Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#561 PostWysłany: 24 Sty 2012 01:09 

tydzien temu przylecialem wraz ze swoja cioteczna siostra do Londynu. Ona ma 15 lat i przy wejsciu na teren Wielkiej Brytanii przy okienku gdzie sprawdzane sa dokumenty, zostalem poproszony o zgode od rodzicow poniewaz moja siostra jest nieletnia i podrozuje w obecnosci brata a nie rodzica. Oczywiscie tak owej zgody nie posiadalem, wiec zaczelo sie robic nerwowo. Jednak mila pani poinformowala mnie surowym glosem za nastepnym razme musze miec ta zgode i pusciala nas wolno. Jutro wracamy do kraju i mam pytanie czy moge zostac poproszony o pokazanie takiej zgody jako ze powinnienem ja miec podczas wjazdu?

Riwiera Majów w sezonie ☀️🌴 Tydzień w Meksyku za 2574 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ noclegi ) 😎🐢 Riwiera Majów w sezonie ☀️🌴 Tydzień w Meksyku za 2574 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ noclegi ) 😎🐢
Riwiera Turecka w luksusowym wydaniu 🌴🏖️ 5* hotel z all inclusive za 1499 PLN 😍 Riwiera Turecka w luksusowym wydaniu 🌴🏖️ 5* hotel z all inclusive za 1499 PLN 😍
#562 PostWysłany: 24 Sty 2012 01:11 
Awatar użytkownika

srebrny
W UK generalnie nie ma jakiejkolwiek kontroli przy wyjezdzie.
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 24 Sty 2012 01:31 
Awatar użytkownika

m3lm4k napisał(a):
W UK generalnie nie ma jakiejkolwiek kontroli przy wyjezdzie.

Jest "jakakolwiek" kontrola, nie ma tylko kontroli paszportowej.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#564 PostWysłany: 24 Sty 2012 02:18 
Awatar użytkownika

srebrny
No to gdziekolwiek lecisz maja ochote zobaczyc dokument tozsamosci i boarding pass...
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 24 Sty 2012 11:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Albo coś przegapiłem, ale wydaje mi się że opłata za odprawę online w Ryanairze podskoczyła do 28zł na wyloty z PL (poprzednio chyba była za 25zł)
 Profil Relacje PM off  

#566 PostWysłany: 24 Sty 2012 11:57 

rzeczywiście jest 28 PLN, więc chyba skorygowali kurs, bo na innych trasach jest tak jak było czyli 6 Euro.. tragiczny przelicznik
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Do/Z Londynu na Kubę
#567 PostWysłany: 24 Sty 2012 17:25 

niebieski
Witam
Mam dylemat.Zaczynamy podróż dzięki Wam,okazyjnie na Kubę z Londynu(gatwick).Wylot jest w niedziele o 9:50.
Moje obawy to kiedy doleciec do Londynu.W sb są 3 opcje.
-easyjet w sb rano na gatwick,nocleg w hotelu przy Gatwick półdniowe zwiedzanie Londynu.cena 580zł +nocleg
-ryanair w sb o 20:40 na Stanstead,8h nocki na Gatwick do odlotu(tu mnie martwi pora,przy ewentualnych problemach z wylotem np mgła w Krk itd-cena 380zł tam i spowrotem!
-wizzair w sb rano na Luton tam i spowrotem za 400zł +nocleg (chyba najgorsza opcja bo trzeba przejechać z Luton na gatwick,a w tym pozwiedzać)

Co byście wybrali?Ryanairem oszczędniej ale mało wygodnie.

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#568 PostWysłany: 24 Sty 2012 23:38 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
1. Jedna sztuka bagażu rejestrowanego.

#569 PostWysłany: 25 Sty 2012 11:45 

niebieski
W sumie zastanawiam sie czy istnieje jakas szansa, że jak podejde do okienka lot-u udało by mi się namówić miłą Pania/Pana aby zmeinił mi godzine odlotu na wczesniejsza bez jakichkolwiek dodatkowych oplat. Patrzac z puntku interesu linii jezeli sa wolne miejsca we wczesniejszym locie to "jeden pies" dla linii czy zrealizuje zobowiazanie te pre godzin wczesniej czy nie.

Dodam, ze chodzi o LOT i lot krajowy (WAW-GDN), przylatuje z dlugiej podrozy do WAW o 12, a lot do GDN mam dopiero ok 22.

Jak to jest w praktyce? Z gory dzieki za odopwiedzi.

#570 PostWysłany: 25 Sty 2012 12:56 

Ja lecę wieczorem z Łodzi do Stansted, a dalej 2x easybusem do Gatwick (wylot na Kubę mamy w niedzielę rano). Wyszło tanio, ale kupowałem z wyprzedzeniem. Bez noclegu bo czasu jest dość mało.
Ale muszę przyznać, że możliwości dotarcia z Polski do LGW są takie sobie - albo zmiana lotniska albo długie oczekiwanie.

Kiedy jedziecie na Kubę?
 Profil Relacje PM off  

#571 PostWysłany: 25 Sty 2012 14:17 

niebieski
Próbowałem tak zrobić dwa lata temu we Frankfurcie, wylądowałem po kilkunastogodzinnej podróży i miałem jeszcze 8 godzin czekania na lot do Polski... Chciałem polecieć 5 godzin wcześniej, był lot, były na niego miejsca. Nic się nie udało załatwić;)

#572 PostWysłany: 25 Sty 2012 14:35 

niebieski
Niemcy nie maja serca :-) Dzieki za odpowiedz, male wiec szanse, szkoda...bede mial przymusowe zwiedznaie warszawy :-)

#573 PostWysłany: 25 Sty 2012 14:36 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
Po to są droższe bilety FLEXI ;) wtedy by nie było problemów, za coś ta dopłata jest...

#574 PostWysłany: 25 Sty 2012 15:01 

niebieski
kliperjk napisał(a):
Niemcy nie maja serca :-) Dzieki za odpowiedz, male wiec szanse, szkoda...bede mial przymusowe zwiedznaie warszawy :-)

Z tego co pamiętam, to to była Polka;)

#575 PostWysłany: 25 Sty 2012 15:02 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
kliperjk napisał(a):
Patrzac z puntku interesu linii jezeli sa wolne miejsca we wczesniejszym locie to "jeden pies"

To ja moze podam taki przyklad. Jakis czas temu mialem taka sytuacje. Przylecialem na Okecie jakos 6:30. Patrze na tablicy, za godzinke jest lot do Poznania, a pociag mam dopiero o 8 rano. I do tego musze dotrzec na dworzec. No i wiadomo, pociag jedzie duzo dluzej. Podchodze wiec do okienka Lotu i mowie ze chetnie kupie 2 bilety na ten lot co zaraz staruje. Pani mi powiedziala: 800 zl. No to grzecznie podziekowalem i poszedlem na PKP gdzie za dwa bilety zaplacilem 80zl. LOt zamiast zarobic chociaz te 200zl to wolal wyslac samolot z dwoma pustymi miejscami wieciej.

Chociaz tutaj pytanie do specjalistow. Czy takiemu przewoznikowi bardziej sie oplaca wyslac w powietrze puste miejsce (koszty obslugi pasazera odpadaja?) niz sprzedac taki bilet last minute po nizszej cenie?

#576 PostWysłany: 25 Sty 2012 15:19 

niebieski
Klienci są często rozczarowani faktem, że w przypadku biletów lotniczych nie działa reguła last minute. Wyjaśnijmy - dlaczego bilety nie tanieją na kilka dni przed wylotem?

Nawet, jeśli może wydawać się to szokujące, to znacznie bardziej opłaca się liniom polecieć z pustym fotelem, aniżeli go przecenić w formule „last minute”. Gdyby linie tak robiły, to nikt nie rezerwowałby, a tym bardziej nie kupowałby biletów przed wylotem, wychodząc z założenia, że przyjedzie na lotnisko i jeśli wystarczająco długo poczeka, zakupi przeceniony bilet.

Najprostszym przykładem jest biznesmen, który na danej trasie posiada bilet w taryfie biznes. Taryfa taka gwarantuje dowolną liczbę zmian posiadanych rezerwacji, w tym po dacie wylotu. Taka osoba przychodzi na lotnisko i widząc przecenę „last minute” po prostu kupuje tani, przeceniony bilet, a ten wcześniejszy trzyma do następnego przelotu. Jeśli zaś nie ma biletu to wie, że zgodnie z regułą w ostatniej chwili linia przeceni kilka pustych miejsc, więc i tak poleci taniej. Klienci indywidualni, ale i touroperatorzy nastawiliby się jedynie na wyczekiwanie momentów przeceny.

Nasuwa mi się również przykład pokoju hotelowego. Bez względu na godzinę przyjazdu, hotel nie zmienia ceny, chociaż spędzamy w pokoju mniej godzin. Można by przecież założyć, że po 22:00 hotele powinny przeceniać pokoje, bo danej nocy już nikt nie zarezerwuje pokoju w pełnej taryfie. Tyle że robiąc tak, klienci czekaliby na najpóźniejszą możliwą godzinę i nikt nie rezerwowałby pokoi w pełnej taryfie, a jedynie przychodził do recepcji i czekał na przecenę.

W obu przypadkach znacznie mniejsza liczba klientów decydowałaby się na wcześniejszą rezerwację, aby na pewno polecieć bądź skorzystać z pokoju. Wiem, że to dość zaskakujące krótkoterminowo – w dłuższym okresie ten system ma jednak same zalety. Praktykowane jest zresztą przez wszystkie typy linii lotniczych na świecie, tanie, drogie, małe i duże.

Pelna tresc artykulu: http://www.bankier.pl/wiadomosc/To-pasa ... 12357.html

#577 PostWysłany: 25 Sty 2012 18:58 

niebieski
04 marca wylot z gatwick.A nie boisz się np. że samolot ryanaira nie odleci o czasie z powodu np mgły?Masz załatwioną kartę turysty?

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#578 PostWysłany: 25 Sty 2012 19:06 

Loty: 238
Kilometry: 650 554
Co to jest karta turysty?
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 25 Sty 2012 19:22 

Karta turysty to cos w rodzaju wizy na Kube.

Jakby ktos potrzebowal informacji to chetnie sie podziele tym co wiem - wlasnie wrocilem z 2-tygodniowego objazdu po wyspie (z noclegami w casa particulares - prywatnych kwaterach)

#580 PostWysłany: 26 Sty 2012 02:12 

HON fly4free
kliperjk napisał(a):
W sumie zastanawiam sie czy istnieje jakas szansa, że jak podejde do okienka lot-u udało by mi się namówić miłą Pania/Pana aby zmeinił mi godzine odlotu na wczesniejsza bez jakichkolwiek dodatkowych oplat. Patrzac z puntku interesu linii jezeli sa wolne miejsca we wczesniejszym locie to "jeden pies" dla linii czy zrealizuje zobowiazanie te pre godzin wczesniej czy nie.

Dodam, ze chodzi o LOT i lot krajowy (WAW-GDN), przylatuje z dlugiej podrozy do WAW o 12, a lot do GDN mam dopiero ok 22.

Jak to jest w praktyce? Z gory dzieki za odopwiedzi.

Zależy w jakiej klasie rezerwacyjnej masz bilet: jeśli w najtańszej, to te w ogóle są niezmienialne. W droższych ale nie elastycznych możesz dopłacić za zmianę i różnicę do aktualnie dostępnej w dniu wylotu (na krajowkach zazwyczaj pełnopłatna ekonomiczna) - czyli generalnie nie oplaca się to. Niestety w LOT nie jest praktykowana zmiana operacyjna na wcześniejszy lot na zasadzie stand by. Niektóre linie to praktykują nawet przy nieelastycznych warunkach taryfowych.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości