Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Malaria VFA i okolice
#1 PostWysłany: 08 Maj 2024 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Czy ktoś z licznego grona odwiedzających Kasane Vic Falls i okolice może się pochwalić czy malarone był konieczny? Tam gdzie my byliśmy w Zimbabwe problemu nie ma, ale okolice wodospadów to inna bajka.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#2 PostWysłany: 08 Maj 2024 13:13 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Zależy od sezonu..., w marcu ja brałem malarone, ale komarów było mało.

#3 PostWysłany: 08 Maj 2024 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Łykaliśmy Malarone, ja używałem mugi obsesyjnie, nie dziabnął mnie ani jeden komar, pozostałą trójka psikała się sporadycznie, dość mocno pogryzieni, malarii nie przywieźliśmy. Byliśmy w marcu. Nasz lekarz tropikalny kazał brać to łykaliśmy.

Ostatnio edytowany przez paweł p, 08 Maj 2024 13:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 08 Maj 2024 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Tak pytam o mokre sezony, najpewniej pierwszy tydzień lutego w rejonie wodospadów jeszcze nie wiem czy Zambia czy inny kierunek a potem tydzień w Imire.
Na drugi tydzień bez problemu, ale pierwszy pewnie skończy się na pigułkach, bo będziemy z emerytami lecieć i nie ma ich co eksponować.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Maj 2024 14:24 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Będziemy koniec maja - początek czerwca i poważnie rozważam czy nie zażywać

#6 PostWysłany: 08 Maj 2024 14:50 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Byliśmy w lutym, w VFA i Livingstone komarów było dość dużo. Spaliśmy pod moskitierami ale i tak czasem jakiś ugryzł.
My braliśmy Falcimar, to jest jednak jeszcze rejon występowania malarii (chociaż tak na granicy) więc ryzyko zarażenia jest. Na południe od VFA już ryzyko jest znacznie niższe.
 Profil Relacje PM off
pkasprus lubi ten post.
zawiert uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 09 Maj 2024 10:25 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Wróciliśmy w poniedziałek kilka dni temu. W Kasane i Chobe komarów prawie nie było. W Livingstone spaliśmy nieco pod miastem przy samej rzece i tam komarów było bardzo dużo. Przy wodospadach pewnie przez mgiełkę wodną jest raczej czysto, ale jak po stronie Zambijskiej zeszliśmy na dół w stronę mostu to tam robactwa było sporo. Moją żonkę tam coś ugryzło w okolice ucha i w ciągu kilku minut od bólu ucha przeszło do mocnego bólu połowy twarzy. Dziwne, bo nie było widać miejsca ukłucia, dopiero wieczorem znaleźliśmy pęcherzyk. Na szczęście w ciągu niecałej doby wszystkie objawy powoli zeszły. Próbowałem nawet szukać co to mogło być, ale bez powodzenia ;)
Ja niewiele psikałem się mugą i nic mnie nie ugryzło, żonka psikała się mocno, a i tak wróciła pogryziona. Bierzemy malarone.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Maj 2024 15:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Potwierdzam, co pisze @olus. Też luty, też falcimar, bo też w VF, Chobe i Livingstone trochę tego latało. Muga i moskitiera, a i tak coś zawsze pogryzie. W Bulawayo już czyściej.

W Tabonina Guesthouse w Livingstone mają kota, który za sporadyczne dokarmianie dość skutecznie ogarnia robactwo, gdy siedzi się nad basenem. Chyba że zaśnie, to wtedy nie.

#9 PostWysłany: 17 Lip 2024 11:42 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
Byliśmy w marcu dużą grupą. Wiele osób nie brało nic na malarię i nic nas nie spotkało.

#10 PostWysłany: 06 Lis 2024 21:49 

Loty: 119
Kilometry: 221 173
Świeżo po powrocie kilka dni temu- pora sucha, więc zarówno brak komarów jak i wody w wodospadzie ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość