Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Cze 2023 22:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Gregggor napisał(a):
Forum wchodzi w wiek dojrzaly ;) Jeszcze niedawno latalo sie grupowo do Bergamo i Budapesztu, a dzis spontaniczny trekking na Grenlandii!

Brawo ekipo!

O tym mówię. Trekking też na wyrost.
10 mietków zebrało się do kupy i zamiast pojechać pksem nad zegrze polecieli na grenlandię.
Wzięli portfele i tyle w temacie.
Żadna wyprawa, wypad za miasto. I żadnych braw się nie należy moim zdaniem.
 Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 11 Cze 2023 22:30 
Awatar użytkownika

Loty: 678
Kilometry: 899 479
platynowy
Wiesz @cypel, to trochę nie tak. My tu mamy wiosnę, a oni jednak w śniegu i wietrze. To nie jest tylko kwestia kasy. Jednak zobaczenie tych mocno niezwyklych rzeczy wymagało trochę wyrzeczeń. A nie robili żadnych hardkorów ponad możliwości, co świadczy nie o miękkości, tylko odpowiedzialności

Mi by się nie chciało, choć kiedy oglądałem zdjęcia czasem sobie myślałem, że fanie byłoby to zobaczyć. Na szczęście nie mają tam dobrej architektury.

Tak samo te wycieczki z przewodnikiem (przez "zaawansowanych podróżników nazywanym fixerem) do środka Afryki. To też nie tylko za kasę. Za znalezienie się w filmie przyrodniczym i "zwiedzanie plemion" płaci się też potem, sraczkami i innymi niedogodnościami
 Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 12 Cze 2023 07:58 
Awatar użytkownika

Loty: 902
Kilometry: 2 014 620
HON fly4free
@cypel jesteś zwyczajnie chamski w swojej wypowiedzi.
Czy ktoś tu pisał, że jest to nie wiadomo jaka wielka wyprawa i chwali się, że zdobył K2 zimą? Natomiast z drugiej strony łatwo wcale nie było. Hiking na lodowiec określany jest przez organizatora na trudność 4/5 i wcale nie jest to proste. Szczególnie w tej pogodzie dawało mocno w kość.
Drugi dzień, który opisałem był bardzo trudny ze względu na zimno, wiatr, chodzenie po śniegu, wodzie, kamieniach czy roślinności tundrowej. 8/10 zawróciło...
Trzeci dzień, który opiszę, w ogóle był bardzo trudny z uwagi na ilość śniegu i zapadanie się po pas.
To NIE SĄ szlaki dla wszystkich.

Nie rozumiem też czepiania się grupy 10 osób. Byliśmy wszyscy bardzo zgrani, samo zorganizowani i każdy wnosił swój wkład. Obawiałem się tego, ale nie widziałem, żeby był jakikolwiek moment by poczuć się jak na wycieczce zorganizowanej. To był doskonale spędzony czas i w towarzystwie i w tamtym miejscu. Wróciłem bardzo zadowolony.

Image
 Relacje PM off
28 ludzi lubi ten post.
kamo375 uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 12 Cze 2023 08:32 
Awatar użytkownika

srebrny
a ten Mietek to lepiej jak Janusz czy gorzej, bo nie wiem czy się oburzać czy pęcznieć z dumy :roll:

wyprawa była super, zwłaszcza ze u nas pogoda nie rozpieszcza, ciągle gorąco i gorąco

kliknij pomógł
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 12 Cze 2023 08:36 

złoty
@cart, każdy ma prawo do własnej oceny i ja to szanuję. Trudno powiedzieć, co dla @cypel nie byłoby "wypadem PKS-em nad Zegrze" bo żadnej relacji nigdy nie napisał. Natomiast, jak już tak szczerze komentujemy, to forma tej wypowiedzi jest co najmniej nieelegancka.
 Relacje PM off
Kacper Szymanski lubi ten post.

#26 PostWysłany: 12 Cze 2023 09:12 
Site Admin

@cypel uwaga bardziej do tematu "O tym co to znaczy podróżować"

To chyba dobrze że 10 ciekawych świata gości zebrało się na Grenlandii i postanowiło aktywnie spędzić czas na hikingu podziwiając arktyczną przyrodę zamiast walić bronksy nad zalewem (nie że nie można miło czasu spędzić z piwkiem nad wodą - co kto lubi ;) )? I jednocześnie podzielić się wrażeniami z tego pięknego miejsca?
Nie przekoloryzowują swojej opowieści, nie piszą o swojej wycieczce że to trekking czy wyprawa, a zgodnie z prawdą tytuł mówi o jednodniowych pieszych wycieczkach (hiking). Czy jeśli coś nie wiąże się z morzem potu i łez, i nie jest niedostępne dla osób bez ponadprzeciętnego przygotowania fizycznego to jest przez to mniej warte?
Czy to źle że w pierwszej części wycieczki skorzystali z przewodnika jeśli nie mają doświadczenia w danych warunkach a atrakcja była za daleko jak na dzienną wycieczkę bez własnego transportu?
I wreszcie - czy to źle że stać ich na taką formę spędzenia wolnego czasu? Bo odnoszę wrażenie (może mylne) że o to chyba w Twoim poście chodzi najbardziej. Wiadomo że nie każdy ma możliwość finansową polecieć sobie na długi weekend do drogiej destynacji, spać pod dachem i jeszcze przewodnika zatrudniać ;) Ale to tylko cieszyć się że część z nas tak może :)
23 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 12 Cze 2023 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
Chłopaki no już przestańcie się kłócić :-)

Opowiem Wam o hikingu w moim wydaniu, a uważam, że był to niezły wyczynek.
Jestem po wszczepieniu rozrusznika rok temu, serce mam słabe i w każdej chwili jak mówią lekarze mogę strzelić w kineskop, ale... poleciałam sama na miesięczna wycieczkę do Ameryki. W Gujanie Francuskiej dałam radę w piekle, upale i wilgotności. Doszła kontuzja kolana w Boliwii na wysokości blisko 4 tyś m.n.p.m dawałam radę zaciskając zęby, tak chciałam zobaczyć Salar de Uyuni.
Nie odpoczywając po tym wyjeździe za cztery dni poleciałam do Grenlandii. Tam się wybrałam na szlak, jednak warunki mnie pokonały, utknęłam niedaleko Muzeum Lodu w zaspie lodowo- śnieżnej i wróciłam.
I jestem z siebie dumna, że dałam radę na tych dwóch różnych, jak to ktoś napisał, wycieczkach.
Podsumowując, nie oceniajmy innych, bo nie wiemy jakie ma warunki fizyczne, zdrowotne czy nawet poznawcze.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 12 Cze 2023 09:28 
Awatar użytkownika

srebrny
@Washington czytałem ten ciekawy wątek "O tym co to znaczy podróżować" i ciężko mi się jednoznacznie wypowiedzieć i stanąć po którejś ze stron, bo trochę każdy ma rację, moim zdaniem oczywiście.

Co do wycieczki 10 kolegów to nic mi do tego jak kto podróżuje ale pisanie o wyprawie to mocne nadużycie. I Odniosłem się do wypowiedzi @klapio.
klapio napisał(a):
Gratulacje dla całej grupy super wyprawy
oraz @Gregggor

Chodzi mi o to żeby nazywać rzeczy po imieniu bo dochodzi w dzisiejszych czasach do jakichś kuriozów, że osoba nie mająca pojęcia o fotografii nazywa siebie fotografem, byle bloger pisarzem a klepiący głupoty youtuber redaktorem tudzież dziennikarzem.
I nie mówię tego o uczestnikach tej wycieczki tylko ogólna uwaga.

@jasiub relacji nie piszę ale staram się wrzucić po powrocie skądś, jakieś, mam nadzieję, przydatne info, ot choćby ze Svalbardu, Laponii, Lofotów itp. itd.

peace
 Relacje PM off
QbaqBA lubi ten post.

#29 PostWysłany: 12 Cze 2023 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 197
Kilometry: 366 673
srebrny
@cypel bo ja tak z ciekawości tylko poznawczej, chciałbym się dowiedzieć od dużo bardziej doświadczonego podróżnika... co należy zrobić aby można było się pochwalić, ze to było godne opisania, podzielenie się z innymi zdjęciami czy własnymi odczuciami? Tak na przyszłość chciałbym wiedzieć. No offence
radeom lubi ten post.

#30 PostWysłany: 12 Cze 2023 10:00 
Awatar użytkownika

Loty: 678
Kilometry: 899 479
platynowy
@cypel, znów coś Ci się pomyliło. Wyprawa to słownikowo: "udanie się dokądś, zwykle w odległe lub trudno dostępne miejsce, w jakimś celu, po wcześniejszym starannym przygotowaniu się."

Grenlandia zdecydowanie spełnia to kryterium, a i jak wynika z opisu uczestnicy się do niej przygotowali.

A jeśli chodzi o pisarstwo, fotografowanie itd, to relacje na tym forum są z założenia amatorskie (choć akurat ta zasada była w przeszłości łamana)

A zresztą o czym ja tu piszę, można przecież odbyć wyprawę po piwo, pewnie i Tobie się to kiedyś zdarzyło
 Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Cze 2023 10:08 
Awatar użytkownika

Loty: 332
Kilometry: 593 430
HON fly4free
Może trzeba zmienić tytuł relacji?Proponuję: Z lodem czy bez? Spacerem po Grenlandii.
 Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Cze 2023 11:17 

Loty: 466
Kilometry: 1 035 309
srebrny
Relacja super, bardzo pomocna i zawiera dużo informacji. Czekam na więcej!
Sama skusiłam się na loty GL widząc, że przede mną będzie mocna ekipa. Zwłaszcza że każda relacja @cart to dla mnie mega inspiracja. Informacji o Grenlandii jest mało, więc piszcie chłopaki :)
Jak wyglądały u Was posiłki/kolacje? Bo mi przysłali już linki do rezerwacji miejsc w restauracji. Czy to oznacza, że na miejscu nie ma szansy zjeść ad hoc? Trzeba mieć rezerwacje? Cenowo to chyba od 250 DKK w SFJ?

PS. gdzie znaleźć tą grupę warszawską?

#33 PostWysłany: 12 Cze 2023 11:21 
Awatar użytkownika

niebieski
@maxima
Przecież jest osobny post o jedzeniu na Grenlandii.

Relacje PM off
becek uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 12 Cze 2023 11:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W Kangerlussuaq z jedzeniem jest lipa. Jest restauracja przy jeziorze Ferguson, ale to kawał drogi. Sklep przy Youth Hostel otworzony jest tylko kilka godzin po południu i nie dane nam było tam zajrzeć. Ja wziąłem kilka małych konserw na śniadanie i kolację. Na lotnisku jest knajpa, ale to też bardziej na zapchanie się. Raczej trzeba polegać na własnym jedzeniu.

Natomiast jeśli chodzi o Ilulissat to wybór jest duży - patrz wątek Jedzenie na Grenlandii. W hotelu Hvide Falk jest genialne śniadanie - można popróbować lokalnych specjalności, renifera, woła piżmowego, naleśniki, konfitury i sporo rzeczy na ciepło. Najeść się można po pachy. Na mieście jest sporo opcji od 90 DKK - pizza, smaczne burgery. Lepsze knajpy to ceny 150-250 DKK za posiłek.
W sklepach ogromny wybór czego chcesz. Dla szukających taniej, są lodówki z krótkimi terminami przydatności i można było kupić litr jogurtu pitnego za 2 DKK na przykład.

Próbowaliśmy większości lokalnych specjałów, w tym wieloryba, kawior, itp. Warto, bo nigdzie indziej tego nie spróbujesz.

PS. A grupę warszawską można spotkać na forum w dziale spotkania w realu ;)

Image
 Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 12 Cze 2023 11:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej

W Kangerlussuaq w knajpie lotniskowej są też specjalności grenlandzkie, ceny są na poziomie. To miejsce spotkań młodzieży, lubiących % południami i wieczorami, kiedy nie lata już nic lotniska. Takie miejsce spotkań miejscowych, na randki też ;-)
Jest wykwintna restauracja w tym samym budynku, należy do hotelu Air Greenland, serwuje pyszne śniadania do noclegu w formie szwedzkiego stołu oraz takie same obiady. Tu można wykorzystać vouchery.
Restauracja jest w głębi lotniskowej knajpki.

Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 12 Cze 2023 11:42 

srebrny
@Antia byłam teraz na wyjeździe i nie śledziłam za bardzo forum, ale widzę, że wątek jedzeniowy się rozbudował.
@cart dzięki za info.

W moim terminie wygląda na to, że przyjeżdża duzo ludzi, bo śpiąc w Ilulissat 3dni musiałam to rozbić na 2 hotele ze względu na braki miejsc. Liczę, że to się jeszcze zmieni, no ale zobaczymy. Miejsc w SFJ tez już widzę nie ma, niektóre wycieczki są wykupione, stąd wolę wiedzieć wcześniej na co się szykować, bo trochę mnie zdziwiła ta konieczność rezerwacji miejsc w restauracji w SFJ. W JAV wygląda to lepiej, fanką zabierania jedzenia z domu nie jestem, ale widać w SFJ może to być konieczne.

#37 PostWysłany: 12 Cze 2023 11:55 

Loty: 896
Kilometry: 1 385 418
niebieski
cart napisał(a):
W Kangerlussuaq z jedzeniem jest lipa. Jest restauracja przy jeziorze Ferguson, ale to kawał drogi.

Przy rezerwacji wysyłają transport po gości, za free w obie strony. Jedzenie tam jest super! Warto!
 Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 12 Cze 2023 11:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
maxima napisał(a):
W moim terminie wygląda na to, że przyjeżdża duzo ludzi, bo śpiąc w Ilulissat 3dni musiałam to rozbić na 2 hotele ze względu na braki miejsc. Liczę, że to się jeszcze zmieni, no ale zobaczymy. Miejsc w SFJ tez już widzę nie ma, niektóre wycieczki są wykupione, stąd wolę wiedzieć wcześniej na co się szykować, bo trochę mnie zdziwiła ta konieczność rezerwacji miejsc w restauracji w SFJ. W JAV wygląda to lepiej, fanką zabierania jedzenia z domu nie jestem, ale widać w SFJ może to być konieczne.

Wow. Termin od połowy czerwca i połowy sierpnia jest chyba najgorszy by tam jechać. Po pierwsze turyści, a po drugie to wszyscy ostrzegają przed chmarą komarów i muszek. Do tego wyprawa po lodowcu to raczej po kostki w wodzie z powodu roztopów.

Image
 Relacje PM off
Antia lubi ten post.

#39 PostWysłany: 12 Cze 2023 12:00 

srebrny
tylko nie bardzo sie chyba da to połączyć z wycieczką full day na lodowiec, bo są tylko rezerwacje na 18,19 i 20 z tego co widzę.

Cytuj:
MENU
MEAL OF THE DAY
Availability:
Monday, Tuesday, Thursday, Friday & Saturday
Price: DKK 245,-
Children, less than 12 year old DKK 175,-

GREENLANDIC BUFFET
This Greenlandic buffet feast includes an incredible selection of many different dishes, which are almost entirely prepared from Greenlandic products.
Availability:
Wednesday & Sunday
Price: DKK 355
Children, less than 12 year old DKK 255,-

#40 PostWysłany: 12 Cze 2023 12:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak tylko dodam swoje 3gr...
Lecąc niestety na tak krótko, jak my to zrobiliśmy (bo urlop nie jest z gumy / bo w domu zostawiliśmy rodziny, które też chcą z nami latać w różne miejsca / itd.) nie da rady zrobić "prawdziwego" trekkingu.
Przejazd samochodem z lotniska w Kangerlussuaq do punktu startowego Point 660, skąd zaczęliśmy "spacerek" po lodowcu, zajął nam ok. 1,5h w każdą stronę. Do tego kilka godzin na lodowcu i robi się z tego prawie cały dzień.
Gdybyśmy chcieli iść pieszo do punktu Point 660, zajęłoby to wg map Google ponad 8h w każdą stronę (ponad 35km w jedną stronę). Ponadto, zarówno droga z Kangerlussuaq do Point 660, jak i chodzenie po lodowcu / chodzenie po szlakach w Ilulissat / przejście nad jezioro Ferguson w Kangerlussuaq, to nie jest chodzenie po płaskim terenie, jak niektórym może się wydawać.. A, jak już to było tu wspomniane, pogoda w tym okresie była taka, że bardzo łatwo wpaść po pas w miękką zaspę, pod którą jest np. woda / pośliznąć się na cienkiej warstwie lodu pokrywającej kamienie/skały - niejeden z nas tego doświadczył i to mimo uważania na to gdzie, się stąpa. Na lodowcu bez raków i kijków bardzo łatwo o wypadek. Było też już o tym tu napisane, że na szlaku w Ilulissat wiało tak mocno, że 8 na 10 osób zawróciło. Dla potwierdzenia wrzucam zdjęcie ukośnych sopli, które powstały podczas tego wiatru.
Napisałem to, aby nie porównywać wypadu na Grenlandię z wypadem "pksem nad zegrze".
Bo tak samo można kpić z osób, które są praktycznie wnoszone na Mount Everest z całym ekwipunkiem. Przecież to nie jest prawdziwy trekking. Wystarczy zapłacić kilkadziesiąt tys. zł :)

EDIT:
<sarkazm on>
Rozumiem, że kupno rejsu lodołamaczem, aby podziwiać pływające góry lodowe z bliska, to też była amatorka. Trzeba było płynąć wpław, bo nawet wypożyczenie kajaku to amatorka = wyjęcie portfela.
Ciekawe czemu wszystkie mniejsze jednostki płynęły za naszym lodołamaczem, który rozbijał wszechobecne kry / mniejsze górki lodowe?
<sarkazm off>

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

Ostatnio edytowany przez skrzat, 12 Cze 2023 13:12, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off
16 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

[ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości