Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:25 

I już idę wymieniać. Przy okazji sprawdziłem kursy walut w Pl. Coś się zadziałało z $|€.

Dla potomnych - sprawnie działające darmowe Wifi - hala odlotow 3 piętro obok Yellow cab pizza.
 Profil Relacje PM off  

Wyspa przypraw i niebieskiego safari 🌶💙 11 dni na Zanzibarze za 2863 PLN (✈ + ⭐⭐⭐⭐ hotel) Wyspa przypraw i niebieskiego safari 🌶💙 11 dni na Zanzibarze za 2863 PLN (✈ + ⭐⭐⭐⭐ hotel)
Plaża, która ciągnie po horyzont⛱️🌊 Lato nad morzem w Italii za 894 PLN ☀️🍴 Plaża, która ciągnie po horyzont⛱️🌊 Lato nad morzem w Italii za 894 PLN ☀️🍴
#62 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:33 

złoty
Napisz po ile wymieniałeś.
Wymieniałem w kantorze na poziomie przylotów.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 07 Mar 2015 20:50 

Wymieniłem po 48,06 i 47,32. Dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 14 Mar 2015 19:51 

srebrny
hej sluchajcie, no zastanawiam sie nad tymi filipinami w listopadzie.
jak wyglada sytuacja z bezpieczenstwem na miejscu ?
pozdrawiam michcioj
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 14 Mar 2015 19:59 

złoty
michcioj napisał(a):
pozdrawiam michcioj

Chodzi ci o pogode?
Od listopada do marca jest pogoda wakacyjna.
Tzn. powinna byc.
W tym roku na Bohol i na Cebu bylem zawiedziony bo byly dni deszczowe, mgliste i nie bylo czystego nieba.

-- 14 Mar 2015 20:00 --

michcioj napisał(a):
pozdrawiam michcioj

Chodzi ci o pogode?
Od listopada do marca jest pogoda wakacyjna.
Tzn. powinna byc.
W tym roku na Bohol i na Cebu bylem zawiedziony bo byly dni deszczowe, mgliste i nie bylo czystego nieba.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 14 Mar 2015 20:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Kraj jest bezpieczny o ile nie będziesz szukać guza, włócząc się po biednych dzielnicach Manili czy Cebu.
Na prowincji ludzie są bardzo przyjaźni i pomocni.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 14 Mar 2015 20:09 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 260 313
niebieski
A co byście polecili na tygodniowy wypad w pierwszej połowie października? Chodzi mi głównie o warunki pogodowe i w miarę krótki dolot/dojazd z Manili.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 14 Mar 2015 20:17 

złoty
Bohol, Cebu z Oslob, Palawan lub Boracay
 Profil Relacje PM off
Trentine lubi ten post.

#69 PostWysłany: 14 Mar 2015 20:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja bym zaliczył Palawan, bo lądujesz w mieście, odpada transport (no tricycle do hotelu to też transport, ale za 10 min na miejscu)
Są fajne całodzienne wycieczki, np. do podziemnej rzeki czy snorkeling na wysepkach w Honda Bay, City Tour z farmą krokodyli.
Jeśli nie chce Ci się samej ogarniać, zdaj się na Atilę (juz tu o niej pisałem)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#70 PostWysłany: 14 Mar 2015 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 260 313
niebieski
Jakiej realnie pogody mogę się spodziewać wtedy na Palawanie i na Boracay? Da się plażować czy raczej nastawić się aktywny wypoczynek?
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 14 Mar 2015 21:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Pogoda powinna się w październiku polepszać, ale np. spróbuj sobie odpowiedzieć na pytanie, czy w Polsce zimą będą temperatury do zniesienia, czy też przyciśnie mrozem do -25 st.
Co możemy o tym wiedzieć? Coś tam górale podobno przeczuwają, ale to za mało, żeby na tym opierać jakieś plany.
Na pewno da się poplażować, w końcu tam jest na okrągło około 30 stopni w cieniu, ale może i popadać.
Na Boracay jest przepięknie aż nagle idą czarne chmury, wygląda to jak koniec świata, leje a za 2 godziny znowu słoneczko praży jakby nigdy nic ;-)
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 14 Mar 2015 21:30 

złoty
Poza tym możesz obejrzeć historię temperatur dla każdej z tych wysp z osobna.
Do stycznia tego roku tez byłem pewny że będzie non stop słońce a tu pojawił się deszcz
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 15 Mar 2015 01:10 

Trentine napisał(a):
A co byście polecili na tygodniowy wypad w pierwszej połowie października? Chodzi mi głównie o warunki pogodowe i w miarę krótki dolot/dojazd z Manili.

Pogoda - wrzesien-listopad to sezon tajfunow.

Bedac na Filipinach polecam zrobienie kursu nurkowego (4-5 dni).

Przyklad:
Manila - Batangas (3-4h) bus, Batangas - Puerto Galera (~90min)
opcja aktywna - Puerto Galera/Batangas - nurki (zrobienie kursu).
opcja plaza - White beach i transer na Boracay, prom wyplywa z Batangas kolo 21 i jest w Caticlan 6-7AM, powrot lot Caticlan-Manila.

Pytanie czego szukasz i jak bardzo chcesz miec napiety plan.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 15 Mar 2015 16:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

O każdej porze roku na Filipinach występują tajfuny, i może się zdarzyć, że właśnie na taki się trafi. Kolega przestrzegł mnie, aby nie rezerwować lotów bezpośrednio tego samego dnia z krótkim stopem. Może się zdarzyć, że zjawi się nieoczekiwany tajfun i cały plan podróży weźmie w łeb. Zalecił mi dłuższe stopy na wszelki wypadek, i cały czas monitorować pogodę na miejscu. :!:
jobi lubi ten post.

#75 PostWysłany: 15 Mar 2015 17:38 

Japonka76 napisał(a):
O każdej porze roku na Filipinach występują tajfuny, i może się zdarzyć, że właśnie na taki się trafi. Kolega przestrzegł mnie, aby nie rezerwować lotów bezpośrednio tego samego dnia z krótkim stopem. Może się zdarzyć, że zjawi się nieoczekiwany tajfun i cały plan podróży weźmie w łeb. Zalecił mi dłuższe stopy na wszelki wypadek, i cały czas monitorować pogodę na miejscu. :!:

Bez przesady ze przez caly rok na Filipinach sa tajfuny. Tak samo mozesz powiedziec ze w Polsce o kazdej porze roku moze spasc snieg. Anomalie pogodowe moga wystapic wszedzie, ale jest sezonowosc pewnych zdarzen.
Obecnie tajfuny nie sa zjawiskiem nieoczekiwanym. Informacje o zblizajacym sie tajfunie sa podawane min z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wiadomo zmienia kierunki i sile, ale mniej wiecej wiadomo gdzie sie pojawi i kiedy. Tez jest czas na ewentualna zmiane planow.

Ostatnio edytowany przez pi3tia 15 Mar 2015 17:48, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 15 Mar 2015 17:44 

złoty
Muszę przyznać, że do 2013 byłem pewny że tajfuny sa tylko w okresie czerwiec-październik.
Ale ten z początku grudnia 2013 i z listopada 2014 zaprzeczają temu co wiedziałem wcześniej.
Trzeba być na nie przygotowanym.
W styczniu tego roku też przeszkodził mi w planie podróży
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 15 Mar 2015 18:01 

Jeżeli Filipiny, to koniecznie Palawan. Można i świetnie poplażować i zwiedzić coś ciekawego (podziemna rzeka) itp.
Ludzie nastawieni bardzo pozytywnie. Lepiej przygotować troszkę gotówki, gdyż na Palawanie może być problem z płatnościami kartą lub dostępem do bankomatu - pozostaje wtedy wymiana usd euro w hotelach/hostelach. Niestety muszę potwierdzić plotki, iż jedzenie bywa kiepskie- to prawda. Jeżeli chcesz jeść tanio i lokalnie, to przygotuj się na to wcześniej :) (nie zawsze lokalnie = tanio, radzę na to uważać). Co do tajfunów, to tak jak kolega wyżej, mieliśmy problem z lotami z powodu niejakiej "Ruby". Odwołali nam 2 loty - mieliśmy trochę więcej czasu na odkrywanie Palawanu ;-). Na miejscu nie odczuliśmy skutków tajfunów, nie było nawet brzydszej pogody. Inne wysepki od strony wschodniej mocno ucierpiały.
Reasumując -polecam - piękne miejsce na interesującą podróż!
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#78 PostWysłany: 18 Mar 2015 07:38 

Loty: 2
Kilometry: 2 927
Pilna sprawa, czy ktoś z Was miał kiedyś problem z wypożyczalnia skuterów? Wywaliliśmy sie na skuterze i porysowalismy kilka plastikowych części, a gość chce nas skasować 17000 pesoz za wymianę połowy części w tym skuterze... Co robić? Powiedzieliśmy mu żeby wezwał tourist police...
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 02 Kwi 2015 20:58 

Wstepny plan wskazuje, ze od 3-6.10 jestesmy na Palawanie wesola polsko-filipinska ekipa, wiec gdybys szukal towarzystwa to dawaj znac :)

#80 PostWysłany: 29 Lip 2015 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
pytanko czy ktos z Was powizal Filipiny z Hong Kong-iem?

Co byscie proponowali na dwa tygodnie podrozy, mysle nad listopadem.

Z gory dzieki

Pozdro
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość