Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 12 Sie 2014 14:37 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
O ile bankomat nie narzuca dodatkowych prowizji to bezpośrednie wypłacanie UAH z karty USD aliorkantoru jest najlepszą opcją.
 Profil Relacje PM off  

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#262 PostWysłany: 14 Sie 2014 07:05 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
Akurat na Ukrainie jest dużo bankomatów narzucających własną prowizję. Szukajcie takich, na których wyraźnie pisze ATM, powinno być ok. i tak jak pisał poprzednik karta USD z AliorKantoru i bezpośrednia wypłata UAH jest obecnie najlepsza opcją na rynku.

#263 PostWysłany: 26 Sie 2014 12:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam pytanie odnośnie konta walutowego w BZ WBK.
Pierwszy rok użytkowania karty jest bezpłatny, ale od kiedy jest liczony pierwszy rok ? od wydania karty czy jej aktywacji ?

#264 PostWysłany: 26 Sie 2014 12:50 

od podpisania umowy, można przed upływem roku rozwiązać i natychmiast założyć nowe :mrgreen:
tylko na kartę musisz ze 2 tygodnie poczekać
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 26 Sie 2014 15:23 
Awatar użytkownika

srebrny
A da się jakoś bezprowizyjnie przelać pieniądze z konta złotówkowego BZWBK (lub jeszcze lepiej z innego banku) na konto walutowe BZWBK ?
Czy oprócz oczywistego, niekorzystnego przewalutowania bank naliczy jakąś opłatę ?

#266 PostWysłany: 26 Sie 2014 15:45 
Awatar użytkownika

niebieski
najlepiej skorzystaj z walutomat.pl - przelej tam PLN, wymień na EUR i przelej do BZWBK - za przelewy nie zapłacisz nic, tylko walutomat weźmie prowizje 0,02% od kwoty wymiany
lub jeśli masz konto w innym banku w EUR (i masz tam EUR) i chcesz skorzystać z przelewu w EUR to wykonaj ten przelew w standardzie SEPA i wtedy zapłacisz tylko 5zł

EDIT: a jeśli chodzi o inną walutę to tylko opcja z walutomatem - SEPA jest tylko dla EUR
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 27 Sie 2014 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 134
Kilometry: 309 510
niebieski
Ja polecam Cinkciarz. Szybko i bez problemu kasa była z powrotem na koncie.

#268 PostWysłany: 27 Sie 2014 17:47 

niebieski
Czy ktoś korzystał z przelewów zagranicznych w Kantorze Aliora?
Chcę wykonać przelew w dolarach do Hiszpani i zastanawiam się dlaczego wszystkie opcje SHA, OUT, BEN pokazują się jako darmowe. Którą zatem wybrać, aby ani siebie, ani odbiorcy nie obciążyć?
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 27 Sie 2014 17:49 
Awatar użytkownika

srebrny
bartek. napisał(a):
Chcę wykonać przelew w dolarach do Hiszpani i zastanawiam się dlaczego wszystkie opcje SHA, OUT, BEN pokazują się jako darmowe. Którą zatem wybrać, aby ani siebie, ani odbiorcy nie obciążyć?

Ja nie korzystałem, ale w tym poście użytkownik pisze, że przelał za darmo: viewtopic.php?p=392455#p392455

#270 PostWysłany: 27 Sie 2014 17:58 

szymonpoznan1 napisał(a):
bartek. napisał(a):

Ja nie korzystałem, ale w tym poście użytkownik pisze, że przelał za darmo: viewtopic.php?p=392455#p392455

OUR (czyli wszystkie koszty po mojej stronie), wtedy ani bank korepondent, ani bank odbiorcy nie maja prawa potracac swoich kosztow. SHA to koszty dzielone, a BEN to wszystkie koszty po stronie beneficjenta = odbiorcy przelewu.
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 28 Sie 2014 06:43 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
bartek. napisał(a):

Ja przelewałem EUR na niemieckie konto, nie pamiętam co wybrałem, ale nic nie doliczyło. Jeśli nie pokazuje Ci, że dolicza, to nie doliczy :) u mnie przy którejś opcji doliczało jakąś prowizję, ale widziałem to od razu po zaznaczeniu, więc wiedziałem żeby tej nie wybierać.

#272 PostWysłany: 28 Sie 2014 09:34 

Zalezy mi na tym, zeby jak najszybciej wyrobic karte do konta walutowego EUR. W gre wchodza w zasadzie Alior i BZWBK. Jakie sa wasze doswiadczenia z czasem oczekiwania na karte? Lepiej online zamowic czy w oddziale?
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 28 Sie 2014 09:36 
Awatar użytkownika

niebieski
kantor alior przysyłali od 3 do 7 dni, konto przez internet
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 28 Sie 2014 09:54 

Hm widze, ze mam w zasadzie 2 opcje w aliorze - zalozyc rachunek walutowy w Alior Banku + do niego karte lub zalozyc konto w Alior Kantorze i do niego wziac karte. Ktoras opcja jest korzystniejsza?
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 28 Sie 2014 10:01 
Awatar użytkownika

niebieski
ja mam w kantorze Aliora i jest ok, więc mogę polecić
nie wiem jak działa Alior Bank dla porównania...
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 28 Sie 2014 10:04 
Awatar użytkownika

niebieski
charlie_obannon napisał(a):
Ktoras opcja jest korzystniejsza?

Jak dobrze pamiętam to w kantorze były nieco lepsze (dla mnie) warunki. Zależy komu na czym zależy i jak będzie korzystał z karty. Musisz porównać.
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 28 Sie 2014 10:07 

W sumie w tym momencie najwazniejszy jest dla mnie czas wyrobienia, to 3-7 dni mnie zachecilo do kantoru. Poza tym, w banku placi sie 5 zl/mies. za karte. Takze decyzja podjeta. Dzieki!
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 28 Sie 2014 10:15 
Awatar użytkownika

niebieski
to też pewnie różnie bywa, o ile dobrze pamiętam ja czekałem chyba 7-10 dni na kartę
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 28 Sie 2014 10:54 

Zbanowany
Jka najbardziej polecam konto rozsądne w Aliorze i kartę walutową w Kantorze tego banku. Posiadam dwie karty walutowe w euro i USD, z czego miałam bardzo korzystny przelicznik w ostatniej walucie.
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 04 Wrz 2014 12:57 

Witam

W związku z wyjazdem do Nowej Zelandii chciałbym zacząć korzystać z konta walutowego. Zamierzam płacić kartą za transakcje bezgotówkowe oraz wpłacać gotówkę w NZD z bankomatu. Potrzebuję karty Visa Classic bo z akceptacja innych są tam niestety problemy. Większość pieniędzy posiadam w tej chwili w Euro, a część w złotówkach. Czy mogę prosić o radę - w jakim banku będzie dla mnie najkorzystniej otworzyć konto walutowe? Oraz, czy lepiej otworzyć konto w Euro czy też wymienić wszystkie pieniądze na dolary i otworzyć w USD? Skłaniam się ku temu pierwszemu i oferta, która jak dotąd zainteresowała mnie najbardziej to ta w banku BPH, ale przyznam z bólem że nie do końca wiem jsk to będzie wyglądać z przewalutowaniem. Czy Visa zawsze będzie przeliczać z EUR na USD a dopiero potem na NZD?

Dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości