Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 17 Gru 2024 11:37 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Pudelek napisał(a):
Widzę, że w Berlinie bez zmian: rok temu w Charlottenburgu też był największy ścisk, czasami wręcz nie szło przejść głównymi alejkami... Toalety dalej po 1,5 euro tam? :>
W Berlinie nic się nie zmienia w CH Alexa nadal jest giga kolejka do damskiej toalety. Na szczęście do męskiej od ręki. Koszt to 0,5 Euro w porównaniu do 1 Euro na jarmarku Alexanderplatz.

W Charlottenburgu toaleta chyba była po 1,5 ale nie pamiętam. Wydaje mi się że kiedyś to nawet wejście na jarmark było płatne. Teraz za free. Co było wkurzające w odróżnieniu od innych jarmarków, to szkło trzeba było oddawać w tym samym punkcie w którym brało się napój - w gęstym tłumie i dość pogmatwanym układzie stoisk czasami trudno było znaleźć miejsce zakupu.
Chyba jeszcze tak było w Spandau ale tam było kilka rodzajów szkła i akurat wszystkie zabrałem

Co do cen to na tych dużych:
Wino 5 E, likier jajeczny 7 E, kaucja za szkło 5 E, bagietka z raclette 8-12E,

Na skromniejszych i kameralnych:
Wino 4-4,5 E, likier jajeczny 5-6E, kaucja za szkło 3 E, karkówka w bułce 5 E ( popularne w Spandau), różne wursty też w okolicy 5 E

W Spandau miałem swój ulubiony punkt: na końcu jarmarku był kiosk z okienkiem w którym sprzedawali nieco taniej grzanca z wkładką z owoców. Niestety tym razem nie znalazłem tego miejsca po ostatniej wizycie 8 lat temu
 Profil Relacje PM off  

Brać, kupować, lecieć❗🔥 Madera okołoweekendowo za 520 PLN 😍💚 Brać, kupować, lecieć❗🔥 Madera okołoweekendowo za 520 PLN 😍💚
Boże Narodzenie (i nie tylko) w Tajlandii lub Wietnamie 😲😍 Loty z Warszawy od 2147 PLN Boże Narodzenie (i nie tylko) w Tajlandii lub Wietnamie 😲😍 Loty z Warszawy od 2147 PLN
#62 PostWysłany: 17 Gru 2024 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
Jarmark w Pradze przy okazji testowania Baltic Express z Gdańska do Pragi

Oscypek - 150 CZK (25,50zł)
Chimney/Kołacz z ognia - 100 CZK (17zł) klasyczny i 130 CZK (22zł) z Nutellą
Langosz klasyczny - od 180 CZK (30,60zł)
Grzane wino - 100 CZK (17zł)

Wszędzie można było płacić kartą bez problemu
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 19 Gru 2024 19:28 

niebieski
-- 19 Gru 2024 18:25 --

bruce09lili napisał(a):
Pudelek napisał(a):
Widzę, że w Berlinie bez zmian: rok temu w Charlottenburgu też był największy ścisk, czasami wręcz nie szło przejść głównymi alejkami... Toalety dalej po 1,5 euro tam? :>
W Berlinie nic się nie zmienia w CH Alexa nadal jest giga kolejka do damskiej toalety. Na szczęście do męskiej od ręki. Koszt to 0,5 Euro w porównaniu do 1 Euro na jarmarku Alexanderplatz.

a jak w internecie skrytykował Alexię za pobieranie opłat za kibel, to mi odpisali, że WC jest darmowe i ta opłata jest... dobrowolna. Moja rodzina z Berlina też twierdziła, że nigdy tam nie płacili, a jednak wyglądało to pobór przymusowy.

-- 19 Gru 2024 18:28 --

Martinuss napisał(a):
Jarmark w Pradze przy okazji testowania Baltic Express z Gdańska do Pragi

Chimney/Kołacz z ognia - 100 CZK (17zł)

czyli po prostu trdelnik ;)

To jest temat o Niemczech, więc i tak pewnie to skasują albo przerzucą, ale w Ostrawie grzańce za 40-60 koron...

#64 PostWysłany: 19 Gru 2024 19:47 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Wydaje mi się że ta opłata była dobrowolna, bo tam jest jakaś tabliczka ale moja znajomość niemieckiego jest mocno ograniczona. Z kontekstu zrozumiałem coś w stylu ' utrzymanie toalety w czystości jest bardzo trudne więc będziemy wdzięczni za datek 50 centów'. Na talerzu leżały 50 centowki jak ktoś potrzebował resztę i pan bramkarz które mówił danke I wywierał presję na nie dobrowolności
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 20 Gru 2024 21:27 

platynowy
https://www.telegraph.co.uk/world-news/ ... as-market/

Cytuj:

Car drives into crowd in German Christmas market ‘terror attack’

Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 30 Gru 2024 20:30 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Obiecałem, więc wstawiam kilka przebitek z Bansin, Herinsdorfu, Ahlbeck, Świnoujścia.

Można przyjąć, iż ceny od 3-4 lat jakoś znacząco się nie zmieniły.
Większość po 5 €.

Ceny w niemieckich śniadaniarniach momentami niższe, niż w PL.

Posiłki obiadowe, 1-2 dania, w granicach 60-90 zł z piwem bezalkoholowym nawet przy głównej promenadzie czy w Prochowni.
Hemingway w mieście z b. dobrym ciastem 40-50 zł z kawą.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość