Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 378 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 04 Gru 2018 21:47 
Site Admin
Awatar użytkownika

Raczej nie można łączyć różnych taryf przy zakupie dla wszystkich (że 1 osoba ma rejestrowany, druga nie), więc raczej żona też taki bagaż ma

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
wiater uważa post za pomocny.

Egipski wypoczynek w trakcie ferii 🔥 4* hotel z all inclusive i aquaparkiem w Szarm el-Szejk od 2779 PLN Egipski wypoczynek w trakcie ferii 🔥 4* hotel z all inclusive i aquaparkiem w Szarm el-Szejk od 2779 PLN
🌊 Zimowa ucieczka na Dżerbę 🏖️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 1951 PLN 🌊 Zimowa ucieczka na Dżerbę 🏖️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 1951 PLN
#62 PostWysłany: 24 Gru 2018 12:45 

Cześć,
Jestem mocno przerażony moim planem podróży - nasłuchałem się od znajomych o lotniskach w Mumbaju (czy tam Bombaju) i Delhi i ogólnie boję się, że zostanę tam na zawsze ;/ Waszym zdaniem będzie dobrze? Jakieś porady jak to ugryźć - przesiadkę w Delhi?

Załączniki:
bedajajacosczuje.jpg
bedajajacosczuje.jpg [ 135.52 KiB | Obejrzany 6215 razy ]

#63 PostWysłany: 24 Gru 2018 12:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wygląda ok. Ja bym się nie przejmował jak wszystko na jednym bilecie.

Sent from my Nokia 3330 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off
LLAP lubi ten post.

#64 PostWysłany: 24 Gru 2018 13:02 
Awatar użytkownika

niebieski
W BOM udało mi się w zeszłym roku znaleźć się na zewnątrz w ok pół godziny od opuszczenia pokładu w godzinach nocnych. A tak w ogóle to dobrze oznaczone i fajne lotnisko i fajny salonik na PP po landside - po wizycie schudłem 10kg w kilka dni i walczyłem z lamblią pół roku :) Z DEL robiłem tylko krajówki, więc się nie wypowiem.
apadlo lubi ten post.
LLAP uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 24 Gru 2018 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
Otóż to, @LLAP, teraz to problem KLMu, bo jak walizki nie dowiozą, to będziesz musiał kupić na miejscu rzeczy, za które KLM Ci potem odda kasę. Oczywiście do pewnych granic :)
LLAP uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 04 Sty 2019 15:09 

Hej, zamierzam kupić bilety WAW-TPE i TPE-WAW i mam pytanie dotyczące przesiadki. W stronę na Tajwan jest okej, ale z powrotem lot ma być realizowany chyba w całości AirFrance i mam czas na przesiadkę na CDG tylko 1,5 godziny.
1. Z tego co się już zorientowałam to KLM i AF są jakby jednością (?) więc domyślam się, że kupując wszystko za jednym zamachem, mam tę trasę na jednym bilecie?
2. W związku z tym bagaż nadaję prosto do Warszawy i prosto do Taipei?
3. Czy nie martwiąc się o bagaż zdążę się przesiąść w Paryżu w 1,5 godziny zakładając, że nie będzie opóźnień?
4. Nawet gdyby nie było opóźnień a ja bym nie zdążyła na lot to czy linia oferuje mi za darmo dotarcie późniejszym samolotem czy nie?

Z góry dziękuję za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 04 Sty 2019 15:11 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Tak na jednym bilecie bagaz + organizacja podrozy w przypadku zaklocenia lezy po stronie linii, nawet gdyby tego samego dnia nie dalo sie juz doleciec, dostaniesz hotel i posilki :)
xcactusx uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 04 Sty 2019 15:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@xcactusx

1. yep
2. yep
3. jesli bez opoznien to zdazysz
4. yep, oferuje transport

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off

#69 PostWysłany: 04 Sty 2019 16:34 

Okej, dzięki za jasne odpowiedzi.
W momencie kiedy z różnych powodów jednak nie uda mi się zdążyć, to gdzie mam się zgłosić? Do miejsca odpraw, do informacji?
Czytałam też gdzieś, że czasami samoloty mogą chwilę poczekać za pasażerami, kogo należy poinformować, że jest się w drodze i żeby chwilę poczekali jeśli jest taka możliwość?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 04 Sty 2019 16:55 
Site Admin
Awatar użytkownika

Tak przypominając, z powodu zasiedzenia się na duty free lub na mieście podczas przesiadki mogą już nie byc tak skłonni do przerzucenia na inny lot ;) ja bym się zgłosił na transfer, tam gdzie bilety na przesiadki wydają, tam chyba najwięcej mogą.
A jest chodzi o czekanie, możesz już pogadać na pokładzie samolotu ze stewardessa, ale generalnie maja informacje ile osób, kto i na co się przesiada, więc generalnie jeśli nie będzie woli "z góry", to wiele nie wskorasz

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off

#71 PostWysłany: 04 Sty 2019 17:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
xcactusx napisał(a):
Okej, dzięki za jasne odpowiedzi.
W momencie kiedy z różnych powodów jednak nie uda mi się zdążyć, to gdzie mam się zgłosić? Do miejsca odpraw, do informacji?
Czytałam też gdzieś, że czasami samoloty mogą chwilę poczekać za pasażerami, kogo należy poinformować, że jest się w drodze i żeby chwilę poczekali jeśli jest taka możliwość?

Nie ma sprawy i nie martw sie do przodu. ;)
Jesli sie opozni to z reguly jak opuscisz samolot, beda stali agenci z informacjami dla pasazerow z przesiadkami o dalszych krokach. ;)
Jesli nikt Cie nie poinformuje to udaj sie jak najszybciej do gate.
Jesli przy gate nikogo nie bedzie poszukaj biura linni albo zapytaj w informacji i kogos przysla kto sie Toba zaopiekuje. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off

#72 PostWysłany: 16 Sty 2019 22:38 

Loty: 12
Kilometry: 68 376
Lece w marcu na trasie VIE-LAX z przesiadka 55 minutowa w AMS, w calosci liniami KLM i mam pytanie dot. bagazu podrecznego.
Chce wziac standardową kabinówkę oraz plecak o wymiarach

1x bagaż podręczny łączne wymiary 55 x 35 x 25 cm
1x akcesorium (np. maly plecak) wymiary 40 x 30 x 15 cm (bagaz + akcesorium max 12 KG)

Jak jest z tą wagą? Sprawdzaja oba bagaze? 12KG niby ok, powinienem dac rade, no ale jakbym o ten kilogram/dwa sie machnal? :D Co wtedy?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 26 Lut 2019 12:55 

Cześć, mam bilety na lot KLMem na trasie WAW-AMS-BKK. Czy podczas odprawy można bezpłatnie wybrać sobie miejsca spośród tych, które zostały? Teraz, tj. kilka miesięcy przed podróżą można zrobić to za nie małą opłatą, ale jak rozumiem podczas odprawy można wybrać bezpłatnie z tego co zostało?
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 26 Lut 2019 12:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak
 Profil Relacje PM off
Zordon95 lubi ten post.

#75 PostWysłany: 11 Kwi 2019 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Mała wskazówka dla poszukujących biletu KLM/AF. Nie jest to wiedza tajemna i z pewnością wiele osób wcześniej na to wpadło ale nie znalazłem na forum opisu.

W ostatnim tygodniu rezerwowałem bilety na dwóch różnych kierunkach bezpośrednio na stronie KLM/Air France.
Jak wiadomo ich systemy rezerwacyjne od pewnego czasu są tożsame i wyglądają prawie identycznie (poza kolorami ;) ) - na pewno nie było tak w roku ubiegłym, gdy strony Air France i KLM potrafiły pokazywać różne ceny na tych samych trasach (albo na stronie AF można było znaleźć więcej ciekawszych opcji niż na stronie KL).

Czasami ich system wyszukuje połączenia w formie "podróży złożonej" jakich przy składaniu tego samego połączenia RT/OJ nie da się znaleźć biorąc pod uwagę cenę podróży. Dotyczy to zwłaszcza strony KLM gdzie akurat wyszukiwanie Multicity różni się od tego dostępnego na stronie Air France. Dlatego na stronie KLM należy "rozbić" I lub II segment następująco:

Zamiast RT (czyli dwa segmenty):
Wylot X - Destynacja Y
Destynacja Y - Wylot X

Szukamy Multicity (3 segmenty):
Wylot X - Destynacja Y
Destynacja Y - Amsterdam
Amsterdam - Wylot X
(być może działa też Paryż jak mamy połączenie przez to miasto)

Moje dwa ostatnie przykłady (aczkolwiek tak samo rezerwowałem również inne bilety w ubiegłym roku):
- Trasa nr 1: Warszawa-Wyspy Owcze przez Amsterdam (WAW-FAE) - wyszukiwanie RT dawało podobne rezultaty cenowe co rozbicie na 3 segmenty: WAW-FAE + FAE-AMS + AMS-WAW jednakże zależało mi na szybszym powrocie do Warszawy - w opcji RT najtańszy powrót był o 22:00 natomiast wcześniejszy droższy o kilkaset złotych. Opcja Multicity pozwoliła mi wybrać połączenia tak, aby powrócić do Warszawy wcześniej i to w cenie prawie niezmienionej w porównaniu do tej z wersji RT.
- Trasa nr 2: OJ Wrocław - Szanghaj (przez Paryż) / Tajpej-Wrocław (przez Amsterdam) - wyszukiwanie RT (czy właściwie OJ - dwa segmenty) na pożądane przeze mnie dni dawały rezultaty na poziomie 1900 zł / osoba. Tymczasem rozbicie podróży na 3 segmenty (WRO-PVG + TPE-AMS + AMS-WRO) pozwoliło obniżyć cenę o 200 zł / osoba do 1706 zł.

W ubiegłym roku rezerwowałem w ten sam sposób Hawaje (podróż OJ podzieliłem na 3 segmenty: VIE-AMS + AMS-HNL + LIH-VIE tak więc można próbować również "rozbić" pierwszy segment a nie tylko drugi), widziałem też kilka razy Indonezję z Krakowa. Zresztą czasami wyszukiwanie przez Google flights potrafi podpowiedzieć taki rezultat.

Kwestia rezerwacji takiego biletu - zazwyczaj po uzupełnieniu danych i przejściu do płatności pojawia się albo błąd albo informacja, że cena wzrosła o ileś-tam-złotych. Tak dzieje się zarówno na stronie KLM jak i na Air France po "odtworzeniu" połączeń na stronie Francuzów.

Jeśli nie da się tego zarezerwować na ich stronie to należy:
- zrobić screeny z procesu rezerwacji;
- wysłać je na adres: kl.b2c.pl@websupportklm.com (tytuł mejla: Błąd na stronie KLM) podając dane pasażerów i krótko opisując sytuację.

Odpisują bardzo szybko, w moich dwóch powyższych przypadkach uznali, że jest to błąd cenowy na ich stronie i że mogą utrzymać tę cenę przez 24h. Zakładają rezerwację (którą składają jako 2 a nie 3 segmenty), proszą o kontakt z infolinią. Na infolini podajemy dane karty, ich dział techniczny do paru godzin wystawia bilety i ściąga należność w uzgodnionej cenie (bez dodatkowych prowizji). Co ciekawe za bilety z trasy nr 2 zapłaciłem 3409 zł natomiast na potwierdzeniu cena to 4500 zł (jest różnica w cenie samej taryfy, podatki i opłaty zostają takie same). Niektóre OTA (np. Expedia) wyszukują takie kombinacje ale często drożej niż na stronie przewoźnika. Nie ma też znaczenia, że loty są wykonywane przez cs Delty albo np. China Airlines czy China Eastern.

UWAGA - jeśli ktoś przejdzie na stronie KLM do płatności to ich system na ok. 1 czy 2h bilety blokuje i wrzuca znowu do systemu po tym czasie. Na stronie AF tak się nie dzieje z tego co zauważyłem.

Oczywiście powyższy sposób działa rzadko (inne ceny na tej samej trasie wyszukiwanej RT/OJ versus podróż złożona z np. 3 segmentów) ale warto próbować zgodnie z tym co napisałem.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 07 Maj 2019 12:22 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Jakie są wasze doświadczenia z dostępnością miejsc podczas odprawy? Zazwyczaj da się jakieś dwa obok siebie zarezerwować, czy ludzie dużo wykupują z wyprzedzeniem?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 07 Maj 2019 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 473 900
Z mojego doświadczenia - jak masz dwie osoby na jednej rezerwacji, to nie ma problemu, dostaniesz miejsca obok siebie. Jak jesteście na dwóch rezerwacjach, to może być trudniej.
W marcu leciałam w 3 osoby na 2 rezerwacjach - zaraz po uruchomieniu odprawy online udało mi się upolować 3 miejsca obok siebie. W drodze powrotnej odprawa ruszyła w środku nocy, rano już nie było dostępnej żadnej trójki, na lotnisku też nie. Za każdym razem dla obu osób z jednej rezerwacji podstawiały mi się 2 miejsca obok siebie.
 Profil Relacje PM off
trocha uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 07 Maj 2019 13:21 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Dzięki, to jeszcze dodatkowe pytanie. Odprawa jest dostępna 30h przed lotem. Mam lot WAW-AMS-XXX. Czy 30h przed odlotem z WAW odprawie się i będę mógł wybrać miejsca na całą podróż, czy wybór miejsc z AMS będzie dostępny później?
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 07 Maj 2019 14:26 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 473 900
Odprawisz się już na oba odcinki.
 Profil Relacje PM off
trocha uważa post za pomocny.

#80 PostWysłany: 13 Maj 2019 00:08 

srebrny
nie wiem czy bylo, znizka na wyloty z Niemiec

Discount code: FORYOURMUM

https://promotions.klm.com/de_en/HAM

Terms and conditions
Destination: For departures from Germany destinations within Europe in the Air France and KLM route network.
Valid on KLM, Air France and Joon flight numbers.
Valid on flights operated by: KLM, Air France, Joon and HOP!
Booking period: from now until 26.05.2019
Travel period: from now until 31.03.2020
Last return flight 31.03.2020
Minimum net price: 50 €
Discount: 25 €
Use: Only via klm.com. Maximum one discount code per booking. You can book several people in one transaction.
Travel class: Economy
Codeshare flights are not allowed except Air France, KLM, Joon and HOP!
The number of discount codes is limited to 200.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 378 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości