu. Wiele hoteli oferuje za darmo testy antygenowe jeżeli oczywiście korzystamy z danego hotelu. Nie zawsze się tym afiszują więc trzeba pytać w recepcji.
UWAGA:
- trzeba się umówić wcześniej w hotelu na badanie, bo często do hotelu przyjeżdża ktoś ze szpitala o określonej godzinie danego dnia (tylko raz). Musisz to zgrać ze swoim lotem.
- trzeba zaznaczyć, że chce się mieć na wyniku datę pobrania próbki (zdarza się, ze tego nie ma i trzeba kwity poprawiać. Poprawią bez problemu, ale nie zawsze jest na to czas).
- wynik nie jest w kilka minut, tylko w kilka godzin, bo... ...bo tak jest w tym przypadku (papierki latają między hotelem/szpitalem itd).
b) na lotnisku w Cancun - 290 pesos (ok 60pln). Raczej bez większych kolejek (jak nie w jednym terminalu to w drugim), ale ja bym i tak przeznaczył nieco czasu w razie "W"
c) w aptekach lub innych punktach. Ceny podobne.

2) Testy PCR (np. niezbędne do Portugalii - aktualnie również w tranzycie)
a) najtaniej w Canun w Salud Digna - 950 pesos (ok 190pln).
Problem tu jest taki, że długo czeka się na wyniki (oficjalnie 48h-72h). Próbki są wysyłane ok 13:00 każdego dnia do Mexico City do analizy, dlatego warto się przebadać w godz. 11:00-12:00, wtedy wynik masz niemal w 48h. Jeżeli przebadasz się po 13:00 to czekasz ekstra 24h, dlatego oficjalnie podają 48h-72h. Wyniki przychodzą na WhatsApp'a w formie PDFa. Na pobranie trzeba się zarejestrować i zabookować termin z wyprzedzeniem. Dla mnie problemem tutaj było umówienie się na badanie, bo trzeba umówić się przez formularz na WWW, a tam nie przyjmuje nr tel. zagranicznego. Musiałbym mieć SIM z Meksyku, a akurat nie miałem.
Jak byłem u nich osobiście to bez problemu rozmawiali po angielsku, co się nie często zdarza w takich punktach.
Pobierają w namiotach na tylnym parkingu przychodni (trzeba obejść cały budynek - nie wchodzić oficjalnym wejściem, tylko iść przez bramę -> na parking -> i dalej na tył budynku)
Lokalizacja w "walking distance" z dwora ADO.

Załącznik:
salud1.jpg
salud1.jpg [ 166.71 KiB | Obejrzany 1160 razy ]

Załącznik:
salud2.jpg
salud2.jpg [ 204.04 KiB | Obejrzany 1160 razy ]

Załącznik:
salud3.jpg
salud3.jpg [ 150.17 KiB | Obejrzany 1160 razy ]

b) Ja w końcu zrobiłem testy w Amatista Center w Plata del Carmen za 1800 pesos (ok 360pln). Wynik w ok 24h (PDF na maila). W PDFie wszystko ok - po angielsku, z datą pobrania itd. Gotowe do zabrania ze sobą na lot. Również "zamykają" próbki ok godz. 13:00, więc najlepiej badać się ok 11:00-12:00. Ja trafiłem na małą kolejkę i krótką przerwę kolesia pobierającego smarki i miałem stresa, że nie zdążą, ale rzutem na taśmę sie udało. Radzę jednak być wcześniej niż później z uwagi na ew. kolejkę.
Rozmawiają po angielsku bez problemu.
Pobierają w swoim punkcie sąsiadującym z dworcem ADO i blisko promu na Cozumel. Dobra lokalizacja.
Nie idzie się do nich dodzwonić. Na miejscu obsługa ok, choć grzebią się strasznie generując kolejkę ludzi stojącą na słońcu przed budynkiem. W środku już klima.
Można płacić kartą (poza American Express której nie przyjmują).

Załącznik:
amatista1.jpg
amatista1.jpg [ 265.59 KiB | Obejrzany 1160 razy ]

Jeszcze lista miejsc gdzie można się przetestować w Meksyku (podziękowania dla @tropikey !):
https://sedeturqroo.gob.mx/ARCHIVOS/TABLA-1-C19-ING.pdf

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 04 Kwi 2021 00:31, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#219 PostWysłany: 03 Kwi 2021 18:10 

srebrny
przemos74 napisał(a):
W moim wypadku 1 osoba przede mną, wystarczy być 30 minut wcześniej niż normalnie.

Gdzie tego punktu szukać na 4? Na jakimś parkingu?
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 04 Kwi 2021 22:28 

Na 4 terminalu lab jest w rogu przy drzwiach wyjściowych. Można płacić Pesos, USD oraz karta. Sprawdź czy o tej godzinie co wylatuje Twój samolot nie ma tez innych startów bo potrafią być kolejki do 1 godziny oczekiwania na pobranie próbek. Wyniki antygenowego dostaliśmy po 15 minutach na mail i można je było dostać tez w formie papierowej. Wyniku testu wymagali obsługa Lufthansy na lotnisku w Cancun, niemiecka kontrola paszportowa na transferze we Frankfurcie oraz polska straż graniczna w KRK. Wszędzie testy były akceptowane.
 Profil Relacje PM off
opo uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 371 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość