Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 20 Gru 2017 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 463
Kilometry: 1 100 434
niebieski
Dla mnie to oczywiste, ze jak chcesz zabrac kubeczek na pamiatke, to zabierasz, a jak nie, to oddajesz. Tak naprawde, to prawie kazde niemieckie miasteczko ma swoj jarmark na placyku czy rynku. Pare lat temu zjezdzilam okolice Monachium i wszedzie trafialam na stragany, jedzenie, itp.

O Czechach nie wspominalam, bo poniekad jest to watek o atrakcjach w Niemczech.

#42 PostWysłany: 06 Gru 2018 07:54 
Awatar użytkownika

Loty: 28
Kilometry: 58 836
niebieski
Byłem wczoraj w Dortmundzie na jarmarku. Ja sobie zabrałem kubeczki po winie, które z nich wypiłem (kaucja 2,5 euro), a niemieckie starsze małżeństwo przede mną po prostu poprosiło same kubeczki. Zostały owinięte w ręcznik papierowy, a zapłacili za nie po prostu kaucję.

#43 PostWysłany: 11 Gru 2018 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 463
Kilometry: 1 100 434
niebieski
Kolejne niemieckie jarmarki:

Monachium - rozczarowanie. Ma Marienplatz straszny scisk, szczegolnie jak figurki na ratuszu tancza. Jarmark wylewa sie z placu na dwie ulice, na Karlsplatz jest dodatkowo lodowisko i drewniana konstrukcja z dwoma budkami na gorze, gdzie mozna sie napic. Widok ok i cieplo w srodku, ale wybor napojow slaby. Rynek sredniowieczny prezentowal sie znacznie lepiej, duzo poprzebieranych sprzedawcow i troche ciekawszy wybor jedzenia. Nie bylam w Englisch Garten, wiec nie wiem czy tam bylo cos ciekawego. Lotnisko mialo moim zdaniem najlepszy wybor jedzenia, mozna zrobic ladne zdjecia z tarasow dookola, jest lodowisko. 5h parkowania za darmo na P20, tylko trzeba podbic kwitek parkingowy, stoiska ktore podbijaja, maja informacje o tym.

Marienplatz, zdjecie z domu handlowego na rogu.
Image

Widok z Karlsplatz
Image

Image

Lotnisko.
Image

Image

Image

Regensburg/Ratyzbona - jarmark na glownym rynku, dosc przyjemny. Bylam tam juz w 2013r. Lepiej udac sie w dni robocze, bo wtedy mozna wjechac na gore domu handlowego i zrobic stamtad ladne zdjecie calosci. W niedziele wszystko zamkniete oprocz jarmarku. Jest tez drugi jarmark po drugiej stronie rzeki, przy szpitalu Sw. Katarzyny. Czesc tego jarmarku jest przykryta, co jest calkiem pozyteczne przy brzydkiej pogodzie. Sam Regensburg jest godny odwiedzin w lecie czy przy ladnej pogodzie, sa darmowe wycieczki z przewodnikiem po angielsku.

Zdjecie z 2013. Caly album z 2013 - https://photos.app.goo.gl/ZRpv2aGXnH2kgu5VA
Image

Landschut - male miasto niedaleko Monachium, na trasie pociagu do Regensburga. Nad miastem goruje zamek. Stare miasto tuz po zamkiem, ale 1.9km od stacji kolejowej. Glowna ulica ma kolorowe, ladnie utrzymane kamienice i swiateczne oswietlenie. Jarmark jest na tylach Starego Miasta, zawsze w tym samym miejscu, na placyku. Dobry wybor jedzenia i napojow. Nie ma tlumow, jest tak w sam raz. Bylam tam w 2013 i 2018, w obu przypadkach w weekend. Nie wiem jak jest w ciagu tygodnia. Zdjecia z Landschut z 2013 - https://photos.app.goo.gl/h6ECpicjwjTYi8t2A Co ciekawe ceny za paczki takie same jak 5 lat temu :-)

Image

Image
3 ludzi lubi ten post.
eskie uważa post za pomocny.

[ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości