Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 11 Sty 2016 14:46 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
niebieski
obibok napisał(a):
Najkorzystniej jest zamówić sobie kartę Tallinja. Za przysłanie do Polski zapłaciłem € 6...

@obibok Zapomniałeś, że teoretycznie trzeba jeszcze dodać 5 €, bo od stycznia miała już być płatna. Ktoś sprawdzał już może?

@bonieq2 nasze ostatnie z adresem na Malcie szły około miesiąca (rejestracja pod koniec września).

-- 11 Sty 2016 13:52 --

Co do przechowalni bagaży, we Florianie na Valletta Waterfront jest terminal dla statków pasażerskich. Tam tez może być przechowalnia.

Ostatnio edytowany przez ahdar, 11 Sty 2016 15:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#282 PostWysłany: 11 Sty 2016 14:54 

srebrny
Ano racja, teraz doszedł kolejny haracz, by móc w pełni wyrazić radość z przymusu korzystania z elektronicznego wynalazku. Co ciekawe, niby takie same unijne standardy, a w Polsce takie opłaty nie są dozwolone.
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 18 Sty 2016 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 149 975
srebrny
Gorąco polecam korzystanie z Hoppa i bookowanie „Shared Speedy Shuttle - 4 stops max”.

Zarezerwowaliśmy przejazd OW z lotniska do hotelu w Qawrze, 22 zł za dwie osoby (z kodem JAN25). Przyjechał Peugeot 308 i zrobił się z tego private transfer, w 25 minut na miejscu. Pierwszy „wow”. Zachęceni zarezerwowaliśmy powrót na lotnisko z hotelu w St. Julian's. Również przyjechał Peugeot 308 (tym razem kombi) i znowu private transfer - na lotnisku byliśmy po 12 minutach. Tym razem ta przyjemność kosztowała z kodem 15 PLN, czyli jakieś dwa złote drożej niż byśmy zrobili to autobusem z biletem jednorazowym... Drugie „wow” i jesteśmy kupieni na przyszłość ;)

W obu przypadkach dostawcą usługi był William's Garage. Podczas rezerwowaniu powrotu przez Hoppa czyli trasy OW z hotelu / miasta na lotnisko należy jednak uważać, ponieważ widzą to w systemie odwrotnie - jako rezerwację z lotniska do hotelu - i w ciągu 24h przed godziną odlotu warto do nich zadzwonić celem wyprostowania tematu. Na maile nie odpisują ;)

Zakładam, że może też tak być ze względu na niski sezon, a może po prostu mieliśmy podwójne niezwykłe szczęście. W każdym razie podczas następnego pobytu na Malcie zdecydowanie będę próbował dalej w ten sam sposób.

Na marginesie: Hoppa okazała się o wiele tańsza niż TravelRepublic.
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.
cypel uważa post za pomocny.

#284 PostWysłany: 18 Sty 2016 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
ahdar napisał(a):

@obibok Zapomniałeś, że teoretycznie trzeba jeszcze dodać 5 €, bo od stycznia miała już być płatna. Ktoś sprawdzał już może?

@bonieq2 nasze ostatnie z adresem na Malcie szły około miesiąca (rejestracja pod koniec września).

Moje karty zamówione w listopadzie dotarły w ubiegły weekend. Opłata nie została naliczona. Nie wiem jak jest z kartami zamawianymi obecnie. To, że zapowiedziano zmiany i opłatę, to jedno, a ich wprowadzenie to drugie. To jest Malta, tego nie ogarniesz ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#285 PostWysłany: 18 Sty 2016 19:09 

srebrny
Ja chyba w piątek klikałem w formularz i wyświetliło opłatę za przesyłkę, ale za wydanie karty nie. Więc próbować można.
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.
ahdar uważa post za pomocny.

#286 PostWysłany: 07 Lut 2016 10:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest w moim odczuciu bardzo bezpiecznie. Imigranci są zauważalni, jest duży obóz na południe od lotniska, ale raczej są bezproblemowi. W ciągu ostatnich kilku miesięcy ani ja, ani nikt z moich znajomych nie miał żadnych nieprzyjemnych sytuacji. Zdecydowanie nie można natomiast zgodzić się ze stwierdzeniem, że większość mieszkańców to imigranci (niezależnie od ich narodowości).
Najtańsze i najmniejsze auto na 5 dni - ok. 50-60 euro za całość. W moim odczuciu warto, komunikacja publiczna ma dość gęstą sieć, ale problemy z nią związane to dopiero chiński cyrk. Pamiętaj, że ruch lewostronny.

Do mieszanki włoskiego z północą Afryką (aczkolwiek to jednak kultura europejska przebija się na pierwszy plan) dodałbym jeszcze pewien element brytyjskości.
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.

#287 PostWysłany: 07 Lut 2016 13:01 

srebrny
bonieq2 napisał(a):
Jest w moim odczuciu bardzo bezpiecznie. Imigranci są zauważalni, jest duży obóz na południe od lotniska, ale raczej są bezproblemowi.

Ja w ogóle ich nie zauważyłem.
Cytuj:
Zdecydowanie nie można natomiast zgodzić się ze stwierdzeniem, że większość mieszkańców to imigranci (niezależnie od ich narodowości).

Przedmówca chyba miał na myśli pierwotne pochodzenie. W końcu jak człowiek widzi i słyszy Maltańczyków, to czasem ma wrażenie, że ma do czynienia z Arabami, a jednocześnie to najbardziej katolicki naród w Europie.
Cytuj:
Do mieszanki włoskiego z północą Afryką (aczkolwiek to jednak kultura europejska przebija się na pierwszy plan) dodałbym jeszcze pewien element brytyjskości.

Ślady brytyjskiego jarzma są widoczne, jak na Cyprze. No i ten język. Ciężko znaleźć maltański; wszystko jest po angielsku.
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.

#288 PostWysłany: 10 Lut 2016 10:21 

srebrny
Jeśli zdecydujesz się na autobusy to proponuję jechać w innym kierunku niż wszyscy, którzy z lotniska jadą do Valetty i na tej trasie autobusy stoją często w korkach. Czyli najpierw Blue Grotto, potem klify Dingli, Mdina i stamtąd do Valetty. Sprawdź sobie autobusy w necie. Na takiej trasie są dość krótkie dystanse do pokonania i łatwo całość ogarnąć. Wbrew niektórym wpisom autobusy dość często kursują punktualnie, szczególnie z początkowych przystanków na trasie, potem jest jak wszędzie na świecie, w zależności od korków.
Gozo w tak krótkim czasie jest nie do wykonania, bo połowę czasu spędzisz w drodze. A widoki z trasy, poza kilkoma miejscami, nie są specjalnie atrakcyjne.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 11 Lut 2016 13:06 

W piątek 29 kwietnia o 6:50 mam lot z Malty do Poznania a nocleg prawdopodobnie będę miał w okolicach Buggiby. Jak waszym zdaniem najszybciej i najtaniej dotrzeć na lotnisko żeby nie ryzykować spóźnienia? Zastanawiałem się na travelrepublic ale nie wiem czy o 5 rano nie będzie z tym problemu. A może komunikacja autobusowa? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to z góry dziękuje.
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 11 Lut 2016 13:24 

Loty: 476
Kilometry: 937 458
1. Opłata za kartę to 5€, do tego dochodzi opłata za wysyłkę (teraz obowiązkowa) i minimalne doładowanie 20€. To wszystko od 1 lutego AD.
2. Na tak wczesny lot pozostaje taksówka lub shared bus, żadna z linii lotniskowych X nie jedzie tak rano. Niestety. Inaczej nie zdążysz.
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 11 Lut 2016 15:49 

srebrny
@murzyn.sp: Autobus odradzam, bo pierwsze X3 dociera na lotnisko dopiero o 6:32. Inne nie lepiej.
@Essi: Hm, jak ja zamawiałem kartę, to nie było opłaty za wydanie, a koszt przesyłki się zwrócił i jeszcze dostałem € 10 gratis.
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 04 Mar 2016 02:55 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
Ja byłem 2x w Bugibbie i na Golden Bay, Paradise Bay blisko. Najgorszy x3 na lotnisko bo jedzie 1.5h.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 09 Mar 2016 11:54 
Awatar użytkownika

srebrny
luziczek napisał(a):
Gorąco polecam korzystanie z Hoppa i bookowanie „Shared Speedy Shuttle - 4 stops max”.

Dzięki @luziczek
Ceny mają faktycznie eleganckie.

Czekał ktoś na Was na lotnisku z kartką czy trzeba wyjść z terminala i szukać ich ? Przy powrocie, przyjechał o umówionej godzinie pod Twój hotel samochód ?

Muszę się dostać ze Sliemy na lotnisko w niedzielę na 7 rano i to chyba najtańszy patent.
Swoją drogą to nawet w 1 osobę wychodzi bardzo tanio transfer RT i nie ma sensu tłuc się autobusami nawet, gdy one kursują.

Korzystał ktoś jeszcze z hoppa na Malcie ?
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 09 Mar 2016 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
@Cypel przy wyjściu z odlotów stoją Panowie z karteczkami z Twoim nazwiskiem/nazwiskami.

Edit: Oczywiście przylotow :)))

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez yoshi, 09 Mar 2016 12:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#295 PostWysłany: 09 Mar 2016 12:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Wylądowaliśmy za wcześnie, więc nikogo nie było. Poszliśmy na fajkę, wróciliśmy i już był pan z kartką, folderem ulotek reklamowych o wycieczkach i zaproszeniem na spotkanie z rezydentem/sprzedawcą, który chętnie o nich opowie :D

W hotelu panowie podjechali, wypytali wszystkich po kolei czy my to my, a jak już nas znaleźli to zabrali walizki i zaprowadzili do auta.

Zakładam, że w środku sezonu tak wesoło nie jest, bo mają na pewno więcej zleceń :)
 Profil Relacje PM off

#296 PostWysłany: 09 Mar 2016 13:03 
Awatar użytkownika

srebrny
No i super
Transfer RT do Sliemy, 1 głowa, "Speedy Shuttle Max 4 Stops" na dzień dzisiejszy 3,40 $

Tak na marginesie w $ wychodzi najtaniej w EUR najdrożej z kodem.
 Profil Relacje PM off
luziczek lubi ten post.

#297 PostWysłany: 09 Mar 2016 22:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Daj znać na co trafiłeś, bo jestem ciekawy czy się Tobie uda tak jak mi :-)
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 09 Mar 2016 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 22 554
Z tymi karteczkami to też różnie bywa. Ja poszedłem na pewniaka, a okazało się, że gości z listami jest przynajmniej kilkudziesięciu i wielu ma kartkę a4 z całą masą nazwisk. Znaleźć się w tym tłumie to była masakra - oczywiście się nie udało ;). Dopiero po interwencji w biurze pojawił się jakiś kierowca.

Nie zniechęcam, ale też (w moim przypadku) nie wyglądało to jak na amerykańskich filmach gdzie stoi szofer z dużą kartką z nazwiskiem, widoczny z daleka itp. Bardziej jak 80 rozmawiających ze sobą ulotkarzy z nazwiskami wydrukowanymi niewielką czcionką ;).
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 11 Mar 2016 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 150
Kilometry: 202 271
niebieski
WItajcie!!

Próbowałam znaleźć trochę informacji przed pobytem na Malcie w kwietniu, ale mam problem ze znalezieniem transportu po przylocie.
Ląduję 23:55 w niedzielę [lot z wrocławia]. Teoretycznie może już wylądować nawet po północy. Czy coś stamtąd jeździ o takiej porze? Jak wtedy najlepiej i najprościej [nie najdrożej] dostać się do hotelu np. w Buggibie?
Widziałam że do tego miuasteczka jeździ X3 ale z tej strony https://www.publictransport.com.mt/en/route/X3 wynika że nie jeździ o takiej porze. Ost 22:35 pierwszy o 5. Mam czekać na lotnisku? A jeśli tak, to co za tym idzie - jeżeli do hotelu przyjadę np koło 6 rano już w poniedziałek to ciągle policzą jako poprzednia noc czy już jako nowy dzień?

Będę ogromnie wdzięczna za wskazówki

#300 PostWysłany: 11 Mar 2016 10:45 
Awatar użytkownika

niebieski
W nocy X3 nie jeździ, tak jak piszesz. Możesz przenocowac na lotnisku, ale hotel raczej policzy normalnie, jeżeli pojawisz się ok 6 rano bo doba hotelowa zazwyczah zaczyna się 12-16, a kończy 10-12.

Lepiej będzie taxi lub shuttle, chpciażby taki:
http://www.maltatransfer.com/

Zobacz jeszcze tu:
lotnisko-malta,1290,985?start=260
 Profil Relacje PM off
jolkah lubi ten post.
jolkah uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość