Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 244 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 03 Lip 2014 16:36 

abstrahując od tej polemiki, (dzięki za przydatne linki) mimo wszystko chce tam jechać. Nie uważam się za zwykłego Kowalskiego co Leci z Itaką do Egiptu.
Wycieczka tam Nie wydaje mi się nie moralna - ba jest to jedyna rzecz którą mogę zrobić żeby pomóc tym ludziom - zostawić tam swoje pieniądze.
Byłem w Mińsku, poczułem przedsmak starych czasów. Byłem w Prypeci - Czarnobylu. Chce zobaczyć ten jedyny skansen Komuny.

Jak polecacie się tam dostać ? Przez Władywostok czy przez Pekin ? Pociąg jedzie za długo trochę... ale jeśli jest znacznie tańszy to może warto ?
Jakieś promocje lotnicze ?
Czy mogę po prostu iśc do ambasady w Warszawie i poprosić o wizę turystyczną ?
i jaka pora roku najlepsza żeby tam lecieć ?
No i jak z walutą ? Lepiej dolary czy Euro ? czy Chińskie Juany?
 Profil Relacje PM off
Kadex lubi ten post.

Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️ Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️
Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎 Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎
#42 PostWysłany: 03 Lip 2014 16:51 

srebrny
Kurde, nie wiem - telepatia czy jakie zrządzenie losu, ale nie dalej niż 5 minut temu naszło mnie coś, na przeglądanie na galerii transportowej zdjęć autobusów z Korei Północnej. Nawet jakieś są. A tu teraz wchodzę i ten wątek. No co za zbieg okoliczności...
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 03 Lip 2014 17:53 

Na tyle, co się orientowałem, bo też chętnie zobaczyłbym ten kraj, póki istnieje w takiej formie, nie ma za dużo wyboru. Najłatwiej korzystając z oferty biur mających oficjalne namaszczenie - wylot/dojazd z Pekinu. Wycieczki grupowe lub indywidualnie skrojone, w miarę możliwości uwzględniające plan turysty, ale obie wersje z opiekunem. Ewentualnie dyplomatyczne zaproszenie na jakąś uroczystość/imprezę sportową etc., dużo mniej prawdopodobne nawet dla nietypowego Kowalskiego;)
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 04 Lip 2014 13:50 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Jest parę biur organizujących takie wyjazdy, jedno nawet z Polski ale bardzo drogie. Ja byłem z brytyjskim biurem Lupine Travel, ich strona http://www.lupinetravel.co.uk/ lub w wersji polskojęzycznej www.lupinetravel.pl (przekierowanie). Jeszcze nie wszystkie wycieczki zostały przetłumaczone, myślę do w najbliższych tygodniach będzie już kompletna wersja po polsku. A po wakacjach zacznie się organizowanie wyjazdów z Polski, wtedy podam więcej informacji.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 04 Lip 2014 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
lightning3 napisał(a):
Jak polecacie się tam dostać ? Przez Władywostok czy przez Pekin ? Pociąg jedzie za długo trochę... ale jeśli jest znacznie tańszy to może warto ?
Jakieś promocje lotnicze ?
Czy mogę po prostu iśc do ambasady w Warszawie i poprosić o wizę turystyczną ?
i jaka pora roku najlepsza żeby tam lecieć ?
No i jak z walutą ? Lepiej dolary czy Euro ? czy Chińskie Juany?

Najlepiej dostać się przez Pekin. Samoloty Air Koryo lub Air China lataja praktycznie codziennie do Pyongyang. Pójść do ambasady możesz, ale jako indywidualny turysta nie dostaniesz jej tak łatwo. Musisz miec rozpisany i zatwierdzony plan wycieczki, indywidualnego opiekuna/przewodnika na miejscu. Nie możesz sobie ot tak przyjechać i poruszać się na własną rękę. Jest to oczywiście dużo dorższe niż wycieczka zorganizowana. Nocować możesz tylko w "miedzynarodowych" hotelach, a nie byle gdzie. Przewaznie wycieczki 7-10 dni z biurami podróży "all inclusive" kosztują około €1500.

Na miejscu wszystko jedno jaka walutę weźmiesz z wymienionych, bo i tak zakupy będziesz mógł robic w hotelach i specjalnych sklepach, gdzie korzystają z tych walut.

Co do pory roku to najlepiej kwiecień/maj lub wrzesień/październik. Lato w tamtych okolicach jest dość gorące i wilgotność uciążliwa, a w podanych miesiącach jest najlepsza pogoda na zwiedzanie.
lightning3 lubi ten post.

#46 PostWysłany: 04 Lip 2014 14:09 

niebieski
.. lub z Pekinu do leżącego na granicy Dandong (samolotem ok. 100 euro lub pociągiem) a następnie pociągiem bezpośrednio do Pyongyang. Warto przynajmniej w jedną stronę przejechać przez Koreę pociągiem - niezapomniane widoki i możliwość nawiązania kontaktu z innymi pasażerami.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 13 Lip 2014 11:20 

W/g tamtejszej TV Korea Północna wygrała Mundial w Brazylii. :lol:

PM off  

#48 PostWysłany: 13 Lip 2014 11:26 
Site Admin

podobno fake z podłożonym obrazem, ale nie znam koreańskiego więc nie wiem

#49 PostWysłany: 13 Lip 2014 11:59 

Loty: 67
Kilometry: 92 431
Gdyby ktoś chciał pooglądać Północnokoreańską telewizję na żywo to może to zrobić tutaj:
http://www.ustream.tv/channel/elufa-tv
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 13 Lip 2014 12:46 

Washington napisał(a):
podobno fake z podłożonym obrazem, ale nie znam koreańskiego więc nie wiem

masz rację

http://www.theguardian.com/football/vid ... atch-video

dzisiejsze wiadomości:
Image
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 06 Sie 2014 17:06 

No to pozdrawiam, na żywo z Pjongjangu! :)

Załączniki:
P806005.jpeg
P806005.jpeg [ 32.13 KiB | Obejrzany 2456 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 06 Sie 2014 17:28 

Fajnie, że tam dotarłeś. :D
Ale oczekujemy czegoś więcej niż pozdrowień i jednego zdjęcia Kimów. ;)
Dorzuć coś , tym bardziej , że masz dostęp do neta, jak widać...
Też pozdrawiam
J.
 PM off  

#53 PostWysłany: 06 Sie 2014 17:38 

Relacja się ukaże, ale z różnych względów dopiero po opuszczeniu kraju końcem miesiąca. :)
Do tego czasu wrzucę kilka zdjęć z drobnym opisem, a trochę ich będzie, bo mogę swobodnie poruszać się po mieście.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 09 Sie 2014 23:42 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Proszę:

http://www.sadistic.pl/pyongyang-z-inne ... 309612.htm

#55 PostWysłany: 19 Sie 2014 16:56 
Awatar użytkownika

Pewnie finansowo wyjdzie makabra: http://twojepodroze.com.pl/travel/searc ... a-Polnocna ale może ktoś się zdecyduje, kto sam boi się wszystko załatwiać.

Pytanie: jak tam jest z dostępem do netu? Wszystko poblokowane?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 19 Sie 2014 17:07 

niebieski
labomak napisał(a):
Pewnie finansowo wyjdzie makabra: http://twojepodroze.com.pl/travel/searc ... a-Polnocna ale może ktoś się zdecyduje, kto sam boi się wszystko załatwiać.

Sam nic nie załatwisz, tylko przez licencjonowane biura podróży.
Nie ma netu dla obcokrajowców.
Finansowo całkiem nie najgorzej:
http://www.lupinetravel.co.uk/polski/ko ... jazdy.html
http://www.lupinetravel.co.uk/
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 19 Sie 2014 17:22 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Mozart napisał(a):
Relacja się ukaże, ale z różnych względów dopiero po opuszczeniu kraju końcem miesiąca. :)
Do tego czasu wrzucę kilka zdjęć z drobnym opisem, a trochę ich będzie, bo mogę swobodnie poruszać się po mieście.

A poza stolicą? Czekam z niecierpliwością na chociaż parę słów o tym jak wygląda tam sytuacja.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 19 Sie 2014 20:12 

Poza stolicą byłem i jeszcze będę, w dodatku miejscach gdzie turyści nie mają szans dotrzeć. Proszę o wyrozumiałość, niestety jest to specyficzny kraj i nie mogę jeszcze wrzucić relacji. Nie będę mógł też zrelacjonować wszystkich miejsc oraz pokazać zdjęć, zwłaszcza z miejsc uznanych tutaj za "brzydkie". A te, z przykrością stwierdzam, bywają bardzo szokujące. Dołożę jednak starań, aby w klarowny sposób przekazać więcej niż dotychczas można było przeczytać. Chętnie również odpowiem na pytania dot. kraju i życiu obecnych tu obcokrajowców.
Zauważcie, że w internecie mało jest (lub nie ma wcale) zdjęć z prowincji, mimo że mają do niej dostęp dyplomaci, pracownicy wszelkich organizacji, czy zagranicznych firm. Jednak ze względu na charakter miejsca, kwestie bezpieczeństwa (i wiele innych) takich rzeczy się nie publikuje.
labomak napisał(a):

To nie jest kwestia blokady. Tu internetu miejscowi i turyści po prostu nie mają. Tylko w placówkach dyplomatycznych, organizacjach itp. pracownicy mają dostęp do łączy satelitarnych. Są też bary, a z jednego z nich właśnie (3 w nocy) wróciłem. Ale o tym w relacji.

Swoją drogą nie wyobrażam sobie przyjechania tu jako turysta i co przystanek kłanianie się pomnikom liderów. Jest to jedyna forma "odhaczenia" tego kraju, zapewne sam fakt przybycia tutaj jest ciekawy i budzi napięcie. Ale takiej reżyserii jak tutejsze wycieczki nie ma nawet Spielberg w swoich filmach. Proponuję jednak skupić się na kraju i tę kwestię w dalszej dyskusji pominąć.

W załączeniu zdjęcie z jednej z głównych dróg krajowych, prowadzącej na wschód. Po zmroku nie widać NIC, łącznie z pojawiającymi się kawałkami drogi między dziurami i wszelkimi nieoświetlonymi pojazdami.

Pozdrowienia!

Załączniki:
P8120255.jpeg
P8120255.jpeg [ 23.14 KiB | Obejrzany 2031 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 20 Sie 2014 01:00 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
No to czekamy na koniec miesiąca...

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 07 Wrz 2014 09:35 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Prezent od Daily Mail - Korea Płn. sfilmowana ukrytą kamerą:

http://www.dailymail.co.uk/travel/trave ... Korea.html

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 244 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość