Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Katania i okolice
#41 PostWysłany: 16 Paź 2017 20:36 

niebieski
Polecam Taorminę. Byliśmy tam kilka godzin (mogliśmy dłużej) i był to przyjemnie spędzony czas. (4,30 z Katanii pociąg w 1 stronę, spod dworca do Taorminy InterBus np. po 1,90 plus był jeszcze jakiś "miejski" busik, ale nie wiem za ile)
 Relacje PM off  

#42 PostWysłany: 17 Paź 2017 09:11 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 113 409
Dziękuje za pomoc :) Na dzień dzisiejszy, bardziej mi odpowiadają Syrakuzy - myślę że ostatni dzień spędzimy aby zobaczyć kilka atrakcji w Syrakuzach, i wrócić do Katanii na jeszcze 3 godziny spaceru. Wiem że trochę jest to połowiczne rozwiązanie, ale nie mam czasu więcej :(

#43 PostWysłany: 03 Gru 2017 15:32 

Będąc świeżo po powrocie z Katanii dorzucę swoje trzy grosze.

Faktycznie, jak już było wspomniane w tym temacie, to nie jest miasto turystyczne. Jego "autentyczność" jest jednak bardzo interesująca. Nie ma tam nic pod turystów (no może nieliczne sklepiki z pamiątkami), centrum miasta służy jego mieszkańcom, a nie służy do zarabiania na turystach.

Będąc w kilku miastach wschodniej Sycylii zauważyłem, że w Katanii najmniej płaciliśmy za kawę czy jedzenie. Na Piazza Duomo w ogródku z widokiem na katedrę - zaledwie 2 €. W Taorminie bodajże 3,30 €. Łatwo było też znaleźć supermarket w centrum, co w Syrakuzach, Ragusie czy Taorminie jest niemożliwe.

Porażką oczywiście jest komunikacja i brak rozkładów. Mieszkańcy chyba mają podobne zdanie, bo autobusy nie były zbyt oblegane za to korki popołudniu olbrzymie na małych uliczkach i głównych arteriach. Miasto nie jest też zbyt przyjazne pieszym - chodniki bywają wąskie, krzywe, urywają się.

Z miejsc wartych zobaczenia koniecznie muszę wspomnieć o Muzeum Lądowania Aliantów na Sycylii. Może nie da się go porównać do Muzeum Powstania Warszawskiego, ale i tak bardzo ciekawa ekspozycja, która przybliża ten bardzo ważny epizod historii II WŚ. Polecam! Muzeum jest położone niedaleko stacji kolejowej, trzeba przejść jeszcze kilkaset metrów na północ wzdłuż brzegu (i torów).

#44 PostWysłany: 12 Gru 2017 11:10 

Loty: 40
Kilometry: 62 137
Witam :), potrzebuje pomocy
14 lutego lece do Katani bede na miejscu juz po 9 rano a wracam w sobote o 12, mam wiec pełne 3 dni na zwiedzanie.
Gdzie najlepiej jest sie zatrzymac , prenocowac i co zwiedzic w tym czasie? a moze nocleg w 2 roznych miejscach? Mam samochod na caly pobyt. Dzieki za pomoc
 Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 12 Gru 2017 12:35 

srebrny
@Mateusz Capiga Jak masz auto to polecam chociaż jeden nocleg w Syrakuzach i zwiedzenie Ortygii,warto zajrzeć do Noto i ew.Avoli.Wypad na Etnę z Katanii też warto brać pod uwagę,w samej Katanii masz już tu opisane co warto zobaczyć. :)
 Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 12 Gru 2017 14:29 

Loty: 40
Kilometry: 62 137
Właśnie mój wstępny plan wygląda tak:
1dzień: Katania i Syrkuzy, wieczorem dojechac do Noto i tutaj 3 noclegi
2dzień: cały dzień Noto , wypoczyne i łapanie sił na nastepny dzień :)
3dzień: Modica albo Regusa , Caltagirone , Villa Romana del Casale i na koniec Scala dei Turchi , powrot do Noto
4 dzien : Wylot
Realny jest taki plan? Coś byscie zmienili?:)
 Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 12 Gru 2017 15:08 

niebieski
Drugi dzień niedociążony, a trzeci nierealny. Sam powrót od Schodów Turków, to ładnych kilka godzin, pewnie w lutym po ciemku.
 Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 12 Gru 2017 15:35 

Ja lecę tydzień później i mam 4 dni.
Na razie 2 noce w Palermo
I 2 noce w Giarre
plan w Opracowaniu :) Co wyciąć --Katanie odpuszczam i Mesyne choć tu nie wiem. Może dłuższa droga do Palermo.
Pytanie co w zimie zobaczę na Etnie tylko z parkingu ? Wycieczki w śniegu odpadają.

PS: Jak ja bym tam pojeździł na nartach ...niestety mam sobie to wybić młotkiem dużym 8-)
 Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 12 Gru 2017 16:13 

3 dzień nie jest do zrealizowania.Końcem września na Schodach Turków witaliśmy wschód słońca.Potem Villa Romana del Casala, w Caltagirone byliśmy o zmroku,a w Katani byliśmy o 21. Nie da się tego ogarnąć wg Twojego planu.Powinieneś się skupić na południowo-wschodniej Sycylii,a zachód zostawić na następny wyjazd np. z Trapani.Może powinieneś 1 dzień zarezerwować na Etnę- łatwe do ogarnięcia z Katanii
 Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 15 Sty 2018 19:48 
Awatar użytkownika

Loty: 167
Kilometry: 312 464
niebieski
Korzystał ktoś niedawno z interbusa ? Chciałbym kupić bilet RT. W jakim czasie ma się odbyć powrót ? Z powrotem można dojechać do centrum Katanii ? Na stronie pisze, że cena jest taka sama za bilet rt z centrum/lotniska do Syrakuz.
 Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 13 Wrz 2018 21:46 

Gdzie najlepiej z Katanii wybrać się na plażowanie ? Interesują mnie okolice na wschodnim wybrzeżu wyspy, tak by spokojnie można było dojechać samochodem.
 Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 13 Wrz 2018 22:06 

Loty: 110
Kilometry: 208 995
niebieski
przed tygodniem wróciliśmy (nasz 2-gi pobyt na sycylii) - PLAŻE na wschodnim wybrzeżu są mocno średnie ale polecamy:
- Calamosche Beach (godzinka autostradą z Katanii - płaciliśmy chyba koło 1 eur OW, bo większa część jest darmowa aktualnie). do samej plaży z parkingu (3 eur/dzień) jest około 20 min spokojnym krokiem. na miejscu nie ma żadnych sklepów bo to rezerwat. dookoła jest fajna ścieżka widokowa wzdłuż morza
- plaża miejska w Katanii (już była polecana na 1wszej str. tematu) - potwierdzamy czym dalej od centrum miasta (portu) tym ładniejsza plaża i czystsze morze ! (mniej więcej okolice lotniska są już ok; parking 2,5 eur/doba).
- okolice Taorminy - Letojanni lub Giardini Naxos - kamieniste, ale za to woda przyjemna :)

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 08 Sie 2019 13:31, edytowano w sumie 1 raz
błędy ort.
 Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 22 Paź 2018 15:13 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 374 663
niebieski
będę za miesiąc w Katanii
listopad to chyba nie najlepszy czas na wyjście na Etnę.

1 dzień planuję wyjechać: Taormina czy Syrakuzy polecacie?
w listopadzie może być różnie z pogoda więc to też muszę wziąć pod uwagę planując
 Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 22 Paź 2018 16:13 

Zbanowany
niebieski
-- 22 Paź 2018 18:11 --

Może napiszesz prościej. Zgadnijcie czy wolę brunetki czy blondi lub brunetów czy bialowlosych chłopców( wybierz preferowaną płec) :lol: :lol: :lol:

-- 22 Paź 2018 18:13 --

lub ...mam 100pln i nie wiem czy dzisiaj mam się nachlać a jutro napić czy dzisiaj napić a jutro nachlać? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 22 Paź 2018 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
4989341 napisał(a):
będę za miesiąc w Katanii
listopad to chyba nie najlepszy czas na wyjście na Etnę.

1 dzień planuję wyjechać: Taormina czy Syrakuzy polecacie?
w listopadzie może być różnie z pogoda więc to też muszę wziąć pod uwagę planując

Pogoda może być różna, ale np ja w połowie grudnia trafiłem na 3 dni pełnego słońca. Co do Etny - nawet nie planowałem wchodzenia, ale podjechałem tam gdzie kończy się droga, przy schronisku. Wiało okrutnie, więc zdobycie szczytu może być nie lada wyzwaniem. Natomiast tak czy siak, polecam podjechać i pokręcić się w okolicach schroniska - widoki robią wrażenie.
4989341 lubi ten post.

#56 PostWysłany: 22 Paź 2018 20:24 

srebrny
@4989341 W ubiegłym roku w okolicach 20 listopada warunki pogodowe były super .Syrakuzy i okolice z racji braku czasu były expresowo ale pozostał niedosyt, więc w tym roku prawie w identycznym terminie robimy powtórkę już prosto do Syrakuz w planie też odwiedziny Noto i Avoli.
 Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 23 Paź 2018 06:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak dla mnie Taormina - bardzo ładnie położona, imponujące ruiny antycznego teatru. Syrakuzy też oczywiście ciekawe (Ortigia), ale Park Archeologiczny nie robi już takiego wrażenia.

#58 PostWysłany: 23 Paź 2018 07:36 
Awatar użytkownika

@4989341
Miesiąc jak każdy inny. W zeszłym roku wchodziliśmy na Etnę 28 listopada, owszem wiało (a kiedy w górach nie wieje?!), było dosyć zimno, tak że czapki i rękawiczki obowiązkowe, podobnie jak kurtka przeciwwiatrowa, jednakże tragedii nie było. W wyższych partiach góry gdzieniegdzie placki śniegu, kijki trekingowe zbędne, przeszliśmy od Schroniska Sapienza w okolice Torre del Filosofo, na szczyt nie dotarliśmy bo Piękna Pani postanowiła popykać sobie dymkiem ;).

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 07 Lut 2019 18:16 
Awatar użytkownika

Wrzucam aktualny rozkład jazdy z Katanii do Taorminy - odjazd z dworca obok dworca kolejowego (Adres: Via D'Amico 187), stanowisko 9

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 08 Lut 2019 23:25 

Cześć, bardzo proszę o uwagi i porady co do planu zwiedzenia Sycylii samochodem.
Mam też pytanie:
Z okolic Etny do Milazzo lepiej udać się autostradą SS114 czy drogą SS185 ? Chodzi głównie o widoki.

16.03.2019 sobota przylot (koło 19) , wypożyczenie auta, dojazd do noclegowni
17.03.2019 niedziela Etna i tylko etna, powrot do noclegowni
18.03.2019 poniedziałek Taormina, Alcantara, Castelmolla, przejazd do Milazzo
19.03.2019 wtorek zwiedzanie Vulcano, Lipari (może skuterem?) i powrot do noclegowni
20.03.2019 środa Wczesnie rano trasa do Cefalou → Palermo → Monreale - > nocleg w cast…
21.03.2019 czwartek wczesnie rano wyjazd do Zingaro → Erice - > Sciacca
22.03.2019 piątek schody tureckie w okolicach Agrigento, ENNA → Caltagirone
23.03.2019 sobota Caltagirone, Syrakuzy, powrót na lotnisko

Trasa:
Image

Z góry dzięki za podpowiedzi.
 Relacje PM off  

[ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości