Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 19 Cze 2014 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 275 605
Razem z dziewczyną lecimy w terminie 02.12-22.12. Naszym celem jest przede wszystkim południe (Torres del Paine). Waham się, czy nie wypożyczyć auta na cały okres.

Image
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#22 PostWysłany: 19 Cze 2014 20:37 

niebieski
Garuda88 napisał(a):
Razem z dziewczyną lecimy w terminie 02.12-22.12. Naszym celem jest przede wszystkim południe (Torres del Paine). Waham się, czy nie wypożyczyć auta na cały okres.

Wjazd do parku 40 USD od głowy, będziesz to robił codziennie? Z tego co na szybko wycztytałem TdP ma największy sens jeśli planujesz multi-day hikes, a do tego auto nie potrzebne. Ja mam wstępną koncepcję, żeby - poza Atacamą - wyskoczyć w okolice Puerto Montt. Tam jest dużo parków, które na jednodniowe wypady lepiej się nadają. I chyba tak spędzę 8 dni + doloty za mile LA.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 19 Cze 2014 20:56 
Awatar użytkownika

blasto napisał(a):
Wjazd do parku 40 USD od głowy, będziesz to robił codziennie? Z tego co na szybko wycztytałem TdP ma największy sens jeśli planujesz multi-day hikes, a do tego auto nie potrzebne
.

Planuję kilkudniowy trekking, spanie pod namiotem. Auto oczywiście zostawiłbym przed parkiem. Po drodze z Santiago miałbym lepsze możliwości zwiedzania.

blasto napisał(a):
Ja mam wstępną koncepcję, żeby - poza Atacamą - wyskoczyć w okolice Puerto Montt. Tam jest dużo parków, które na jednodniowe wypady lepiej się nadają. I chyba tak spędzę 8 dni + doloty za mile LA.

Możesz coś więcej powiedzieć o tych jednodniowych wypadach? Zorganizowane, czy na własną rękę?

Image
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Cze 2014 21:02 

niebieski
Garuda88 napisał(a):
blasto napisał(a):
Wjazd do parku 40 USD od głowy, będziesz to robił codziennie? Z tego co na szybko wycztytałem TdP ma największy sens jeśli planujesz multi-day hikes, a do tego auto nie potrzebne
.

Planuję kilkudniowy trekking, spanie pod namiotem. Auto oczywiście zostawiłbym przed parkiem. Po drodze z Santiago miałbym lepsze możliwości zwiedzania.

blasto napisał(a):
Ja mam wstępną koncepcję, żeby - poza Atacamą - wyskoczyć w okolice Puerto Montt. Tam jest dużo parków, które na jednodniowe wypady lepiej się nadają. I chyba tak spędzę 8 dni + doloty za mile LA.

Możesz coś więcej powiedzieć o tych jednodniowych wypadach? Zorganizowane, czy na własną rękę?

Na własną, innej możliwości nie biorę pod uwagę. Jakoś specjalnie dużo nie czytałem o tym, ale Internet mówi, że traktując Puerto Montt jako bazę wypadową, w zasięgu auta jest minimum kilka parków, więc myślę sobie, że to może być ciekawa opcja.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 19 Cze 2014 21:30 

Hej!

moja wyprawa do Chile to 11-24.11 :) spotkanie? super pomysł!!!

chciałabym zaliczyć wybrzeże Pacyfiku, warto? ktoś może polecić jakieś konkretne miejsca?

Ostatnio edytowany przez kolanko, 19 Cze 2014 21:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 19 Cze 2014 21:36 
Awatar użytkownika

Jakie inne miasta, niż Puerto Montt, można traktować jako bazę wypadową na jednodniowe wycieczki?

Image
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 19 Cze 2014 22:08 

Wybieram się w 2 osoby 8-15 lipca, wiem że zima, krótko itd., ale niestety mam ograniczone możliwości czasowe i była to jedyna opcja.
Na miejscu bedę miał 6 pełnych dni. Co do planu podróży, nie ma sensu jechać do Patagonii w lipcu, w związku z tym podzieliłem wyjazd na 3 dni Santiago i okolice + 3 dni Atakama, gdzie brak opadów raczej gwarantowany ;)
Co do okolic Santiago jeszcze nie mam konkretnych planów, na pewno chciałbym kawałek wypuścić się w stronę gór, planowałem początkowo przejazd autokarem przez Andy do Mendozy i z powrotem, ale zimą jest ryzyko zamknięcia drogi i utknięcia w Argentynie, na co nie mogę sobie pozwolić.
Co do Atakamy - kupiłem bilety na samolot (LAN) Santiago - Calama i powrót Iquique - Santiago. Na miejscu pewnie wynajmiemy auto i to będzie podstawowy środek transportu. Bilety wewnętrzne wyszły ok. 450 zł/osobę RT, jeżeli nie brać multicity, to można i za 300 zł spokojnie znaleźć w tym okresie. Kupując bilety w LAN polecam wybrać Chilijską wersję strony, ceny na niej są kilkukrotnie niższe, niż na europejskiej, bez problemu można wpisac polski paszport i płatność kartą też przeszła bez kłopotów, w fare rules nie widziałem też żadnych ograniczeń, że te bilety mogą kupować wyłącznie localesi.

Może ktoś ma jakieś porady co do wypożyczania aut w Chile?

#28 PostWysłany: 19 Cze 2014 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
ja z kolei na 12-dniowy wyjazd we wrześniu planuję mniej więcej:
4 dni Atacama i okolice
4 dni w Boliwii na pustyni solnej
tu opis, który mnie przekonał do wyboru tego miejsca: http://www.worldtravelfiend.com/salar-d ... erience-2/ to jest generalnie dość blisko Atacamy i po takich recenzjach nie odważył bym się tego ominąć :)
i 4 dni Santiago + Pacyfik
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#29 PostWysłany: 19 Cze 2014 22:33 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Dopisuje sie z terminem 23 xi - 8 xii. Forumowy miting w knajpie w santiago - super. Moze ktos by zrobil kalendarz i sprawdzilibysmy, w jakich dniach bedzie najwiecej forumowiczow w regionie?

#30 PostWysłany: 19 Cze 2014 22:41 

niebieski
Kamil napisał(a):
Dopisuje sie z terminem 23 xi - 8 xii. Forumowy miting w knajpie w santiago - super. Moze ktos by zrobil kalendarz i sprawdzilibysmy, w jakich dniach bedzie najwiecej forumowiczow w regionie?

A można zrobić podwieszony post, który każdy będzie mógł edytować, wpisując własne daty?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 19 Cze 2014 22:41 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Oki

#32 PostWysłany: 19 Cze 2014 22:44 

Hej,
My lecimy 16.11 -01.12. Chętnie się podłączymy pod wspólne zwiedzanie.
Póki co nie mamy sprecyzowanych planów.

Pozdrawiam,
Ewelina
 Profil Relacje PM off
pipi.mart lubi ten post.

#33 PostWysłany: 19 Cze 2014 22:58 
Awatar użytkownika

Na spotkanie polecam wam knajpé La Piojera. Sama nie bylam bo mialam maloletniá ze sobá:( Mozecie tam sprobowac slynnego drinku Terremoto ( trzesienie ziemi ) w sklad ktorego wchodzá m.in. lody.

#34 PostWysłany: 19 Cze 2014 23:12 

luxyfer napisał(a):
ja z kolei na 12-dniowy wyjazd we wrześniu planuję mniej więcej:
4 dni Atacama i okolice
4 dni w Boliwii na pustyni solnej
tu opis, który mnie przekonał do wyboru tego miejsca: http://www.worldtravelfiend.com/salar-d ... erience-2/ to jest generalnie dość blisko Atacamy i po takich recenzjach nie odważył bym się tego ominąć :)

świetny plan :) 'podkradnę' pomysł z pustynią solną, zdecydowanie. nie wiedziałam,że to rozsądna odległość od Atacamy. dzięki za cynk!
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 19 Cze 2014 23:25 

niebieski
luxyfer napisał(a):

Nie wiem, co wprawiło mnie w większe osłupienie - zdjęcia czy relacja. Przeczytajcie :D
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 19 Cze 2014 23:43 

srebrny
Luxyfer - myślałem o czymś podobnym.

Inną opcją jest kilka dni w Peru. LAN oferuje całkiem niezłe ceny. Czy ktoś poruszał się może koleją po Chile/Boliwii/Peru?

#37 PostWysłany: 19 Cze 2014 23:50 

Loty: 89
Kilometry: 242 170
Witam Wszystkich.
My również w 2 osoby będziemy w Chile w terminie 1 - 11 XII - dołączmy się do spotkania w Santiago.
Na obecną chwilę bez szczegółowych planów co do zwiedzania.

#38 PostWysłany: 19 Cze 2014 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Boliwia jak najbardziej. Peru zostawiłbym na inną wycieczkę, chyba że masz dużo czasu :)
Salar de Uyuni czy Puerto Montt - oto jest pytanie ;) Chyba będąc już na północy lepsze będzie odwiedzenie Boliwii zamiast płacenie za kolejny lot na południe.

#39 PostWysłany: 19 Cze 2014 23:54 

Arekkk napisał(a):
Luxyfer - myślałem o czymś podobnym.

Inną opcją jest kilka dni w Peru. LAN oferuje całkiem niezłe ceny. Czy ktoś poruszał się może koleją po Chile/Boliwii/Peru?

Kolei tam praktycznie nie ma, ale jest mnostwo firm autobusowych. W Peru autobusy firm z wyzszej polki sa bardzo komfortowe.

Tutaj mozesz sprawdzic rozklad jazdy autobusow w Chile - to jedna z wiekszych firm: https://www.turbus.cl (niczego nie zarezerwujesz bez chilijskiej karty kredytowej).

Rozklad niektorych przewoznikow z Peru https://busportal.pe/en/home
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 20 Cze 2014 00:52 

srebrny
Dzięki za informację. Wylatujemy 11.XI, ale w SCL będziemy dopiero na noc 12.XI. 24.XI o północy powrót. Zostaje zatem 10 dni na miejscu. Faktycznie tereny na północ od Santiago + Boliwia wydają się rozsądniejsze.

Najtańsze przeloty LAN Santiago-La Paz wychodzą po ok. 230$/osobę. Jakieś tańsze sposoby?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość