Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35
Autor Wiadomość
#681 PostWysłany: 15 Lis 2024 10:46 

niebieski
-- 15 Lis 2024 09:36 --

Harti@ A czy ten 4-dniowy bilet za 19 euro upoważnia też do przepłynięcia promem na Gozo? A jeśli n ie, wiesz może ile aktualnie kosztuje prom na Gozo?
Z góry dziękuję

-- 15 Lis 2024 09:46 --

Dodam, że chcemy płynąc z Cirkieva na Gozo
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#682 PostWysłany: 15 Lis 2024 11:02 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
A ja przy okazji podepnę pytanie: czy na promach można za bilet zapłacić kartą (lub kupić go gdziekolwiek indziej, gdzie kartą da się zapłacić)? Kupię tą kartę Explore na całą wyspę, no ale ewentualnie promy trzeba już zapłacić oddzielnie.
 Profil Relacje PM off  

#683 PostWysłany: 15 Lis 2024 12:03 

Bilet na prom kupujemy w punkcie przy powrocie z Gozo. Tam są kasy. Przy wypłynięciu nie ma żadnej kontroli. Pewnie da się płacić kartą tylko pytanie czy zapłacenie kilku euro za bilet gotówką to takie wielkie wyzwanie, w czasach gdy euro możemy kupić praktycznie w każdym kantorze na świecie ?
 PM off  

#684 PostWysłany: 15 Lis 2024 12:32 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
@greg1291 dzięki. Pisałem do nich maila tydzień temu, ale bez odpowiedzi. Może nie tyle wyzwanie, co tak jak niektórzy wyznają religię "tylko gotówka", tak ja jej po prostu nie lubię używać i nie używam - te miejsca bez akceptacji płatności kartą po prostu omijam.
 Profil Relacje PM off  

#685 PostWysłany: 15 Lis 2024 20:43 

niebieski
@yaris21
bilety okresowe (turystyczne) są ważne tylko w autobusach, wszystkie linie, zarówno na Malcie jak i na Gozo
bilet na prom (Cirkewwa - Mgarr) kosztuje 4.65 od wielu lat, te promy są dofinansowywane..
jest to cena za bilet w obie strony, można go kupić od razu w terminalu promowym w Cirkewwa, ale jeśli właśnie prom odpływa to można przejść przez otwartą bramkę, popłynąć promem na Gozo a bilet za 4.65 kupić przy powrocie. polecam też w takiej sytuacji kupić ten bilet od razu po przypłynięciu do Mgarr, w kasie, bo nie jest on na konkretną godzinę i jest ważny przez 6 miesięcy od kupna, a możemy w ten sposób uniknąć kolejek do kasy w sytuacji gdy nasz powrotny prom odpływa za kilka minut.

tu jest cennik, na tej stronie jest też rozkład (nie do końca są punktualne),w dni sztormowe są też aktualizacje, że np. w danych godzinach nie pływają...

https://www.gozochannel.com/ferry/fares/passenger/
dorosły - 4.65
dziecko 3-12 lat - 1.15
podejrzewam dzieci do 3 roku życia płyną za darmo.

@1955845624
tak, można płacić kartą, większość osób tak płaci, zajmuje to mniej czasu i nie blokujesz kolejki..
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#686 PostWysłany: 15 Lis 2024 22:40 

srebrny
Trochę mnie zadziwiłeś tym podejściem, że to jest cena w dwie strony. Zawsze zakładałem, że po prostu na Ghawdex jest za darmo. A można wrócić w inny sposób, na przykład przez Kemmumę albo wodolotem. Ostatnio tak zamierzałem, ale zostawiłem telefon w autobusie i musiałem wracać do Cirkewwy.
 Profil Relacje PM off  

#687 PostWysłany: 15 Lis 2024 23:20 

niebieski
o, znasz maltański? :)
ja, mimo że tu mieszkam, znam max 200 słów :) nie jest zbytnio przydatny ;)

a do pytania, rzeczywiście jeszcze kilka miesięcy temu było tak, że płynęło się na Għawdex (Gozo - dla niewtajemniczonych) "za darmo" a bilet za 4.65 kupowało w drodze powrotnej, ale niedawno zrobili lekkie przemeblowanie w terminalu Ċirkewwa, są nowe blokady, i teraz zachęcają do kupna biletu już tu na miejscu, jeśli jest jeszcze czas do odpłynięcia najbliższego promu, ale nie jest to obowiązkowe, dwie bramki z lewej są zawsze otwarte.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#688 PostWysłany: 16 Lis 2024 12:37 

srebrny
Nie znam maltańskiego. Mam tylko taką zasadę, że jak gdzieś jadę, to uczę się języka na tyle, by rozumieć napisy i poprosić o rachunek. Z maltańskim było ciężko, bo jest trudny (paradoksem jest, że najbardziej katolicki naród w Europie mówi niemalże arabskim); to już japoński był łatwiejszy. No i nie znalazłem kursów. Ale trochę słów znam, do tego zasady wymowy. A na angielskie tłumaczenia, zwłaszcza nazw, mam subiektywną alergię. Ale jak robiłem schematy maltańskiej komunikacji, to - bodajże na tym forum - poznałem ludzi, którzy mają na miejscu rodzinę. Sprawdzili mi nazwy i pomogli dorobić legendę.
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#689 PostWysłany: 29 Kwi 2025 16:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Malta Public Transport z przyjemnością uruchamia usługę Airport Direct Bus, oferującą szybkie i wygodne połączenia między międzynarodowym lotniskiem na Malcie a najważniejszymi miejscami na wyspie:

Airport Direct 1 (TD1): Rabat, Buġibba, Mellieħa, Ċirkewwa
Airport Direct 2 (TD2): St. Julian's, Pembroke
Airport Direct 3 (TD3): Gżira, Sliema, St. Julian's
Airport Direct 4 (TD4): Valletta, szybki prom do Gozo

Autobusy są wyposażone w wygodne siedzenia, porty ładowania USB, bezpłatne WiFi i miejsce na bagaż. Użyj swojej karty tallinja, aby skorzystać ze zniżki w wysokości 1,50 €. Jeśli nie jesteś posiadaczem karty tallinja, możesz zapłacić 3 € na pokładzie gotówką lub bezdotykowo.

https://mailchi.mp/publictransport/take ... 53c7ca87c9
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
tarman uważa post za pomocny.

#690 PostWysłany: 12 Lip 2025 23:48 

srebrny
A autobusy kupili od Chińczyków 5 lat temu do obsługi połączeń międzymiastowych na Cyprze, bo wydawało im się, że wygrali tam wszystkie przetargi. Ale miejscowi długo walczyli w sądach i cztery z sześciu kontraktów odbili. A autobusy stały na parkingu w Larnace i czekały. No to wymyślili dla nich zatrudnienie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość