Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 819 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 41  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 13 Lut 2014 19:23 
Awatar użytkownika

niebieski
michzak napisał(a):
Dziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze pytanie co do taryfy po Brukseli, przeglądając bilety znalazłem takie coś: http://www.stib-mivb.be/groupe%20scolai ... .html?l=en nie da się, żebym z grupą znajomych mógł jeździć na tym bilecie? :D

Nie. Musisz miec zaswiadczenie ze uczysz sie w Brukseli, zeby z tego skorzystac. Cena diesla na stacji "hipermarketowej" 1.29€, na normalnych ok 1.35€

Majówka w hiszpańskim słońcu 🌊🌞 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem od 2589 PLN🍹🌴 Majówka w hiszpańskim słońcu 🌊🌞 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem od 2589 PLN🍹🌴
Sardynia w niskiej cenie❗😍 Bezpośrednie loty i noclegi w Cagliari za 527 PLN 💚🤍❤️ Sardynia w niskiej cenie❗😍 Bezpośrednie loty i noclegi w Cagliari za 527 PLN 💚🤍❤️
#382 PostWysłany: 08 Mar 2014 22:01 

Witam,

Planujemy 3 dniowy wyjazd w dwie osoby do Brukseli i zastanawiamy się nad najlepszą opcją przemieszczania się po kraju. Zamierzamy zwiedzić samą Brukselę i położoną niedaleko Brugię. Mamy następujący pomysł:
1) autobus z lotniska Charleroi do stacji kolejowej Charleroi Sud. (2os x 2 str x 3e = 12e)
2) zakup rail-pass na 10 przejazdów (76e?) i przejazd pociągiem do Brukseli
3) jeden wyjazd do Brugii tam i z powrotem

W związku z tym parę pytań:
1) czy nic się nie zmieniło w kwestii możliwości wykorzystywania jednego rail-passa przez wiele osób?
2) czy to najoptymalniejsza/najtańsza opcja pokonania drogi z lotniska do Brukseli i odbycia jednodniowej wycieczki do Brugii?

Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 08 Mar 2014 23:18 

platynowy
Dycu napisał(a):
1) autobus z lotniska Charleroi do stacji kolejowej Charleroi Sud. (2os x 2 str x 3e = 12e)
Cena wzrosła do 5 euro za odcinek.

Dycu napisał(a):
W związku z tym parę pytań:
1) czy nic się nie zmieniło w kwestii możliwości wykorzystywania jednego rail-passa przez wiele osób?
Nie :)

Dycu napisał(a):
2) czy to najoptymalniejsza/najtańsza opcja pokonania drogi z lotniska do Brukseli i odbycia jednodniowej wycieczki do Brugii?
Nie. Jeśli do Brugii chcecie jechać tylko na jeden dzień to lepiej zrobić to jadąc do/z Charleroi i wykorzystać 3 odcinki z Rail Pass-a zamiast 4. Tzn. np. jeśli przylatujecie rano to jedziecie od razu do Brugii z Charleroi, wieczorem wracacie do Brukseli. Wtedy odcinki na Rail Pass są: Charleroi-Brugia, Brugia-Bruksela i Bruksela-Charleroi.

Możesz też sprawdzić lotnisko-charleroi-bruksela-brugia-inne,42,25810 i przekazać daty, ale nie jestem pewien czy wyjdzie taniej niż transport publiczny jak jesteście tylko we 2 osoby. Szybkiej za to będzie na pewno.
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 09 Mar 2014 14:05 

Ok, my przylatujemy do Charleroi wieczorem więc musimy od razu jechać do Brukseli gdzie mamy nocleg.

Dzięki wielkie za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 12 Mar 2014 21:11 
Site Admin
Awatar użytkownika

mam takie pytanie, może ktoś ostatnio jechał taksówką z lotniska do Charleroi na dworzec kolejowy? Ile chcieli za taki przejazd i jak długo jechali?
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 13 Mar 2014 06:56 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
niebieski
Jesli masz na mysli te busiki taksowki to z tego co pamietam liczyli sobie jakos miedzy 18 a 20e, a jechali kolo 40 minut do midi.

#387 PostWysłany: 18 Mar 2014 23:54 

Witam, będę pierwszy raz leciał samolotem i padło na Belgię. Lecę do Charleroi, ok 12 na miejscu, a potem muszę dostać się do Brukseli (zwiedzanie krótkie) lub Antwerpii (nocleg, ale dopiero od 17).
Przejrzałem na forum parę wątków.
Nie wiem co wybrać, zostaję się na tydzień. Nie mam za dużego budżetu, 150EUR max. Nocleg mam zapewniony.
Znalazłem tutaj o GO PASS, lub carpooling/blablacar.

Pierwsza opcja, jest 51Eur z tego co rozumiem i pojedynczy przejazd liczony miedzy dowolnymi stacjami, mogę za te 5eur Charleroi - Antwerpia, czy muszę to rozbić na przejazdy od stacji do stacji?
Czy daleko jest na dworzec z lotniska? Mogę przejść do 5km pieszo.

Druga opcja carpol/blabla, za 4 euro, tyle że czekam do 16 (4 godziny) i podwózka jest do Brukseli.
Trzecia opcja - zakup mieszany, chyba jest coś takiego jak GO PASS 1, to jest pojedynczy bilet, tak?

Proszę o radę, zazwyczaj podróżowałem rowerem i byłem całkowicie niezależny:)
Czy gdzieś można trafić trefne bilety, czy gdziekolwiek na miejscu kupię będzie ok? Pytam bo wiem jak wygląda polowanie na turystę w innych krajach...
Dziękuje za rady i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 19 Mar 2014 00:28 
Site Admin
Awatar użytkownika

0222 napisał(a):
Witam, będę pierwszy raz leciał samolotem i padło na Belgię. Lecę do Charleroi, ok 12 na miejscu, a potem muszę dostać się do Brukseli (zwiedzanie krótkie) lub Antwerpii (nocleg, ale dopiero od 17).
Przejrzałem na forum parę wątków.
Nie wiem co wybrać, zostaję się na tydzień. Nie mam za dużego budżetu, 150EUR max. Nocleg mam zapewniony.
Znalazłem tutaj o GO PASS, lub carpooling/blablacar.

Pierwsza opcja, jest 51Eur z tego co rozumiem i pojedynczy przejazd liczony miedzy dowolnymi stacjami, mogę za te 5eur Charleroi - Antwerpia, czy muszę to rozbić na przejazdy od stacji do stacji?
Czy daleko jest na dworzec z lotniska? Mogę przejść do 6km pieszo.

Druga opcja carpol/blabla, za 4 euro, tyle że czekam do 16 (4 godziny) i podwózka jest do Brukseli.

Trzecia opcja - zakup mieszany, chyba jest coś takiego jak GO PASS 1, to jest pojedynczy bilet, tak?

Proszę o radę, zazwyczaj podróżowałem rowerem i byłem całkowicie niezależny:)
Czy gdzieś można trafić trefne bilety, czy gdziekolwiek na miejscu kupię będzie ok? Pytam bo wiem jak wygląda polowanie na turystę w innych krajach...
Dziękuje za rady i pozdrawiam.

Hej, właśnie wróciłem wczoraj z CRL i mogę powiedzieć co i jak :P jeśli jedziesz w grupie warto się zastanowić nad możliwością przejazdu zaproponowaną przez NBE322 (z kierowcą Bruno :D ). Ja osobiście byłem w grupie 5-osobowej, w jedną stronę zamówiliśmy taxi (zabookowane przez Taxis Carolo, wziąłem od nich maila ze strony internetowej lotniska) do Charleroi Sud za 25e, jednak śpieszyło się nam (przylot o 20:30, 21:08 odjazd pociągu).
Jeśli masz trochę czasu to polecam spojrzeć na stronę belgianrail.com wpisując jako przystanek startowy Gosselies Aerogare, a końcowy Brusells Midi na przykład, pokaże Ci wtedy najbliższe połączenia linią A autobusu (lub chyba 68 też dojedzie), który kosztuje 5e (z tego co zauważyłem to taka sama cena jest jak kupujesz u kierowcy). Z lotniska się wychodzi z 10 min, więc bezpiecznie będzie, jeśli odjazd autobusu masz 15 min później przynajmniej. Na przystanek idziesz po wyjściu z terminalu w lewo i idziesz bardzo daleko, za terminal całkowicie, na samiutkim końcu :P
Z lotniska nie można wyjść na piechotę niestety, chociaż możesz próbować, ktoś już na forum próbował, ale do miasta jest kawał drogi (autobusem jedzie się 18 min, chociaż dość szybko jeździ)

Jak już dotarłem do stacji Charleroi-Sud idziemy do kasy i kupujemy Go Pass 10 (za 51e, do 26 rż), pozwala on na przejazd 10 razy (masz 10 linijek do wpisania, dzień tygodnia, data, skąd, dokąd), wtedy jeśli jedziesz np grupą 3 osobową wpisujesz na bilecie 3 razy Charleroi-Antwerpia (dni tygodnia po ang możesz pisać, słyszałem od miejscowych, że w Flamandii potrafią się czepiać za napisanie dnia tygodnia po francusku... u nas wpisanie po ang dnia tygodnia było ok), jedziesz do Brukseli, wysiadasz, spacerujesz, zwiedzasz, później wracasz na stację i jedziesz dalej nie martwiąc się o bilet. Go Pass pozwala na przejazd między stacją A do stacji B z przesiadkami (teoretycznie nie powinieneś opuszczać dworca, ale konduktor wybija jedynie datę przy kasowaniu, więc następny konduktor nie może stwierdzić, czy jechałeś 30 min temu pociągiem do Brukseli, czy 5h temu. Najwyżej szukałeś toalety po całym mieście :D ). Ważne, żeby tylko jechać ciągle w stronę tej Antwerpii :) (sam tak jechałem z Dendermonde do Brugii, Dendermonde - Gent (przesiadka 10 min) i Gent - Brugia, a w drodze powrotnej Brugia - Gent (5h przesiadki jakoś wyszło, pociągu nie mogłem znaleźć :D ) i Gent - Dendermonde, wszystko ok przeszło :) )

Go Pass 1 to bilet jednorazowy na dokładnie takiej samej zasadzie co Go Pass 10, <26 rż, przejazd między 2 stacjami dowolnymi, Charleroi-Antwerpia z przesiadką bez problemu, kosztuje 6e, do kupienia w kasie i w automacie :)
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 19 Mar 2014 00:38 

michzak napisał(a):
Hej, właśnie wróciłem wczoraj z CRL i mogę powiedzieć co i jak :P jeśli jedziesz w grupie warto się zastanowić nad możliwością przejazdu zaproponowaną przez NBE322 (z kierowcą Bruno :D ). Ja osobiście byłem w grupie 5-osobowej, w jedną stronę zamówiliśmy taxi (zabookowane przez Taxis Carolo, wziąłem od nich maila ze strony internetowej lotniska) do Charleroi Sud za 25e, jednak śpieszyło się nam (przylot o 20:30, 21:08 odjazd pociągu).
Jeśli masz trochę czasu to polecam spojrzeć na stronę belgianrail.com wpisując jako przystanek startowy Gosselies Aerogare, a końcowy Brusells Midi na przykład, pokaże Ci wtedy najbliższe połączenia linią A autobusu (lub chyba 68 też dojedzie), który kosztuje 5e (z tego co zauważyłem to taka sama cena jest jak kupujesz u kierowcy). Z lotniska się wychodzi z 10 min, więc bezpiecznie będzie, jeśli odjazd autobusu masz 15 min później przynajmniej. Na przystanek idziesz po wyjściu z terminalu w lewo i idziesz bardzo daleko, za terminal całkowicie, na samiutkim końcu :P
Z lotniska nie można wyjść na piechotę niestety, chociaż możesz próbować, ktoś już na forum próbował, ale do miasta jest kawał drogi (autobusem jedzie się 18 min, chociaż dość szybko jeździ)

Jak już dotarłem do stacji Charleroi-Sud idziemy do kasy i kupujemy Go Pass 10 (za 51e, do 26 rż), pozwala on na przejazd 10 razy (masz 10 linijek do wpisania, dzień tygodnia, data, skąd, dokąd), wtedy jeśli jedziesz np grupą 3 osobową wpisujesz na bilecie 3 razy Charleroi-Antwerpia (dni tygodnia po ang możesz pisać, słyszałem od miejscowych, że w Flamandii potrafią się czepiać za napisanie dnia tygodnia po francusku... u nas wpisanie po ang dnia tygodnia było ok), jedziesz do Brukseli, wysiadasz, spacerujesz, zwiedzasz, później wracasz na stację i jedziesz dalej nie martwiąc się o bilet. Go Pass pozwala na przejazd między stacją A do stacji B z przesiadkami (teoretycznie nie powinieneś opuszczać dworca, ale konduktor wybija jedynie datę przy kasowaniu, więc następny konduktor nie może stwierdzić, czy jechałeś 30 min temu pociągiem do Brukseli, czy 5h temu. Najwyżej szukałeś toalety po całym mieście :D ). Ważne, żeby tylko jechać ciągle w stronę tej Antwerpii :) (sam tak jechałem z Dendermonde do Brugii, Dendermonde - Gent (przesiadka 10 min) i Gent - Brugia, a w drodze powrotnej Brugia - Gent (5h przesiadki jakoś wyszło, pociągu nie mogłem znaleźć :D ) i Gent - Dendermonde, wszystko ok przeszło :) )

Go Pass 1 to bilet jednorazowy na dokładnie takiej samej zasadzie co Go Pass 10, <26 rż, przejazd między 2 stacjami dowolnymi, Charleroi-Antwerpia z przesiadką bez problemu, kosztuje 6e, do kupienia w kasie i w automacie :)

Dzięki! Pierwsze dwa dni podróżuje sam, czyli jak rozumiem kupuje najpierw bilet do miasta Charleroi-Sud, a tam już GO PASS. Automaty działają z naszymi kartami rozliczanymi w euro? Słyszałem opinię, że tam gorzej z obsługa kart niż u nas.
Piszesz, ze mogę wpisać Charleroi-Antwerpen, wysiąść po drodze w Brukseli, potem z powrotem na pociąg do Antwerpii? To by bardzo upraszczalo sprawę.
Pozdrawiam imiennika:)
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 19 Mar 2014 00:46 
Site Admin
Awatar użytkownika

Charleroi Sud to nazwa stacji kolejowej :) do autobusu warto mieć gotówkę, niby tam stoją tuż obok autobusu automaty biletowe, ale jako komu się spieszy to lepiej złapać wcześniejszy autobus :)
Ja płaciłem karta rozliczana w PLN i zazwyczaj nie miałem kłopotów, raz tylko karta nie przeszła w sklepiku w Dendermonde. Ale automaty biletowe w Brukseli działaly :P
Tak, z tego co sam jeździłem to da rade, ale tylko tego samego dnia.

wtedy przejazd Lotnisko - Antwerpia to 11e :)
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 29 Mar 2014 09:02 

Czy dobrze rozumiem że bilety na shuttle bus Charleroi-Bruksela są "open" i nie muszę wybierać dokładnych godzin wyjazdu ???

Z góry dziękuje za info.
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 29 Mar 2014 09:22 
Site Admin
Awatar użytkownika

R78 napisał(a):
Czy dobrze rozumiem że bilety na shuttle bus Charleroi-Bruksela są "open" i nie muszę wybierać dokładnych godzin wyjazdu ???

Z góry dziękuje za info.

Zgadza się, do którego się dopchasz, tym jedziesz :)
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 29 Mar 2014 14:15 

Kolejki sa rodem z PRL za pralką czy znośne?? Mozecie mi jeszcze doradzić gdzie mam szukac w okolicach dworca midi autobusu 12 ktory zawiezie mnie na lotnisko BRU? Czy jest inny sensowny sposob na dostanie sie z centrum na lotnisko BRU??
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 29 Mar 2014 20:37 

Gdyby ktoś chciał dostać się z Charleroi Sud na lotnisko, to nie ma co patrzeć na rozkłady jazdy autobusu linii A. Wg rozpiski która dostałem rano na dworcu powinien być jeden po 22 i jeden po 23. Nie przyjechał żaden, taxi to 25 euro (da się stargowac do 15-18), ale trafilismy na podwozke.
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 03 Kwi 2014 15:21 
Awatar użytkownika

niebieski
R78 napisał(a):
Kolejki sa rodem z PRL za pralką czy znośne?? Mozecie mi jeszcze doradzić gdzie mam szukac w okolicach dworca midi autobusu 12 ktory zawiezie mnie na lotnisko BRU? Czy jest inny sensowny sposob na dostanie sie z centrum na lotnisko BRU??

Juz wszystko dokladnie opisalam 3 watki nizej http://www.fly4free.pl/forum/lotnisko-charleroi-lotnisko-bru,42,24137

#396 PostWysłany: 17 Cze 2014 21:06 

Witam,

przeczytałem cały wątek ale nie za bardzo znalazłem poradnik co po kolei zrobić jak wyjdę z hali przylotów. Chciałbym się dostać do centrum Brukseli , dokładnie hala expo :) Wylatuje w sobotę o 10:15 z Modlina. Dzięki z góry za informację i porady !!

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 20 Cze 2014 11:42 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
To daj znać czy przyleciałeś o czasie, bo mam pewien plan ...

Pytanie do tych co latali na trasie WMI - CRL w ostatnim czasie: komuś się opóźnił samolot ? Planuję w październiku zdążyć na Flibco o 12:30. Planowo z WMI ląduje 12:20. Nawet gdybym wyszedł z samolotu o tej godzine to dam radę przebiec przez terminal do przystanku przez 10 minut czy szkoda prądu ?

Czy ktoś miał jakieś niemiłe doswiadczenia z Flibco ? Że autobus nie przyjechał itp. ? Bo powrót mam z Brugii wycelowany na lot powrotny do WMI.

P.S. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana ;)
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 20 Cze 2014 11:50 

Manuel napisał(a):
To daj znać czy przyleciałeś o czasie, bo mam pewien plan ...

Pytanie do tych co latali na trasie WMI - CRL w ostatnim czasie: komuś się opóźnił samolot ? Planuję w październiku zdążyć na Flibco o 12:30. Planowo z WMI ląduje 12:20. Nawet gdybym wyszedł z samolotu o tej godzine to dam radę przebiec przez terminal do przystanku przez 10 minut czy szkoda prądu ?

Czy ktoś miał jakieś niemiłe doswiadczenia z Flibco ? Że autobus nie przyjechał itp. ? Bo powrót mam z Brugii wycelowany na lot powrotny do WMI.

P.S. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana ;)

Opóźnienie może być zawsze, nawet jak 99% samolotów przylatuje na czas... Ja mam tak samo kupione bilety na flibco do Brugii, o 12.20 ląduję, 12.30 bus. Jeśli samolot wystartuje o czasie to wyląduje przed 12.20. Musi się udać :)
 PM off  

#399 PostWysłany: 20 Cze 2014 12:31 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
A ktoś wie jaką rotację robi ten samolot wcześniej ?
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 22 Cze 2014 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Poszukaj sobie na http://www.flightradar24.com/data/flights/fr1012/. Tylko weź pod uwagę, że w różne dni tygodnia rotacje są różne.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 819 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 41  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość