Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Maj 2016 11:36 

To ja może podeślę kilka słów o kuchni rosyjskiej w ogóle. Może komuś się przyda.

Zupy rosyjskie

Zacznijmy jednak od czegoś innego. Od setek lat zupy w Rosji stanowią ważny element kuchni narodowej i podobnie jak w wielu regionach Polski bez zupy nie ma pełnego obiadu. Przed każdym drugim daniem na stole powinien wylądować ciepły talerz pożywnej zupy, a dopiero drugie danie.

Jej wysokość Solanka (солянка)

Bezkonkurencyjna, niepowtarzalna. Królowa wśród rosyjskich zup. Przez wieki było to typowe danie chłopskie, które początkowo miało postać zupy rybnej bez dodatków, dopiero z czasem zaczynano eksperymentować i dodawać kolejne składniki. Danie tak specyficzne, że nie bardzo wiem do czego je porównać. Wyrazisty, kwaskowato-słodki smak o mocnym ziołowym aromacie. Je się ją w całej Rosji, na Ukrainie i Białorusi, a przed 1989 rokiem jadało się także w wielu stołówkach byłego NRD. Aktualnie mięsny, rybny lub grzybowy wywar doprawia się sowicie ziołami. Często – jak do śląskiego żurku (uwielbiam!) dodaje się też więcej niż jeden rodzaj mięsa. Można wrzucić boczek, słoninę, mięsa wędzone, gotowane, a nawet parówki. Do wywaru dodaje się także sok z cytryny, okazyjnie kwas chlebowy, wodę po ogórkach kiszonych lub kiszonej kapuście, czasem i oliwki. Jakby tego było mało na górę ląduje łyżka śmietany, którą w swoim talerzu już zdążyłem rozmieszać. Bardzo, bardzo smaczna zupa. Mój numer jeden!

„Szczi i kasza – strawa nasza”

To rosyjskie powiedzenie jest kwintesencją kuchni rosyjskiej. Ma być prosto, tanio i treściwie. To właśnie Szczi. Szczi (щи) to zupa, na którą może składać się właściwie wszystko. Jedynym jej stałym składnikiem jest kapusta. Zwykła – co wtedy odpowiadać może naszej zupie jarzynowej, lub kapusta kwaszona – co zaś na dobrą sprawę przypomina nasz kapuśniak. Zupę także robi się na wywarze mięsnym lub rybnym i w zależności od upodobań i aktualnego stanu spiżarki można do niej wrzucić wszystko. Przede wszystkim jednak dodaje się warzywa wszelakie, grzyby i najczęściej – kaszę gryczaną. Do smaku, po lekkim wystudzeniu zupy także dodaje się łyżkę śmietany.

Okroszka (окрошка)

Okroszka to rosyjski klasyk, choć nie wpisuje się w kanon, gdyż w porównaniu do powyższych podawana jest na zimno. Zasadniczo nie ma filozofi w przygotowaniu takiej zupy i byłbym w stanie zrobić ją na poczekaniu w 10 minut. Jedyne co potrzeba to ogórek, kiełbasa lub inne mięso, jajka, ziemniaki, rzodkiewki i jakie tam jeszcze warzywa są pod ręką. Zazwyczaj dodaje się jeszcze koperek, jednak my trafiliśmy na wersję uboższą. Zabiera się ją sowicie jogurtem, kefirem, serwatką albo śmietaną, do smaku dodaje się trochę cytryny i chrzanu. Da się zjeść, jednak wielkim fanem tego dania nie zostałem. Jak dla mnie ciut mdła, chyba że tym razem trafiłem na felernego kucharza…

Pielmieni (пельмени) w bulionie

Miałem dylemat, gdzie zakwalifikować to danie. Niby są to pierożki, danie stałe, jednak niekiedy podawane w bulionie, przez co noszące pewne znamiona zupy. Zatem postanowiłem to tradycyjne danie rosyjskie wrzucić pod koniec zup, a na początku dań stałych, uzyskując mam nadzieję należyty kompromis.

Załączniki:
12816951_467706823414997_157033205_n.jpg
12816951_467706823414997_157033205_n.jpg [ 136.61 KiB | Obejrzany 6801 razy ]
Zupa-okroszka-rosyjska.jpg
Zupa-okroszka-rosyjska.jpg [ 198.25 KiB | Obejrzany 6801 razy ]
Kuchnia-rosyjska-zupa-soljanka.jpg
Kuchnia-rosyjska-zupa-soljanka.jpg [ 219.12 KiB | Obejrzany 6801 razy ]

Ostatnio edytowany przez Washington, 11 Maj 2016 14:42, edytowano w sumie 1 raz
dzięki za fajny wpis, ale proszę bez promowania bloga w każdym poście
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN
Relaks w Turcji 😎 All inclusive w 4* hotelu z prywatną plażą za 2370 PLN Relaks w Turcji 😎 All inclusive w 4* hotelu z prywatną plażą za 2370 PLN
#2 PostWysłany: 11 Maj 2016 14:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Dzieki, narobiles mi smaku. Ja uwielbiam kuchnie rosyjska i jadlem to wszystko oprocz Okroszki.
Rzuc przepisy, to bedziemy gotowac. ;)

@Admin
A czy nie lepiej byloby zalozyc nowy watek "Kuchnie Swiata" i mozna by bylo rzucic jakis fajny przepis?
Lubie gotowac i moze tez bym sie podzielil. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość