Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 153 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 12 Maj 2022 09:50 

Kupowałem kartę Claro - z tego co pamiętam miałem 2GB z kartą, do tego dokupiłem pakiet 4 GB. Całość wyszła chyba 20-25 tys. COP
3 ludzi lubi ten post.
benedetti uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#102 PostWysłany: 12 Maj 2022 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
W Virgin mobile za 25K masz 10GB i tindera plus w prezencie
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#103 PostWysłany: 12 Maj 2022 15:35 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Jak z zasięgiem? Bo chyba w Kolumbii cena jest drugorzędna, najważniejszy dobry zasięg, a różnice między sieciami spore.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 12 Maj 2022 15:47 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
W Kolumbii dobry zasięg to chyba nie występuje. Claro ma trochę lepszy niż Movistar z którego sieci korzysta Virgin. W miastach jest OK pomiędzy różnie
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#105 PostWysłany: 28 Cze 2022 15:33 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
niebieski
oskiboski napisał(a):
Od jakiegoś czasu jestem zakochany w San Andres i w sumie nie wiem dlaczego, nigdy nie byłem fanem Karaibów jako takich. Przeczytałem większość relacji i dostępnych materiałów z tego miejsca. Może ktoś jednak chce mi obrzydzić to miejsce,żebym nie kupił lotów ze strony głównej :mrgreen:

Miejsce naprawdę warte odwiedzenia. Sporo wysp karaibskich odwiedzałem ale to jest poza konkursem. Również rozważałem Providencia ale trochę mnie zniechęciło to że problem tam ze wszystkim.
Polecam też zrobić nurkowania.
nick lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#106 PostWysłany: 07 Sie 2022 20:19 

Cześć,

wybieram się pod koniec sierpnia do Cartageny w Kolumbii, wszystko jest już zarezerwowane i opłacone, czyli nocleg i przeloty.
Mam jednak pytanie jakie są najważniejsze rzeczy o których powinienem pamiętać, szczerze mówiąc pierwszy raz jadę tak daleko i trochę się boję tego wszystkiego.
Widzę, że np. jeśli chodzi o covid, to rozumiem, że potrzebny jest test PCR na 72 godziny przed przyjazdem. Poza tym jakie polecacie ubezpieczenie w podróży i czy w ogóle wszyscy wykupujecie przy wyjeździe?
O czym jeszcze powinno się pamętać, tak, żeby nigdzie nie utknąć itp...?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi, dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 07 Sie 2022 20:28 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. kolumbia-podroz-tam-a-covid-19,740,154343
2. Tak zawsze kupuję ubezpieczenie
3. Polecam lekturkę: kolumbia-pytania-odpowiedzi,740,75879
4. Nauczyć się podstawę hiszpańskiego
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 07 Sie 2022 20:38 

srebrny
5.Na drogę powrotną nie bierz od nikogo nawet małego drobiazgu do przewiezienia. Bagaż pakuj sam i korzystaj wyłacznie z toreb/walizek, które sam przywiozłeś.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#109 PostWysłany: 07 Sie 2022 21:22 

HON fly4free
W dużych miastach (nie wiem które dokładnie będziesz chciał odwiedzić) zorientuj się rozpytując lokalsów, albo praconików recepcji w hotelu / pensjonacie, gdzie uważać / nie zapuszczać się samemu (albo najlepiej w ogóle). Generalna w tamtych rejonach zasada to ograniczanie do niezbędnego minimum niepotrzebnych aktywności na zewnątrz po zmroku, ale też nie ma co dać się zwariować - o ile Candelaria w Bogocie czy Medellin staje się po zachodzie niezbyt przyjemna i gościnna, to np. Poblado w Medellin tętni życiem i jest generalnie bezpieczne do późna, tak samo z resztą jak strefa hotelowa czy starówka w Cartagenie.

Co do hiszpańskiego to pełna zgoda z @Zeus: w zasadzie nie wyobrażam sobie sensownego podróżowania tam bez znajomości, przynajmniej podstawowej, tego języka. W każdym razie bardzo, ale bardzo to ułatwia życie pod wieloma względami.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#110 PostWysłany: 24 Sie 2022 15:05 

A czy wypadałoby się na coś zaszczepić, czy nie ma takiej potrzeby?
Czy jest coś, czego nie powinno się tam jeść, pić itp...?
Może to dziwne pytania, ale no to mój pierwszy wyjazd... :-)
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 24 Sie 2022 15:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. Szczepienia -> lekarz medycyny tropikalnej
2. Jedzenie -> https://www.tasteatlas.com/colombia
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 24 Sie 2022 17:43 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
Hej

I uważaj na naciągaczy oraz kieszonkowców. Sprawdzaj ceny i rachunki, potrafią zawyżyć dla turysty ceny zwykłych towarów.
Weź zapasowy telefon, jakby Ci gliny zwinęli.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 25 Sie 2022 10:34 

srebrny
kolumbiawrzesien napisał(a):
A czy wypadałoby się na coś zaszczepić, czy nie ma takiej potrzeby?
Czy jest coś, czego nie powinno się tam jeść, pić itp...?

Oczywiście rada, aby przed wyjazdem skonsultować się z lekarzem medycyny tropikalnej jest jak najbardziej słuszna.

Obowiązkowych szczepień w zasadzie nie ma, o ile do Kolumbii nie przyjedziesz z kraju, w którym endemicznie występuje żółta febra (np. Brazylii czy Panamy) - wówczas na granicy mogą zażądać okazania dokumentu potwierdzającego posiadanie takiego szczepienia.
Jeżeli przylatujesz bezpośrednio z Europy (lub innego kraju gdzie nie występuje żółta febra) to jedynie jest krótka lista zalecanych szczepień. Nie różni się ona zbytnio od od innych krajów:
• wirusowe zapalenie wątroby typu A
• wirusowe zapalenie wątroby typu B
• tężec + błonica
• dur brzuszny
• wścieklizna
Dodatkowo jeśli wybierałbyś się do interioru Amazonii zalecane jest także szczepienie na żółtą febrę.
Kolumbia to kraj o porządnym poziomie życia więc z tej listy zwróciłbym uwagę głównie na dwie pierwsze pozycje. Jeżeli planujesz pobyt na ternach wiejskich to dobrze byłoby też pomyśleć o tężcu+błonnicy. Tężec to choroba odzwierzęca, a jej źródłem są głównie zwierzęta hodowlane (bydło, konie). Na tężec zapewne byłeś szczepiony w okresie szkolnym, trzeba jedynie przed upływem 10 lat od szczepienia przyjąć dawkę przypominającą.

Jeżeli chodzi o jedzenie to nie ma jakiś surowych zaleceń. Trzeba zachować odrobinę rozsądku (i higieny). Jak w każdym kraju strefy tropikalnej występuje zagrożenie amebozą więc lepiej unikać picia nieprzegotowanej wody ( i częstego jej źródła czyli lodu dodawanego do napojów).
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#114 PostWysłany: 09 Sty 2023 21:24 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Był ktoś w Kolumbii w lutym? Zastanawiam się i patrząc na pogodę zazwyczaj widzę że sporo pada, zaś w niektórych miejscach że najlepszy miesiąc do zwiedzenia. Raczej nie zapuszczałbym się w Amazonie.

Chciałbym skoczyć do Kolumbii, na chwilę do Ekwadoru i wrócić z Peru spowrotem do Europy
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 09 Sty 2023 21:36 

Loty: 4
Kilometry: 18 136
Witam
Byłem w zeszłym roku przez tydzień w Medellin nie padało wcale, potem tydzień na wybrzeżu Cartagena, Barranquilla, Santa Marta i także nie spadła kropla deszczu, na spory deszcz natrafiłem za to pod koniec wyjazdu w Bogocie, także zależy chyba dużo od regionu Kolumbii.
 Profil Relacje PM off
Limapur lubi ten post.

#116 PostWysłany: 09 Sty 2023 23:04 

niebieski
Na wybrzeżu karaibskim to najlepszy czas, nie padało chyba wcale. W Zona Cafetera lało często po południu lub wieczorem, jak to w górach. Mimo wszystko dało się sporo zobaczyć. To jest dobry czas na Kolumbię.
 Profil Relacje PM off
Limapur lubi ten post.

#117 PostWysłany: 09 Sty 2023 23:10 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Dziękuję panowie, chyba mnie przekonaliscie.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 13 Sty 2023 15:51 

maxima napisał(a):
maxima napisał(a):
ktoś z Was się szczepił na lotnisku w Bogocie?

jeśli ktoś zainteresowany ;)
szczepiłam się na żółtą febrę za darmo na lotnisku w Bogocie - "szpital" jest po prawo od wejścia na miedzynarodowe odloty, gdzieś na wysokości wejścia nr 4-5 (nie pamietam), na 1 piętrze
Byłam w sobotę, czynny do 18. Była niby kolejka, ale jak pokazałam, że mam bilet na lot o 17:30, to trochę mnie przepchnęli i weszłam poza numerkiem.
Ogólnie nikt nie mówi tam po angielsku ;) jest mini wywiad, pytania są na kartce po angielsku. Ogólnie przyjemnie. Otrzymuje się zółtą książeczkę.
Po samym szczepieniu trochę słabiej się czułam przez ok 24h ale bez żadnych problemów. Przed szczepieniem ostrzegają przed tym.

Czy istnieje takowy hospital na lotnisku w Medellin? Będę miał tylko ~2h przesiadki z Europy w Bogocie i nie przewiduję możliwości wyjścia do osobnych terminali.

+ dodatkowo sprawdzają jescze Covidowe paszporty?

#119 PostWysłany: 13 Sty 2023 16:55 

niebieski
W październiku nie sprawdzali niczego z COVIDem. Prawdę mówiąc żółtej książeczki też mi nie sprawdzili, mimo, że w teorii w Cano Cristales była wymagana.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 13 Mar 2023 04:50 

Jutro mam lot z bostonu do bogoty i mam problem z odprawą -> nie wiem czy to chwilowy błąd na stronie czy o czyms zapomnialem…? Cos trzeba wypelniac ….?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 153 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość