Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: euro czy dolary?
#1 PostWysłany: 05 Lip 2015 09:59 

Do Albanii lepiej zabrać euro, czy dolary? Bo przecież leków w Polsce nie uświadczę
 Profil Relacje PM off  

🚨Karaibskie ferie w raju 😍🌴 Dominikana na tydzień z hotelem przy plaży za 3476 PLN 🏝️ 🚨Karaibskie ferie w raju 😍🌴 Dominikana na tydzień z hotelem przy plaży za 3476 PLN 🏝️
Ultra all inclusive na Dżerbie 🏝️ 4* hotel z prywatną plażą za 1879 PLN Ultra all inclusive na Dżerbie 🏝️ 4* hotel z prywatną plażą za 1879 PLN
 Temat postu: Re: euro czy dolary?
#2 PostWysłany: 05 Lip 2015 10:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Euro
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Lip 2015 10:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free
kartę
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Lip 2015 10:43 

kemot napisał(a):
kartę

karta, nawet dwie, swoją drogą, na wszelki wypadek
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Lip 2015 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
zdecydowanie euro, wymienia sie często nawet w sklepie i kurs może być lepszy niż w banku. Co do karty to nie wszędzie i nie zawsze działa,szczególnie jeśli chodzi a stacje benzynowe. W zeszłym roku w gijrokastrze przy mnie wyciągali z szafy terminal i jeszcze sie sam musiałem obsługiwać bo nie umieli za bardzo ;) wszystko zależy od miejsca ale lepiej mieć troche więcej gotówki
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Lip 2015 09:43 

Potwierdzam, zdecydowanie euro.
Co do obsługi kart, bankomaty jakieś istnieją, co do płatności kartą to niedoświadczyłem, Albańczycy powtarzali; "we have no internet, we don't like plastic money". ;-)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Lip 2015 20:37 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
my płaciliśmy kartą ale często wiązało sie to z poszukaniem miejsca gdzie można. w sarandzie były w zeszłym roku przynajmniej dwa większe sklepy w których można, w ksamil pierwszy otworzyli właśnie w zeszłym roku ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Lip 2015 14:04 

Najlepiej mieć przy sobie kartę walutową Aliora w USD. Prowizji za pierwsze wybieranie z bankomatów lokalnej walut nie pobierają, więc polecam jak najbardziej. Do tego przewalutowanie było bardzo korzystne, ba nawet nie odczułam różnicy. Wymiana euro na leki na miejscu może być czasem niekorzystna, ze względu na różne kursy.

PS. Bankomaty na terenie Albanii są różne, więc najlepiej przed wyjazdem sprawdzić wykaz, dzięki temu uniknie się dodatkowej prowizji. Ja osobiście korzystałam z bardzo popularnego banku.

#9 PostWysłany: 31 Sie 2016 00:40 

Loty: 270
Kilometry: 536 736
niebieski
Zdecydowanie euro. Na naszym kontynencie w ogóle dolarów nie powinniśmy promować i robić tym samym konkurencji unijnej walucie, tym bardziej w kraju graniczącym z dwóch stron ze strefą euro.
 Profil Relacje PM off
inco1985 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Mar 2017 20:11 

Potwierdzam - też mieliśmy euro.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Gru 2017 01:40 

Najlepiej zabrać € i karty. € wymieniać w kantorze a kartą płacić w większych sklepach czy za paliwo. Kurs LEK przy płaceniu kartą jest bardzo przyzwoity inna bajka jak korzystamy z bankomatu. Podsumowując najlepiej wymienić €, płacić kartą a awaryjnie to bankomat.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Gru 2017 12:13 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Również polecam zabrać do Albanii euro. Dobrze też jest mieć jakieś drobne banknoty (5, 10 euro) czy nawet monety 1 lub 2 eurowe, ponieważ w niektórych miejscach lepiej jest zapłacić w euro niż w miejscowych lekach. Tak jest na przykład w wielu sklepach z pamiątkami w Gijokastrze.
Kantory zwykle nie pobierają prowizji za wymianę walut, więc lepiej jest częściej wymieniać banknoty o niskich nominałach. Tym bardziej, że w albańskich sklepach, zwłaszcza małych, jest problem z wydaniem reszty przy płatności za drobne zakupy. Rozwiązaniem jest robienie małych zakupów w większych sklepach samoobsługowych i płacenie tam "grubymi" tysiącami leków za drobiazgi kosztujące sto leków ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Paź 2018 17:47 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
W Albanii jest tak, że choć płatność za hotele miała być w ALL, to i tak można było płacić w EUR.
Dodatkowo wypłacałem ALL z bankomatów przy użyciu karty Visa świat - bankomaty które nie pobierały prowizji to np. Fibank, Banka Kombetare. Wszystkie bankomaty należące do znanych międzynarodowych grup bankowych, życzyły sobie prowizję od wypłaty 700 ALL
 Profil Relacje PM off
suszek lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 01 Paź 2018 20:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Warto jeszcze dodać, że jeśli nam lokalnej waluty zostanie to w PL nie jest łatwo sie pozbyć, większośc kantorów nie skupuje. Ja ostatecznie nadmiar gotowki wymieniałem w sąsiedniej Bułgarii przy którymś kolejnym wyjeździe.

#15 PostWysłany: 01 Paź 2018 23:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
W Tiranie wychodzilo mi lepiej w USD.
Jak zabraklo Lek-ow to placilem mocna waluta.
Spotkalem sie z przypadkami, gdzie mialem zaplacic 10 USD albo 10 Euro. :D
W barach byli na tyle uczciwi, ze liczyli USD prawie po kursie internetowym.
Tak uczciwych ludzi dawno nie spotkalem. :)
Gdy zapytalem czy moge odkupic szklanke, z ktorej spozywalem trunki, to powiedzieli ze nie jest do sprzedania, gdyz moge wziasc za darmo. Nalegalem i probowalem dac solidny napiwek, ale nie przyjeli, powiedzieli ze jak szklanka za darmo to za darmo i jeszcze postawili mi 3 tequile za kare.
Pierwszy napiwek, ktorego nie przyjeto i na dodatek w barze! ;)
Dziwnym zbiegiem okolicznosci ta szklanka pasuje idealnie do szklanki, ktora przywiozlem tydzien wczesniej z baru z Kijowa, a zamierzalem poleciec po kolejna do kompletu. :D
Zastanawialem sie czy dlatego ze grasowalem po miescie i szukalem Biednych szperajacych po smietnikach.
Uwielbiam Albanie oraz kocham taka Biedote.
BTW rachunek hotelowy dalo rade uregulowac czesciowo w Euro i w USD.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 01 Maj 2019 19:51 

Hej, orientujecie się czy w Albanii są jakieś banki, które nie pobierają surcharge za wypłaty z bankomatów?

Chcę wypłacić gotówkę ze swojej karty Revolut, ale przy wypłacie 5000 LEK żąda ode mnie 300 LEK prowizji.

Wysłane z mojego LG-H840 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Lip 2020 10:22 

Loty: 42
Kilometry: 58 396
Rutras, czy udało Ci się znaleźć taki bankomat gdzie nie pobierają prowizji? A może ktoś inny był i poleci coś? :?:
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Lip 2020 13:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Embe93 za kazdym razem mialem prowizje, a Revolut w niektorych bankomatach nie byl akceptowany.
Jesli chcesz bez prowizji to zabierz ze soba cash w mocnej walucie i wymien w kantorach na miescie.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Embe93 lubi ten post.

#19 PostWysłany: 23 Sty 2024 13:48 

Hey... jestem podróżniczym świeżakiem... Ostatnio dostąpiłem "oświecenia" i posiadam konto (karta itp.) w revolucie - ha.... mistrzostwo świata.... ale jest problem
mimo że revolut "obłsuguje" 136 walut (czy tam ileś) okazuje sie że albańskie leki nie mogą być na koncie revolut - tylko sie płaci - np właśnie jak...
nie potrafiłem znależć technicznie odpowiedzi czy wyjaśnienia .... jak nie brać waluty i płacić kartą revolut nie posiadająć na revolucie leków (bo nie można ich tam <kupić, odkładać>.... podobno jest tak i tu proszę o info znawców.... jak sobie poradzić...
czy wystarczy mieć złotówki, euro czy dolary na koncie revolut by w momencie płacenia doszło do "przekształcenia" posiadanych srodków na koncie revolut na albańskie leki... pomoże ktos? proszę jak napisąłem jestem świeżakiem, nie znam jezyków ale ciągnie mnie do świata,.... moge podać nr telefonu lub @.... dzejdi@wp.pl z prośba o pomoc , wyjaśnienie, wyjezdzam koniec maja 2024 pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Sty 2024 13:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Doładuj euro w Revo, tylko pamiętaj ze w weekendach jest prowizja
Także wymień euro na ALL w Albanii i będzie po sprawie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość