Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 452 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 23 Lut 2020 19:27 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Mam aparycję zaniedbanego drwala. Więc w celu dopełnienie outfitu chciałem sobie kupić kultowe buty Timberlake za 900 PLN. Ale momentalnie przeliczyłem i kupiłem podobne z CCC oraz bilety lotnicze do Gruzjii i ubezpieczenie.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
kbk uważa post za pomocny.

Grudniowe all inclusive w Szarm el-Szejk 🌴🌊 4* hotel z basenami i spa za 1997 PLN Grudniowe all inclusive w Szarm el-Szejk 🌴🌊 4* hotel z basenami i spa za 1997 PLN
✨PREMIUM✨ w cenie dyskontu 😎Loty, samochód i 5🌟 hotel w Batumi za 685 PLN🤯🌴 ✨PREMIUM✨ w cenie dyskontu 😎Loty, samochód i 5🌟 hotel w Batumi za 685 PLN🤯🌴
#362 PostWysłany: 24 Lut 2020 12:41 

srebrny
rw30 napisał(a):
michcioj napisał(a):
Co co ? :)

Bardzo proste pytanie - czy w Irlandii zostaje więcej pieniędzy pod koniec niz w biednej Hiszpanii ?

co co co? na podstawie jakiegoś randomowego żartu który rzuciłem na forum podajesz jakieś z dupy wzięte wnioskowanie

Ok czyli po przeprowadzce z biednego kraju - Hiszpania do bogatego kraju Irlandia nie zostaje więcej
Pod koniec miesiąca na koncie ?

Image

dobrze, cudownie, nie wiedziałem że zartujesz. ok ? :)
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#363 PostWysłany: 24 Lut 2020 12:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Sytacja sie diametralnie zmienila, teraz nie jak odlozyc kase na podroze, ale odlozyc podroze, anulowac loty, hotele etc. i straty poleca. ;)
Madry ten, kto nie zamawia palety lotow z duzym wyprzedzeniem i automatycznie oszczedza.
Morowe powietrze idzie ze wschodu...
Udanego tygodnia.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 29 Gru 2020 19:50 
Awatar użytkownika

platynowy
pozwolę sobie odgrzebać ten wątek, bo jest chyba jedynym na tym forum, do którego pasuje moje pytanie-prośba :)

Rzutem na taśmę uruchomiłem dziś IKZE, na które wpłaciłem te 6k z kawalątkiem, dające podstawę do uszczknięcia czegoś tam z podatku za 2020 (choćby tymczasowo, bo przecież po przejściu na emeryturę fiskus i tak coś sobie z IKZE chapnie). Owo IKZE przyjęło w moim wypadku postać "eMaklera" w mbanku. Czy możecie polecić jakieś blogi/strony, na których można śledzić cudze inwestycje kapitałowe i bazując na tym (niekoniecznie w 100%) robić własne ruchy inwestycyjne?

Ciekawa jest np. strona https://marciniwuc.com/, przy czym jest ona nieco zbyt rozbudowana, jak na moje potrzeby. Na razie mam pomysł taki, by konto IKZE wykorzystać do inwestowania tylko na giełdzie, a M. Iwuc ma dużo bardziej zróżnicowaną strukturę swojego portfela. Chodziłoby mi zatem raczej o takie miejsce, gdzie ktoś z mniejszą lub większą częstotliwością opisuje swoje bieżące transakcje giełdowe.

Może macie jakieś swoje ulubione, sprawdzone, no i przede wszystkim efektywne źródła informacji? Google wyrzucają w tej materii wyników co nie miara, więc Wasze rekomendacje byłyby przydatne :)
 Profil Relacje PM off
paweł p lubi ten post.

#365 PostWysłany: 29 Gru 2020 20:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@tropikey teraz już za późno, ale w Axa, jak co roku jest promocja 200 zł za wpłatę min. 2000 zł na ikze. Oczywiście z promocji można skorzystać tylko raz.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#366 PostWysłany: 29 Gru 2020 20:02 

srebrny
@tropikey longterm cos takiego prowadzi (rozne portfele) ale za dostep live trzeba placic.

https://longterm.pl/portfel-akcji/
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#367 PostWysłany: 29 Gru 2020 20:03 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
polubiłem, ponieważ właśnie dziś zrobiłem dokładnie to samo w tym samym banku.
tropikey lubi ten post.

#368 PostWysłany: 29 Gru 2020 20:06 

srebrny
W AXA masz raptem 16 funduszy do wyboru, natomiast w biurach maklerskich (np. M Banku czy BOŚ) masz cały wachlarz produktów dostępnych w biurze, w tym np ETF-y notowane na giełdach europejskich.
Poza tym dość ciężko zbudować rozsądny portfel mając do dyspozycji wpłaty do IKZE nawet z kilku lat bo będą to relatywnie niewielki kwoty w związku z limitami jakie są nałożone na wpłaty.
tropikey lubi ten post.

#369 PostWysłany: 29 Gru 2020 20:07 
Awatar użytkownika

platynowy
@skrzat: tak to jest, jak się coś robi na ostatnią chwilę :D
@paweł p: liczę na korepetycje u Ciebie, chyba że jesteś tak samo zielony, jak ja :D
@novart: tak, mam świadomość, że te kwoty nie będą wielkie, ale może pozwoli to też na swobodniejsze (bardziej ryzykowne) decyzje. Po zapłaceniu w ub. roku całkiem sporej kwoty podatku, chodziło przede wszystkim o to, by ograniczyć ryzyko powtórzenia się tego samego scenariusza.
 Profil Relacje PM off
novart lubi ten post.

#370 PostWysłany: 29 Gru 2020 20:18 

srebrny
@tropikey decyzja jak najbardziej słuszna. Lepiej późno niż wcale :)
Wszystkich forumowiczów zachęcam do tego :D

#371 PostWysłany: 29 Gru 2020 22:03 

srebrny
@tropikey
Kup sobie na tym IKZE akcje PZU i po prostu zapomnij, zamiast próbować aktywnie zarządzać portfelem i wykonywać częste operacje kupna-sprzedaży.
W przyszłym roku powinieneś dostać ok. 10% dywidendy, w kolejnych pewnie będzie przynajmniej po 5% rocznie dopóki nie zmienią polityki dywidendowej.
Na samym wzroście kursu akcji raczej niewiele zarobisz, ale przynajmniej dzięki dywidendom nie powinieneś realnie tracić, bo kurs w długim terminie jest stosunkowo stabilny.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#372 PostWysłany: 29 Gru 2020 22:08 
Awatar użytkownika

platynowy
To byłoby rozwiązanie optymalne. Oby tylko PZU nie poszło tropem Orlenu i nie zechciało zostać narodowym wydawcą prasy, bo nie wiem, czy zostanie to docenione przez "rynki". Chociaż tak gadam, a nawet nie wiem, czy w przypadku Orlenu miało to jakiś wpływ na notowania :D
 Profil Relacje PM off
sranda lubi ten post.

#373 PostWysłany: 29 Gru 2020 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
@tropikey - jestem :mrgreen:
tropikey lubi ten post.

#374 PostWysłany: 29 Gru 2020 22:17 

złoty
sranda napisał(a):
@tropikey
Kup sobie na tym IKZE akcje PZU i po prostu zapomnij, zamiast próbować aktywnie zarządzać portfelem i wykonywać częste operacje kupna-sprzedaży.
W przyszłym roku powinieneś dostać ok. 10% dywidendy, w kolejnych pewnie będzie przynajmniej po 5% rocznie dopóki nie zmienią polityki dywidendowej.
Na samym wzroście kursu akcji raczej niewiele zarobisz, ale przynajmniej dzięki dywidendom nie powinieneś realnie tracić, bo kurs w długim terminie jest stosunkowo stabilny.

Kilka postów wyżej @ibartek wkleił link, by poczytać i pomyśleć pisząc jako "wujek dobra rada""

A i sprzedając można zostać na peronie, bo pociąg odjedzie :)
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 29 Gru 2020 22:44 

srebrny
@dg72
Akurat jako osoba „z branży” nie mam najlepszego zdania o A. Rokickim i generalnie o osobach, które muszą sprzedawać swoje analizy czy szkolenia giełdowe za pieniądze. Nie najlepiej to o nich świadczy, jeśli swoimi inwestycjami nie potrafią na siebie zarobić, tylko muszą ściągać pieniądze od innych.
Jakbyś poczytał archiwum tego wątku to byś zobaczył, ze już 2-3 lata temu polecałem inwestycje w spółki dywidendowe, bo od dłuższego czasu udaje mi się na tym całkiem niezle zarabiać, regularnie po kilka pkt. procentowych ponad inflację.
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 29 Gru 2020 23:08 

złoty
W Polsce spółki dywidendowe :roll: ... W USA to tak, tu generalnie dywidendy palcem na wodzie pisane (zwłaszcza teraz z tych we władaniu Skarbu Państwa)
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 30 Gru 2020 00:42 

srebrny
Inwestowanie w spółki dywidendowe to bardzo popularna strategia.
W Polsce może jest mniejszy wybór, ale można znaleźć spółki, które wypłacają dywidendę co roku od wielu już lat.
Ewentualnie pozostają fundusze/ETF-y dywidendowe a jeśli mówimy o długoterminowym oszczędzaniu to raczej te kumulujące dywidendy (no ale to nie nasza giełda, ale już w Europie możemy się na takie natknąć).
sranda lubi ten post.

#378 PostWysłany: 30 Gru 2020 01:13 

tropikey napisał(a):
pozwolę sobie odgrzebać ten wątek, bo jest chyba jedynym na tym forum, do którego pasuje moje pytanie-prośba :)

Rzutem na taśmę uruchomiłem dziś IKZE, na które wpłaciłem te 6k z kawalątkiem, dające podstawę do uszczknięcia czegoś tam z podatku za 2020 (choćby tymczasowo, bo przecież po przejściu na emeryturę fiskus i tak coś sobie z IKZE chapnie). Owo IKZE przyjęło w moim wypadku postać "eMaklera" w mbanku. Czy możecie polecić jakieś blogi/strony, na których można śledzić cudze inwestycje kapitałowe i bazując na tym (niekoniecznie w 100%) robić własne ruchy inwestycyjne?

Ciekawa jest np. strona https://marciniwuc.com/, przy czym jest ona nieco zbyt rozbudowana, jak na moje potrzeby. Na razie mam pomysł taki, by konto IKZE wykorzystać do inwestowania tylko na giełdzie, a M. Iwuc ma dużo bardziej zróżnicowaną strukturę swojego portfela. Chodziłoby mi zatem raczej o takie miejsce, gdzie ktoś z mniejszą lub większą częstotliwością opisuje swoje bieżące transakcje giełdowe.

Może macie jakieś swoje ulubione, sprawdzone, no i przede wszystkim efektywne źródła informacji? Google wyrzucają w tej materii wyników co nie miara, więc Wasze rekomendacje byłyby przydatne :)

Nie jestem może uznanym expertem w dziedzinie inwestowania ale warto samemu poświęcić trochę czasu i zainteresować się spółkami w które zamierzamy zainwestować. Nie mówię tu o czasochłonnej analizie sprawozdań finansowych/wykresów itp ale chociaż zainteresować się czym się spółka zajmuje i czy wg Ciebie ma szansę aby rozwinąć sówj biznes w przyszłości.
Forum Bankiera to bardzo ciekawe miejsce, gdzie między tysiącami niepotrzebnych postów można znaleźć informację na wagę złota...
Na giełdzie kupujesz plotki a sprzedajesz fakty.
Najlepiej gdy decyzję podejmiesz sam bo w razie straty pretensje będziesz miał tylko do siebie :)
Powodzenia życzę ...

sranda napisał(a):
@dg72
Akurat jako osoba „z branży” nie mam najlepszego zdania o A. Rokickim i generalnie o osobach, które muszą sprzedawać swoje analizy czy szkolenia giełdowe za pieniądze. Nie najlepiej to o nich świadczy, jeśli swoimi inwestycjami nie potrafią na siebie zarobić, tylko muszą ściągać pieniądze od innych.
Jakbyś poczytał archiwum tego wątku to byś zobaczył, ze już 2-3 lata temu polecałem inwestycje w spółki dywidendowe, bo od dłuższego czasu udaje mi się na tym całkiem niezle zarabiać, regularnie po kilka pkt. procentowych ponad inflację.

Jestem tego samego zdania, nie ufam ludziom którzy sprzedają swoje złote sposoby na zarobek na giełdzie.

A Tobie Sranda chciałbym serdecznie podziękować.
Przeczytałem jakiś czas temu wspomniany przez Ciebie post i postanowiłem założyć rachunek maklerski. Pomyślałem sobie : On może to czemu nie ja ?
I tak od marca (wstrzeliłem się idealnie w dołek...) co jakiś czas dokupuję sobie akcje z myślą, że to na emeryturkę.

Zachęcam każdego do rozpoczęcia tej przygody ale z umiarem i kierowaniem się własnym rozumem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#379 PostWysłany: 30 Gru 2020 02:21 

srebrny
dg72 napisał(a):
W Polsce spółki dywidendowe :roll: ... W USA to tak, tu generalnie dywidendy palcem na wodzie pisane (zwłaszcza teraz z tych we władaniu Skarbu Państwa)

ok ile te spolki dywidendowe w USA placa ? 2 procent czy moze 3 ?
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 30 Gru 2020 06:36 

złoty
Bo liczy się głównie co wpływa i sam przyrost wartości ceny danej akcji ...

Dywidenda to tylko wartość dodana, odliczania zresztą każdorazowo od ceny akcji :) A za 2019r w Polsce prawie nikt dywidendy nie wypłacił, a nawet jeśli to mocno okrojone (informacja o nie wypłaceniu dywidendy mocno zdołowała ceny np chwalonego tu PZU, informacje o jej planowanej wypłacie na poziomie 7 i więcej % winduje ceny na dawne poziomy)

Nie trzeba być geniuszem, by mając w marcu br sporo wolnej gotówki przewidzieć szybki wzrost cen akcji stabilnych spółek z ceną wtedy np. c/wk na poziomie 0,2-0,3 (nie dotyczy spółek energetycznych w Polsce) :lol: . ... Wtedy ma się sporo pieniędzy na emeryturę czy podróże

Jest też drugi biegun, jak np inwestycje w spółki typu CD Projekt "na górce", ludzie potracili majątki
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 452 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości