Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kreta
#141 PostWysłany: 03 Kwi 2014 10:03 
Awatar użytkownika

Znalazłem w internecie sprzeczne informacje dotyczace czasu otwarcia Wąwozu Samaria. Podobno czynny od 1 maja do 31 pazdziernika. Czy ktos moglby powierdzic czy tak właśnie jest? Będe na Krecie za kilka dni czyli w 1-wszej połowie kwietnia i mam w planie przejść wąwozem do Agia Romueli.

Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️ Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️
Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
#142 PostWysłany: 04 Kwi 2014 09:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Niestety, tak jest 1 Maj - 15 Pazdiernik
 Profil Relacje PM off
bigbox lubi ten post.

#143 PostWysłany: 26 Kwi 2014 14:40 

A ja mam pytanie z innej beczki.
Chciałabym kupić kartę sim pre-paid, żeby jakby co nie płacić fortuny jak trzeba na miejscu do hotelu czy firmy zadzwonić. Gdzie można zestaw startowy kupić? Będzie na lotnisku jakiś kiosk/salonik? Czy w Chanii po godzinie 17 takie przybytki są otwarte?
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 05 Maj 2014 18:29 

Hej- lecę na Kretę 29.08-15.09.14 z Wrocławia. Wynajmiemy auto- pewnie rez przez neta. Na poczatek zarezerwujemy sobie jakis hotelik, a potem chcielibyśmy jeżdzić gdzie nas oczy poniosą :-) Czy we wrześniu będzie mozna bez problemu znaleźć noclegi na miejscu, bez wcześniejszej rezerwacji? W Chorwacji w poł września praktycznie na każdym mijanym domu była tabliczka room itp, ludzie jak widzieli rejestrację zagr to sami podchodzili i proponowali. Może podobnie jest na pocz IX na Krecie? :-) Wolę wybrać na miejscu, bo w necie zawsze zdjecia sa przykładowe, zawsze można sfotografować tylko to co ładne i zazwyczaj nie ma słowa o okolicy i wielbiciel ciszy może wylądowac przy dyskotekach. Pozdrawiam Jagoda
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 05 Maj 2014 18:34 

Hotelików i kwater jest zatrzęsienie. W najgorszym przypadku siadasz z kompem już na miejscu i na pewno coś znajdziesz. Good luck ;)

Autko polecam w europeocar. Najtaniej, bez kaucji i problemów
 PM off  

#146 PostWysłany: 05 Maj 2014 18:45 

jacakatowice- czyli spokojnie jadąc napotkamy przy drodze prywatna inicjatywę :-) i jakieś ogłoszenia o wolnych pokojach?
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 05 Maj 2014 18:50 

Pod mostem spać nie będziesz ;)
Tam dominują małe rodzinne hoteliki. Właściciele b.skłonni do negocjacji.Możesz zerknąć tez na dworcu autobusowym w Chanii, w centrum. Kręcą się tam w sezonie chętni do wynajęcia kwatery
 PM off  

#148 PostWysłany: 05 Maj 2014 19:02 

Zbanowany
Jagoda666 napisał(a):
Hej- lecę na Kretę 29.08-15.09.14 z Wrocławia. Wynajmiemy auto- pewnie rez przez neta. Na poczatek zarezerwujemy sobie jakis hotelik, a potem chcielibyśmy jeżdzić gdzie nas oczy poniosą :-) Czy we wrześniu będzie mozna bez problemu znaleźć noclegi na miejscu, bez wcześniejszej rezerwacji? W Chorwacji w poł września praktycznie na każdym mijanym domu była tabliczka room itp, ludzie jak widzieli rejestrację zagr to sami podchodzili i proponowali. Może podobnie jest na pocz IX na Krecie? :-) Wolę wybrać na miejscu, bo w necie zawsze zdjecia sa przykładowe, zawsze można sfotografować tylko to co ładne i zazwyczaj nie ma słowa o okolicy i wielbiciel ciszy może wylądowac przy dyskotekach. Pozdrawiam Jagoda

Przed i po sezonie z hotelami nie ma najmniejszych problemów - większość stoi pusta. W sierpniu może być ciaśniej, natomiast Wy będziecie już praktycznie we wrześniu więc spoko.

Warto spojrzeć na oferty na bookingach i podobnych serwisach - bywa taniej, albo będziesz miał dobrą pozycje wyjściową do negocjacji - będą woleli obniżyć cenę niż od obniżonej zapłącić jeszcze prowizję pośrednikowi.

Jak będziecie na miejscu zajrzyjcie na dzikie plaże Elafonissi i Balos:
http://www.wakacjeipodroze.com/item/101 ... ze-miejsca

Miłego wyjazdu
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:15 

jacakatowice, Qdik- dzięki za odpowiedzi :-) Elafonissi i Balos są w planie, tyle że cały czas coś do tego planu się dodaje, bo im więcej się dowiaduję...... :-) Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 166
Kilometry: 357 801
Będąc na Krecie na Balos trzeba jechać;) Piękne miejsce! Kilka fotek z Krety: http://mamasaidbecool.blogspot.com/search/label/Crete

#151 PostWysłany: 14 Maj 2014 19:02 
Awatar użytkownika

niebieski
becool napisał(a):
Będąc na Krecie na Balos trzeba jechać;) Piękne miejsce! Kilka fotek z Krety: http://mamasaidbecool.blogspot.com/search/label/Crete

Mnie bardziej interesowała Antikithira, niestety w Kissamos nie znalazłem żadnego rybaka z wystarczająco dużą łodzią, który chciałby nas zabrać na całodzienny rejs, jedyny który był zainteresowany "zaśpiewał" 800 euro, a za taką kwotę to ja mógłbym sobie tutaj kupić łódkę, a nie wypożyczać na jeden dzień z szoferem ;) Pływają też promy, problem tylko w tym, że trzeba zostać na wyspie przez 3 dni, bo wypływa się w czwartki, a wraca na Kretę w sobotę...
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 14 Maj 2014 19:52 

O wynajmie łodzi od rybaków i wycieczce promem z Kissamos na Antikythirę napisałem już dawno w odpowiedzi na Twój post. Chciałeś za 100 e wynająć na cały dzień lub wyskoczyć promem i wrócić tego samego dnia. Niestety ,tak dobrze nie było i nie będzie. Antikythira nie jest turystyczną wyspą i dobrze ,że chociaż raz lub dwa pływa tam coś na tydzień a dla przeciętnego Greka stówka euro to jak stówka zł dla bardziej zamożnego Polaka. Od portu Kissamos jest na wyspę ok 30 mil , jeśli kiedyś będziesz np. w Kołobrzegu zapytaj rybaka za ile popłynie na Bornholm ?

Ostatnio edytowany przez Roku 01 Mar 2016 11:56, edytowano w sumie 2 razy
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 PM off  

#153 PostWysłany: 14 Maj 2014 22:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Możesz jeszcze dopisać "a nie mówiłem" ;)

Właścicielka pensjonatu w którym się zatrzymaliśmy powiedziała mi, że cena ta była wzięta z pupy i albo ten facet miał zły dzień, albo myślał, że trafił na Niemców (jej słowa), bo rzadko się zdarza, żeby ktoś chciał tak sobie pływać. I z tego co jeszcze powiedziała, to za 800 euro można to sobie łódkę kupić, a z Chani łódkę bym znalazł za 200 euro, więc wystarczyłoby tylko znaleźć inne zainteresowane osoby i płynęlibyśmy za 100 euro.

Ale nie da się ukryć, że nam się nie udało, więc słusznie się cieszysz.

Z tego co pamiętam pisałeś też, że nikt nie popłynie, bo przepisy. Spieszę więc z informacją, że przepisy sobie, a Kreteńczycy sobie. Miła Pani w porcie w Kissamos powiedziała mi, że policja owszem, sprawdza, nawet każdy rejs - ale promów które biorą setkę pasażerów w jeden rejs. Nikt się nie bawi w sprawdzanie czy kuter który wyszedł w morze popłynął zarzucić sieci, czy może wiezie gdzieś kilka osób, bo nikomu się nie chce, a kutrów jest dużo.

P.S.
Dawno nie czytałem większej bzdury niż to, że dla Greka 100 euro, to jak dla Polaka 100 złotych. Zejdź kolego na ziemię, poczytaj sobie, popytaj ludzi na Krecie ile zarabiają.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 02 Cze 2014 19:44 

niebieski
Witam
Do znawców Krety.
Lecimy na Kretę pierwszy raz - 10 dni przełom czerwca/lipca. Planuję auto na cały pobyt, odbiór na lotnisku Chania.
Szukam hotelu i mam kilka rozterek- za dużo czytam :)

Kreta północno zachodnia wygląda ok. (Kalamaki, Platanias, Kissamos oraz okolice)
Problem w tym, że Kreta południowo zachodnia (Plakias, Palaiochora oraz okolice - morze libijskie) i centralna północ rejon Rethymnon, (nie chcemy jechać dalej na wschód) oferuje hotele w takiej samej cenie jak północny zachód ale o dużo wyższym standardzie.

W jakim rejonie wyspy najlepiej się ulokować? Pobyt to oczywiście relaks, wyjazd na plaże Balos, Elafonisi, Falasarna itp. oraz zwiedzanie (Chania itp.) Wyłączamy z programu wąwóz Samaria (jesteśmy zbyt leniwi :) )
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 02 Cze 2014 19:53 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Hej, czy możecie mi doradzić jaki jest najfajniejszy aquapark na Krecie?

#156 PostWysłany: 02 Cze 2014 20:36 

Zdzislaw422 napisał(a):
Witam
Do znawców Krety.
Lecimy na Kretę pierwszy raz - 10 dni przełom czerwca/lipca. Planuję auto na cały pobyt, odbiór na lotnisku Chania.
Szukam hotelu i mam kilka rozterek- za dużo czytam :)

Kreta północno zachodnia wygląda ok. (Kalamaki, Platanias, Kissamos oraz okolice)
Problem w tym, że Kreta południowo zachodnia (Plakias, Palaiochora oraz okolice - morze libijskie) i centralna północ rejon Rethymnon, (nie chcemy jechać dalej na wschód) oferuje hotele w takiej samej cenie jak północny zachód ale o dużo wyższym standardzie.

W jakim rejonie wyspy najlepiej się ulokować? Pobyt to oczywiście relaks, wyjazd na plaże Balos, Elafonisi, Falasarna itp. oraz zwiedzanie (Chania itp.) Wyłączamy z programu wąwóz Samaria (jesteśmy zbyt leniwi :) )

Południowy zachód jest mniej atrakcyjny. Dlatego hotele tańsze. Jeszcze taniej jest na wschodnich krańcach wyspy. Bo daleko od lotnisk itp.
Ja bym się jednak lokował między Chanią, a Balos.
Tam jest najciekawiej. A hotele to w/g mnie jak się trafi. Trzeba mieć trochę szczęścia, i nie ufać ślepo tym gwiazdkom.
Spałem w Chanii, w stosunkowo tanim hotelu, a było super. Droższe mogą się schować.
 PM off  

#157 PostWysłany: 03 Cze 2014 08:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli lądujecie w Chani to faktycznie najlepiej będzie poszukać jakiegoś noclegu pomiędzy Chanią a Kissamos, możecie nawet nie rezerwować, jeśli lubicie przygodą, bo hoteli, pensjonatów i gościnnych pokoi jest mnóstwo, naprawdę jest w czym wybierać. Przez kilka dni zwiedzania okolicy na pewno nie będziecie się nudzili, ale mając samochód warto wybrać się na wschód, przynajmniej do Heraklionu, odwiedzić po drodze Rethimno. A jadąc na trasie Rethimno - Chania, warto zjechać z głównej drogi przy jednym z wąwozów, gdzie do morza wpada rzeka (chyba tym ostatnim przed Rethimno) i pojechać na sam doł, nad brzegiem morza stoi fajniutka tawerna, ze świetnym widokiem :)
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 03 Cze 2014 09:03 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Dla wybierających się na Kretę MUST SEE-P R E V E L I z lasem palmowym!!!!!!!
Do znawców Krety-naprawdę nikt tam nie był???

#159 PostWysłany: 03 Cze 2014 09:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Faktycznie na zdjęcia prezentujech się to super, ja nawet nie wiedziałem o tej plaży, ale na następny pobyt na Krecie (tym razem mam nadzieję, że o wiele dłuższy) mam już kolejny punkt obowiązkowy do planu :) Dzięki !

Ostatnio edytowany przez Roku, 01 Mar 2016 11:57, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 03 Cze 2014 09:30 

Miejsce znane, chociaż na forum nikt o nim chyba nie wspomniał.
Miałem okazję odwiedzić je , jeszcze przed pożarem lasu w 2010 roku.
Widziałem spalony las, po ogromnych pożarach ,na La Palmie, kilka lat temu, na Kanarach. Widok tragiczny.
Nie wiem jak to wygląda na Krecie po tym nieszczęściu.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość