Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1049 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 53  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Malediwy
#441 PostWysłany: 05 Mar 2013 14:19 

W dobrym resorcie nawet w maju z fakultetami nie wyjdzie taniej All jak 15tys.zł na 7 noclegów / 2 osoby.
Nie ma takiej możliwości. Ja już raz kombinowałem i przeliczałem to wszystko.
Może w czerwcu by się udało takie coś zorganizować, ale ja nie biorę pod uwagę w ogóle okresu od połowy maja do końca listopada, bo nurkuję i łowię ryby, a tam potrafi konkretnie lać przez kilka dni, morze jest często wzburzone, komunikacja morska utrudniona. W ogóle najlepsza pogoda jest od połowy grudnia do końca kwietnia. W zależności od atolu w grudniu i kwietniu woda jest najbardziej przejrzysta.
Przeważnie gdy gdzieś się udaję w dalekie podróże mam do dyspozycji max 10tys zł na 2 osoby.
Przecież jasne jest, że gdybym mógł zamieszkać w dobrym resorcie i wyrobić się w tej kwocie z wycieczkami, wtedy bym się nie zastanawiał.
Zawsze trzeba na spokojnie wszystko przeliczyć. Malediwy są specyficzne ze względu na koszt transferu, miejscowe podatki i różne inne opłaty, o których często można się dowiedzieć podczas wymeldowania, jeśli wcześniej nie doczytaliśmy. Najlepiej brać All i wtedy wszystko jest jasne, ale należy również dokładnie sprawdzić czy wszelkie podatki są wliczone. Czasami małym druczkiem jest napisane że doliczają również opłatę za serwis 10%. Byle jaki drink potrafi kosztować 25 USD.
Przeszedłem przez to i stwierdziłem, że mnie nie stać na dobry resort w tym okresie kiedy chciałbym tam być.
10dni albo 2 tygodnie w dobrym resorcie + fakultety by mnie zrujnowało finansowo :) Lepiej byłoby czaić się na jakiegoś lasta z Niemiec, ale nie ma gwaracji, że się trafi.

Ostatnio edytowany przez Robot 05 Mar 2013 14:47, edytowano w sumie 5 razy
 Profil Relacje PM off  

Jarmark bożonarodzeniowy w Bukareszcie 🇷🇴🎄 Loty i noclegi za jedyne 450 PLN ✨ Jarmark bożonarodzeniowy w Bukareszcie 🇷🇴🎄 Loty i noclegi za jedyne 450 PLN ✨
Greckie all inclusive 🇬🇷🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu za 2122 PLN Greckie all inclusive 🇬🇷🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu za 2122 PLN
#442 PostWysłany: 05 Mar 2013 14:25 

Proszę Was-djlmy juz spokój z tymi jałowymi dyskusjami bo zagląda tu całe gro ludzi,dla których nawet nalmniejszy szczegół i najmniejsza informacja głownie odnosnie Maafushi i wycieczek z tej wyspy są czyms cennym
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 05 Mar 2013 14:55 

to co Robot napisał jest ważne.. jak tak czytam ludzi którzy się licytują która oferta tańsza to mnie bierze. sam nie wiem jak będzie wyglądało wymeldowanie a może być to ciekawe przeżycie. wolałbym zapłacić za noclegi od razu i pozbyć się części pieniędzy. druga sprawa to właśnie ich różne taxy itd. co z tego, że gdzieś GH jest tańszy jak Service Charge jest wysoki. no i miód malina TAX wyższy niż 8% bo właściciel sobie dolicza coś extra. na allegro czasem można kupić telefon za złotówkę z wysyłką za 2000 zł.. kupują? kupują!

więc może jakaś relacja z wymeldowania? :)

Ostatnio edytowany przez 8am, 05 Mar 2013 14:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 05 Mar 2013 14:55 

|...o...|, na jakiej stronie znalazłeś ten resort w takiej cenie? Dzieki!

#445 PostWysłany: 05 Mar 2013 15:41 

Na maj i czerwiec może coś się uda wyhaczyć, bo jak pisałem w innych terminach wątpię.
Jeśli na stronie pośrednika nie ma wyraźnej informacji, że oferta zawiera wszystkie miejscowe podatki i opłaty, wtedy od razu trzeba mnożyć widoczną cenę conajmniej X 1.25
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 05 Mar 2013 15:56 

mufi my wykupiliśmy hotel z niemieckiego biura podróży,wszystko masz w cenie,a co za tym idzie na miejscu nie zaskoczą Cię żadnymi dodatkowymi opłatami.
 Profil Relacje PM off  

#447 PostWysłany: 05 Mar 2013 18:55 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Przepraszam, ale czy jest na tym forum moderator?
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 05 Mar 2013 19:33 

Witam wszystkich.Wczoraj wróciliśmy z dziewczyną z Malediwów.Byliśmy 5 nocy w resorcie Ranvelli Village Resort.2 noce na wyspie Maafushi w guest housie Arena Lodge oraz jedną noc w samym Male,gdyż wylot mięliśmy o 9:55 rano.Malediwy są przepiękne i niesamowicie gorące.Nigdzie na świecie nie ma takich widoków jak tam.W drodze powrotnej mięliśmy 18 godzinne lądowanie w Dubaju,więc wyskoczyliśmy na miasto.Wieżowce w Dubaj robią wrażenie.Aha!Na Maafushi można opalać się w bikini.Jest tam wydzielona nie za duża plaża dla turystów,gdzie jak najbardziej dziewczyny mogą się kąpać i opalać bez obaw.Jak macie jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem.
Czarek
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 05 Mar 2013 19:49 

cezgre napisał(a):
Witam wszystkich.Wczoraj wróciliśmy z dziewczyną z Malediwów.Byliśmy 5 nocy w resorcie Ranvelli Village Resort.2 noce na wyspie Maafushi w guest housie Arena Lodge oraz jedną noc w samym Male,gdyż wylot mięliśmy o 9:55 rano.Malediwy są przepiękne i niesamowicie gorące.Nigdzie na świecie nie ma takich widoków jak tam.W drodze powrotnej mięliśmy 18 godzinne lądowanie w Dubaju,więc wyskoczyliśmy na miasto.Wieżowce w Dubaj robią wrażenie.Aha!Na Maafushi można opalać się w bikini.Jest tam wydzielona nie za duża plaża dla turystów,gdzie jak najbardziej dziewczyny mogą się kąpać i opalać bez obaw.Jak macie jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem.
Czarek

Witam

mam pytanie dotyczące zakupów.Czy można na Maafushi kupić ryby i owoce morza aby samemu sobie je przyrządzić?Oraz czy z wyspy odpływają promy nie tylko do Male ale na jakieś inne wyspy zamieszkałe przez ludność lokalną?Proszę jeszcze o jakieś konkretne informacje np.na temat hotelu w którym mieszkaliście.
Pozdr.
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 05 Mar 2013 19:56 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
Coniferka napisał(a):
cezgre napisał(a):
Czarek

Witam

mam pytanie dotyczące zakupów.Czy można na Maafushi kupić ryby i owoce morza aby samemu sobie je przyrządzić?Oraz czy z wyspy odpływają promy nie tylko do Male ale na jakieś inne wyspy zamieszkałe przez ludność lokalną?Proszę jeszcze o jakieś konkretne informacje np.na temat hotelu w którym mieszkaliście.
Pozdr.

Mozna zlowic samemu podczas wyprawy lodzia :)

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 05 Mar 2013 20:05 

Antia napisał(a):
Coniferka napisał(a):
cezgre napisał(a):
Czarek

Witam

Pozdr.

Mozna zlowic samemu podczas wyprawy lodzia :)

No też racja ale może jakiś tubylec sprzeda parę sztuk rybek -tym najbardziej leniwym:)??
A owoców morza raczej na wędkę nie da rady,także wolę mieć na straganie:)
Czyli wnioskuję że nie ma gdzie kupić?
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 05 Mar 2013 20:37 

Loty: 53
Kilometry: 121 490
Czytam i czytam i zastanawiam się skąd te ceny ?
Ok, sa resorty z wysokimi cenami ale jest sporo z niższymi.
Nie da sie ponizej 15-20 tysiecy?

Da sie w wielu dobrych wg mnie resortach.
Choć pewnie usłyszę od guru Malediwów vel Robota że te resorty są do niczego...

Podam za chwile ceny końcowe z nazwami, opcja al, 8 noclegów, 2+1, z transferem w obie strony.
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 05 Mar 2013 21:04 

Nigdy nie uważałem się za guru.
Było już o tym i nie warto dodawać kolejnych uszczypliwości.
Każdy niech spędza czas jak mu pasuje.
Nie ma takiej możliwości żeby zorganizować wyjazd do resortu za mniej jak 10tys. zł za 2 osoby, z takimi wycieczkami które można zorganizować z lokalesowych wysp. Jeśli komuś odpowiada siedzenie tylko w resorcie, wtedy w maju albo czerwcu może ogarnąć za około 10tys. Nie przeczę.
Koszt wykupienia jakiegoś atrakcyjnego resortu, który składa się z czegoś więcej niż kilku domków troglodytów, restauracji i barku, w opcji All, wyniesie z podatkami w granicach minimum 7500zł i to tylko w maju albo czerwcu, a gdzie koszt biletów i wycieczek?
Dziennie trzeba średnio przeznaczyć 500zł na wycieczki na 2 osoby, więc już 7 dni + bilety daje 6500zł.
Dodając do tego nocleg za około 250zł = 1750zł + koszt posiłków wyjdzie 10tys.
Dobrą opcją dla niektórych jest kilka dni w resorcie i kilka na lokalesowych wyspach.
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 05 Mar 2013 21:39 
Awatar użytkownika

Jestem świeżo po urlopie na Maafushi, hotel Leisure Botique. Widzę sporo pytań odnośnie samego hotelu, wyspy czy wycieczek, dlatego jak ktoś chce, może pisać na maila Madziap9@poczta.fm chetnie odpowiem!
Zapraszam również tu http://klee1983.blogspot.com/2013/02/11 ... ng-is.html
gdzie umieszczam na bierząco sporo zdjęć z trasy, resortów oraz samej wyspy Maafushi.
 Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 05 Mar 2013 22:04 

:-)) troszkę dystansu do siebie, nie dodałam ;-) przy guru ale to nie była uszczypliwość. poważnie
po prostu taki jest odbiór twoich postów.
choć ja planując wyjazd staram się czytać je wszystkie, akurat może cos ciekawego dla siebie wyciągnę.

Najważniejsze jest myślę nie ocenianie czy ktoś ma chęć odpoczywać w resorcie i wybrać się tylko na 1-2 wycieczki, czy ktoś ma chęć aktywnie opłynąc różne miejsca - każdy robi to na co ma chęć lub środki.
I choć ja wolę aktywne zwiedzani, tym razem chyba mi się nie chce i biorę pod uwagę chęć męża i możliwości córki.

Mamy chęć poodpoczywać, więc zdecydowaliśmy się na resort i pewnie jakies 2 miejsca będziemy chcieli jeszcze zobaczyć. a nie jest nam obce zwiedzanie aktywne, tak obejrzeliśmy 2x wenezuele. Po prostu tu będziemy odpoczywać i cieszyć sie kolorami.
W taki sposób o jakim piszesz zwiedziłam archipelag Los Roques, widoki i plaże nieco podobne do Malediwów choć wyspy bez resortów. Dlatego tu pozwolę sobie na lenistwo :-)

Tutaj kilka orientacyjnych cen resortów, beach bugalowy lub superior room
3osoby (2+1dziecko, all, 8 noclegów,przełom IV/V, transfer)

Holiday Island Resort 12800 (FB 8100)
Bandos Resort 12900 (FullBoard 8620)
Chaaya Dhonvelli 12100 (FB 9700)
Chaaya reef Ellaidhoo 12000 (FB 9100)
Holiday Inn Kandooma 16800
Kurumba 14000
Paradise Island 12500 (FB 9300)
Velidhu 11800
Adaaran Select Hudhuran Fushi Island 9700
Adaaran Select Meedhupparu Island Resort 9950

Pozdrawiam
wszystkim życze udanego wyjazdu

gdyby ktoś kiedyś planował wyjazd do Wenezueli moge podac namiary fantastycznych budzetowych miejsc :-)
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 05 Mar 2013 22:16 

[quote="klee1983"]Jestem świeżo po urlopie na Maafushi, hotel Leisure Botique. Widzę sporo pytań odnośnie samego hotelu, wyspy czy wycieczek, dlatego jak ktoś chce, może pisać na maila Madziap9@poczta.fm chetnie odpowiem!
Zapraszam również tu http://klee1983.blogspot.com/2013/02/11 ... ng-is.html
gdzie umieszczam na bierząco sporo zdjęć z trasy, resortów oraz samej wyspy Maafushi.[/quo

:shock: takie wiadomosci sa bezcenne-brawo
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 05 Mar 2013 22:53 

zdjęcia cudowne!!!
sama przyjemność podczas czytania.
 Profil Relacje PM off  

#458 PostWysłany: 05 Mar 2013 23:56 
Awatar użytkownika

@ PawełWrocław:
chętnie odpowiem na Twoje pytania, ale nie mogę odpisać na prywatną wiadomość, bo chyba za mało się udzielam na forum :roll: Podaj prywatnego maila, a na pewno napiszę ;)

@ Kasia6555 i pearl24: miło mi to słyszeć, dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 06 Mar 2013 01:35 

Dzięki klee1983 :-) za te opisy i zdjecia.

Pewnie żal było wracać. Życzę kolejnych niesamowitych wojaży.
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 06 Mar 2013 10:31 
Awatar użytkownika

Heh, dzięki! :) Nie spodziewałam się takiego "ruchu w interesie", od wczoraj od 22 mój blog został odwiedzony ponad 500 razy :D A już pisze się kolejny post, będzie o resorcie o nazwie Fihalhohi

Załączniki:
11102526.jpg
11102526.jpg [ 21.61 KiB | Obejrzany 759 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1049 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 53  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość