Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#1241 PostWysłany: 28 Paź 2012 02:18 

YaPKnn napisał(a):
Hej,

Nigdy nie latałem tanimi liniami, w ogóle moje "podniebne" doświadczenie nie jest zbyt duże.

Zabukowałem sobie przelot wizz'em na zakupy w Londynie, powrót tego samego dnia.

W przypadku dużych linii kiedy lot jest odwołany, bez problemu zapewniają hotel i przebukowywują bilet na następny najbliższy lot.
Jak to wygląda u tanich przewoźników? Czy biorąc pod uwagę termin (listopad) warto dołożyć te 20zł i kupic drugi awaryjny bilet na powrót nastepnego dnia, żeby w razie czego nie zostac z reką w nocniku?

Dzięki za sugestie.

Z tym bez problemu bywa różnie, ale generalnie obowiązki przewoźnika są zawsze takie same i regulują je odpowiednie przepisy.
 Profil Relacje PM off  

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
 Temat postu: Re: Aer linugs
#1242 PostWysłany: 28 Paź 2012 02:21 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
Podchodzisz do check-in Aer Lingus 2h do 45 minut przed odlotem i pokazujesz tam swój dowód osobisty. Dobrze mieć numer rezerwacji, ale nie jest konieczny. Tam wydrukują dla Ciebie kartę pokładową i zabiorą Twój bagaż nadawany do luku jeżeli takowy posiadasz. Z kartą pokładową przechodzisz przez security i idziesz do gate'a. Dowód osobisty wystarczy.

#1243 PostWysłany: 28 Paź 2012 02:30 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
Wystarczy booking reference i dowód osobisty. A na ogół wręcz wystarczy sam dowód/paszport.

#1244 PostWysłany: 28 Paź 2012 03:47 
Awatar użytkownika

"Bez problemu bywa roznie " masz na mysli tanie linie czy ogolnie wszystkie? Mialem opozniony lot WAW-IST i w turkish nawet okiem nie mrugneli tylko przebukowali bilety do DEL na nastepny dzien i zawiezli do dobrego hotelu. Kosztowalo mnie to wize turecka, czyli 20 dolarow ale juz nie mialem sily sie klocic.

Tak czy inaczej obowiazki maja te same wiec trzeba sie klocic jakby co. W takim razie kupowanie awaryjnych biletow jest bez sensu. Dzieki za odpowiedz.

Sent from my Transformer TF101 using Tapatalk 2

#1245 PostWysłany: 28 Paź 2012 06:53 

Tak myślałem, ale nie byłem pewien. Chciałem się upewnić ponieważ będę na lotnisku ok godziny przed odlotem i na miejscu miałbym mało czasu na informacje. Dzięki bardzo ;)

Temat postu: Linie lotnicze LADE
#1246 PostWysłany: 28 Paź 2012 12:25 

Wybieram się do Argentyny. Chciałem kupić bilet z Buenos Aires do El Calafate. Najlepszą ofertę mają linie lotnicze LADE. NA ich stronie jednak znajduje się informacja: "the flight are in conditional state, you shall confirm their flight on day at.... (numer telefonu)".
Czy ktoś wie o co chodzi? Czy możliwa jest sytuacja, że mimo biletów nie polecę?
Będę wdzięczny za informację.
 Profil Relacje PM off  

#1247 PostWysłany: 28 Paź 2012 16:28 

Loty: 87
Kilometry: 262 014
Mozesz tez odprawic sie online i wydrukowac karte pokladowa. Miejsce zostanie Ci przydzielone ale mozna za darmo zmienic na inne. W tej sytuacji idziesz prosto do luggage drop (zazwyczaj mniejsza kolejka niz do normalnego check in-u ) lub na security. Odprawa na lotnisku jest za darmo.

Temat postu: Re: Miles&more
#1248 PostWysłany: 28 Paź 2012 21:01 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Nie musi. I nawet nie musi być twoim krewnym.
 Profil Relacje PM off  

#1249 PostWysłany: 29 Paź 2012 01:41 

niebieski
rob_sad napisał(a):
Chodzi o SIN ? Wyjście z lotniska to jakieś 30minut. Metro do centrum to około 40 minut. Dobrze być na lotnisku te 1,5h przed lotem. Jeśli zostaje Ci jeszcze po za tym godzina na centrum, to ja bym jechał. To wystarczy na przejście dookoła ścisłego centrum. Ja ostatnio miałem przesiadkę w SIN około 16h, niestety po nieudanym locie (nie udało się wyspać), pierwsze 4h przeleżelismy na Changi, potem jakieś 2h zajeły dojazdy i wymiana kasy (trzeba było wymienić USD na NZD, bo w SIN są niskie prowizje), potem 1h spaliśmy w ogrodzie botanicznym i kolejne 2h go zwiedzaliśmy, 1h przespalismy w fastfoodzie przy obiedzie. Dopiero wieczorem udało się nam zebrać siły, żeby przez ostatnie 2h intensywnie pozwiedzać ;) Na lotnisko pojechaliśmy wcześniej by się jakoś na dalsze loty przygotować.

W pierwszą stronę:
Ląduję 16:45
W centrum pewnie około 18:00

Odlot dalej z AirAsia o 20:50
Więc jak 19 pojadę na lotnisku i będę o 20 to akurat godzina.

W drugą stronę:
Lądowanie: 18:40
W centrum:przed 20

Odlot do Europy: 23:55
Więc jak koło 21-21:30 pojadę na lotnisku i będę zaraz po 22 to raczej też jest OK.

Dobrze myślę? Nie mogę znaleźć informacji na ile wcześniej trzeba być w SIN na lot Lufą do kraju i czy sam się moge odprawic na lotnisku (nie bede mial bagazu). Bo z AirAsia to mysle ze jak sie sam odprawie to moge byc i na 30 minut przed odlotem...?
 Profil Relacje PM off  

#1250 PostWysłany: 29 Paź 2012 10:45 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Haha, patrząc na godziny lotów w 1 stronę, masz dokładnie te same loty co ja (LH z FRA i dalej AirAsia do DPS ?). Powrót z SIN robię jednak już z noclegiem w SIN na wszelki wypadek.
Bardzo często się zdaża, że szczególnie loty longhaul przylatują na miejsce wcześniej, miałbyś więcej czasu. Dokładnie przeanalizuj mapy terminali, najlepiej sobie je wydrukuj. Dokładnie zapoznaj się z procedurą kupowania biletów na metro, zapisz sobie już wcześniej godziny kursów metra.
O tej 17:00-18:00 powinno dopiero zaczynać się robić ciemno. Miasto będziesz miał więc za każdym razem w innym warunkach oświetleniowych.
Jeden wypad na miast zrobiłbym tylko w okolice Marina Bay Sands, drugi w okolice starszej częsci centrum, gdzieś przy parlamencie.
Zrób sobie kilka wariantów na wypadek gdyby samolot się spóźnił lub przyleciał wcześniej. Jak się spóźni nie jedź do miasta na siłe.
I na AirAsia i na LH da się odprawić online wczesniej, ale lepiej mieć jakiś dokument wydrukowany, a nie tylko PDF w telefonie ;)
Wiosną tego roku wracałem z centrum na Changi o około 22:00-22:30 i była bardzo duża kolejka do imigration. Do tego weryfikujący papiery policjant (lub inny mundurowy) zgubił nam kwitek imigration (spadł mu, a inny mudurowy go podniósł i dał innym pasażerom). Było trochę zamieszania. Changi wbrew powszechnej opinii nie jest lotniskiem jakoś specjalnie sprawnie działającym.
 Profil Relacje PM off  

#1251 PostWysłany: 29 Paź 2012 17:16 

Mam pytanie odnośnie odprawy online w Ryanair. Jeżeli mam kupione bilety na jednej rezerwacji dla 4 osób, to mogę teraz odprawić online 3 osoby, a tą jedną dzień przed odlotem? Ponieważ wtedy dopiero będzie miała ta osoba paszport.
 Profil Relacje PM off  

#1252 PostWysłany: 29 Paź 2012 17:28 
Awatar użytkownika

Teo91 napisał(a):
Mam pytanie odnośnie odprawy online w Ryanair. Jeżeli mam kupione bilety na jednej rezerwacji dla 4 osób, to mogę teraz odprawić online 3 osoby, a tą jedną dzień przed odlotem? Ponieważ wtedy dopiero będzie miała ta osoba paszport.

Tak.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#1253 PostWysłany: 29 Paź 2012 18:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak wygląda kwestia bagaży przy lotach z różnych terminali? Niedługo lecę na trasie GVA-FCO-JFK (na jednym bilecie, oczywiście sponsored by Alitalia :D), tyle że do FCO przylatuję do terminala 1, a wylatuję z 3 - czy to oznacza że będę musiał odebrać bagaż rejestrowany w jednym terminalu i nadać go ponownie w drugim?
 Profil Relacje PM off  

#1254 PostWysłany: 29 Paź 2012 18:16 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Mareckipl napisał(a):
Jak wygląda kwestia bagaży przy lotach z różnych terminali? Niedługo lecę na trasie GVA-FCO-JFK (na jednym bilecie, oczywiście sponsored by Alitalia :D), tyle że do FCO przylatuję do terminala 1, a wylatuję z 3 - czy to oznacza że będę musiał odebrać bagaż rejestrowany w jednym terminalu i nadać go ponownie w drugim?

Jeśli lot jest na jednym bilecie, to wszystkim zajmuje się linia lotnicza. Nadajesz bagaż na 1 odcinku podróży, a odbierasz na JFK.
 Profil Relacje PM off  

#1255 PostWysłany: 30 Paź 2012 11:33 

Witam
Większość linii nie wymaga podawania przy rezerwacji numeru paszportu i daty ważności.
Chciałem wczoraj zarezerwować bilety w ChinaEastern i zażądali ode mnie serii i daty ważności paszportu.
Wylot mam w marcu więc jakoś nie spieszyło mi się dotychczas z wymianą paszportu, który kończy się około lutego.
Czy dokonując rezerwacji na inny paszport a potem jego zmiana będzie rodzić jakieś komplikacje?
 Profil Relacje PM off  

#1256 PostWysłany: 30 Paź 2012 19:31 

Loty: 73
Kilometry: 89 404
niebieski
Jeśli zmienisz na prawidłowy paszport to nie będzie komplikacji, pamiętaj jednak by zmienić na dobre dane i ważny paszport, bo dziewczyna lecąca do WMI z CRL próbowała oszukać Ryanair - zarezerwowała bilety na nieważny paszport i ją cofnęli tuż przy gate, zabrała ją policja z podejrzeniem popełnienie przestępstwa, więc radzę uważać z podawaniem nieprawdziwych danych.

#1257 PostWysłany: 30 Paź 2012 21:22 

Loty: 29
Kilometry: 57 200
Dziękuję, zwłaszcza użytkownikowi energajzerka!

Ostatecznie zdecydowalam się na Emirates z Pragi przez Dubaj do Brisbane.
Proponowana tu opcja z Wrocławia przegrywa z powodu dodatkowej przesiadki i to jeszcze we frankfurcie, gdzie jak słyszałam lotnisko jest duze...

Podstawowa zaleta wybranego przeze mnie lotu to krotki czas całości.
Na razie wybrałam taką opcję, bo lecę sama i po raz pierwszy tak daleko, jestem pewna, że -jeśli będzie następny raz - to zdecyduję się na stopover :)

Mam tylko pytanie - ile czasu potrzebuję na przesiadkę w Dubaju? Słyszałam że Emirates mają cały jeden terminal więc pewnie będzie w jego obrębie - ale ile czasu to wymaga?
Czy check in robię tylko w Pradze czy też w Dubaju? (rozumiem że bagaż sobie już jedzie i nie muszę się nim zajmować aż do celu, ale pytam o moją odprawę :)

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#1258 PostWysłany: 31 Paź 2012 15:50 

Mam pytanie odnosnie alitalia. Mam taka trase: genewa-rzym-nowy jork-rzym-wenecja. Wiadomomo, zee taniej jest dostać się do rzymu więc moge zjawić się tam a nie ww genewie? Anologicznie sytuacja ma się do powrotu.
 Profil Relacje PM off  

#1259 PostWysłany: 31 Paź 2012 15:56 

niebieski