Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 12 Sie 2023 17:45 

złoty
@sanchopan Jedź pociągiem, wydasz 21 EUR RT ;)
 Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#102 PostWysłany: 29 Sie 2023 14:25 

A wiecie może jak działa teraz lotnisko CTA po tym lipcowym pożarze? Czy loty z Polski (KRK, KTW) normalnie są obsługiwane czy przekierowywane na inne lotniska na Sycylii?
 Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 29 Sie 2023 14:52 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Latają normalnie do Katanii

#104 PostWysłany: 03 Paź 2023 15:23 

niebieski
zioomalster napisał(a):
Moje przemyślenia po wczorajszym powrocie z Katani dotyczące dojazdu do miasta:

Polecam udać się na przystanek albo obok ronda z czerwonym samolotem albo obok ronda bliżej lotniska.
W Katanii w tej części nie ma chodników, więc chodzi się przy krawędzi jezdni.

Przy czym jeśli dobrze rozumiem, to w zależności czy 538 czy 524 do Katanii to należy stanąć po przeciwnych stronach/przystankach tej samej drogi, bo jadąc do centrum Katanii, to jednak ruszając w przeciwnych kierunkach - dobrze mi się wydaje? Czy po tej samej (której?) stronie stanąć na przystanku? 524 wg mapy robi pętlę, więc nie wiem (?) czy to ma znaczenie jaki(?) przystanek, natomiast w 534 wsiadamy "jadąc w lewo mapy"? ;)
Bilety kupić i aktywować w apce, tak? Wpisuje się jakiś numer autobusu, czy po prostu - z racji że to 90-minutówki - tylko jakaś aktywacja po prostu?
Poza tym dojście "do prawego ronda" (na mapie) to widzę "zakaz pieszych" - czy to już nieaktualne?
 Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 03 Paź 2023 15:35 

platynowy
@sanchopan dla 5 osób to może lepiej samochód pożyczyć? Lecę do CTA na przełomie listopada i grudnia (5 dni), w renomowanej wypożyczalni samochód wziąłem za 220 zł. (mam ubezpieczenie do karty).
 Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 03 Paź 2023 15:47 

niebieski
Zawsze pożyczałem, ale tym razem lepszym rozwiązaniem wydaje się autobus - bo noclegi w centrum Katanii no i tylko na 2 dni w przerwie dalszej podróży ;)
 Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#107 PostWysłany: 03 Paź 2023 15:51 

platynowy
Abu Dhabi? Czy Abu Dhabi i Malediwy
 Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 03 Paź 2023 16:34 

niebieski
AUH, potem Dubaj autem, a potem powrót przez KUT - rodzinnie :D
 Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#109 PostWysłany: 02 Lis 2023 18:21 

Hej
Mam małą prośbę w temacie pomocy z onsługą AMTS - nie mogę tego załapać.
Będe w Katanii w sobotę, zakładam że o 15:30. Chciałem się dostać w miarę szybko w okolice Piazza Stesicoro - tak , zgadza się taxi odpada :)
Rzeczywiście jest tak , że w tą okolicę dojadę tylko z przesiadkami?
Co nie wybiorę w apce to pokazuje mi że i tak muszę dojść ponad 1 km pieszo jeżeli chce jechac jednym busem.
ALIB, 524 pokazuje jakby nie jechał za bardzo pod ten plac.
Np ALIB o 16:10 jedzie do Dusmet Archi Porto za 4E, potem ponad 1km na nogach. Ok zrobię tą trasę bo to nie problem.
Po prostu nie wiem czy dobrze patrze na tą apkę i na organizację ruchu która jest na Sycyli
 Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 03 Lis 2023 07:49 

niebieski
najszybszą opcją jest Alibus z lotniska do przystanku Archi i potem na piechotę..
komunikacja miejska w Katanii jest naprawdę słaba i niepunktualna, jedynie Alibus jeździ w miarę punktualnie i regularnie
nie wiem tylko skąd wziąłeś tą 16:30, z apki? odpuść ją sobie, nic się tam nie zgadza..
z lotniska autobus odjeżdza o 15:30, 15:48, 16:06 , 16:24 itd...

tutaj masz rozkład: https://www.amts.ct.it/mappa-delle-line ... rso=ALIBUS
Image

na powrót możesz sprawdzić rozkład pociągów lokalnych i pojechać z Catania Centrale do Catania Aeroporto FontanaRossa za 2,10 euro, pociąg jedzie dosłownie 6 minut, nie stoi w korku i trzeba od stacji kolejowej dojść na piechotę do lotniska, jakiś 10-minutowy spacer. to jest 800 metrów, ładnym, nowym chodnikiem.. dla leniwych lub tych mających dużo bagażu jeździ tam jeszcze taki Shuttle Bus na tym odcinku, dodatkowo płatny, ale nie zawsze czeka na pasażerów.. cała Sycylia :)

rozkład pociągów sprawdzisz np. na trenitalia.com
 Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 03 Lis 2023 18:28 

dziękuję ci za wskazówki.
Odpuszcze sobie apke tak jak mówisz.
Jadę tam pierwszy raz.
Jeszcze jakbyś mi mógł powiedziec czy w regionie Stesicoro jest w marę bezpiecznie wieczorem? Różne opinie skrajne słyszałem. Czy to jest coś w klimacie Aten wieczorem?
 Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 04 Lis 2023 07:50 

niebieski
to nie ten dział
ale odpowiem: tak, jest bezpiecznie jeśli zachowasz zdrowy rozsądek, nie będziesz samotnie po ciemku wchodził w puste, wąskie i słabo oświetlone uliczki itp.
w maju jakiś kolorowy zaatakował w Katanii Polaka, walnął go kilka razy w głowę w bocznej uliczce w okolicach Stesicoro właśnie w środku nocy i zabrał iPhone'a, i może właśnie o tym słyszałeś.

tu artykuł na ten temat:
https://www-lasicilia-it.translate.goog ... _hist=true

jedyne niebezpieczne miejsce w Katanii, i to co mocno wpływa na miejsce tego miasta w europejskich rankingach bezpieczeństwa, to dzielnica Librino na obrzeżach miasta, ale raczej nie będziesz tam jechał

Librino, Catania – This is also known as the most dangerous and roughest neighbourhood of Italy. Here arms and drug trafficking and murder are events happening on a daily basis.
 Relacje PM off
martinoo uważa post za pomocny.

#113 PostWysłany: 04 Lis 2023 10:48 

niebieski
Powiedzieć, że tam jest bałagan, to nic nie powiedzieć:
Ledwie przedwczoraj podniosło mi się ciśnienie, jak w rozkładzie 524 i 538 zobaczyłem jedno wielkie "nic", a gdzieś pobocznie znalazłem info, że te autobusy 1 i 2 listopada nie jeżdżą, bo będzie "wzmocnienie cmentarzy". Tyle dobrze, że z centrum na lotnisko da się jednak z buta, bo ok. 4 km.
Jednak wizyta na dworcu pokazała, że autobusy jeżdżą "normalnie", czyli "o której przyjedzie to przyjedzie". :lol:
Inna sprawa na którym przystanku na lotnisku wsiąść, bo to też tak skomplikowali, że można się pogubić (w jakim kierunku), a mapki zupełnie nie pomagają. Otóż:
Idąc "na lewo" prostopadle z terminala lotniska (tam gdzie jest chodnik), czyli do lewego jakby ronda, przechodzimy przez nie na wprost i mamy (tyłem do lotniska) przystanki po prawej i lewej stronie:
Do 538 należy wsiąść po prawej stronie.
Do 524 po lewej, ale jak wsiądziecie po prawej to najwyżej po zrobieniu większej pętli i tak wrócicie w to samo miejsce.
Bilety w apce 1 EUR, a u - wg tłumaczenia google - "Woźnicy" za 1,60, ale nie widziałem, żeby ktoś tak kupował.

Mam nadzieję, że komuś pomogłem. :D
 Relacje PM off
martinoo uważa post za pomocny.

#114 PostWysłany: 04 Lis 2023 11:32 

harti napisał(a):
to nie ten dział
ale odpowiem: tak, jest bezpiecznie jeśli zachowasz zdrowy rozsądek, nie będziesz samotnie po ciemku wchodził w puste, wąskie i słabo oświetlone uliczki itp.
w maju jakiś kolorowy zaatakował w Katanii Polaka, walnął go kilka razy w głowę w bocznej uliczce w okolicach Stesicoro właśnie w środku nocy i zabrał iPhone'a, i może właśnie o tym słyszałeś.

tu artykuł na ten temat:
https://www-lasicilia-it.translate.goog ... _hist=true

jedyne niebezpieczne miejsce w Katanii, i to co mocno wpływa na miejsce tego miasta w europejskich rankingach bezpieczeństwa, to dzielnica Librino na obrzeżach miasta, ale raczej nie będziesz tam jechał

Librino, Catania – This is also known as the most dangerous and roughest neighbourhood of Italy. Here arms and drug trafficking and murder are events happening on a daily basis.

Pomimo że to nie ten dział , dziękuję ci za pośrednictwem pomoc. Mało brakowało a zmienilibyśmy wczoraj noclegi - szkoda by było ponad 100 euro.

sanchopan napisał(a):
Powiedzieć, że tam jest bałagan, to nic nie powiedzieć:
Ledwie przedwczoraj podniosło mi się ciśnienie, jak w rozkładzie 524 i 538 zobaczyłem jedno wielkie "nic", a gdzieś pobocznie znalazłem info, że te autobusy 1 i 2 listopada nie jeżdżą, bo będzie "wzmocnienie cmentarzy". Tyle dobrze, że z centrum na lotnisko da się jednak z buta, bo ok. 4 km.
Jednak wizyta na dworcu pokazała, że autobusy jeżdżą "normalnie", czyli "o której przyjedzie to przyjedzie". :lol:
Inna sprawa na którym przystanku na lotnisku wsiąść, bo to też tak skomplikowali, że można się pogubić (w jakim kierunku), a mapki zupełnie nie pomagają. Otóż:
Idąc "na lewo" prostopadle z terminala lotniska (tam gdzie jest chodnik), czyli do lewego jakby ronda, przechodzimy przez nie na wprost i mamy (tyłem do lotniska) przystanki po prawej i lewej stronie:
Do 538 należy wsiąść po prawej stronie.
Do 524 po lewej, ale jak wsiądziecie po prawej to najwyżej po zrobieniu większej pętli i tak wrócicie w to samo miejsce.
Bilety w apce 1 EUR, a u - wg tłumaczenia google - "Woźnicy" za 1,60, ale nie widziałem, żeby ktoś tak kupował.

Mam nadzieję, że komuś pomogłem. :D

Dzięki za wskazówki
W sumie to już się pogubiłem na samym początku o tym co piszesz 😉. Damy radę. Jakoś dojedziemy
 Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 05 Lis 2023 14:43 

W drodze powrotnej zamierzam pojechac pociagiem z Catania Centrale do Catania Aeroporto Fontanarossa za 2,10 EUR. Watek byl juz wczesniej poruszany, ze przy kupnie biletu przez neta, nie trzeba go kasowac. Tylko troche mi sie to gryzie z informacja ze strony Trenitalia dotyczace ELETRONICZNEGO biletu: "must be validated with the check-in function after midnight on the day of travel and before the scheduled departure of the train selected at the time of purchase".

To trzeba go jakos w koncu kasowac czy nie?
 Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 18 Lis 2023 11:38 

Sam sobie odpowiem z autopsji dla "potomnych" :) .

Bilety kupione na pociąg przez neta trzeba jeszcze skasować przed przejazdem. Klika się to w otrzymanym mailu od Trenitalia.

Przy okazji, gdyby ktoś chciał sobie wyskoczyć na plaże z lotniska to przejście z ul. Rena na SS114 jest możliwe na wysokości pasa startowego. Obok płotu wokół betonowego placu od północy jest wydeptana przyzwoita "ścieżka" w krzakach. Poza tym aktualnie na południe od tego placu nie ma w ogóle ogrodzenia, krzaki są wycięte i spokojnie nawet wygodniej można też tamtędy przejść. Problem w tym ze przy SS114 praktycznie wszystkie plaże są prywatne, wiec poza sezonem są zamknięte. Najbliższe możliwe/darmowe wejście do morza jest 400m na północ przy wpadającym "ścieku" przed Lido Aurora. Wzdłuż SS114 jest przyzwoite pobocze od strony morza. Tylko na samym mostku nad "ściekiem" jest zwężenie i zalecałbym te 10m przebiec patrząc na auta ;) .
 Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 18 Lis 2023 19:33 

złoty
@Kolo9999 Trenitalia w tym roku koło września zmieniła zasady funkcjonowania biletów na pociągi regionalne. Teraz najpóźniej pięć minut przed odjazdem trzeba potwierdzić swoją obecność w pociagu (przez ten link co miałeś w mejlu albo w aplikacji na urządzenia mobilne). Praktycznie wszystkie poradniki o włoskich kolejach, które są w Internecie wymagają aktualuzacji w tym zakresie.
 Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 19 Lis 2023 20:57 

Hej!
Z tego co wiem poniższe ceny na bilety są aktualne (np. całodzienny 2,5e). Ale mam jeszcze kilka pytań Ponieważ będę w Katanii 28.11-02.12.2023 wylot i powrót z Katowic:
1. Czy jest w Katanii bilet tygodniowy, najlepiej na autobusy i metro który można kupić od razu na lotnisku zaraz po przylocie czy pozostaje mi tylko bilet dzienny jeśli jestem zainteresowany np. 5 x 2,5 euro (chciałem się przejechać metrem najbardziej wysuniętym na południe w Europie)?
2. Czy na bilecie dziennym można też jeździć metrem?
3. Czy i gdzie na lotnisku kupię bilet dzienny jeśli nie ma tygodniowego?
Oczywiście czytałem wcześniejsze wątki o zakupach biletu u kierowcy lub w tobacco ale to były zakupy biletów jednorazowych za 1euro a nie dziennych lub tygodniowych.
Dajcie znać co i jak.....
90 minutowy 1 e
120 min 1,2e
całodzienny 2,5e
 Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 19 Lis 2023 21:28 

złoty
@karol1c To jest bardziej skomplikowane. Bilety autobusowe AMTS nie obejmują metra. Ponadto bilet dzienny za 2,50 EUR nie obejmuje linii lotniskowej. Bilet jednorazowy z linią lotniskową kosztuje 4 EUR.
Metro ma oddzielny bilet dzienny za 2,00 EUR. Jest też opcja biletu dziennego na wszystkie regionalne pociągi i autobusy Circumetna za 13,00 EUR. Wtedy możesz swobodnie pojeździć i pozwiedzać te urolkliwe miasteczka z drugiej strony wulkanu.
 Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 19 Lis 2023 21:52 

KL_user napisał(a):
@karol1c To jest bardziej skomplikowane. Bilety autobusowe AMTS nie obejmują metra. Ponadto bilet dzienny za 2,50 EUR nie obejmuje linii lotniskowej. Bilet jednorazowy z linią lotniskową kosztuje 4 EUR.
Metro ma oddzielny bilet dzienny za 2,00 EUR. Jest też opcja biletu dziennego na wszystkie regionalne pociągi i autobusy Circumetna za 13,00 EUR. Wtedy możesz swobodnie pojeździć i pozwiedzać te urolkliwe miasteczka z drugiej strony wulkanu.

Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź. Nie nastawiam się na Alibusa za 4 euro tylko na 524 i pytam czy od razu na lotnisku mogę kupić od razu bilet dzienny aby był na 524 i na cos później na przykład metro o 18:00 inny autobus o 20:00 bo przylatuję o 15:00.
No i czy jest jest bilet tygodniowy bo na AMTS znalazłem tylko dzienny i miesięczne.
 Relacje PM off  

[ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości