Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 127 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Katania i okolice
#21 PostWysłany: 12 Mar 2017 12:01 

jajacekk napisał(a):

Czy naprawdę nie ma tańszego połączenia z lotniska do centrum niż Alibus za 4€ ?

Też szukam aktualnych informacji , bo byłem w Katanii, ale dawno temu. Wylot mam za tydzień i jest tańsza opcja dostania się do centrum z lotniska. Za 1 euro OW. Autobusem 524 lub 538. Wystarczy wyjść ok 400 m poza teren lotniska, na główną drogę.

https://www.fly4free.pl/forum/katania-fontanarossa-z-centrum-do-miasta,1272,82368

PS. I żeby było w temacie. Mamy tam 4 pełne dni. Jakieś nowe propozycje, co można zobaczyć/odwiedzić ciekawego w mieście i bliskiej okolicy ? Tym razem chyba bez auta, więc komunikacją publiczną. Etna ? Warto ?
 PM off  

#22 PostWysłany: 23 Mar 2017 12:46 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Zamieszczam rozkład jazdy autobusów z Katanii do Taorminy i odwrotnie.
Autobus odjeżdża z dworca autobusowego przy Via Archimede niedaleko dworca kolejowego.
Stojąc tyłem do DK trzeba skręcić w prawo. Bilety kupimy w kasie na ulicy Via D'Amico.
Koszt biletu RT 8,30€
Linia autobusowa Etna, co widać na zdjęciach.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
2 ludzi lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 23 Mar 2017 16:08 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Tutaj jest rozkład z i do Syrakuz linią Interbus.
Koszt to 9,10€
My wsiadaliśmy do niego blisko Piazza Duomo (centralny plac starego miasta) na Piazza Borsellino, ale nie odjeżdża z placu, tylko zatrzymuje się na głównej ulicy. Bilety kupuje się w budce na przystanku.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
VincentV uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 23 Mar 2017 17:24 

Ale startuje tak jak ten powyżej do Taorminy, spod dworca kolejowego. Lepiej tam wsiadać , bo na Borselino( przystanek pośredni) jest już full i ciężko o dobre miejsce siedzące.
Ja poluję zawsze na te w pierwszym rzędzie. Nie za kierowcą, tylko obok. Najlepszy widok do przodu i na bok.
 PM off  

#25 PostWysłany: 07 Kwi 2017 14:16 

Czy jechał ktoś bezpośrednio z lotniska do Syrakuz. Chodzi mi konkretnie o przystanek Interbus (Catania trasporti) przy terminalu, w którym jest miejscu? Dziewczyna u której wynajmuję apartament odpisała, że trzeba wyjść bocznym wyjciem przy wypożyczalni samochodów. Tam staje Intebus, koszt przejazdu do Syrakuz to 6,20 euro. Ten koszt jakiś niski w stosunku do tego co jest na forum, może ma cenę dla rezydentów albo info z przed jakiegoś czasu i średnio aktualne. Faktycznie google pokazuje tam kasy Interbusa, ale przystanek gdzieś dalej przy rondzie. Czy mógłby ktoś ewentualnie zapytać bądąc na lotnisku . Wiadomo jak z miejscami odjazdu we Włoszech, każdy pokazuje w inna stronę.

Jeszcze jedno - może ktoś korzystał z wypożyczalni samochodów na lotnisku w Catani ( pod kątem kolejnego wyjazdu). Czy wypożyczalnia czynna jest 24h/dobę. Ile trwają formalności oddania auta i czy załatwia się ja na parkingu (dzwoniąc do obsługi?) czy biurze a potem zejście do auta. Chodzi mi generalnie o wypożyczalnie internetowe jak rentalcars obsługujące różne stajnie - to pewno jakiś standard na większości punktów/lotnisk.
 Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 07 Kwi 2017 14:50 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Co do drugiego pytania (tego o wypożyczalnie):
Ostatnio będąc W Katanii brałem auto w Avis i oni mieli biuro czynne od 8:00 rano więc nie 24h. Z tego co pamiętam to większość wypożyczalni tak miała (ale nie powiem czy wszystkie).
Same biura są w dwóch miejscach - kilka w hali lotniska oraz w osobnym budynku 200m na prawo od lotniska.
Tam dostajesz klucze po podpisaniu umowy a plac z autami jest zaraz obok. Ogólnie wszystko blisko siebie i tylko na nogach.

#27 PostWysłany: 07 Kwi 2017 15:21 

VincentV napisał(a):
Czy jechał ktoś bezpośrednio z lotniska do Syrakuz. Chodzi mi konkretnie o przystanek Interbus (Catania trasporti) przy terminalu, w którym jest miejscu? Dziewczyna u której wynajmuję apartament odpisała, że trzeba wyjść bocznym wyjciem przy wypożyczalni samochodów. Tam staje Intebus, koszt przejazdu do Syrakuz to 6,20 euro. Ten koszt jakiś niski w stosunku do tego co jest na forum, może ma cenę dla rezydentów albo info z przed jakiegoś czasu i średnio aktualne. Faktycznie google pokazuje tam kasy Interbusa, ale przystanek gdzieś dalej przy rondzie. Czy mógłby ktoś ewentualnie zapytać bądąc na lotnisku . Wiadomo jak z miejscami odjazdu we Włoszech, każdy pokazuje w inna stronę.

Jest przystanek Interbusa , bezpośrednio do Syrakuz. Jechałem tak. Jak wyjdzieśz ze strefy przylotów[ bagażowej itd] to trzeba iść w prawo. Tak jak do wypożyczalni aut. Jest budka z biletami, a przystanek zaraz obok. Do żadnego ronda nie trzeba iść. Bilet z centrum Katanii kosztuje 9,10 euro OW. Być może z lotniska ciut mniej , bo to już trochę bliżej w stronę Syrakuz. Ale 6 z ogonkiem to chyba trochę za mało. Stara cena zapewne. Jeżdżą punktualnie wg rozkładu. Masz go powyżej. Ktoś wrzucił. Dodaj tylko jakieś 10-15 minut od startu z centrum Katanii[ dworca autobusowego] Również w drugą stronę to samo. Autobus podjeżdża pod sam terminal.
Byłem tydzień temu, więc to świeże i pewne info.
 PM off

#28 PostWysłany: 07 Kwi 2017 16:43 
Awatar użytkownika

Bilet w budce Interbusa z lotniska Fontanarossa do Syrakuz kosztował 5,70 euro. Też mnie zdziwiła cena, bo w internecie jest 6,20. Jechałam 1,5 tygodnia temu prosto z lotniska. Rozkład jazdy tutaj http://www.interbus.it/Orarietariffe.aspx?locPartenza=[11&locArrivo=0(6923&DataPartenza=23/04/2017
 Relacje PM off

#29 PostWysłany: 07 Kwi 2017 16:50 

Pytanie do tych, co byli lub mają wiedzę na ten temat. Czy istnieje sposób dotarcia z Katanii lub z lotniska Fontanarossa bezpośrednio do Milazzo bez przesiadek w Messynie? Pociągiem trzeba się przesiadać w Messynie. Autobusy SAIS dojeżdżają też tylko do Messyny, potem trzeba zmieniać przewoźnika na Giuntabus. Może jakiś sekretny sposób? Pozdrawiam
http://poza-utartym-szlakiem.blogspot.com/
Blog o zachodniej Sycylii, mnóstwo inspiracji i praktycznych informacji
 Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 09 Kwi 2017 10:14 
Awatar użytkownika

Też szukałam takiego dojazdu komunikacją publiczną jednak nie znalazłam. My pojechaliśmy pociągiem z przesiadką w Messynie. Po drodze fajne widoki za oknem :)
 Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 15 Maj 2017 08:01 

W związku ze szczytem G7 w Taorminie, w ostatnim tygodniu maja , ten rejon będzie zamknięty.

http://fakty.interia.pl/raporty/raport-imigranci-z-afryki/informacje/news-wybrzeza-sycylii-chronione-podczas-szczytu-g7,nId,2393742

Warto o tym pamiętać przy planowaniu wycieczek w tej okolicy.
 PM off  

#32 PostWysłany: 24 Maj 2017 14:50 

niebieski
Ląduję w Katanii w niedzielę 28.05 ok 8 rano i będę do wtorku 30.05 do ok 13.00. Co warto zobaczyć? W poniedziałek planowałem Etnę. Czy jeśli zdecyduję się na jazdę tam i powrót komunikacją (autobusem), to wystarczy czasu na wejście na górę? Co warto zobaczyć w samym mieście? Jakieś polecane knajpki? Która plaża najładniejsza? Nocować będziemy przy Via Luigi Capuana jeśli to ma jakieś znaczenie.

Thanks from the mountain
Kuba
 Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Maj 2017 14:28 
Awatar użytkownika

Loty: 301
Kilometry: 498 942
niebieski
Korzystając z komunikacji powinno spokojnie udać się wejść na Etnę. Było to już opisywane przez kilka osób na forum ;)
Co warto? Na pewno Taormina bądź Syrakuzy. Co do plaż w Katanii to tam jest bodajże jedna plaża. Jak dla mnie bardzo sympatyczna i warto ją odwiedzić.
Sam byłem rok temu z dziewczyną własnie mniej więcej tyle czasu co Ty planujesz. Jeden dzień poświęciliśmy na Taorminę, a dwa kolejne na plażę w Katanii i zwiedzenie miasta.

#34 PostWysłany: 27 Maj 2017 18:05 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 112 104
Podpinam się pod temat. Na długi czerwcowy weekend są dość tanie loty Berlin - Katania. Będę sam z 5 latką. Gdzie w promieniu 100 km od lotniska najlepiej się zakwaterować.? Priorytet to piaszczysta plaża, w miarę płytko, czysta woda.
 Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 30 Cze 2017 12:03 

Hej. Potrzebujemy w 5 osob dostac się z lotniska do Agnone Bagni. I teraz pytanie lepiej busem czy pociag?. Na mapie widze tory ale czy zatrzymuje się tam pociąg. Bardzo bym był wdzięczny za odp. Tyle zwiedziłem Europy ale tutaj ciężko znaleźć coś w internecie.
 Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 04 Paź 2017 14:17 

niebieski
Orientuje się ktoś czy w autobusach SAIS można kupować bilety u kierowcy? Z Katanii chciałbym pojechać prosto do Palermo - na lotnisku niby jest jakieś stoisko ich, ale nie wiem czy otwarte w soboty po 13 :)
 Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 04 Paź 2017 14:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Z tego ca pamiętam, to chyba był mały kłopot.
Ale bez problemu możesz kupić on-line. http://www.saisautolinee.it/
chris0o lubi ten post.

#38 PostWysłany: 04 Paź 2017 23:36 

niebieski
@Japonka76 tak, wiem, wiem tylko nie wiem jak to wygląda w SAIS jak się ma np. bilet na 13:00 a chciałoby się jechać o 14:00, bo np. samolot się spóźnił. Regulamin SAIS mówi coś takiego:
Cytuj:
5 - CAMBIO CORSA
5.1 Tutti i titoli hanno diritto al cambio dell’orario di partenza, purché riguardi una corsa dello stesso giorno.
Questa possibilità, per i titoli acquistati on line, è limitata fino all’orario originario di partenza.

Cytuj:
5 - ZMIANA RYZYKA
5.1 Wszystkie tytuły są uprawnione do zmiany czasu rozpoczęcia, pod warunkiem że dotyczą one wyścigu tego samego dnia.
Opcja ta, w przypadku papierów wartościowych zakupionych przez internet, jest ograniczona do pierwotnego czasu odjazdu.

Więc wynika z tego(?) że chyba jak kupię on-line to nie mogę nic zdziałać? włoskiego nie rozumiem a google translate mówi jak napisałem.

Co do poprzedniego tematu płatności na pokładzie to znalazłem również w regulaminie SAIS:
Cytuj:
3 - PAGAMENTO
3.1 Il pagamento può essere effettuato in diversi modi, a seconda del tipo di acquisto:
Online: carta di credito/debito (visa-maestro-mastercard).
A bordo del bus: contanti.
Rivendite: è possibile utilizzare tutti i metodi di pagamento offerti dalle stesse. In ogni caso, il
pagamento in contanti è sempre possibile.

Google translate:
Cytuj:
3 - PŁATNOŚĆ
3.1 Płatność może być dokonana na kilka sposobów, w zależności od rodzaju zakupu:
Online: karta kredytowa / debetowa (visa-master-mastercard).
Na pokładzie autobusu: gotówka.
Odsprzedaj: możesz korzystać ze wszystkich oferowanych przez nich metod płatności. W każdym razie
Płatność gotówką jest zawsze możliwa.
 Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 16 Paź 2017 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 113 409
Witam :-)

Będę w Katanii dwa pełne dni ( 19 i 20 Listopad ) Ląduję 18 Listopada o 20:25, i raczej zostanie mi zjedzenie pizzy i spacer po starym mieście. Na pewno chce przeznaczyć jeden dzień aby wejść na Etnę ( 19 Listopad ) i zastanawiam się jak podzielić ten ostatni pełny dzień? Spędzić go 50 na 50 w Syrakuzach i Katanii? Ktoś może mi doradzić ;) ?

#40 PostWysłany: 16 Paź 2017 18:04 

srebrny
@Grzesiek269Jeśli masz ochotę na zobaczenie
Syrakuz to jednak przydałby się minimum cały ostatni dzień licząc dojazd RT.Katania wtedy bardzo minimalistycznie- wieczór pierwszy i drugi po Etnie jak sił starczy. ;)
 Relacje PM off  

[ 127 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot], piekara114 oraz 1 gość